Skip to Content

Film om terrorhotet. François Margolin (t.v.) och Lemine Ould M’Salem har gjort filmen Les Salafistes som debatteras intensivt i Frankrike. Foto: Eklektika

Jihadisthotet kommer inifrån

Efter terrorattentaten i Paris förra året, är det nu två franska filmer som sätter skräck i fransmännen, eftersom budskapet är att dödliga jihadister kan dyka upp var som helst i det franska samhället. Nästa gång kan det vara din granne som du intet ont anande möter med fingret på avtryckaren.

Publicerad: 20 februari, 2016, 16:00

  • Svenska

Läs även

Hur många gånger har vi inte hört detta från grannar till jihadister, efter att dessa satt sina planer i verket: ”Vi har inte märkt något konstigt alls! Han, eller de, uppträdde artigt och vänligt, störde ingen och vi hade ingen anledning att misstänka något.” Den uppmärksammade filmen Made in France av Nicolas Boukhrief, där titeln just syftar på detta fenomen, handlar om en journalist som under täckmantel lyckas smyga sig in i en cell av jihadister vid en radikal moské i en förort till Paris. Hans syfte är att försöka kartlägga hur det går till då unga muslimer blir jihadister. Gruppen består av fem franska medborgare, en skoförsäljare, en konvertit, en före detta straffånge, en nordafrikan. Skoförsäljaren Hassan är ledare, som varit på träning i Pakistan och säger sig ha fått uppdraget av Al-Qaida. Inför attacken rakar de sig och försöker se ut som vilken fransman som helst, för att inte väcka uppmärksamhet. De lever ett vanligt liv och gruppens högkvarter och vapenförråd är hemma hos farmor. Filmens budskap är att alla araber inte är jihadister och alla jihadister är inte araber. Inte heller behöver jihadisterna vara särskilt religiösa. De flesta har inte ens läst Koranen och kan bara några lösryckta citat som rättfärdigar deras jihadistdrömmar, men som kan bli nog så blodiga. Vi ska inte heller tro att terroristerna alltid kommer utifrån på uppdrag av till exempel Al-Qaida för att döda oss. Nej, enligt filmskaparna är det mer sannolikt, åtminstone i Frankrike, att det är unga, missnöjda muslimer som dväljs mitt ibland oss, som begår radikala handlingar för att bli uppmärksammade. Detta kan vara ett mål för många i dagens individualistiska, karriäristiska samhälle – att bli något stort.

 

MADE IN FRANCE

Den andra filmen som nu debatteras livligt i Frankrike är Les Salafistes av François Margolin och Lemine Ould M Salem, den senare från Mauretanien. Detta är en dokumentär som visar vad som händer då den ytterst reaktionära salafistiska varianten av islam omsätts i praktiken av jihadister. Filmen innehåller intervjuer med ledande salafister. Den visar chockerande bilder då IS avrättar en grupp kristna män en och en genom att skjuta dem vid en flod som färgas röd av deras blod och närbilder på offrens ansikte sekunderna innan de avrättas. Bilder på en homosexuell som kastas ut från ett torn i Raqqa och andra grymheter, bland annat hur skrämmande livet i norra Mali och Mosul ser ut under salafistiskt, jihadistiskt styre. Det är delade meningar i Frankrike om det är bra eller dåligt att visa den här typen av film. Kanske potentiella jihadister snarare hämtar inspiration än förfasas och blir avrådda? Skulle kanske ministern förbjuda visning av den? Men Fleur Pellerin, kulturminister, nöjde sig med en åldersgräns på 18 år, bland annat med motiveringen att liknande filmer ändå finns tillgängligt på YouTube och att ett förbud bara gör den ännu intressantare. Den vånda den väcker beror också på det faktum att så gott som alla de terroristjihadister som attackerade Paris förra året var franska medborgare och inte några utländska jihadister som slunkit in till exempel med migrationsströmmarna.

I debatten kring attackerna 2015 har regeringen kritiserats för att inte ta upp att det är infödda jihadister som hotar medborgarnas säkerhet i det land som har den största muslimska befolkningen i hela EU. Även i Sverige kan vi troligen få hemmagjorda jihadister bland annat inom den kategori som har varit hos IS och kanske fått dödliga idéer med sig hem. Jag kan också frukta för hur det kan bli på sikt, när en del av de unga, muslimska migranterna får klart för sig att de inte hamnat i paradiset och besvikna vänder sig mot vårt samhälle. Möjligen dröjer det inte så länge innan vi även upptäcker jihadister bland de migranter som efter en tid får klart för sig att de inte kommer att få stanna här i landet. Vi behöver alltså inte bara vara på alerten när det gäller att upptäcka jihadister som kommer utifrån. De kan redan vara mitt ibland oss. Minns jihadisten Taimour Abdulwahab, uppvuxen i Sverige, som sprängde sig själv i Stockholm 11 december 2010.

Alf Ronnby

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Ett nytt skattesystem – AfS-förslag får stöd från Finanspolitiska rådet

ANALYSDiskussionen om ett nytt skattesystem, som skall förenkla och effektivisera skatterna, har pågått under ett antal år i Sverige. Det nuvarande systemet infördes på 1990-talet för att göra skatterna mer rättvisa, men efter mer än 500 ändringar sedan införandet har det vuxit ut till en hydra som ingen har kontroll över. Behovet av en rejäl reform finns alltså. När Alternativ för Sverige 2018 lanserade ”platt skatt” som idé, var det inte många som reagerade, men nu har Finanspolitiska rådet tagit upp idén.

Fornnordiska sagor – hisnande äventyr och burlesk humor

INTERVJULars Ulwencreutz har lett arbetet med att sammanställa och även översätta många av de fornnordiska sagorna till modern svenska – flera har aldrig publicerats på svenska tidigare. Resultatet blev ett imponerande verk i tre band, den första kompletta samlingen av dessa berättelser om hjältar och kungar, skatter och härnadståg. För Nya Tider berättar Lars att utan vår historia är vi ingenting, vi behöver vår kultur och vår historia. Och det är en fascinerande saga.

Biståndsmyndigheten Sida slipper Botkyrka-flytt

INRIKESDet blir ingen flytt av biståndsmyndigheten Sida från välbärgade Östermalm i Stockholms innerstad till mångkulturella Botkyrka söder om Stockholm. Det uppger bland annat Fastighetstidningen. Skälet sägs officiellt vara brist på ändamålsenliga lokaler, men Nya Tider kan även avslöja att en annan orsak sannolikt är viktigare, nämligen att en enkät från början av 2019 visade att myndigheten riskerade att förlora var fjärde anställd om flytten blev av.

Utan kulturarbetare är högern chanslös

OPINION: KARL MIKAEL LARSONSvenska staten strör hundratals miljoner över kulturbranschen. Flera gånger varje år. Bara för att rätt kultur ska produceras, publiceras och iscensättas. Ingen bransch är lika politiserad. Veckans debattör Karl Mikael Larson (fd Fredrik) synar kulturbranschen.

Spengler i sidobelysning

KULTURVi känner alla till Oswald Spenglers storverk, Västerlandets undergång (1918-1922). En tegelsten som skisserar den historiska utvecklingen i hela världen utifrån vissa synvinklar, såsom att kulturerna utvecklas och fulländas separat. Någon övergripande ”civilisationens frammarsch” anses inte finnas. Och vår del av världen, Västvärlden eller den faustiska kulturen, tecknas såsom att den uppstått på medeltiden, blomstrat under barocken och nu går mot sitt slut. Visionen kan kritiseras på många punkter men Spengler har förvisso stilen att framställa allt detta medryckande. Och då kan man fråga sig: vilka tänkare påverkade honom i den vision han hade?

Hemmet på frammarsch

KULTUR OCH TRADITIONTänk att hemmet har blivit en så viktig plats i dessa coronatider. Vill man göra nytta för sina medmänniskor ska man stanna hemma. Det är länge sedan hemmet betydde så här mycket som det gör just nu. När man inte kan eller får bjuda hem släktingar och vänner drabbas de flesta människor av någon slags uppvaknande och börjar se på sitt hem med nya ögon.

Finns det numera en svensk intelligentia?

ANALYSFörr fanns en bildad klass, men Sverige gjorde sig medvetet av med den. Vad utgör då den ”intelligentia” vi har i dag, den som Karl-Olov Arnstberg nämner i sin debattartikel i Nya Tider v. 23/2020? Sophie Kielbowska redogör för hur det gick till när Sverige förlorade sin bildning och vad som blev resultatet.

Tio års arbete i alternativmedia: En ringmur av tystnad

KÅSERIFör tio år sedan bytte jag sida. I 25 år arbetade jag som journalist i dagspress, därav 22 år på Dagens Nyheter. Efter pensioneringen började jag skriva i alter­nativmedia. Halva min vänkrets sade upp kontakten. Fortfarande har många inte kunnat förlåta mig för sidbytet. Jag omges av en ringmur av tystnad.

Gå till arkivet

Send this to a friend