Skip to Content

Aftonbladets redaktion. Hur många ”rasifierade” kan du räkna till? Bild från 2016. Foto: Aftonbladet
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Jodå, det går utmärkt att ha en helvit redaktion

PappersupplaganNya Tider v. 15

Man kan inte ha en helvit redaktion, utropar tidskriften Journalisten på framsidan till sitt senaste nummer. Nya Tider har faktakollat påståendet och kan konstatera att det är fejknyheter – det går visst att ha en helvit redaktion, vilket såväl Nya Tider som Aftonbladet kan intyga – liksom Journalisten själv.

Publicerad: 14 april, 2021, 16:26

  • Svenska

Vi ska inte göra som så kal­la­de ”faktakollsajter” som Snopes och Källkritikbyrån ofta gör, bygga halmgubbar som sedan kan ”granskas” och ”motbevisas”. Därför ska det påpekas att Journalistens rubrik är ett citat från Amie Bramme Sey, frilansjournalist som tidigare arbetat för bland annat Sveriges Radio, Aftonbladet och som programledare för Grammisgalan. Man slår alltså inte fast det som ett faktum att man inte kan ha en helvit redaktion.

Med det sagt, är det förstås talande att man lägger det citatet på framsidan. Det antyder att Journalistens redaktion faktiskt tycker så: att ha en redaktion bestående av bara vita människor är omoraliskt eller av andra skäl sämre än en redaktion med sann, prunkande mångfald av rasfräml… förlåt, rasifierade människor.

Vi på Nya Tider kan meddela både Journalisten och Amie Bramme Sey att det faktiskt går jättebra att ha en redaktion som enbart består av vita människor. Vi har haft en helvit redaktion från starten, och har inga planer på att anställa icke-vita bara för sakens skull, för att fylla en kvot, i något slags märklig föreställning om att det skulle ge oss större framgångar, eller göra oss godare och finare än helvita redaktioner.

Vi har upplåtit debattplats åt både araber, judar, perser och afrikaner, och en period hade vi en kenyansk kvinna som frilansade åt oss med rapporter från sitt hemland. Men det har inte berott på att vi trodde att tidningen skulle bli bättre därför att de hörde till en viss ras, utan på att de faktiskt haft något vettigt att säga. Vilket är mer än man kan säga om Amie Bramme Sey.

Nya Tider är naturligtvis inte ensam om att ha en helvit redaktion. Detsamma kan sägas om Aftonbladet och de flesta andra svenska tidningar och tidskrifter – inklusive, komiskt nog, Journalisten.

Tidningen journalistens framsida. Och till höger tidningens redaktion.
Foto: Journalisten

 

Och varför skulle det inte vara så? Vi befinner oss trots allt i Sverige. Är det någon som tror att Amie Bramme Sey, eller någon av de självutnämnt ”goda” så kal­la­de antirasisterna i det offentliga samtalet, hade sagt till tidningar i Tanzania att de ”inte kan ha en helsvart redaktion”?

Hade inte det tolkats som att svarta inte är förmögna att sköta en redaktion utan vitas inblandning?

Den ”rasism” som Amie Bramme Sey anser sig ha blivit ”utsatt för” är för övrigt löje­väckande med tanke på vilket enormt problem hon utmålar det som. Det bokstavligen enda konkreta exemplet är följande: ”Hon har själv varit med om att som enda icke-vit på redaktionen förväntas ha kontakter i invandrartäta Angered”.

Detta klagar hon över samtidigt som artikeln gör det pinsamt tydligt att hon fått en rejäl skjuts i karriären just därför att hon är svart. Dåliga betyg på gymnasiet men kom ”oväntat” in på journalistprogrammet på Södertörns högskola. Klarade även dessa studier dåligt men fick ändå fina jobb på Sveriges Radio, på Aftonbladet, och senare som bland annat programledare för Guldbaggegalan och Grammisgalan.

Låt säga att en svensk kvinna, född och uppvuxen i Spanien, hade fått förmånliga anställningar på landets största medier och blivit programledare för tv-galor – på grund av att spanska medier av någon orsak ville lyfta fram skandinaver – trots att hon knappt klarat av gymnasiet. Men, ve och fasa, vid något tillfälle under hennes guldkantade karriär blev hon ”utsatt för” att spanska kollegor felaktigt antog att hon som svensk borde ha kontakter i svenskkolonierna på den spanska solkusten.

Är det någon som tror att denna kvinna, istället för att skratta bort saken, hade vigt sitt liv åt att bekämpa spanjorernas ”rasism” mot svenskar?

Nu har Amie Bramme Sey bestämt sig för att aldrig mer låta sig intervjuas av vita journalister. Det är det enda som Journalistens (vita) reporter faktiskt ifrågasätter, men på ett mycket milt sätt utan följdfrågor. Orsaken är att vita journalister å ena sidan har haft mage att ifrågasätta om rasism verkligen är ett så stort problem i Sverige – och vid andra tillfällen har vägrat att ”nöja sig” med hennes redogörelser för den rasism hon själv utsatts för, och krävt att få höra något ”värre”.

Vilket kanske inte är så konstigt då det värsta hon ”utsatts för” – eller åtminstone det enda exempel som nämns – är att hon felaktigt antagits ha kontakter i ett invandrartätt område.

Aftonbladet och Journalisten har alltså lika helvita redaktioner som Nya Tider. Men på båda tidningarna hade man givetvis sett det som en stor framgång, något att skryta med, om man kunde anställa en eller flera icke-vita i redaktionen. För det är av någon orsak bättre och finare än en redaktion bestående av vita.

Vita människor dominerar alltså fortfarande redaktionerna. I Sverige, av alla ställen! Låt oss genast ersätta dem med afrikaner, asiater, araber och zig… förlåt, romer – på landets redaktioner liksom som i resten av samhället! Det är 2021 för tusan!
När vi ändå är igång med denna utbytesprocess, är en blandning av människor i olika kulörer av svart och brunt inte nog.

Landets redaktioner måste även kunna stoltsera med en lämplig kompott av homosexuella, transvestiter och andra sexuella avart… förlåt, individer med avvik… icke-heteronormativ sexuell läggning. Och givetvis med en jämlik sammansättning av män och kvinn… människ… henniskor av alla olika könsidentiteter, samt icke-binära.

Endast så kan vi uppnå sann mångfald.

Nya Tiders chefredaktör, det vill säga undertecknad, är visserligen av tjeckisk börd, men assimilerade nord- och centraleuropéer räknas som bekant inte som verklig mångfald, då de inte har den rätta nyansen av svart och/eller brunt. Inte heller hjälper det att vår viceredaktör är kvinna, eftersom hon varken är brun, svart eller lesbisk.

Vi saknar helt enkelt sådan mångfald, men av någon konstig anledning tycks det gå bra ändå.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tysta dem!

KULTURDEBATTJag tror på den ensamma människan På henne som vandrar ensam Som inte hundlikt löper till sin vittring Som inte varglikt flyr för människovittring: På en gång människa och anti-människa

Konspirationsteoretiker betyder sanningssökare

KRÖNIKA

Plötsliga och förljugna reaktioner på våldet

DEBATTEtt antal kvinnomord under kort tid har väckt svenska mediers intresse, vilket har följts av politikernas intresse av att synas. Veckans debattör, journalisten Tobias Svensson, menar att politikernas plötsliga förfäran inför detta våld ekar något tomt, eftersom vi inte ser samma starka reaktioner vid annat våld i Sverige. Nu utmålas dessutom hela gruppen män som skyldiga, en paradoxal metod som vanligen används för att styra bort diskussionen från icke-svenskars överrepresentation. I denna våg av kvinnomord var fyra av fem icke-svenskar, vilket kan förklara varför användandet av ”män” och ”mäns våld mot kvinnor” blev starkare och än mer desperat än vanligt.

Jämlikhet i skolan uppnås inte genom att avskaffa ”rasistisk” matematik

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETVirginia har beslutat att avskaffa högre kurser i matematik – för att bekämpa rasism. Precis som kommunisterna uppnådde ekonomisk jämlikhet genom att göra alla lika fattiga, vill vänsterliberalerna uppnå raslig jämlikhet genom att göra alla lika obildade.

Aborträttens demografiska konsekvens

OPINION: KARL H SANDINSamtidigt som 1,5 miljoner svenska barn sedan 1974 aldrig fick födas på grund av abort, har över en miljon invandrare, främst från Mellanöstern och Afrika, anlänt till vårt land bara under de senaste åren sedan migrantkrisen 2015. Veckans debattör, Karl H Sandin, pekar på att svenskt barnafödande nu också motarbetas med rent bisarra argument, som att barn från tredje världen har mer rätt till planeten än svenska barn.

Överdrivna klimathot skrämmer i onödan – den stora faran är kallare klimat

KRÖNIKATällberg Forums grundare Bo Ekman varnar i DN 20 april för att haven kan stiga upp till sex meter om isar i Arktis och på Grönland skulle smälta. Han menar att mer koldioxid skulle värma atmosfären så att havs- och landisar smälter.

Youtube får yttrandefrihetspris – som man själv sponsrar

LEDARE

GP-skribenter utanför åsiktskorridoren – ifrågasätter corona-statsmakten

KRÖNIKABjörn Werner på GP gör liknelser mellan Corona-Sverige och DDR – invånarna är medlöpare som tycker att inskränkningar av medborgliga friheter kan tolereras eftersom staten ger materiell välfärd, de har jobb, bostad och kan köpa saker. ”Vi kan aldrig ta för givet att statsmakten garanterat kommer att återbörda våra friheter”. Permanenta skador på demokratin blir arvet, enligt GP:s kulturchef.

Gå till arkivet

Send this to a friend