Skip to Content

I folkhemssverige var valfriheten mindre än i dag, men klassklyftorna var små och sjunkande i takt med att den i grunden nationalistiska samhällsmodellen byggdes ut. Foto: Annons för Saab
OPINION: ALF RONNBY

Har nyliberalismen dödat folkhemmet?

PappersupplaganNya Tider v. 39

Den nyliberala valfrihetsrevolutionen har lett till ett splittrat samhälle med djupa klyftor och motsättningar. Eftersom nästan alla politiker drogs med i den ideologiska, nyliberala flodvågen, vilken gynnat de rika och straffat de fattiga, har också misstron och föraktet för politiker ökat. Men kan vi backa tillbaka till folkhemmet? Eller är vi på grund av valfrihetsreformerna fängslade och dömda att vandra vidare på den slippriga nyliberalismens väg?

Publicerad: 26 september, 2019, 16:23

 • Svenska

Läs även

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Alf Ronnby

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Sverigepartist

  Det är främst marxismen, socialdemokratin, som dödat folkhemmet genom att släppa in 2 miljoner invandrare i Sverige, de flesta från Mellanöstern och Afrika. Ny forskning har redan visat att den genomsnittliga intelligensnivån i Sverige har sjunkit från IQ 101 till 99 bara på några år. Invandingen skapar allt fler motsättningar och en allt ökat fattigdom. För att inte tala om skjutningarna, sprängningarna och våldtäkterna dagligen. Det finns bara en möjlig räddning: lägg alla röster på SD och höger om SD. Gärna på AfS.

  Foto nedan: Ett folkslag i minoritet som snart är utrotat p g av kulturmarxismen och PK-naivisterna inom politik, media och intensiv annonsreklam.
  https://uploads.disquscdn.com/images/d5270c8d66d587b5b1f8c280bea10379b5a2430b055f7207825fc1d7ece6efde.jpg

 • Dacke

  Vår svenska framtid ser mer än dyster ut och när den nya läroplanen för skolan träder i kraft sopas det gamla folkhemmet ur historien. Det här är inte synonymt bara för Sverige, utan hela västvärlden går en omvälvande framtid till mötes?
  Den nya “världsplanen” stakades ut redan på 40 talet av världens mäktiga oligarker och på “ritbordet” låg strategin om en nedrustning av välfärdsstaten och kristendomen. Nästa steg var att krossa nationalstaten och ge den formella makten till FN.
  Oligarker/globalister har dock kommit en bra bit på väg och Sverige är ett skräckexempel av den varan? Vår ärade Statsminister Stefan Löfven har varit en ypperlig elev i Bilderberggruppen och har svarat rätt på alla frågor som “gruppen” ställt. Det svenska förfallet började visserligen för drygt 40 år sedan, men under Stefan Löfvens regeringstid går det att likna nedgången med det välkända termen “hockeystick”?

I den försvunna bildningens spår

DEBATTNär Skolverkets förslag på att införa stora ändringar i läroplanerna för bland annat ämnet historia togs upp av media, blev det reaktioner av det förväntade slaget. Helt naturligt kom många synpunkter från lärare, men även kulturattachéer vid ambassader representerande Europas kulturländer höjde på ögonbrynen. Några andra log med en gnutta ironi. Nästan samtidigt kom Centerstämmans förslag om ett förbud mot omskärelse av pojkar. Och det är nu som allt börjar bli riktigt intressant.

Dissidenten framtidens hjälte?

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGMakteliten och mainstreammedias journalister tvingas efterhand till att verklighetsanpassa sin rapportering, men de kommer aldrig någonsin erkänna att Sveriges dissidenter hade rätt och de själva fel. Upprättelsen kommer istället från våra egna led, egna medier och egna nätverk.

Välfärdskollaps – och sen?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETKommuner larmar om besparingar och allt fler märker själva av vårdköerna, problemen i skolorna och myndigheters försämrade service. En välfärdskollaps med andra ord. Men vilket samhälle är vi på väg emot egentligen?

Terrorism i Europa – var det värre förr?

KRÖNIKA Är bombdåden terror eller ej? Myndigheternas nyspråk och motstridiga medieuppgifter förvirrar. En sammanställning av terrorhandlingar i Europa mellan 1970 och 2018 påvisar ett minskande antal dödsoffer genom terrordåd och att etnoseparatistiska grupper med vänsterideologi var värst.

Målmedvetet Kina har utnyttjat naivt väst i handelsfrågan

KRÖNIKAUnder decennier har Kina kunnat dra nytta av västerländsk naivitet genom en reglerad handel på ojämna villkor och därigenom även en överföring av teknologi från väst till Kina. Kina har dragit det längsta strået och det är detta som Donald Trump nu försöker få ett slut på – men han motarbetas på hemmaplan.

Olaga våldsskildring – försvinner hemskheter om de inte visas?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETAtt sprida terrorpropaganda är olagligt, men visste du att det även är förbjudet att visa till exempel hur terrordådet i Christchurch gått till eller vad islamister gör med sina fångar? Bara att länka till en sådan via sin Facebooksida kan ge upp till två års fängelse.

Nobelpristagaren Peter Handke är vänster men upprör ändå kultureliten

KRÖNIKA

Inte en skola för medborgarskap

KRÖNIKA

Gå till arkivet

Send this to a friend