Skip to Content

Jämlikhet borde handla om att individer ges lika möjligheter, inte om att olika grupper i genomsnitt ska fås att prestera exakt lika. Foto: iStock
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Jämlikhet i skolan uppnås inte genom att avskaffa ”rasistisk” matematik

PappersupplaganNya Tider v. 17

Virginia har beslutat att avskaffa högre kurser i matematik – för att bekämpa rasism. Precis som kommunisterna uppnådde ekonomisk jämlikhet genom att göra alla lika fattiga, vill vänsterliberalerna uppnå raslig jämlikhet genom att göra alla lika obildade.

Publicerad: 29 april, 2021, 13:53

  • Svenska

Läs även

Den amerikanska delstaten Virginias utbildningsdepartement avskaffar alla kurser i avancerad matematik för studenter fram till elfte klass – för jämlikhetens skull. Det rapporterar flera medier.

Delstaten ska införa ett nytt utbildningssystem inom ämnet matematik för grundskolan och gymnasiet (amerikanska high school). I årskurserna sex till tio skall alla elever tvingas att delta i samma ”basblock” i matematik, och möjligheten att välja högre matematik som algebra, geometri, trigonometri och differentialkalkyl tas bort. Först i grundutbildningens elfte och tolfte klass ska man få välja dessa ämnen, då inom ramen för ”karriärorienterade” kurser.

De nya enklare kurserna påbörjas 2023 och det nya systemet ska vara fullt implementerat 2025, enligt myndighetens hemsida.
Alla studenter tvingas därmed bli ”jämlika” på den lägsta möjliga utbildningsnivån. Kritiker spår en boom för extralärare som erbjuder hemundervisning i dessa ämnen, vilket så klart ännu mer kommer att gynna dem som har råd.

Det är talande att den ansvariga avdelningen inom delstatens utbildningsdepartement inte har som högsta prioritet att verka för att elever lär sig så mycket som möjligt, utan det överordnade målet är att ”främja jämlikhet i möjligheter till matematikstudier”.
Jämlikhet borde betyda att alla individer ges samma möjligheter. I stället har vänsterliberalerna omdefinierat det till att man ska få samma resultat för alla grupper.

Man har noterat att endast 70 procent av svarta studenter i Virginia uppnådde godkänt resultat i matematik läsåret 2018/19, jämfört med 88 procent vita och 94 procent asiater.

Man menar att orsaken är att svarta diskrimineras, eftersom man har som axiom att alla grupper i grunden har samma förmåga, och då måste det vara omgivningens fel. Men så är det så klart inte. Det finns tvärtom mycket som talar för att det finns genomgående skillnader på gruppnivå, som är långt mer betydelsefulla än hudpigmentet. Det har bland annat professorerna Tatu Vanhanen (far till Finlands tidigare premiärminister) och Richard Lynn visat i sina böcker IQ and the Wealth of Nations (2002) och IQ and Global Inequality (2006).

Det finns självklart individer med hög begåvning inom alla grupper, men om det skulle vara så att allt var omgivningens fel, så borde även asiater halka efter, då de inte heller tillhör den grupp som byggde USA och anses privilegierad.

I stället för att anpassa utbildningen till de olika gruppernas behov fortsätter vänsterliberalerna att slåss mot väderkvarnar. Flera delstater i USA inte bara tillåter, utan uppmuntrar ”positiv diskriminering” – hur nu diskriminering kan anses vara positivt – genom kvotering och andra rasligt baserade fördelar till svarta elever, lärare och grupper.

Till detta kommer omfattande överflyttning av pengar från vanliga skolor till ”utsatta” skolor, enligt samma modell som i Sverige. Nya Tider har skrivit utförligt om denna orättvisa, se till exempel NyT v.16/2013, där vår granskning visade att så kal­la­de ”tilläggsbidrag” till invandrarskolor i Sverige gjort att dessa får dubbelt så mycket pengar per elev som mer svenska skolor. När detta inte hjälpte beslutade regeringen år 2018 att avsätta upp till sex miljarder kronor årligen till invandrardominerade skolor, se ”Miljarder till utsatta skolor” i NyT v.18/2018. Åter med uselt resultat.

Inte ens denna rasistiska politik hjälte alltså i Virginia, de svartas genomsnittliga resultat halkar fortfarande efter. Bo Winegard, en lärare i Virginia som fick sparken för att ha påtalat genetikens roll i psykologiska skillnader, beskriver situationen nu som att ”jämlikhet blir synonym med påtvingad mediokrati”.

När det inte hjälpte med olika former av stöd för svarta att uppnå kraven, så avskaffade man helt enkelt kraven.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Är det antalet posthumanister i Jägarförbundet som räknas?

OPINION: MAGNUS STENLUNDÅtalet och den segdragna processen mot skogsägaren Karl Hedin är bara toppen på ett isberg. Det menar veckans debattör, författaren och programledaren Magnus Stenlund, som ger exempel på flera absurda insatser mot just jägare. Det han finner mest motbjudande är dock att politisk korrekthet nästlat sig in i ledning på själva den organisation som ska företräda Sveriges jägare, som tycks agera i någon form av feg förhoppning att de ska kunna blidka sina mobbare.

Alternativmedia knappar in på etablissemanget

LEDAREEnligt en rapport från Reuters har Sverige den största alternativmedian i Europa. Och den förklarar också systemmedias växande oro - flera av alternativ­medierna har redan vuxit om etablissemangets systemtrogna medier. Nya Tiders nätutgåva når hela 6 procent av befolkningen per vecka, trots att vi främst är en papperstidning.

Många elbilsägare byter till bränslebil

KRÖNIKAVar femte ägare av elbil eller laddhybrid i Kalifornien har bytt eller vill byta tillbaka till bensin- eller dieselbil. Orsaken är främst problem med att ladda bilarna.

Tysta dem!

KULTURDEBATTJag tror på den ensamma människan På henne som vandrar ensam Som inte hundlikt löper till sin vittring Som inte varglikt flyr för människovittring: På en gång människa och anti-människa

Konspirationsteoretiker betyder sanningssökare

KRÖNIKA

Plötsliga och förljugna reaktioner på våldet

DEBATTEtt antal kvinnomord under kort tid har väckt svenska mediers intresse, vilket har följts av politikernas intresse av att synas. Veckans debattör, journalisten Tobias Svensson, menar att politikernas plötsliga förfäran inför detta våld ekar något tomt, eftersom vi inte ser samma starka reaktioner vid annat våld i Sverige. Nu utmålas dessutom hela gruppen män som skyldiga, en paradoxal metod som vanligen används för att styra bort diskussionen från icke-svenskars överrepresentation. I denna våg av kvinnomord var fyra av fem icke-svenskar, vilket kan förklara varför användandet av ”män” och ”mäns våld mot kvinnor” blev starkare och än mer desperat än vanligt.

Aborträttens demografiska konsekvens

OPINION: KARL H SANDINSamtidigt som 1,5 miljoner svenska barn sedan 1974 aldrig fick födas på grund av abort, har över en miljon invandrare, främst från Mellanöstern och Afrika, anlänt till vårt land bara under de senaste åren sedan migrantkrisen 2015. Veckans debattör, Karl H Sandin, pekar på att svenskt barnafödande nu också motarbetas med rent bisarra argument, som att barn från tredje världen har mer rätt till planeten än svenska barn.

Överdrivna klimathot skrämmer i onödan – den stora faran är kallare klimat

KRÖNIKATällberg Forums grundare Bo Ekman varnar i DN 20 april för att haven kan stiga upp till sex meter om isar i Arktis och på Grönland skulle smälta. Han menar att mer koldioxid skulle värma atmosfären så att havs- och landisar smälter.

Gå till arkivet

Send this to a friend