Skip to Content

Judy Mikovits intervjuas i dokumentären Pandemic, som ska släppas till sommaren. Stillbild ur trailern.

Google-censur av konspirationsteori slår slint

Google, Youtube och Facebook tillgriper allt hårdare censur mot samhällskritiker som sprider teorier om myndighetskonspirationer kring Covid-19-pandemin. Censuren tycks dock slå slint – före detta forskaren Judy Mikovits bok Plague of Corruption gick rakt upp på bestsellerlistorna efter att en video med henne plockats ner upprepade gånger.

Publicerad: 18 maj, 2020, 22:36

 • Svenska

Läs även

Ett antal samhällskritiska röster som spekulerat om konspirationer kring viruset SARS-CoV-2 har tystats i en allt hårdare censur på de stora plattformarna.

Det är inte första gången censur tillämpas eller de stora plattformarna agerar gemensamt för att tysta kritiker, men censuren har accelererat kraftigt under den senaste tiden med ”allmänhetens säkerhet” som ursäkt. Debattören David Icke fick exempelvis hela sin kanal på Youtube nedstängd i början av maj. Den excentriske britten – mest känd för sin teori att världen styrs av förklädda rymdödlor – har tillåtits på Youtube ända fram tills nu, men när han började prata om myndighetskonspirationer kring Covid-19-pandemin blev det tydligen för mycket.

Det senaste tilltaget från sociala medierjättarnas sida är den samordnade censuren av dokumentärfilmen Plandemic. En 26 minuter lång trailer för själva filmen, som ska publiceras till sommaren, publicerades på Youtube tidigare i maj. I filmen talar den amerikanska mikrobiologen Judy Mikovits om Covid-19-pandemin och gör en rad kontroversiella påståenden om den. Hon menar att ett antal miljardärer försöker sprida både coronaviruset och fruktan för coronaviruset i syfte att tjäna pengar på vacciner. Hon menar att dessa vacciner kommer att göra mer skada än nytta men ändå göras obligatoriska för allmänheten.

Vidare hävdar Mikovits att Anthony Fauci, som i dag är chef för National Institute of Allergy and Infectious Disease och leder arbetet mot Covid-19-pandemin i Förenta staterna, har betett sig som en riktig skurk och begravt hennes forskning om hur vacciner riskerar att skada människors immunförsvar.

Videon blev viral och fick på ett par dagar åtta miljoner visningar. Journalister, youtubeprofiler, forskare och ”faktagranskare” ryckte genast ut för att sabla ner Mikovits påståenden. Även den ansedda tidskriften Science bemödar sig att bemöta videon och menar att ”inga av dessa påståenden är sanna”. Man hävdar bland annat att Mikovits inte bidragit på något signifikant till vetenskapen och att hennes enda större forskningsrapport visat sig felaktig och drogs tillbaka. Mitkovits påstående om att viruset manipulerats på konstgjord väg och att det närmaste fladdermusviruset ligger 800 år av naturlig evolution från SARS-CoV-2 bemöter Science med att det fladdermusvirus som kartlagts i Kinas biotekniska laboratorium i Wuhan bara ligger 20 till 80 års evolution från det virus som orsakade dagens pandemi.

Men Google, Youtube och Facebook tyckte inte att det räckte, utan tog helt sonika ner videon. När den lagts upp igen har den tagits ner igen, och alla försök att länka till den har även de censurerats.

Det visar sig dock att censurstrategin slagit slint i just detta fall: En bieffekt av censuren var ett kraftigt ökat intresse för Mikovits bok Plague of Corruption som sköt rätt upp på topplistorna. Ett kort tag var den världens mest sålda bok hos jätten Amazon och i skrivande stund ligger den på tionde plats. De över 100 000 böckerna i första upplagan uppges ha sålt slut och den går bara att beställa som restorder.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • samuelafugglas

  Mikovits som kastats i fängelse för redovisade fakta?

  Socialisterna förnekar sig aldrig.

 • RL, Vallentuna

  Fackföreningar utesluter fel med “fel ” åsikter . Och de stora forumen på näten använder samma metoder. Hå-hå-ja-ja .

 • Dacke

  Tror vi kan räkna med ännu mer censur framöver. Sedan en tid tillbaka har Google förbjudet att skriva positiva omdömen om alternativa mediciner, efter påtryckningar från Big Pharma. Nu får vi inte ha några åsikter om hur Covid-19 kan botas/förhindras, för nu är det enbart vaccinering som gäller, säger Bill Gates och bakom står även Big Pharma. I samband med vaccineringen får vi samtidigt ett microchip i armen, vilket är en förutsättning för att resa utanför landets gränser. Efter det kommer censuren vara komplett och den som bryter mot den – lär märka det vid första försök till utlandsresa, eller uttag i bankomat?

Snabbfärja till Rügen startade den 17 september

UTRIKESStena Line fruktade sanktioner och lade ner en traditionsrik färjelinje när USA-senatorer uttalade förbannelser över Nordstream 2 och Sassnitz färjehamn. Svenska Pommern har varit helt avskuret från Sverige och turismen drabbas. Coronanedstängningar och olönsamma spritshoppare blev Stena Lines officiella förklaring och delstatsregeringen i Mecklenburg –Vorpommern rasade mot det svenska rederiet. Istället startade ett tyskt rederi snabbkatameranen Skane Jet till Ystad – under hösten endast på prov.

Knivattack i Paris utanför Charlie Hebdos gamla kontor

UTRIKESFranska medier uppger att ett knivdåd har skett i Paris i förmiddags. Ögonvittnen talar om minst fyra skadade, varav två allvarligt. Enligt uppgift skall det ha rört sig om ett macheteliknande vapen, och offren skall ha huggits i ansiktet och i huvudet.

Västra Kapprovinsen kan vilja bli självständig

UTRIKESFör några veckor sedan släpptes resultaten av en opinionsundersökning som genomfördes i Västra Kapprovinsen av Victory Research – en av Sydafrikas mest respekterade opinionsinstitut. De levererade ett chockresultat. Liksom de senaste skotska opinionsundersökningarna, visade de en liten majoritet för självständighet bland anhängare av Demokratiska alliansen (DA), nu i sin tredje raka mandatperiod som det styrande partiet i Västra Kapprovinsen (Sydafrikas andra åtta provinser styrs av ANC). Partiet kommer att pressas allt hårdare att hålla en folkomröstning om utträde från resten av Sydafrika.

Mobb knivhögg flera hästar i vansinnig attack

UTRIKESEn svart mobb på runt 200 personer anföll och knivskar ett flertal hästar i Sydafrika vid en hästkapplöpningsbana. Den besinningslösa attacken mot hästarna, som ägs av vita sydafrikaner, menas ha sin grund i att en anställd vid ett av stallen fick sparken efter att ha knivhuggit en häst. Flera andra svarta arbetsvägrade då i stöd för den sparkade vilket gjorde att vita arbetare anställdes istället och alla svarta arbetare som arbetsvägrade förlorade inte bara sina jobb utan även socialbidrag de menade sig ha rätt till.

Europeiska unionens riktlinjer presenteras av ordföranden Ursula von der Leyen

UTRIKESUnder onsdagen klargjorde den förra tyska försvarsministern och numera kommissionens ordförande Ursula von der Leyen unionens riktlinjer i flera viktiga frågor. Dessa åtaganden förpliktigar de 27 medlemsstater till lydnad och följsamhet. De flesta förväntade sig migrationsfrågor som huvudtema, men tyngdpunkten låg på klimatåtaganden.

Hånade Trump fallna soldater?

UTRIKESDen 3 september publicerade det amerikanska månadsmagasinet The Atlantic en artikel som anklagade Donald Trump för att ha fällt nedsättande kommentarer om stupade soldater. Historien plockades omgående upp av liberala amerikanska medier och återgavs av samtliga svenska systemmedier som ett faktum. Ingen inspelning har dock presenterats av de påstådda kommentarerna, och många motsäger berättelsen.

Storbritannien ser ut att lämna EU utan avtal – Boris Johnson sätter press på EU

ANALYSSjälvgoda EU-potentater skrattade åt Storbritannien och Brexit för några år sedan. Man markerade tydligt att britterna skulle komma att få betala mycket mer i avgift till EU om man stod utanför. I förhandlingarna efter Brexit, som blev verklighet den 31 januari i år, om ett frihandelsavtal mellan parterna har EU fortsatt att agera som om Storbritannien inte klarar sig utan ett frihandelsavtal. Storbritannien förbereder sig därför för ett avtalslöst tillstånd, med stöd av WTO-reglerna.

Donald Trump vill rensa ut ”kritisk rasteori”

USADen amerikanske presidenten har nu utfärdat direktiv för att rensa myndigheter från inslag av pseudo­vetenskapen ”kritisk rasteori”, som han menar är anti-amerikansk och skapar splittring. Myndigheterna ska ta reda på om de låter sina anställda genomgå sådana kurser och använda de lagliga medel som finns för att styra skattepengar i annan riktning.

Gå till arkivet

Send this to a friend