Ett land präglat av ogenomtänkt godtycke? Lars Åberg, journalist och författare, kritiserar den brist på idéer och debatt som präglat Sverige de senaste decennierna, särskilt när det kommer till migration och integration. Foto: Facebook

Journalisten Lars Åberg i GP: ”I Sverige kan vad som helst hända”

Journalisten Lars Åberg skriver i en debattartikel i Göteborgs-Posten om att Sverige har blivit ett land där precis allt kan hända, på grund av att makthavarna på senare tid styrts av ogenomtänkt godtycke snarare än genomtänkta visioner. Åberg pekar ut migrations- och integrationspolitiken som ett särskilt område där detta blivit tydligt, och kan få katastrofala följder för samhällets existens.

Journalisten och författaren Lars Åberg är aktuell med en ny bok med titeln Landet där vad som helst kan hända. I en debattartikel i Göteborgs-Posten, söndagen den 6 april, sammanfattar författaren delar av sin bok under rubriken ”Var beredd att vad som helst kan hända i Sverige”. Åberg inleder sin debattartikel med att konstatera att Sverige och svensk politik har gått från ”planerad förutsägbarhet till planlös perspektivlöshet”. Idag har Sverige blivit landet där tågen står stilla på linjen, posten inte kommer fram och gangsters tränger sig före i vårdkön:

”Erfarenheterna av försämrade samhällsfunktioner är så spridda att de inte kan förminskas genom uppfostrande tilltal eller förklaras som utslag av rädsla för det främmande. Det senare framstår som ett falskt orsakssamband eftersom det som människor uttrycker oro för är sådant, som de märker av i sin vardag och därför faktiskt känner till.”

Skolelever har ingen koll på grundläggande samhällsfunktioner

Hur vet man då att samhället börjar gå sönder? frågar sig Åberg, och skriver att han först började inse det sönderfallande samhället då han besökte skolor och noterade svenska elevers bristande samhällskunskaper. Just detta hade ingenting med migrationen att göra, men var för Åberg ett tydligt tecken på en annan problematik i det svenska samhället: den växande okunskapen.

”Niondeklassarna jag träffade i en stor skola i en större svensk stad visste inte särskilt mycket om hur samhället var uppbyggt, hur dess institutioner grep in i varandra och hur beslut fattades. En del trodde att socialförvaltningen och socialdemokratin var samma sak. Några av dem var säkra på att barnbidraget kom från FN. De allra flesta hade ingen som helst koll.”

Åberg konstaterar att det stegen ur det gamla klassamhället – det vill säga framväxten av det svenska folkhemmet – togs med ”medvetna steg” och med ”blicken riktad framåt”. Principerna var ”bröd och bildning”, ”rösträtt och rättvisa” samt ”skötsamhet och självständighet”. Åberg antyder att elevernas okunskap om samhällets funktioner uppenbarligen har med ett misslyckande med den första punkten att göra.

”Inhemska biståndsprojekt utan tidigare motsvarigheter”

Dessa ideologiska övertygelser är nu borta, istället finns ett utbrett och ogenomtänkt godtycke, hävdar Åberg. Snarare tycks svensk politik handla om en ”lång serie reaktioner på förändringar i omvärlden”, skriver författaren och fortsätter:

”Hundratusentals nyinflyttade människor har blivit föremål för våra samhälleliga insatser. Någon motsvarighet till detta inhemska biståndsprojekt har vi aldrig tidigare sett. Svensk politik har de senaste åren ägnat sig åt att låtsas som om en redan förändrad verklighet vore oförändrad och som om varje form av problematisering vore ett hot mot det orubbliga hos denna verklighet. Där samhällsdebatt tidigare setts som en väg till reformer, en förändrad verklighet, har den i stället kommit att uppfattas som skadlig för det redan uppnådda.”

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Lågkonjunktur förutspås efter valet

Lågkonjunktur förutspås efter valet

🟠 Flera röster inom bank och finans förutspår samstämmigt en lågkonjunktur som väntas slå till någon gång efter riksdagsvalet i september. Den dåliga ekonomin kommer blotta andra strukturella problem, menar experter och nämner bland annat ”nyanländas” val att leva på bidrag.

Läs även:

Nytt utbrott av homosex-sjukdomen

Nytt utbrott av homosex-sjukdomen

🟠 INRIKES Folkhälsomyndigheten varnar för ett nytt utbrott av den mycket smittsamma och smärtsamma sjukdomen apkoppor, numera av politiskt korrekta skäl omdöpt till mpox, har konstaterats i Stockholm. Risken för en större spridning under sommaren är samtidigt stor – på grund av de många dekadenta och homosexuella evenemangen i väst och eftersom sjukdomen närmast uteslutande sprids just bland ”män som har sex med män”.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Jan Guillou sätts under lupp

🟠 RECENSION Det är nog många som stört sig på Jan Guillou. En ny bok av litteraturprofessorn Ola Holmgren har dock tagit det hela ett steg längre. Den låter Guillou bli utgångspunkten för en kritik av en hel tidstendens. Guillou blir till en symbol för ”journalismen”, ett slags ideologi som bygger på att gestaltningen är oväsentlig, utan det enda som räknas är spännande och sensationella uppgifter. Förutom att vara en fiende till konsten döljer journalismen också på ett förrädiskt sätt en stark politisk tendens, i Jan Guillous fall bland annat en okritisk inställning till islam. Även den som inte är intresserad av litteratur kan njuta av det underhållande angreppet på den pompöse Guillou.

En av våra största poeter jubilerade

🟠 KULTUR Trots att 200-årsminnet av en våra mesta lästa och uppskattade poeter, Erik Johan Stagnelius, inföll förra året, har det rönt begränsad uppmärksamhet. Det är synd, då det är en av det svenska språkets skickligaste och mest omedelbart tillgängliga diktare. Den som tränger djupare i hans liv och verk ställs dock inför en rad mysterier och problem – ja, i vissa avseenden är han också den svenska lyrikens gåtfullaste och mest gäckande gestalt.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Minnen av merovingerna

🟠 HISTORIA Den merovingiska dynastin härskade över det som idag är Frankrike, Belgien, Nederländerna och Luxemburg samt västra Tyskland från den sena delen av 400-talet till år 751. Som minnen av denna dynasti idag kan man betrakta den tidens arkitektur samt konstverk och hantverk i, framför allt, guld och illuminationer av skrifter.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.