Skip to Content

Island koloniserades av norska vikingar och kelter från Irland och Skottland (gaeler). Målningen heter ”Nordmän landstiger på Island” och målades av norrmannen Oscar Wergeland 1877. Foto: Wikipedia
VETENSKAP

Isländskt DNA visar på tudelat ursprung

PappersupplaganNya Tider v. 47

Island koloniserades av nordbor så sent som på slutet av det första millenniet, men trots det har islänningarna utvecklat en karaktäristisk och unik särart genmässigt, beroende på att populationen har varit så pass liten och isolerad. Nya forskningsrön som publicerats i vetenskapstidskriftens Science visar nu att det finns ett stort inslag av nordiska gener hos de nuvarande islänningarna – men även mycket gaeliskt DNA.

Publicerad: 24 november, 2018, 18:01

  • Svenska

Det är den isländska forskaren Sunna Ebenesersdóttir som tillsammans med ett antal medförfattare presenterar sina nya rön i en artikel i den ansedda vetenskapliga tidskriften Science. I studien, som offentliggjordes sommaren 2018, har de jämfört DNA hos det folk som ursprungligen koloniserade Island, med dagens islänningars. Det är första gången DNA-undersökningar gjorts på de ursprungliga islänningarna, och totalt har 27 personer som begravdes på ön för elva hundra år sedan undersökts.

Forskarna slår fast att de tidiga islänningarna var betydligt mer lika dagens nordbor och gaeler än sina egna efterkommande, de nutida islänningarna. Förklaringen, menar forskarna, är det som kal­las genetisk drift.

Genetisk drift

Särskilt i en liten population, där enskilda individer med många barn kan få stort genomslag, kan vissa gener snabbt spridas och andra tvärtom falla ur genuppsättningen – beroende på naturligt urval eller slumpen. Det är ett exempel på hur nya folkslag kan uppstå genom historien.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Singoalla

    Mina förfäder från Norge gifte sig med lokala prinsessor, eller hövdingedöttrar, på Man och norra Irland och Skottland. Det var ett fullständigt normalt sätt att bygga allianser…

  • HandsomeHank

    Det trodde jag var en självklarhet. Kvinnor som är öbor är mer promeskiösa mot främlingar vilket förmodligen är en naturlig reaktion för att motverka inavel. Man kommer få samma resultat på de flesta öriken utom Södermalm för där är batikhäxorna upptagna med ensamkommande.

Vad händer med klimatet?

MILJÖDEBATTFinns det någon besinningsfull medelväg i klimatfrågan? Det kan definitivt vara svårt för en lekman att bilda sig en balanserad uppfattning om klimatproblematiken. I somras släpptes dock en bok, skriven av en djupt involverad klimatforskare, som kan vara en bra introduktion till en intresserad allmänhet: Vad händer med klimatet? En klimatforskares syn på jordens klimat, skriven av Lennart Bengtsson, Karneval Förlag.

Föredrag om hälsofaror med mobilstrålning

VIDEOOlle Johansson berättar om farorna med elektromagnetisk strålning (mobiler, Wi-Fi och annan trådlös kommunikation) på ett föredrag i Stockholm, oktober 2019.

Världsvida demonstrationer mot ökad mikrovågsstrålning

Lördagen den 25 januari arrangerades på flera håll i världen demonstrationer mot utbyggnaden av 5G-teknik. Dagen kallades Global 5G Protest Day och manifestationer var planerade på 264 platser i 32 länder. Bakom arrangemanget stod den frivilliga organisationen Stop 5G International som kallar införandet av 5G för ”ett otestat biologiskt experiment på allt levande”.

Blixtlåset och svensken – Om Gideon Sundbäck och den amerikanska uppfinningen

TEKNIKBlixtlåset uppfanns år 1851 av amerikanen Elias Howe, men det var den svenske uppfinnaren och ingenjören Gideon Sundbäck som utvecklade och förbättrade denna uppfinning. Det var tack vare honom som dagens blixtlås alls kom till.

Svensken som uppfann avanti-metoden

TEKNIKUppfinnaren Sten Engwall von Scheele från Sigtuna avled den 22 september i år. Han blev känd för att ha uppfunnit avanti-metoden som används till att borra värmebrunnar för bergvärme på ett mer effektivt sätt. Han är även mannen bakom Teeghusen och Ecogrund.

Innan 5G kommit på plats – nu påbörjas arbetet med 6G

TEKNIKTrots att 5G ännu inte rullats ut på bred front i Europa, har arbetet med att lansera 6G redan påbörjats. Den nya tekniken tros vara på plats omkring år 2030 och beskrivs som ”5G på steroider” av flera initierade teknikkällor.

Satelliter visar mer grönska

KLIMATDe senaste 20 åren har Jorden blivit betydligt grönare. Det visar den amerikanska rymdstyrelsen NASA:s satellitstudier. Sedan år 2000 har den totala ytan med gröna löv ökat med 5 procent till 5,2 miljoner kvadratkilometer – nästan som hela Europa utom Ryssland.

NASA varnar för asteroidhot

RYMDEN

Gå till arkivet

Send this to a friend