Skip to Content

Jan Sjunnesson (t.h.) på Järva Pride 2015 tillsammans med Johan Widén, känd som organisatör för Folkets demonstration. Författaren Anna-Maria Söderberg försöker reda ut om alliansen är ohelig eller inte. Foto: Nya Tider
RECENSION

Homonationalism – äkta eller kapad?

PappersupplaganNya Tider v. 20

Finns det en särskild ”homonationalistisk” inriktning i samtiden? Redan titeln på en nyligen utkommen bok väcker nyfikenhet och undran. Boken blandar berättelser om hur hbtq-rörelsen utvecklats med intervjuer och personporträtt. Den uppmärksammar kopplingar mellan hbtq-rörelsen och olika nationalistiska strömningar i tiden.

Publicerad: 20 maj, 2018, 21:23

  • Svenska

Läs även

Anna-Maria Sörberg presenteras av förlaget som en person med mångårigt förflutet i queerrörelsen. Foto: Alexander Mahmoud

Hbtq-rörelsen väcker olika känslor och tankar i olika kretsar. Som socialt och medialt fenomen har hbtq-rörelsen varit en storslagen framgångssaga sedan sitt framträdande på 1970-talet, vad man än tycker om den. I en rad länder har man fått igenom sina krav på erkännande, förbud mot diskriminering och rentav kritik, hbtq-äktenskap respektive registrerade partnerskap, samt rätt att adoptera i några länder, men inte i alla.

Fortfarande finns det dock många som ställer sig skeptiska till denna rörelse, på olika grunder. Kristna, konservativt och nationellt sinnade är inte sällan skeptiska till att den mänskliga sexualiteten skiljs från familj och fortplantningsfunktion, samtidigt som man oroar sig för fallande nativitet i många länder.

I England har English Defence League (EDL) bildat en gay-sektion och sprider islam-kritiska flygblad om att homofobi är ett hot mot nationen.

Många över hela den politiska skalan ställer sig tveksamma till att barn får växa upp med två pappor eller två mammor – eller i än mer komplicerade konstellationer, och delar inte den bekymmersfria entusiasm för sådana arrangemang som andra visar.

Trots alla framgångar framställer sig hbtq-rörelsen inte sällan som förföljd och diskriminerad. En del av den kan dock visa stor aggressivitet mot dem som inte hyllar dess ideal. För några år sedan rev man ned affischer i Stockholms tunnelbana med texten ”Mamma, pappa barn”, uppsatta av vänner till traditionell familjebildning. Intoleransbegreppet kan inte reserveras enbart för hbtq-motståndare.

Boken Homonationalism (Leopard förlag 2017) är en reportagebok om hbtq-rörelsen internationellt, sammanställd av journalisten och författaren Anna-Maria Sörberg. I fem kapitel på sammanlagt 171 sidor inklusive utförliga person- och litteraturförteckningar granskar hon utvecklingen utifrån sina resor i olika delar av världen, speciellt i USA, Frankrike, Israel, Ryssland och inom islam. Hon har intervjuat queeraktivister, nationalistiska bögar och forskare.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Axel W. Karlsson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Sophie Farmer

    Jeff Ahl: “Den tidigare svenska statsministern och socialdemokraten Per-Albin Hanssons bevingade ord “Sverige åt svenskarna, svenskarna åt Sverige” har av dagens svenska socialdemokrati vridits om till “Sverige åt alla, inget åt svenskarna”….

  • Sophie Farmer

    STASI-SVERIGE rent ut sagt! Detta ska spridas ut till FOX NEWS och RT!!!

Hollywood predikar, men bestraffas av publiken

KULTUR2010-talet har sett en stor mängd amerikanska filmer där huvudsyftet inte verkar ha varit underhållning, utan övertydliga försök att uppfostra publiken i de ”progressiva” värderingar som nu ska vara vägledande i Västvärlden. Den goda nyheten är att sådana filmer ofta bestraffas av sviktande publiksiffror och därmed låga intäkter.

Smeden Leif: ”Viktigt att man för historiska kunskaper vidare”

KULTURLeif Sollier har arbetat som smed i större delen av sitt liv. Han ser det inte bara som ett jobb, utan är stolt över den kunskap han besitter som har förts vidare från generation till generation sedan urminnes tider. Han säger att det är viktigt att kunna sin historia, och att vi är utsatta som folk i denna digitala tidsålder eftersom mycket kunskap riskerar att gå förlorad om allt skulle braka samman. Särskilt intresserad är Leif av vikingatiden, och har bland annat byggt och smitt en detaljrik replik av ett vikingaskepp. Nya Tider besökte Leif i sitt hem strax utanför Stockholm.

Fornnordiska sagor – hisnande äventyr och burlesk humor

INTERVJULars Ulwencreutz har lett arbetet med att sammanställa och även översätta många av de fornnordiska sagorna till modern svenska – flera har aldrig publicerats på svenska tidigare. Resultatet blev ett imponerande verk i tre band, den första kompletta samlingen av dessa berättelser om hjältar och kungar, skatter och härnadståg. För Nya Tider berättar Lars att utan vår historia är vi ingenting, vi behöver vår kultur och vår historia. Och det är en fascinerande saga.

Spengler i sidobelysning

KULTURVi känner alla till Oswald Spenglers storverk, Västerlandets undergång (1918-1922). En tegelsten som skisserar den historiska utvecklingen i hela världen utifrån vissa synvinklar, såsom att kulturerna utvecklas och fulländas separat. Någon övergripande ”civilisationens frammarsch” anses inte finnas. Och vår del av världen, Västvärlden eller den faustiska kulturen, tecknas såsom att den uppstått på medeltiden, blomstrat under barocken och nu går mot sitt slut. Visionen kan kritiseras på många punkter men Spengler har förvisso stilen att framställa allt detta medryckande. Och då kan man fråga sig: vilka tänkare påverkade honom i den vision han hade?

Hemmet på frammarsch

KULTUR OCH TRADITIONTänk att hemmet har blivit en så viktig plats i dessa coronatider. Vill man göra nytta för sina medmänniskor ska man stanna hemma. Det är länge sedan hemmet betydde så här mycket som det gör just nu. När man inte kan eller får bjuda hem släktingar och vänner drabbas de flesta människor av någon slags uppvaknande och börjar se på sitt hem med nya ögon.

Finns det numera en svensk intelligentia?

ANALYSFörr fanns en bildad klass, men Sverige gjorde sig medvetet av med den. Vad utgör då den ”intelligentia” vi har i dag, den som Karl-Olov Arnstberg nämner i sin debattartikel i Nya Tider v. 23/2020? Sophie Kielbowska redogör för hur det gick till när Sverige förlorade sin bildning och vad som blev resultatet.

Mellan dikt och fakta om u-båtskränkningar

DEBATTFörra året utkom boken Operation Notvarp, och debattören Curt Linderholm menar att den förvånar på grund av sina fantasier kring den stora ubåtsjakten i Hårsfjärden, Stockholms skärgård 1982. Författaren Mikael Nyman har, för att stadga upp sin tes, hänvisat till verkliga platser i Stockholms skärgård, verkliga sjunkbombsfällningar och minsprängningar samt då inblandade svenska amiraler och politiker. Linderholm pekar dock på att många påståenden och antydningar som görs i boken om vilken den kränkande makten var, för länge sedan motbevisats.

På jakt efter den nordiska folksjälen

KULTURMyrkur, eller Amalie Bruun som den 35-åriga danska kvinnliga artisten ifråga heter, började sin karriär med att skapa atmosfärisk black metal-musik, som blev uppmärksammad, och som även överlag fick bra kritik. Det gjorde i sin tur att hon kunde uppträda på stora och erkända festivaler som Roskildefestivalen i Danmark, Wacken Open Air i Danmark, och även på en av världens största ”multi”-festivaler, South by Southwest, i USA.

Gå till arkivet

Send this to a friend