Skip to Content

Att Belarus utomlands är känt som Vitryssland och Suomi som Finland är ett ovedersägligt historiskt faktum som inte kan ändras av politiskt korrekta tyckare. Bilden visar Segertorget i Minsk. Foto: Redline/Wikipedia
KRÖNIKA

Hur tänker de som säger Belarus?

PappersupplaganNya Tider v. 41

Publicerad: 9 oktober, 2020, 14:34

 • Svenska

Läs även

Jag undrar hur man tänker i fallet Vitryssland/Belarus. Enligt samma analogi skulle man ersätta Finland med Suomi, Litauen med Lietuva och Tyskland med Deutschland. Att fatta sådana beslut är att strunta i historia och traditioner och låta bli att beakta vad den svenska befolkningen känner sig bekväm med på sitt eget språk.

När det gäller valuta reagerar jag varje gång jag hör någon rådbråka det engelska namnet på valutan i den monetära unionen. Varför säger man ”juuro” i stället för att använda det svenska uttalet evro eller euro? Inte handlar vi ju med ryssarna med ”rubli”, britterna med ”pounds” eller amerikanerna med ”daalörs”. Och det bedrövliga med Eurovisionens melodifestival är, förutom den låga standarden på musiken, försöket att ge arrangemanget en högre internationell status genom att kalla det ”Juurovisschön song contest” på svenska.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Henrik Paetau

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Nikolaj

  Stör mig också väldigt mycket på hur patetiskt det blir när man ersätter svenska uttryck med engelska. På 90-talet kom förståsigpåarna på statsteve på att Rysslands president hette “Baaaris” Jeltsin. Hur löjligt som helst. Inkonsekvent också, då de höll kvar vid Rom och inte sa “Roma”, däremot blev Smolensk till “Smaljensk”. Tönteri på hög nivå, och visar bara på den oikofobi som fattat tag i detta döende folk.

  Vabadus on sydemes, Eesti eest!

  • RL, Vallentuna

   Jag retar mig på att Personalchef nu kallar sig HR chef ….eller chefredaktör för Publisher …reservation för stavning —-

 • plexgear

  Att fulmedias propagandamakare fått order om att kalla Vitryssland för Belarus har att göra med att Vitryssland inte ska kopplas samman med moderlandet Ryssland utan ska ses som en egen historisk entitet! Allt detta som en förberedelse för den kommande färgrevolutionen som uppenbart misslyckades! Den av globalisterna anstiftade färgrevolutionen fick paradoxalt nog det resultat att en majoritet av Vitryssarna vill ha ökat samarbete med Ryssland och så småningom åter bli en del av Ryssland…Helt misslyckat alltså försök av globalistmaffian…I Ukraina gick det heller inte så bra Krim frigjorde sig efter statskuppen 2014 då Poroshenko fuskades fram till makten och av allt att döma så kommer de östra delarna av Ukraina att bli en del av Ryssland igen vad det lider! Globalisterna har gått på många bakslag de senaste åren men de har tagit nya tag med klimathysterin och corona!

  • Snövit

   Men det finns en poäng med att inte kalla landet Vitryssland, eftersom det namnet hämtats från det ryska ordet белa som betyder vit, men den etymologiska betydelsen av ordledet белa i landets namn är en annan än den för färgen vit. Så det blir en “felöversättning” att översätta белa med “vit” i det fallet. Landet heter Belarus även i andra, icke kyrilliska länder, typ England. En White Russian är en spritdrink. Så kulturmarxisterna som av politiska skäl förberett en splittring av Vitryssland som plexgear skriver, har ändå rätt i sak. Att detta nu utnyttjas för att förstöra diktaturen “Vitryssland” med en liberal västerländsk, representativ skendemokratisk diktatur, är en annan sak. Ur den synvinkeln är det nog rätt att hålla fast vid den felaktiva översättningen av Беларусь. Som politiskt motstånd mot den hänsynslösa Nato-maskinen.

 • Esse Non Videri

  “Länder som upplevt en långvarig ockupation med därtill hörande åsidosättande av sitt eget språk förstår bättre. Jag har själv med beundran och rörelse på ort och ställe i Estland bevittnat hur man vårdar sitt språk, sin kultur och sin historia.”

  Om man som i detta fall verkar avse Sovjetunionen så var det faktiskt så att alla delrepubliker som ex Estland, Lettland och Litauen mfl. hade skolor för de etniska barnen i respektive land och där undervisningen bedrevs på det egna språket ex. estniska i Estland. De skolorna hade iofs ryska språket på schemat med ett antal timmar per vecka ungeför som vi har engelska på schemat i våra skolor.

  • plexgear

   Tydligen var det alltså inga större problem att i Sovjetstaten behålla sin särart och kultur vilket bevisas i de länder som blev till när Sovjet föll samman…I Sverige däremot ska den svenska kulturen saneras bort helt, ja det är så illa att man håller på att byta ut språket bit för bit till engelska. Mona Sahlin tyckte ju på sin tid att det ursvenska var barbari och svenska kulturyttringar töntiga!

  • Feliks

   Du bekräftar det som man i Estland numera försöker att förneka att man inte förföljde de folk som bodde i sina länder d.v.s ester fick gå i estniska skolor. Å andra sidan är Estland en mycket ung nation som har en mycket kort historía och begränsad kultur. Talinn bildades av danskar och landet blev för första gången självständigt 1918. Inte mycket att skryta med. Däremot så har både Estland och Lettland en mycket mörk historia under andra väldskriget.Vissa förstår inte Stalin att han 1945 inte gjorde något åt saken.

Kallt i både norr och söder

KRÖNIKADagligen varnas vi för hotande global uppvärmning. Enligt EU:s klimatprogram Copernicus var årets september varmast sedan mätningarna började 1979.

När en demokrati kraschar

OPINION: TOMMY ULMNÄSMånga av Västeuropas länder präglas av våld i invandrartäta förorter, men Sverige sticker ut med mer dödligt våld per capita än något av dessa. Polisen pratar om minst 40 invandrade klaner som styr den undre världen. Veckans debattör, pensionerade kommundirektören Tommy Ulmnäs, menar att vi nu ser resultatet av Sveriges slapphänta bemötande av unga kriminella.

Skamlösa lögnaren Oisín Cantwell på kloaken Aftonbladet spottar på mördad 19-åring

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDet är inte ofta man möter en fräckhet så skamlös att den bokstavligt tar andan ur en. Men Oisín Cantwell, kolumnist på Aftonbladet, lyckas verkligen med sin artikel den 6 oktober om mordet på Tommie Lindh.

Mycket kol i jordens inre

KRÖNIKARådande klimatdebatt utmålar kol och koldioxid som stora hot mot jordens liv och klimat. Det är en märklig syn, eftersom kol tvärtom är förutsättningen för allt liv på jorden. Det är också en historielös syn.

Sverige är ”västvridet”, olyckligtvis

KRÖNIKA

Presstitutes – Så påverkar säkerhetstjänsterna opinionen

OPINION: PIA HELLERTZDen tyske journalisten Udo Ulfkottes bok om köpta journalister som skriver på beställning åt olika säkerhetstjänster blev snabbt en bestseller i Tyskland. Han kal­lar fenomenet ”presstitutes”, prostituerad press, och han erkänner att han själv hörde till denna skara. Veckans debattör, doktor Pia Hellertz, djupdyker i denna viktiga fråga.

Milstolpe med alternativ bokmässa

LEDAREDen alternativa bokmässan som nyligen arrangerades var den första i sitt slag, med inte bara en rad författare och kulturpersonligheter på plats, utan även flera alternativmedier. Tillsammans bildar vi en allt starkare front mot det offentliga maktmissbruket och förljugenheten.

Den som är satt i skuld är inte fri!

KRÖNIKARolf Malm, som nyligen lämnade oss, var bland mycket annat krönikör på Nya Tider. Vi publicerar nu hans sista krönika postumt, och tackar för de tankar och insikter som Rolf har delat med oss över åren.

Gå till arkivet

Send this to a friend