Juridikfronten granskade med hjälp av Lexbase – nu kräver de förbud

Juridikfronten är en hyllad förening som säger sig bekämpa rasism genom att anmäla sajter på internet. I veckans nummer av Nya Tider publiceras avslöjande om hur en medlem i Juridikfronten begärt skadestånd av bloggare för hatkommentarer som han själv skrivit.

Juridikfronten är en hyllad förening som säger sig bekämpa rasism genom att anmäla sajter på internet. I veckans nummer av Nya Tider publiceras avslöjande om hur en medlem i Juridikfronten begärt skadestånd av bloggare för hatkommentarer som han själv skrivit.

Juridikfronten använder juridik för att stoppa sajter

Juridikfronten är en organisation med i huvudsak juriststudenter som använder sina förnyade kunskaper för att bekämpa invandringskritiker. Medlemmarna letar upp fraser bland inlägg och kommentarer som går att anmäla. Hittar medlemmarna inget att anmäla i själva budskapen försöker de istället få hemsidor nedsläckta på andra sätt, exempelvis anmäldes podcastarna Ingrid och Conrad eftersom Juridikfronten menade att deras ljudfiler på nätet utgjorde en radiosändning och att radiosändningar behöver ansvarig utgivare.

Nu anmäler gruppen en sajt som publicerat brottsdomar fram till 2014 i syfte att synliggöra hur stor del av brotten som begås av invandrare. Juridikfronten har anmält sajten för brott mot PUL.

Nya söktjänster populära bland medborgarjournalister

Bakgrunden till den anmälda sajten är att svenska regeringen förbjudit Brottsförebyggande rådet (BRÅ) att ta fram statistik som visar olika invandrargruppers benägenhet att begå olika typer av brott. Bristen på statistik används därefter som argument mot invandringskritiker, att det inte finns några stöd för påståendet att invandrare är begår exempelvis fler våldtäkter och nästan alla gruppvåldtäkter.

Medborgarjournalister har i avsaknad på statistik från myndigheter själva tagit på sig att göra sammanställningar. Exempelvis har Joakim P Jonasson gjort en medborgarstudie över samtliga sexualbrotten i Sverige mellan åren 2012-2017 och kunnat visa att män med utländsk härkomst begår häpnadsväckande 95,6 procent av överfallsvåldtäkter. Men för att studierna ska bli kända krävs att de publiceras på nätet och material från domstolarna behöver tillgängliggöras för att studierna inte ska kunna avfärdas som påhitt av samma debattörer som inte heller vill att myndigheterna ska göra några undersökningar om saken.

Denna typ av medborgarskapsjournalistik med källmaterial vill Juridikfronten stoppa med hänvisning till att det bryter mot PUL. Samtidigt har vänsterextrema Researchgruppen under flera år samlat på sig ett gigantiskt register med brottmålsdomar från Sverige samtliga domstolar. Denna sökbara databas har dock bara varit tillgängligt för vissa utvalda, exempelvis Researchgruppens egna medlemmar, deras kamrater och vissa journalister på vissa tidningar. Registret har heller inte använts för att ta reda på vilka grupper som begår mest brott utan istället mestadels ta reda på vilka sverigedemokrater som är straffade.

I och med tjänster som Lexbase och liknande har det blivit möjligt för alla att dels undersöka vilka grupper som begår flest brott, men även att granska alla makthavare, inte bara de politiker och opinionsbildare som Researchgruppen och vissa journalister bestämmer, och även journalister och researchgruppens egna medlemmar. De utvalda som tidigare varit ensamma om att kunna efterforska personer, kräver därför nu förbud mot öppna söktjänster eftersom andra inte har samma ”etiska regler” som de själva.

Kopplingar till Researchgruppen

Juridikfronten har nära kopplingar till Researchgruppen som själva byggt gigantiska personregister. Juridikfrontens jurist startade Juristinstitutet tillsammans med kändisjuristen Mårten Schultz som var med i Trolljägarna. Ett TV3-program där Researchgruppen spårade upp personer på internet, som Robert Aschberg sökte upp med filmkameror och lämnade över skadeståndskrav. Mårten Schultz var juridisk rådgivare i tv-programmet.

Både Researchgruppen och Juridikfronten har också nära samarbete med Expo som upprepade tillfällen hyllat Juridikfrontens arbete. Flera medlemmar från de olika grupperna är vänner på Facebook, har skrivit debattartiklar tillsammans eller varit dubbelanslutna. Medan Expo fungerar som företrädare i media, arbetar Researchgruppen med att samköra register och spåra skribenter på internet och Juridikfronten formulerar anmälningar och skadeståndskrav.

Både Expo, Researchgruppen och Juridikfronten menar att det är farligt för demokratin om deras metoder att granska människor blir tillgängliga för andra.

Nya Tider granskade Juridikfronten med hjälp av Lexbase

I kommande nummer av Nya Tider publiceras ett stort avslöjande om Juridikfronten angående uppgifter i ett inspelat telefonsamtal där två medlemmar pratar om att skriva egna hatkommentarer och sedan kräva skadestånd. Flera medlemmar pekas ut i samtalet, däribland Juridikfrontens ordförande.

Juridikfronten har själva bortförklarat samtalet med att det rörde sig om en enda person. Men Nya Tider har granskat de olika skadeståndskraven som Juridikfrontens medlemmar gjort och kan visa att det stämmer väl in med vad som påstås i telefonsamtalet. Flera medlemmar har tjänat stora pengar genom att de själva eller deras vänner upptäckt förtal om dem på bloggar och kommentarsfält.

En stor del av Nya Tiders granskning hade inte varit möjlig utan söktjänster som Lexbase.

Sedan Juridikfronten fått veta att Nya Tider jobbat med en artikel om deras skadeståndskrav har föreningen hört av sig ett tiotal gånger och skickat mejl där de uppmanar Nya Tider att ”vara försiktiga” och Nya Tiders reporter inte ska tro att det finns något scoop eller nyhetsvärde i den planerade artikeln.

Nu har Juridikfronten anmält en av sajterna med offentliga domar och vill även få stopp på Lexbase, med fler. Något som skulle göra liknande granskningar omöjliga i framtiden i och med att sökverktygen återigen skulle bli förbehållna bara vissa utvalda journalister. Sådana journalister som delar Juridikfrontens uppfattning om vad som har nyhetsvärde.

 

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Här är frågorna som Juridikfronten vägrar svara på

Här är frågorna som Juridikfronten vägrar svara på

🟠 Nya Tiders avslöjande om att medlemmar i Juridikfronten enligt uppgift skrivit hatkommentarer om sig själva och varandra på sverigedemokratiska bloggar för att därefter kräva bloggaren på skadestånd för förtal, har föranlett Juridikfronten att publicera ett bemötande på sin hemsida. De besvärande omständigheterna låter organisationen dock bli att förklara eller nämna överhuvudtaget. Här är frågorna som Juridikfronten fortfarande behöver svara på.

Läs även:

Största enskilda stödpaketet till Ukraina

Största enskilda stödpaketet till Ukraina

🟠 INRIKES Regeringen meddelar på onsdagen att Sverige kommer skänka det sextonde och till dags dato största enskilda militära stödpaketet till Ukraina – till ett värde av 13,3 miljarder kronor. Stödpaketet innebär dock att den svenska försvarsförmågan börjar urholkas allt mer.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Bob Dylans syn på världen, sedd genom låttexter

🟠 BOKRECENSION Stjärnorna är också fans. Även de tittar upp mot sin stjärna och drömmer. Så här på ålderns höst (han fyller 83 i år) har Bob Dylan skrivit sin tackbok till några av de som inspirerade honom till att bli vår tids störste låtskrivare. Bob Dylans betydelse för modern kultur går knappast att överskatta, han har beskrivits som ”den som gav popmusiken en hjärna”. Förutom otaliga skivor har han även givit ut en del böcker. Denna den senaste är, precis som självbiografin Chronicles, Volume one (2004) skriven i en fri och associativ stil genom vilken Dylan ofta ger fritt spelrum åt sin fantasi.

Varför är det tabu att tala om Swexit?

🟠 BOKRECENSION Varför var vänstern på 1990-talet skeptisk till EU:s föregångare EG medan de borgerliga var entusiastiska, och varför är det främst högermänniskor som idag ifrågasätter EU? Carl Albinsson, själv tidigare moderat och öppen anhängare av EU, granskar i sin bok Varning för Swexit! Högerväljarnas kluvna syn på EU opinionens svängningar och ger de borgerliga råd för hur de ska undvika den Swexitdebatt som deras väljare vill ha.

Hur konsten att förutsäga solförmörkelser blev en exakt vetenskap

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Ingen vaken person har kunnat missa att USA nyligen hade en spektakulär solförmörkelse, något som har fått stor medial uppmärksamhet innan, under och efter. Tidsschemat för den totala förmörkelsen den 8 april 2024 var beräknad till sekunden, detta tusentals år efter att skrämda människor först började försöka förutse dessa kosmiska händelser.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Den mångtydiga huvudbonaden

🟠 HISTORIA Hatten har länge varit en del av klädedräktens långa historia. Den har använts för att skydda huvudet mot regn, kyla, vind och stark sol, men det har inte alltid varit dess enda funktion. Den har även fungerat som statusmarkör samt som ett sätt att uttrycka en viss ståndpunkt.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.