Dockan av Erdogan ledde till arga reaktioner från Turkiet - som väntat. Att svenska politiker skulle ha ”förståelse” för Erdogans kränkthet borde dock leda till eftertanke. Foto: Polisen, Twitter

Hur mycket svensk frihet får Natoansökan kosta?

Den svenska Natoansökan har, om inte havererat, så åtminstone kapsejsat med allvarlig slagsida. Vi kan nu se att alla löften om att det skulle bli en snabb och smidig resa in i Nato visade sig felaktiga. Lika felaktigt var det att vår frihet bäst kunde värnas genom att gå med i Nato. Nu förhandlas tvärtom allt fler friheter bort för att tillfredsställa Turkiet och Recep Erdogan. Vi måste dystert konstatera att de argument som kablades ut för att folket skulle acceptera politikernas helomvändning, samtliga visade sig falska.

Socialdemokraternas omsvängning i Nato­-frågan kom över en natt. Efter att i mars ha varnat för att en svensk Natoanslutning ”ytterligare skulle destabilisera den här delen av Europa”, valde statsminister Magdalena Andersson en månad senare, i april, att göra just det hon precis varnat för. Formellt sett lämnades ansökan in i maj, men det var i april som partiet bestämde sig, efter att försvarsminister Peter Hultqvist ändrat åsikt, enligt egen utsago på ett möte ”i ett avlyssningssäkert rum”. Vilka han träffade i det rummet och vad det var för information som fick honom att ändra åsikt lär vi aldrig få veta. Han har inte velat berätta.

Inför att ansökan lämnades in gjordes en snabbutredning av riksdagens åtta partier, inklusive inbjudna experter. I inledningen slås det fast:

”Sveriges säkerhetspolitik syftar till att garantera landets oberoende och självständighet, värna vår suveränitet, Sveriges intressen, våra grundläggande värderingar samt bevara handlingsfrihet inför politisk, militär eller annan påtryckning.”

Då detta fortfarande är de officiella målen, är det hög tid att ställa oss frågan om dessa mål bäst kan uppnås som alliansfritt land eller som medlem i Nato.

”Om vi får en medlemskapsansökan så kommer vi att agera väldigt snabbt”, försäkrade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg dagarna innan Sverige i mitten av maj förra året lämnade in sin ansökan. Genom systemmedia fick vi veta att enligt en högt uppsatt Natokälla räknade Stoltenberg med att det skulle ta två veckor för Sverige att bli fullvärdig medlem. Hans föregångare, dansken Anders Fogh Rasmussen, var rentav ännu mer optimistisk. ”Om Finland och Sverige skulle ansöka om medlemskap kan vi fatta beslut om det på en natt. Ni kunde bli medlemmar nästa dag”, sade han för ett år sedan.

Nu har sju månader förflutit sedan ansökan lämnades in. Visserligen har 28 av 30 Natoländer ratificerat Sverige som medlem, men det gör oss inte till medlemmar. Turkiet och Ungern har fortfarande inte sagt ja. Ungern har glidit under radarn i den politiska debatten. Flera gånger har de lovat att de ska godkänna Sveriges medlemskap, för att sedan skjuta upp det några månader. Det är inte svårt att gissa att Ungern vill ge igen mot Sverige efter flera års mobbning inom EU, med Sverige i främsta ledet av mobbare. Kom ihåg att Orbáns parti till och med kastades ut ur de svenska Moderaternas EU-grupp EPP, och att Sverige gått i bräschen för omfattande sanktioner mot Ungern, bland annat att frysa EU-pengar. Att bete sig så ohyfsat, som Sverige gjort under så många år, och samtidigt räkna med att allt är glömt och förlåtet den dag man behöver den mobbades hjälp, är förstås mer än naivt.

En ännu svårare nöt att knäcka är Turkiet. Recep Erdogan är en maktpolitiker av rang. Redan har han lyckats få Sverige att ändra i grundlagen för att tillgodose hans krav på att förbjuda ”terroristorganisationer”, i detta fall kurdiska organisationer som hävdar kurdernas rättigheter. De utgör 18 procent av Turkiets befolkning.

Nu har Erdogan blivit kränkt av en docka föreställande honom, som hängts upp utanför Stockholms stadshus. Bakom aktionen står den kurdiska organisationen Rojavakommittéerna.

Reaktionerna blev som man kan vänta sig av en totalitär stat. Sveriges ambassadör i Ankara kal­la­des till ett möte och en talesperson för Erdogan menade att aktionen är ett bevis för att svenska myndigheter inte vidtagit de nödvändiga åtgärderna mot terrorism.

Turkiet är ingen demokrati och har aldrig haft någon tradition av yttrandefrihet.

Det visar om något vad Turkiet är för ett land. En liknande aktion hade inte kunnat ske i Turkiet, utan att Erdogan sanktionerat den. På samma sätt bedömer den turkiske presidenten den svenska regeringen, som han håller ansvarig för allt som sker i Sverige.

Turkiet är ingen demokrati och har aldrig haft någon tradition av yttrandefrihet. För några år sedan införde Erdogan en lag som gör det förbjudet att förolämpa presidenten, vilket råkar vara han själv. Bara de senaste fem åren har 63 041 personer åtalats för brottet, varav 9 554 har dömts. Straffet är som lägst fängelse i ett år, som högst fängelse i sex år. Tröskeln för förolämpning är precis så låg som man kan förvänta sig. En harmlös karikatyr eller ett nedsättande ord räcker för att få skaka galler. För turkiska medborgare gäller lagen även om de befinner sig i utlandet. Om Muharrem Demirok, Centerpartiets tilltänkte partiledare, förolämpar Erdogan väntar alltså åtal och eventuellt fängelse den dag han reser på semester till Turkiet. Han är nämligen turkisk medborgare.

Kraven från Erdogan är förstås helt oförenliga med svenska grundläggande värderingar. Det är självklart att yttrandefriheten ger oss rätt att driva med politiker vi inte gillar. Om statsminister Ulf Kristersson skulle reagera på en satirteckning eller en parodi av honom, skulle vi bedöma honom som direkt olämplig för sitt uppdrag. En makthavare måste tåla kritik, satir och förolämpningar.

När Erdogan nu kräver att svenska lagar och grundlagar anpassas efter turkiska mått, nickar dock våra politiker lydigt med. I själva verket är vi utsatta för den kanske största förolämpningen mot Sverige i modern tid – av samma person som anser sig vara förolämpad av bagateller.

Kanske är en del av Erdogans kränkthet spelad för att möjliggöra ännu fler eftergifter från Sverige, men mer troligt handlar det om att Erdogan i själva verket känner sig djupt kränkt. I Mellan­östern tar hederstänket en stor plats och det anses höra till en diskussion att man ska bli arg för att understryka sina argument – diametralt motsatt till vad som gäller i västerlandet alltså, där den som blir arg anses ha förlorat diskussionen.

Efter dockaktionen meddelade Erdogan att mötet med Sveriges och Finlands talmän nu är inställt. Allt på grund av en docka. Det fick både Moderaterna och Socialdemokraterna att reagera – mot den som hängt upp dockan. ”Ett sabotage mot den svenska Natoansökan”, sade Kristersson. ”En avskyvärd uppvisning i omdömeslöshet”, sade Morgan Johansson. När riksdagens talman Andreas Norlén (M) pressades på om det är rimligt att ta illa vid sig av en docka, svarade han att han ”har förståelse” för Turkiets reaktion och ”själv kände starkt obehag”.

Är det så våra friheter och grundläggande rättigheter ska skyddas? Är den totalitära staten Turkiet en bra samarbetspartner för att skydda mänskliga rättigheter? Är det att försvara ”vår värdegrund” att krypa för en kränkt Erdogan?

Svensk säkerhetspolitik sägs handla om att ”bevara handlingsfrihet inför politisk, militär eller annan påtryckning”. Nu ut­övar Erdogan påtryckningar mot oss. Ge mig det jag kräver, eller så blir det inget Natomedlemskap.

Turkiet vill hela tiden ha mer, och på Folk och Försvars rikskonferens i början av januari erkände statsminister Ulf Kristersson att ”de vill saker som vi inte kan och inte vill ge dem”. Sade han det av misstag? Strax därpå bedyrade han nämligen att processen går framåt. Vem lurar han? Åtminstone inte svenska folket, och inte heller Erdogan.

Natoansökan har kapsejsat. Något Natomedlemskap lär det inte bli inom överskådlig tid. Turkiet lär inte ha några bekymmer med det: de har själva varit officiellt kandidatland till EU sedan början av 2000-talet. Nu har de fått Sverige i precis en sådan position de ville. Hur lång tid tar det innan vi agerar? Hur många fler svenska friheter ska vi inskränka och överge i hopp om att kanske en dag få gå in i allians med Erdogan?

I Finland förbereder man sig nu på att landet kanske aldrig någonsin släpps in i Nato. Andra tror att det kanske kan gå, men att det kan ta omkring tio år, som det tog för Montenegro. Dessutom har kvällstidningen Iltalehti nyligen publicerat satirteckningar av Erdogan till försvar för yttrandefriheten. Hittills har ingen svensk tidning vågat göra något liknande.

Det finns bara ett sätt att uppfylla det säkerhetspolitiska målet om bevarad handlingsfrihet inför politiska påtryckningar – och det är att återkal­la Nato­ansökan.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Relaterat

Läs även:

Varför detta krig mot landsbygden?

Varför detta krig mot landsbygden?

🟠 LEDARE. I detta nummer rapporterar vi om EU-kommissionens plan att tvinga husägare att tilläggsisolera för hundratusentals kronor. Boverket vädjar till regeringen att stoppa den nya lagen och varnar för att många kommer att tvingas riva sina hus. Det verkar dock vara precis det som är planen – landsbygdsbefolkningen ses som klimatbovar som ska bekämpas med alla medel.

Rättsstatens dödgrävare exponeras

🟠 Efter de så kal­la­de påskupploppen förra året – egentligen koranupploppen – då polisen bombarderades med stenar och vissa blev svårt skadade, nästan dödade, så var det en del av de mer naiva samhällsdebattörerna som trodde att det nu skulle bli ändring emot kriminaliteten. Vi som varit med ett tag förvånades dock inte över att makthavarna återigen tog våldsverkarna under sina vingar. Den analysen gör veckans debattör Christian Pavón.

Nyhetsdygnet

Äntligen – en Malmbergbiografi

🟠 Bokrecension. Bertil Malmberg är ett rätt stort namn inom svensk poesi­. Han kanske står i skuggan av samtida gestalter som Gunnar Ekelöf och Harry Martinson, men han är långtifrån glömd. Malmberg var Akademi­ledamot och en vurmare för sådant som det traditionella Tyskland, vilket gör honom till ett naturligt fokus för mången konservativ litteraturvän. Tack vare en personlig, konstnärlig omprövning i slutet av 1940-talet blev han även accepterad av den svenska modernistiska skolan, samtidigt som han bevarade sin integritet. En ny biografi om Malmberg ger anledning till en närmare titt på mannen, hans liv och hans verk.

Stridsskrift mot modernism och trista hus

🟠 Denna bok är en opinionsbildande skrift, rikt illustrerad, med korta texter och bilder på varje uppslag. Den är skriven av Jerker Söderlind. Han har utbildat sig till arkitekt och journalist, och driver ett företag som sysslar med stadsutveckling. Den här boken innehåller så många glada attacker mot nutida svenskt stadsbyggande att man riktigt ser framför sig hur de som är nedgrävda i modernismens skyttegravar fullständigt måste explodera av raseri. Att boken är skriven så visar hur långt detta arkitekturkrig har gått.

Den poetiske prästen

🟠 Johan Ludvig Runebergs författarskap. Den finlandssvenske skalden Johan Ludvig Runeberg blev redan under sin livstid känd och älskad i både Sverige och Finland för sina diktverk. Han skrev bland annat det episka diktverket Fänrik Ståls sägner, Kung Fjalar som utspelas i Norden under vikingatiden, samt Majsång som sjungs traditionsenligt under Valborgsfirandet. Trots att han var finsk nationalist har hans diktning haft oskattbar betydelse även för den svenska nationalkänslan.

Vad vill World Economic Forum?

🟠 11 exempel på konkreta framtidsplaner för planeten. World Economic Forum (WEF) är en av de mest inflytelserika globalistiska privata organisationerna som finns i världen. De ingår samarbete med FN och skryter öppet med att deras lärjungar ”infiltrerar” världens regeringar. Men vad döljer sig egentligen bakom allt prat om ”hållbarhet”, ”resiliens” och ”Den stora återställningen”? Nya Tider listar elva av de mest förryckta idéer som WEF verkar för.

Apostlarnas apostel i legendens värld

🟠 HISTORIA Under 1200-talet skrev ärkebiskopen av Genua, Jacobus de Voragine, Gyllene legender, som är en samling av berättelser om olika bibliska personer och helgon. Ett av de helgon han skrev om var Maria Magdalena. Hans berättelse om henne präglade inte bara den medeltida synen på henne utan även hur hon kom att avbildas i konsten.

Inblickar i den tidiga kristendomen

🟠 HISTORIA Nya testamentets kanon utgörs av 27 skrifter: fyra evangelier, Uppenbarelseboken samt brev. Denna kanon sammanställdes under 300-talet, men dessa 27 skrifter är inte de enda kristna skrifter som finns. Ett mycket stort antal evangelier, böcker, sånger och apokalypser skrevs under 100-300-talen och några enstaka skrifter kom även till långt senare. Dessa kom inte med i Bibeln utan utgör Nya testamentets apokryfer. Även om dessa skrifter inte är kanon har de varit betydande och ger intressanta inblickar i den tidiga kristendomen.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Vill du spela på ett casino utan licens? Spelacasino informerar dig om allt du behöver veta.
Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos nätcasinoutanlicens.com.
Onlinecasinos.se hjälper dig att välja bäst online casino
uudetkasinot.com/ listar Finska casinon online

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.