Skip to Content

Island koloniserades av norska vikingar och kelter från Irland och Skottland (gaeler). Målningen heter ”Nordmän landstiger på Island” och målades av norrmannen Oscar Wergeland 1877. Foto: Wikipedia
VETENSKAP

Isländskt DNA visar på tudelat ursprung

PappersupplaganNya Tider v. 47

Island koloniserades av nordbor så sent som på slutet av det första millenniet, men trots det har islänningarna utvecklat en karaktäristisk och unik särart genmässigt, beroende på att populationen har varit så pass liten och isolerad. Nya forskningsrön som publicerats i vetenskapstidskriftens Science visar nu att det finns ett stort inslag av nordiska gener hos de nuvarande islänningarna – men även mycket gaeliskt DNA.

Publicerad: 24 november, 2018, 18:01

  • Svenska

Det är den isländska forskaren Sunna Ebenesersdóttir som tillsammans med ett antal medförfattare presenterar sina nya rön i en artikel i den ansedda vetenskapliga tidskriften Science. I studien, som offentliggjordes sommaren 2018, har de jämfört DNA hos det folk som ursprungligen koloniserade Island, med dagens islänningars. Det är första gången DNA-undersökningar gjorts på de ursprungliga islänningarna, och totalt har 27 personer som begravdes på ön för elva hundra år sedan undersökts.

Forskarna slår fast att de tidiga islänningarna var betydligt mer lika dagens nordbor och gaeler än sina egna efterkommande, de nutida islänningarna. Förklaringen, menar forskarna, är det som kal­las genetisk drift.

Genetisk drift

Särskilt i en liten population, där enskilda individer med många barn kan få stort genomslag, kan vissa gener snabbt spridas och andra tvärtom falla ur genuppsättningen – beroende på naturligt urval eller slumpen. Det är ett exempel på hur nya folkslag kan uppstå genom historien.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Singoalla

    Mina förfäder från Norge gifte sig med lokala prinsessor, eller hövdingedöttrar, på Man och norra Irland och Skottland. Det var ett fullständigt normalt sätt att bygga allianser…

  • HandsomeHank

    Det trodde jag var en självklarhet. Kvinnor som är öbor är mer promeskiösa mot främlingar vilket förmodligen är en naturlig reaktion för att motverka inavel. Man kommer få samma resultat på de flesta öriken utom Södermalm för där är batikhäxorna upptagna med ensamkommande.

Satelliter visar mer grönska

KLIMATDe senaste 20 åren har Jorden blivit betydligt grönare. Det visar den amerikanska rymdstyrelsen NASA:s satellitstudier. Sedan år 2000 har den totala ytan med gröna löv ökat med 5 procent till 5,2 miljoner kvadratkilometer – nästan som hela Europa utom Ryssland.

NASA varnar för asteroidhot

RYMDEN

NASA fotar solsystemets mest avlägsna objekt

VETENSKAPÅr 2006 skickade NASA upp sin rymdsond New Horizon. Målet var Pluto, den yttersta kända planeten i solsystemet, samt den mängd mindre objekt som befinner sig ännu längre bort, i det så kal­lade Kuiperbältet.

Kina landar på månens baksida

VETENSKAPEn kinesisk rymdfarkost har blivit den första att landa på månens baksida och markerar därmed ett historiskt ögonblick för mänsklig utforskning av rymden. Den framgångsrika landningen hyllas som en enorm teknisk prestation och ses som ett viktigt steg mot Kinas vidare ambitioner i rymden.

IQ-trenden bruten: Dalande intelligens i västvärlden

VETENSKAPFrån att stadigt ha ökat under hela 1900-talet menar nu forskare i Norge att den genomsnittliga IQ:n i deras land minskar. Men resultatet är inte unikt. Ett stort antal studier i västvärlden pekar på samma sak: vi blir allt dummare. Utvecklingen kan få stora konsekvenser, såväl ekonomiskt som socialt. Forskarna pekar på allt från gifter, förändrad livsstil och invandring från tredje världen som möjliga orsaker till nedgången.

Paris Motor Show

Motormässan i Paris är världens största räknat i antalet besökare och hålls vartannat år i oktober. Vartannat år hålls den istället i Frankfurt, där den är världens största motormässa till ytan räknat. Sedan i år har mässan inriktningen på bilar, motorcyklar, transport och teknik. Nya Tider har varit på plats.

Globala protester mot utbyggnad av 5G-nät

TEKNIKUtbyggnaden av nästa stora fas av mobila telekommunikationsstandarder, 5G, stöter nu på motstånd. I den amerikanska staden Mill Valley är boende så oroliga att mobilstrålning ska påverka deras hälsa negativt, att stadsledningen stoppat utplacerandet av basstationer i bostadsområden.

Nytt Mälartåg premiärvisades i Stockholm

TÅGFör Mälartågs räkning har vagnbolaget Transitio köpt 33 stycken 4-vagnars dubbeldäckade elektriska motorvagnståg av typen DOSTO från schweiziska Stadler. Även Upplands lokaltrafik kommer att skaffa åtta stycken DOSTO. Nu har det första fordonet visats för allmänheten i Stockholm.

Gå till arkivet

Send this to a friend