Skip to Content

Film om terrorhotet. François Margolin (t.v.) och Lemine Ould M’Salem har gjort filmen Les Salafistes som debatteras intensivt i Frankrike. Foto: Eklektika

Jihadisthotet kommer inifrån

Efter terrorattentaten i Paris förra året, är det nu två franska filmer som sätter skräck i fransmännen, eftersom budskapet är att dödliga jihadister kan dyka upp var som helst i det franska samhället. Nästa gång kan det vara din granne som du intet ont anande möter med fingret på avtryckaren.

Publicerad: 20 februari, 2016, 16:00

  • Svenska

Läs även

Hur många gånger har vi inte hört detta från grannar till jihadister, efter att dessa satt sina planer i verket: ”Vi har inte märkt något konstigt alls! Han, eller de, uppträdde artigt och vänligt, störde ingen och vi hade ingen anledning att misstänka något.” Den uppmärksammade filmen Made in France av Nicolas Boukhrief, där titeln just syftar på detta fenomen, handlar om en journalist som under täckmantel lyckas smyga sig in i en cell av jihadister vid en radikal moské i en förort till Paris. Hans syfte är att försöka kartlägga hur det går till då unga muslimer blir jihadister. Gruppen består av fem franska medborgare, en skoförsäljare, en konvertit, en före detta straffånge, en nordafrikan. Skoförsäljaren Hassan är ledare, som varit på träning i Pakistan och säger sig ha fått uppdraget av Al-Qaida. Inför attacken rakar de sig och försöker se ut som vilken fransman som helst, för att inte väcka uppmärksamhet. De lever ett vanligt liv och gruppens högkvarter och vapenförråd är hemma hos farmor. Filmens budskap är att alla araber inte är jihadister och alla jihadister är inte araber. Inte heller behöver jihadisterna vara särskilt religiösa. De flesta har inte ens läst Koranen och kan bara några lösryckta citat som rättfärdigar deras jihadistdrömmar, men som kan bli nog så blodiga. Vi ska inte heller tro att terroristerna alltid kommer utifrån på uppdrag av till exempel Al-Qaida för att döda oss. Nej, enligt filmskaparna är det mer sannolikt, åtminstone i Frankrike, att det är unga, missnöjda muslimer som dväljs mitt ibland oss, som begår radikala handlingar för att bli uppmärksammade. Detta kan vara ett mål för många i dagens individualistiska, karriäristiska samhälle – att bli något stort.

 

MADE IN FRANCE

Den andra filmen som nu debatteras livligt i Frankrike är Les Salafistes av François Margolin och Lemine Ould M Salem, den senare från Mauretanien. Detta är en dokumentär som visar vad som händer då den ytterst reaktionära salafistiska varianten av islam omsätts i praktiken av jihadister. Filmen innehåller intervjuer med ledande salafister. Den visar chockerande bilder då IS avrättar en grupp kristna män en och en genom att skjuta dem vid en flod som färgas röd av deras blod och närbilder på offrens ansikte sekunderna innan de avrättas. Bilder på en homosexuell som kastas ut från ett torn i Raqqa och andra grymheter, bland annat hur skrämmande livet i norra Mali och Mosul ser ut under salafistiskt, jihadistiskt styre. Det är delade meningar i Frankrike om det är bra eller dåligt att visa den här typen av film. Kanske potentiella jihadister snarare hämtar inspiration än förfasas och blir avrådda? Skulle kanske ministern förbjuda visning av den? Men Fleur Pellerin, kulturminister, nöjde sig med en åldersgräns på 18 år, bland annat med motiveringen att liknande filmer ändå finns tillgängligt på YouTube och att ett förbud bara gör den ännu intressantare. Den vånda den väcker beror också på det faktum att så gott som alla de terroristjihadister som attackerade Paris förra året var franska medborgare och inte några utländska jihadister som slunkit in till exempel med migrationsströmmarna.

I debatten kring attackerna 2015 har regeringen kritiserats för att inte ta upp att det är infödda jihadister som hotar medborgarnas säkerhet i det land som har den största muslimska befolkningen i hela EU. Även i Sverige kan vi troligen få hemmagjorda jihadister bland annat inom den kategori som har varit hos IS och kanske fått dödliga idéer med sig hem. Jag kan också frukta för hur det kan bli på sikt, när en del av de unga, muslimska migranterna får klart för sig att de inte hamnat i paradiset och besvikna vänder sig mot vårt samhälle. Möjligen dröjer det inte så länge innan vi även upptäcker jihadister bland de migranter som efter en tid får klart för sig att de inte kommer att få stanna här i landet. Vi behöver alltså inte bara vara på alerten när det gäller att upptäcka jihadister som kommer utifrån. De kan redan vara mitt ibland oss. Minns jihadisten Taimour Abdulwahab, uppvuxen i Sverige, som sprängde sig själv i Stockholm 11 december 2010.

Alf Ronnby

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Inblick: De okända och oskyldiga fångarna i Sverige

REPORTAGEDet finns en särskild lag, med en tillhörande infrastruktur, vars syfte alla verkar ha enats om är att ”rädda liv”. Vad ingen däremot verkar kunna besvara är varför verksamheten ser ut som den gör, varför den är tvingande under så pass lång tid eller huruvida den över huvud taget faktiskt räddar några liv. Nya Tider har talat med en jurist, en administratör och en intagen – mannen längst ned i kedjan som suttit på fem av verksamhetens anläggningar.

Läraren som skal­la­de och ströp elev jobbar som lärare igen

INRIKESLäraren och Mp-politikern Pascal Fall flög på en elev, skal­la­de honom i ansiktet och tog stryptag på honom när han låg ner. Straffet blev anmärkningsvärt lågt med hänvisning till bland annat att gärningsmannen fått lämna sitt jobb vid Samskolan i Saltsjöbaden. Men Pascal Fall har redan nytt jobb som lärare på Kunskapsskolan i Tumba. Systemmedia har fortfarande inte skrivit en rad om domen, som nu har överklagats av båda sidor.

Zimbabwe vill betala kompensation till fördrivna vita farmare

UTRIKESZimbabwes regering säger sig nu vilja kompensera de vita farmare som fördrevs från sina ägor under den förre presidenten Robert Mugabes styre. Landet har dock inte råd att betala utan kommer att vända sig till internationella finansiärer för att få ihop pengarna.

Påven: Rätten att äga privat egendom saknar stöd i kristen tradition, WEF: ”Du kommer ingenting äga och du kommer att vara lycklig”

UTRIKESI månadsskiftet november-december gjorde påven ett utspel som beskrivits som chockerande av många. Han hävdade att kristendomen inte stödjer rätten till att äga ett eget hem. Det ledde till förvånade och upprörda reaktioner, där flera påtalade att den som tvingas hyra eller tigga tak över huvudet aldrig kan vara fri. Nya Tider kan här avslöja att påvens uttalande ligger i linje med de planer globalisteliten sedan länge diskuterat och även mer eller mindre tydligt kommunicerat med allmänheten, något som gått de flesta förbi. Vi presenterar bland annat World Economic Forums 8-punktsvison för 2030. Dessa världsomvälvande planer börjar på olika sätt materialisera sig nu, bland annat i Kina.

Facebook ska radera hat mot svarta, men inte mot vita eller män

CENSURFöretaget Facebook, som länge har använt maskininlärning och artificiell intelligens för att automatiskt identifiera och radera vissa uttalanden på sin sociala plattform, ska hädanefter göra ett undantag för kränkningar som riktas mot män eller vita. Som skäl uppges att hat som riktas mot andra grupper är mer skadligt.

Gott nytt år till alla våra trogna läsare!

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Toyotas chef varnar för elbilar

KRÖNIKAKampen om vem som är världens största biltillverkare står nu mellan japanska Toyota och den tyska VW-gruppen. Hack i häl ligger gruppen Nissan-Renault-Mitsubishi. Amerikanska General Motors ligger fyra före Hyundai-Kia.

Storbritanniens avtal med EU – frihandel och samverkan

ANALYSStorbritanniens premiärminister, Boris Johnsson, tvekar inte: Han beskriver överenskommelsen om ett avtal om frihandel och samverkan med EU som en befrielse. Även om han inte är nöjd med uppgörelsen kring finansmarknaden ser han avtalet som en start på en ny era. EU pekar däremot på att det kommer att skapas nya hinder och att ”den fria rörligheten” försvinner. Storbritannien har lyckats genomföra Brexit, trots en massiv motpropaganda. Britternas lagstiftning kommer inte längre att lyda under EU-lagar eller vara underkastad EU-domstolens beslut.

Gå till arkivet

Send this to a friend