Skip to Content

I folkhemssverige var valfriheten mindre än i dag, men klassklyftorna var små och sjunkande i takt med att den i grunden nationalistiska samhällsmodellen byggdes ut. Foto: Annons för Saab
OPINION: ALF RONNBY

Har nyliberalismen dödat folkhemmet?

PappersupplaganNya Tider v. 39

Den nyliberala valfrihetsrevolutionen har lett till ett splittrat samhälle med djupa klyftor och motsättningar. Eftersom nästan alla politiker drogs med i den ideologiska, nyliberala flodvågen, vilken gynnat de rika och straffat de fattiga, har också misstron och föraktet för politiker ökat. Men kan vi backa tillbaka till folkhemmet? Eller är vi på grund av valfrihetsreformerna fängslade och dömda att vandra vidare på den slippriga nyliberalismens väg?

Publicerad: 26 september, 2019, 16:23

 • Svenska

Läs även

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Alf Ronnby

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Sverigepartist

  Det är främst marxismen, socialdemokratin, som dödat folkhemmet genom att släppa in 2 miljoner invandrare i Sverige, de flesta från Mellanöstern och Afrika. Ny forskning har redan visat att den genomsnittliga intelligensnivån i Sverige har sjunkit från IQ 101 till 99 bara på några år. Invandingen skapar allt fler motsättningar och en allt ökat fattigdom. För att inte tala om skjutningarna, sprängningarna och våldtäkterna dagligen. Det finns bara en möjlig räddning: lägg alla röster på SD och höger om SD. Gärna på AfS.

  Foto nedan: Ett folkslag i minoritet som snart är utrotat p g av kulturmarxismen och PK-naivisterna inom politik, media och intensiv annonsreklam.
  https://uploads.disquscdn.com/images/d5270c8d66d587b5b1f8c280bea10379b5a2430b055f7207825fc1d7ece6efde.jpg

 • Dacke

  Vår svenska framtid ser mer än dyster ut och när den nya läroplanen för skolan träder i kraft sopas det gamla folkhemmet ur historien. Det här är inte synonymt bara för Sverige, utan hela västvärlden går en omvälvande framtid till mötes?
  Den nya ”världsplanen” stakades ut redan på 40 talet av världens mäktiga oligarker och på ”ritbordet” låg strategin om en nedrustning av välfärdsstaten och kristendomen. Nästa steg var att krossa nationalstaten och ge den formella makten till FN.
  Oligarker/globalister har dock kommit en bra bit på väg och Sverige är ett skräckexempel av den varan? Vår ärade Statsminister Stefan Löfven har varit en ypperlig elev i Bilderberggruppen och har svarat rätt på alla frågor som ”gruppen” ställt. Det svenska förfallet började visserligen för drygt 40 år sedan, men under Stefan Löfvens regeringstid går det att likna nedgången med det välkända termen ”hockeystick”?

Österrikes tidigare vicekansler: ”Vill återskapa frihetens sanna värden”

INTERVJU: Heinz-Christian StracheHeinz-Christian Strache, Österrikes tidigare vicekansler och under lång tid partiledare för Frihetspartiet (FPÖ), berättar om sina framtida planer i en exklusiv intervju. Hans nya parti kommer att börja med att ställa upp i lokalvalen i Wien som skulle ha hållits tidigare i år men skjutits upp.

Svenska kyrkan, förkunnelsen och rättssäkerheten

KRÖNIKASom Nya Tider rapporterat på nyhetsplats har Karin Arvidsson, präst inom Evangeliska Fosterlandsstiftelsen, avsatts av Domkapitlet i Luleå, och därefter återfått prästämbetet genom ett beslut i Svenska kyrkans Överklagandenämnd. Fallet innehåller flera anmärkningsvärda och förvånande inslag som gjort att frågor ställts om var Svenska kyrkan står i dag och vart kyrkan är på väg.

Avsentimentalise­rings­verket

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGKarl-Olov Arnstberg är professor emeritus i etnologi. Han har skrivit en lång rad akademiska verk och rapporter inom sitt ämne, liksom på senare tid debattböcker som delvis också handlar om etnologi, det vill säga studier av människor som kulturvarelser i grupp. Han har med etnologin som grund tagit sikte på fenomen i dagens samhälle, och veckans opinionstext är inget undantag.

Ryska folkomröstningen: Nya Tider på plats

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDen 1 juli röstade det ryska folket igenom förändringar i landets konstitution, vilket vi berättar mer om på sidan 9 i detta nummer. Det var ett intressant val, både på grund av de rigorösa åtgärderna för att minska smittspridning samt för att omröstningen fått så mycket kritik i västmedia.

Demokrati utan motstånd

INRIKES”Även de bästa demokratier förstår att när ett större krig närmar sig måste demokratin sättas på paus. Jag har en känsla av att klimatförändringen är en fråga som är lika allvarlig som ett krig. Det kan vara nödvändigt att sätta demokratin på paus.” – James Lovelock, biokemist

Jag saknar mitt gamla Sverige

KRÖNIKAJag är 80 år och känner som om jag levt i två olika länder. Först i ett lite tråkigt, men välordnat lagomland med gott rykte i omvärlden. Sedan i något som liknar en krigszon och sett som avskräckande exempel i omvärlden. Men tråkigheten kompenserades av en enorm kärlek till fosterlandet, dess långa historia och förfäders oerhörda slit för att ge mig en bättre framtid.

Utan kulturarbetare är högern chanslös

OPINION: KARL MIKAEL LARSONSvenska staten strör hundratals miljoner över kulturbranschen. Flera gånger varje år. Bara för att rätt kultur ska produceras, publiceras och iscensättas. Ingen bransch är lika politiserad. Veckans debattör Karl Mikael Larson (fd Fredrik) synar kulturbranschen.

Skuggan Stefan Löfven

KRÖNIKATrots att jag i min kommande bok Sverige 2084 kan visa på ett antal mycket tveksamma ageranden av en ung Tage Erlander skulle jag vilja kalla honom Sveriges siste landsfader. Den finaste titel en svensk kan få. Den ende som i dag kommer i närheten är väl vår kung, monarken som Stefan Löfven vill avsätta.

Gå till arkivet

Send this to a friend