Skip to Content

I folkhemssverige var valfriheten mindre än i dag, men klassklyftorna var små och sjunkande i takt med att den i grunden nationalistiska samhällsmodellen byggdes ut. Foto: Annons för Saab
OPINION: ALF RONNBY

Har nyliberalismen dödat folkhemmet?

PappersupplaganNya Tider v. 39

Den nyliberala valfrihetsrevolutionen har lett till ett splittrat samhälle med djupa klyftor och motsättningar. Eftersom nästan alla politiker drogs med i den ideologiska, nyliberala flodvågen, vilken gynnat de rika och straffat de fattiga, har också misstron och föraktet för politiker ökat. Men kan vi backa tillbaka till folkhemmet? Eller är vi på grund av valfrihetsreformerna fängslade och dömda att vandra vidare på den slippriga nyliberalismens väg?

Publicerad: 26 september, 2019, 16:23

 • Svenska

Läs även

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Alf Ronnby

[email protected]nyatider.nu

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Sverigepartist

  Det är främst marxismen, socialdemokratin, som dödat folkhemmet genom att släppa in 2 miljoner invandrare i Sverige, de flesta från Mellanöstern och Afrika. Ny forskning har redan visat att den genomsnittliga intelligensnivån i Sverige har sjunkit från IQ 101 till 99 bara på några år. Invandingen skapar allt fler motsättningar och en allt ökat fattigdom. För att inte tala om skjutningarna, sprängningarna och våldtäkterna dagligen. Det finns bara en möjlig räddning: lägg alla röster på SD och höger om SD. Gärna på AfS.

  Foto nedan: Ett folkslag i minoritet som snart är utrotat p g av kulturmarxismen och PK-naivisterna inom politik, media och intensiv annonsreklam.
  https://uploads.disquscdn.com/images/d5270c8d66d587b5b1f8c280bea10379b5a2430b055f7207825fc1d7ece6efde.jpg

 • Dacke

  Vår svenska framtid ser mer än dyster ut och när den nya läroplanen för skolan träder i kraft sopas det gamla folkhemmet ur historien. Det här är inte synonymt bara för Sverige, utan hela västvärlden går en omvälvande framtid till mötes?
  Den nya “världsplanen” stakades ut redan på 40 talet av världens mäktiga oligarker och på “ritbordet” låg strategin om en nedrustning av välfärdsstaten och kristendomen. Nästa steg var att krossa nationalstaten och ge den formella makten till FN.
  Oligarker/globalister har dock kommit en bra bit på väg och Sverige är ett skräckexempel av den varan? Vår ärade Statsminister Stefan Löfven har varit en ypperlig elev i Bilderberggruppen och har svarat rätt på alla frågor som “gruppen” ställt. Det svenska förfallet började visserligen för drygt 40 år sedan, men under Stefan Löfvens regeringstid går det att likna nedgången med det välkända termen “hockeystick”?

Klimat-Greta och SD-Louise

KRÖNIKA

Hög tid att reparera gammalt misstag

OPINION: ANTON STIGERMARKHemlöshet är ett stort problem i Sverige, vilket delvis beror på 1995 års stora psykiatrireform där många kroniskt sjuka skrevs ut till egna boenden. Många kunde inte hantera friheten utan hamnade i problem med hemlöshet som följd. Samhället bör därför återta ansvaret för de som inte klarar av att ta hand om sig själva, argumenterar Anton Stigermark, konservativ debattör och pol.mag. vid Uppsala Universitet.

Ingen politisk förändring utan kraftsamling

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETMånga trodde att det skulle bli lättare när Sverigedemokraterna kom in i riksdagen, att det politiska klimatet skulle bli friare och diskussionen öppnare. I dag kan vi se att etablissemanget tvärtom svarat med mer repression, allt eftersom folkviljan blivit tydligare. Nu har de verkligen något att frukta, och för att få till en förändring krävs att alla goda krafter hjälps åt.

Nedgång och återfödelse

OPINIONÖsterrikiska FPÖ led en historisk förlust vid det nationella valet den 29 september. Andreas Mölzer, partiets före detta chefsideolog och tidigare ledamot i Europaparlamentet, förklarar i en exklusiv kommentar till Nya Tider hur FPÖ ska bära sig åt för att förnyas.

Nu får det vara nog!

Brottslingar som begått de vidrigaste rån och våldtäkter får kantänka inte utvisas! Och när detta någon enstaka gång inträffar är de välkomna tillbaka om fem eller tio år. Varför i herrans namn? Det kan ju inte finnas någon vettig förklaring till att på nytt välkomna oefterrättliga förbrytare som man lyckats bli kvitt. Det är väl inte utvisningar enligt ishockeyreglerna som skall tillämpas? Riksdagens viktigaste uppgift är att stifta lagar. Sätt i gång och sluta hitta på undanflykter!

Bokmässan – en döende koloss

OPINION: KATERINA JANOUCHNej, jag åkte inte till Bokmässan i Göteborg i år. Jag är absolut inte ”portad” på mässan, som någon försökt göra gällande, och jag hade kunnat delta om jag hade velat. Men lusten att besöka landets största litterära event har de senaste åren krympt i takt med att Bokmässan blivit alltmer av ett politiskt ställningstagande för det vänsterliberala etablissemanget. Framför allt för att mässan blivit ett sorgligt flaggskepp för strypt svensk yttrandefrihet, och därmed grovt polariserande i ett samhälle som redan är splittrat och som bara går sönder alltmer. Det skriver veckans debattör Katerina Janouch.

Bokmässan ska inte vara en plats fredad från kritiska frågor

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETNya Tiders reporter blev avhyst från årets bokmässa i Göteborg med anledning av att han ställt obekväma frågor till olika makthavare. Det visar på tillståndet för demokratin och yttrandefriheten i Sverige, men Nya Tider tänker se till att Bokmässan inte ska få bli en plats där makthavare och systemtrogna medier kan gömma sig för frågor.

Ödesstrid om EU:s demografiska framtid

OPINION: BILL RAVOTTI

Gå till arkivet

Send this to a friend