Skip to Content

Film om terrorhotet. François Margolin (t.v.) och Lemine Ould M’Salem har gjort filmen Les Salafistes som debatteras intensivt i Frankrike. Foto: Eklektika

Jihadisthotet kommer inifrån

Efter terrorattentaten i Paris förra året, är det nu två franska filmer som sätter skräck i fransmännen, eftersom budskapet är att dödliga jihadister kan dyka upp var som helst i det franska samhället. Nästa gång kan det vara din granne som du intet ont anande möter med fingret på avtryckaren.

Publicerad: 20 februari, 2016, 16:00

  • Svenska

Läs även

Hur många gånger har vi inte hört detta från grannar till jihadister, efter att dessa satt sina planer i verket: ”Vi har inte märkt något konstigt alls! Han, eller de, uppträdde artigt och vänligt, störde ingen och vi hade ingen anledning att misstänka något.” Den uppmärksammade filmen Made in France av Nicolas Boukhrief, där titeln just syftar på detta fenomen, handlar om en journalist som under täckmantel lyckas smyga sig in i en cell av jihadister vid en radikal moské i en förort till Paris. Hans syfte är att försöka kartlägga hur det går till då unga muslimer blir jihadister. Gruppen består av fem franska medborgare, en skoförsäljare, en konvertit, en före detta straffånge, en nordafrikan. Skoförsäljaren Hassan är ledare, som varit på träning i Pakistan och säger sig ha fått uppdraget av Al-Qaida. Inför attacken rakar de sig och försöker se ut som vilken fransman som helst, för att inte väcka uppmärksamhet. De lever ett vanligt liv och gruppens högkvarter och vapenförråd är hemma hos farmor. Filmens budskap är att alla araber inte är jihadister och alla jihadister är inte araber. Inte heller behöver jihadisterna vara särskilt religiösa. De flesta har inte ens läst Koranen och kan bara några lösryckta citat som rättfärdigar deras jihadistdrömmar, men som kan bli nog så blodiga. Vi ska inte heller tro att terroristerna alltid kommer utifrån på uppdrag av till exempel Al-Qaida för att döda oss. Nej, enligt filmskaparna är det mer sannolikt, åtminstone i Frankrike, att det är unga, missnöjda muslimer som dväljs mitt ibland oss, som begår radikala handlingar för att bli uppmärksammade. Detta kan vara ett mål för många i dagens individualistiska, karriäristiska samhälle – att bli något stort.

 

MADE IN FRANCE

Den andra filmen som nu debatteras livligt i Frankrike är Les Salafistes av François Margolin och Lemine Ould M Salem, den senare från Mauretanien. Detta är en dokumentär som visar vad som händer då den ytterst reaktionära salafistiska varianten av islam omsätts i praktiken av jihadister. Filmen innehåller intervjuer med ledande salafister. Den visar chockerande bilder då IS avrättar en grupp kristna män en och en genom att skjuta dem vid en flod som färgas röd av deras blod och närbilder på offrens ansikte sekunderna innan de avrättas. Bilder på en homosexuell som kastas ut från ett torn i Raqqa och andra grymheter, bland annat hur skrämmande livet i norra Mali och Mosul ser ut under salafistiskt, jihadistiskt styre. Det är delade meningar i Frankrike om det är bra eller dåligt att visa den här typen av film. Kanske potentiella jihadister snarare hämtar inspiration än förfasas och blir avrådda? Skulle kanske ministern förbjuda visning av den? Men Fleur Pellerin, kulturminister, nöjde sig med en åldersgräns på 18 år, bland annat med motiveringen att liknande filmer ändå finns tillgängligt på YouTube och att ett förbud bara gör den ännu intressantare. Den vånda den väcker beror också på det faktum att så gott som alla de terroristjihadister som attackerade Paris förra året var franska medborgare och inte några utländska jihadister som slunkit in till exempel med migrationsströmmarna.

I debatten kring attackerna 2015 har regeringen kritiserats för att inte ta upp att det är infödda jihadister som hotar medborgarnas säkerhet i det land som har den största muslimska befolkningen i hela EU. Även i Sverige kan vi troligen få hemmagjorda jihadister bland annat inom den kategori som har varit hos IS och kanske fått dödliga idéer med sig hem. Jag kan också frukta för hur det kan bli på sikt, när en del av de unga, muslimska migranterna får klart för sig att de inte hamnat i paradiset och besvikna vänder sig mot vårt samhälle. Möjligen dröjer det inte så länge innan vi även upptäcker jihadister bland de migranter som efter en tid får klart för sig att de inte kommer att få stanna här i landet. Vi behöver alltså inte bara vara på alerten när det gäller att upptäcka jihadister som kommer utifrån. De kan redan vara mitt ibland oss. Minns jihadisten Taimour Abdulwahab, uppvuxen i Sverige, som sprängde sig själv i Stockholm 11 december 2010.

Alf Ronnby

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Svensken som uppfann avanti-metoden

TEKNIKUppfinnaren Sten Engwall von Scheele från Sigtuna avled den 22 september i år. Han blev känd för att ha uppfunnit avanti-metoden som används till att borra värmebrunnar för bergvärme på ett mer effektivt sätt. Han är även mannen bakom Teeghusen och Ecogrund.

Mali: Frankrike förlorar 13 militärer i helikopterkollision – Värsta franska förlusten på 36 år

UTRIKESTretton franska soldater som bekämpar ett långvarigt islamistuppror i Mali dödades när deras helikoptrar kolliderade under en undsättningsoperation. Olyckan inträffade när de två franska helikoptrarna, en Tigre attackhelikopter och en Cougar transporthelikopter, på låg höjd var på väg för att lyfta ut en specialstyrka på marken som hamnat i strid med tungt beväpnade jihadister. Frankrike har den senaste tiden mött allt starkare motstånd från islamist-terroristerna i Mali, något som fått Paris att börja oroa sig.

Ordkrig inför EU:s budgetbeslut – Kommissionen tonar ned avgiftshöjningarnas betydelse

ANALYSEU:s budget är en snårig historia, som växer snabbare än inflationen i takt med EU:s ökande ambitioner. Utgiftsbudgeten för EU ökar mellan 2019 och 2020 med nästan två gånger mer än inflationen. Samtidigt genomför Kommissionen en aggressiv kampanj kring bilden av medlemsländernas nytta med EU:s inre marknad. Syftet är att motivera högre medlemsavgifter. Sveriges avgift föreslås öka med 48,5 procent mellan 2018 och 2021.

Försvaret rustar upp – jägarregementet K 4 kan återupprättas

INRIKESNästa år fattas det stora Försvarsbeslut 2020. Arbetet har förberetts i flera år i Försvarsberedningen, som i våras överlämnade sin slutrapport till regeringen. Nu har även Försvarsmakten yttrat sig om rapporten. Allt pekar på att det blir en upprustning, vilket vore första gången på decennier. Bland annat föreslås Amfibieregementet i Göteborg och K 4 Arvidsjaur återetableras. Nya Tider har talat med försvarspolitikerna Roger Richthoff (SD) och Mikael Jansson (AfS).

Dissidenten framtidens hjälte?

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGMakteliten och mainstreammedias journalister tvingas efterhand till att verklighetsanpassa sin rapportering, men de kommer aldrig någonsin erkänna att Sveriges dissidenter hade rätt och de själva fel. Upprättelsen kommer istället från våra egna led, egna medier och egna nätverk.

Polisens nya insikt: Bilder på gärningsmän gör att de kan identifieras av allmänheten

INRIKESUnder hösten har flera gärningsmän identifierats av allmänheten efter att polisen lagt ut efterlysningar på sin hemsida. Nu tänker polisen öka användningen av detta arbetssätt – något som allmänhet och alternativmedier krävt under en längre tid.

Målmedvetet Kina har utnyttjat naivt väst i handelsfrågan

KRÖNIKAUnder decennier har Kina kunnat dra nytta av västerländsk naivitet genom en reglerad handel på ojämna villkor och därigenom även en överföring av teknologi från väst till Kina. Kina har dragit det längsta strået och det är detta som Donald Trump nu försöker få ett slut på – men han motarbetas på hemmaplan.

Turkiet ger tyska stridsvagnar till jihadister – Underrättelsekällor varnar för konsekvenserna

UTRIKESTysk tidning avslöjar att Turkiet överlåtit tysksålda Leopard 2-stridsvagnar till en turkstödd ”rebellgrupp” i Syrien. Detta i strid med slutanvändarvillkoren i försäljningsavtalet och tysk lag rörande vapenexport. Rebellgruppen består av radikala islamister som vill införa en islamisk stat under sharia-lagar och har tidigare begått upprepade krigsbrott. Underrättelsekällor varnar nu för konsekvenserna av att jihadister utbildas att använda en avancerad stridsvagn, som är huvudvapnet i flera europeiska arméer, däribland den svenska.

Gå till arkivet

Send this to a friend