Juridikfronten granskade med hjälp av Lexbase – nu kräver de förbud

Juridikfronten är en hyllad förening som säger sig bekämpa rasism genom att anmäla sajter på internet. I veckans nummer av Nya Tider publiceras avslöjande om hur en medlem i Juridikfronten begärt skadestånd av bloggare för hatkommentarer som han själv skrivit.

Juridikfronten är en hyllad förening som säger sig bekämpa rasism genom att anmäla sajter på internet. I veckans nummer av Nya Tider publiceras avslöjande om hur en medlem i Juridikfronten begärt skadestånd av bloggare för hatkommentarer som han själv skrivit.

Juridikfronten använder juridik för att stoppa sajter

Juridikfronten är en organisation med i huvudsak juriststudenter som använder sina förnyade kunskaper för att bekämpa invandringskritiker. Medlemmarna letar upp fraser bland inlägg och kommentarer som går att anmäla. Hittar medlemmarna inget att anmäla i själva budskapen försöker de istället få hemsidor nedsläckta på andra sätt, exempelvis anmäldes podcastarna Ingrid och Conrad eftersom Juridikfronten menade att deras ljudfiler på nätet utgjorde en radiosändning och att radiosändningar behöver ansvarig utgivare.

Nu anmäler gruppen en sajt som publicerat brottsdomar fram till 2014 i syfte att synliggöra hur stor del av brotten som begås av invandrare. Juridikfronten har anmält sajten för brott mot PUL.

Nya söktjänster populära bland medborgarjournalister

Bakgrunden till den anmälda sajten är att svenska regeringen förbjudit Brottsförebyggande rådet (BRÅ) att ta fram statistik som visar olika invandrargruppers benägenhet att begå olika typer av brott. Bristen på statistik används därefter som argument mot invandringskritiker, att det inte finns några stöd för påståendet att invandrare är begår exempelvis fler våldtäkter och nästan alla gruppvåldtäkter.

Medborgarjournalister har i avsaknad på statistik från myndigheter själva tagit på sig att göra sammanställningar. Exempelvis har Joakim P Jonasson gjort en medborgarstudie över samtliga sexualbrotten i Sverige mellan åren 2012-2017 och kunnat visa att män med utländsk härkomst begår häpnadsväckande 95,6 procent av överfallsvåldtäkter. Men för att studierna ska bli kända krävs att de publiceras på nätet och material från domstolarna behöver tillgängliggöras för att studierna inte ska kunna avfärdas som påhitt av samma debattörer som inte heller vill att myndigheterna ska göra några undersökningar om saken.

Denna typ av medborgarskapsjournalistik med källmaterial vill Juridikfronten stoppa med hänvisning till att det bryter mot PUL. Samtidigt har vänsterextrema Researchgruppen under flera år samlat på sig ett gigantiskt register med brottmålsdomar från Sverige samtliga domstolar. Denna sökbara databas har dock bara varit tillgängligt för vissa utvalda, exempelvis Researchgruppens egna medlemmar, deras kamrater och vissa journalister på vissa tidningar. Registret har heller inte använts för att ta reda på vilka grupper som begår mest brott utan istället mestadels ta reda på vilka sverigedemokrater som är straffade.

I och med tjänster som Lexbase och liknande har det blivit möjligt för alla att dels undersöka vilka grupper som begår flest brott, men även att granska alla makthavare, inte bara de politiker och opinionsbildare som Researchgruppen och vissa journalister bestämmer, och även journalister och researchgruppens egna medlemmar. De utvalda som tidigare varit ensamma om att kunna efterforska personer, kräver därför nu förbud mot öppna söktjänster eftersom andra inte har samma ”etiska regler” som de själva.

Kopplingar till Researchgruppen

Juridikfronten har nära kopplingar till Researchgruppen som själva byggt gigantiska personregister. Juridikfrontens jurist startade Juristinstitutet tillsammans med kändisjuristen Mårten Schultz som var med i Trolljägarna. Ett TV3-program där Researchgruppen spårade upp personer på internet, som Robert Aschberg sökte upp med filmkameror och lämnade över skadeståndskrav. Mårten Schultz var juridisk rådgivare i tv-programmet.

Både Researchgruppen och Juridikfronten har också nära samarbete med Expo som upprepade tillfällen hyllat Juridikfrontens arbete. Flera medlemmar från de olika grupperna är vänner på Facebook, har skrivit debattartiklar tillsammans eller varit dubbelanslutna. Medan Expo fungerar som företrädare i media, arbetar Researchgruppen med att samköra register och spåra skribenter på internet och Juridikfronten formulerar anmälningar och skadeståndskrav.

Både Expo, Researchgruppen och Juridikfronten menar att det är farligt för demokratin om deras metoder att granska människor blir tillgängliga för andra.

Nya Tider granskade Juridikfronten med hjälp av Lexbase

I kommande nummer av Nya Tider publiceras ett stort avslöjande om Juridikfronten angående uppgifter i ett inspelat telefonsamtal där två medlemmar pratar om att skriva egna hatkommentarer och sedan kräva skadestånd. Flera medlemmar pekas ut i samtalet, däribland Juridikfrontens ordförande.

Juridikfronten har själva bortförklarat samtalet med att det rörde sig om en enda person. Men Nya Tider har granskat de olika skadeståndskraven som Juridikfrontens medlemmar gjort och kan visa att det stämmer väl in med vad som påstås i telefonsamtalet. Flera medlemmar har tjänat stora pengar genom att de själva eller deras vänner upptäckt förtal om dem på bloggar och kommentarsfält.

En stor del av Nya Tiders granskning hade inte varit möjlig utan söktjänster som Lexbase.

Sedan Juridikfronten fått veta att Nya Tider jobbat med en artikel om deras skadeståndskrav har föreningen hört av sig ett tiotal gånger och skickat mejl där de uppmanar Nya Tider att ”vara försiktiga” och Nya Tiders reporter inte ska tro att det finns något scoop eller nyhetsvärde i den planerade artikeln.

Nu har Juridikfronten anmält en av sajterna med offentliga domar och vill även få stopp på Lexbase, med fler. Något som skulle göra liknande granskningar omöjliga i framtiden i och med att sökverktygen återigen skulle bli förbehållna bara vissa utvalda journalister. Sådana journalister som delar Juridikfrontens uppfattning om vad som har nyhetsvärde.

 

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Här är frågorna som Juridikfronten vägrar svara på

Här är frågorna som Juridikfronten vägrar svara på

🟠 Nya Tiders avslöjande om att medlemmar i Juridikfronten enligt uppgift skrivit hatkommentarer om sig själva och varandra på sverigedemokratiska bloggar för att därefter kräva bloggaren på skadestånd för förtal, har föranlett Juridikfronten att publicera ett bemötande på sin hemsida. De besvärande omständigheterna låter organisationen dock bli att förklara eller nämna överhuvudtaget. Här är frågorna som Juridikfronten fortfarande behöver svara på.

Läs även:

Lagföring, kriminalvård och återfall i brott

Lagföring, kriminalvård och återfall i brott

🟠 BROTT OCH STRAFF Brottsförebyggande rådet, Brå, har nu rapporterat om utvecklingen av den svenska kriminaliteten. Under 2022 skedde en stor ökning av antalet personer som dömts till fängelse, men som istället fick avtjäna straffet i häkte. Även den utdömda fängelsetiden har ökat. Man redovisar också statistik över återfall i brott.

Efter ett år: Aggressiv invandrare åtalas för mordhot mot Gustav Kasselstrand

Efter ett år: Aggressiv invandrare åtalas för mordhot mot Gustav Kasselstrand

🟠 Belal Safi, en 20-åring från Malmö, åtalas nu för att den 1 maj 2022 ha mordhotat Gustav Kasselstrand, partiledare för Alternativ för Sverige. Det hela utspelade sig på Arlanda flygplats, och Kasselstrand filmade hela förloppet. Han säger i en kommentar till Nya Tider att han dels är missnöjd med hur lågprioriterat hans ärende var hos polismyndigheten, att han själv som medborgare fick tjata på polisen för att man skulle komma någon vart i utredningsarbetet men att han ändå nu är övertygad om att Safi kommer att dömas för olaga hot.

Hovrätten skärper invandrarmördarens straff – till fyra år

Hovrätten skärper invandrarmördarens straff – till fyra år

🟠 BROTT OCH STRAFF Den 17-årige Frunze Saghatelyan dömdes först till ett minimalt straff efter mordet på trebarnspappan och lokalpolitikern i Medborgerlig Samling, Fredrik Andersson. Därefter blev han fritagen av beväpnade män innan han kunde gripas igen. Nu har han fått sitt straff skärpt av hovrätten – till fyra års sluten ungdomsvård.

Statens kostnader för ränteavdrag exploderar

Statens kostnader för ränteavdrag exploderar

🟠 I takt med att räntorna höjs är det inte bara svenska hushåll som får ökade kostnader, utan även svenska staten. I Finland rådde en liknande situation, men där beslutade man för tio år sedan att gradvis minska avdraget för varje år. I år nådde avdraget noll procent och staten slipper därmed alla kostnader för ränteavdrag. För svenska staten väntar dock en smäll på 57 miljarder kronor som måste finansieras med större statsskuld, nedskärningar eller höjd skatt.

Nyhetsdygnet

De senkomnas förundran

🟠 Bokrecension. Mustafa Panshiri och Jens Ganman har nu i flera år tillsammans och var för sig skrivit och debatterat om hur Sverige håller på att förändras. De förstår att det mångkulturella samhället inte fungerar, de tar upp gängkriminaliteten, och de provar att bryta mot gamla PK-normer om hur debatten ska föras. De känner sig för, bit för bit, kan man säga. Denna bok innehåller resereportage runtom i Sverige gjorda under 2022 och 2023, och de reser även till Frankrike och Finland. Men de har inte mycket att säga.

Peter Gøtzsche i härnadståg mot psykiatrin

🟠 Bokrecension. Den stridbare och frispråkige Peter Gøtzsche är specialistläkare i internmedicin och professor i klinisk försöksdesign och analys vid Köpenhamns universitet. Han har publicerat över 75 artiklar i fem stora vetenskapliga tidskrifter. Han har skrivit flera böcker där han inte håller igen på kritiken. Läkemedelsindustrin kal­lar han regelmässigt för kriminalindustrin.

Riksbyggare Gustav Eriksson Vasa

🟠 HISTORIA. Den sjätte juni i år är det femhundra år sedan Gustav Eriksson Vasa utsågs till kung av Sverige. Historien om ursprunget till Vasaloppet och hur Vasa sedan ledde befrielsekriget som resulterade i att den danske unionskungen Kristian II drevs ut ur Sverige är allmänt känd, men vad som hände därefter är egentligen ännu viktigare. Som kung drev Gustav Vasa ihärdigt på för att skapa ett enhetligt rike med en effektiv byråkrati. Han kal­las för riksbyggaren som lade grunden för den moderna staten, och han var beredd att gå över lik för att uppnå detta.

Sugen på att äta i rymden?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Ett franskt start-upbolag, Zephalto, som grundades av flygingenjören Vincent Farret d'Astiès, kommer att låta sex personer lyfta 25 kilometer över jorden i en tryckkapsel fäst vid en ballong. Passagerarna kommer att serveras måltider tillagade av stjärnkockar (sic!) och franskt vin samtidigt som de betraktar jorden från ovan jorden

Så kan en fientlig AI teoretiskt utplåna mänskligheten

🟠 Artificiell intelligens förbättrar sig själv. Med en ofattbar intelligens och förmågor som vida överstiger våra egna kan en artificiell intelligens (AI) komma att bli en välsignelse för mänskligheten. Men allt fler experter varnar för att risken finns att vi tappar kontrollen och att en AI blir vår undergång. En sak som dock sällan utforskas när media belyser ämnet är hur en skadlig eller fientlig AI praktiskt skulle kunna agera.

Vindkraft till havs hotar Östersjö­tumlaren – riskerar utrotning

🟠 Samtidigt som vindkraften prisas som ”klimatvänlig”, riskerar konsekvenserna för djur och natur att bli ödesdigra. För Östersjöns enda val – tumlaren – är läget särskilt allvarligt. Populationen på 500 individer är sedan länge utrotningshotad, och nu varnar forskare för att de stora vindkraftsparkerna till havs ökar belastningen ytterligare. ”Undervattensbuller kan leda till både hörselskador och död. Tumlarna är helt beroende av att kunna använda sina klickljud för att navigera och hitta mat. När deras hörsel försämras eller försvinner helt riskerar de att svälta ihjäl”, varnar Magnus Danbolt, chef för naturvårdsenheten på Länsstyrelsen i Kalmar län. I denna del två av Nya Tiders reportageserie om havsbaserad vindkraft granskar vi dess förbisedda miljöeffekter.

Paschs säkra tändstickor

🟠 HISTORIA Tändstickan har en lång historia – de första nämns i en kinesisk källa från cirka 950 e.Kr. – och har i Europa utvecklats av olika uppfinnare. Det var dock den svenske kemisten Gustaf Erik Pasch som utvecklade säkerhetständstickorna och tog patent på denna uppfinning 1844.

Stig Dagerman och Tyskland

🟠 HISTORIA Tysk höst, som är skriven av Stig Dagerman, är en reportagebok av stort historiskt värde än idag. I den här reportageboken berättar Dagerman nämligen om vad han såg och fick veta av olika personer han mötte och talade med under ett besök i ett sönderbombat Tyskland hösten 1946.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Vill du spela på ett casino utan licens? Spelacasino informerar dig om allt du behöver veta.
Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos nätcasinoutanlicens.com.
Onlinecasinos.se hjälper dig att välja bäst online casino
uudetkasinot.com/ listar Finska casinon online

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.