Skip to Content

Folkrepubliken Kina firade sitt 70-årsjubileeum i oktober 2019. Foto: Stillbild Youtube
UTRIKES

Kinas ekonomi krymper

Digital utgåva

Det sker för första gången på minst 28 år och beror enligt en fransk antiglobalist på att Kinas styre har satt folket före profiten, inte på coronapandemin.

Publicerad: 20 april, 2020, 12:43

  • Svenska

Läs även

Kinas ekonomi har krympt med sju procent på ett år. På amerikanskt håll är en utbredd teori att skälet till nedgången är att Kina är en diktatur ur stånd att hantera den kris som uppstått i och med coronaepidemin i landet, Covid-19. Men enligt en fransk antiglobalist, Vincent Gouysse, är det fel; styret har skött epidemin skickligt, anser han; den ekonomiska nedgången är priset man betalar för att styret har satt folkets väl före profiten.

Kina producerade första kvartalet 2020 varor och tjänster till ett värde av 20,7 triljoner (tusen miljarder) yuan eller 3 triljoner dollar.

Det är ett mindre belopp än motsvarande siffra för första kvartalet 2019, nästan sju procent mindre. Den utvecklingen är ett trendbrott.

Kinas ekonomi har vuxit oavbrutet i alla fall sedan man 1992 började att göra kvartalsvis redovisning av tillståndet i Kinas ekonomi, alltså för vid det här laget 28 år sedan.

Då hade emellertid redan åtskilligt hänt sedan det av brittisk imperiepolitik, opieepidemi, statskupp, republik, inbördeskrig, inblandning utifrån, kommunistiskt maktövertagande och ”kulturrevolution” förhärjade Kina i början av 1970-talet kommit att regeras av en praktiskt sinnad styresman, Deng Xiao Ping.

Deng trängde undan utopisterna i partiet, ingick avtal med Nixon i USA och lade tyngdpunkten i politiken på en snabb ekonomisk och teknisk utveckling för Kinas del.

”Det spelar ingen roll om katten är svart eller vit”, fastslog den kommunistiske pragmatikern Deng. ”Huvudsaken är att den fångar möss.”

I början av 1990-talet var Kina så långt hunnet att man var redo för något nytt. Det nya som kom var enligt den franske ekonomen Patrik Artus det man har kommit att kalla ”globaliseringen”. Strax efter ”Murens fall” och Sovjetunionens sammanbrott mellan 1989 och 1991 ingick Kinas styre nytt avtal med USA, mer eller mindre i hemlighet. Enligt Patrik Artus gick det avtalet i all enkelhet ut på att Kina skulle producera och USA konsumera. Amerikanska företag skulle uppmuntras att flytta sin produktion till Kina, där lönerna var mycket lägre än i USA och produktionen följaktligen billigare. Varorna skulle sedan transporteras tillbaka till USA och säljas där, eftersom kineserna inte hade lika hög köpkraft som amerikanerna. Då.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Mats Loman

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

”Allvarlig situation”: Över 150 pensionerade amerikanska generaler undertecknar brev som angriper Bidens administration

UTRIKESDet verkar vara ett tidens tecken att uniformerad personal kritiserar landets ledning i öppna brev. Efter tre uppmärksammade fall i Frankrike har nu turen kommit till USA. Över 150 före detta militära chefer har undertecknat ett brev där de beskriver hot mot landets ”överlevnad”, på grund av Bidens administrations politik. De varnar för att USA är i ”djup fara” efter ett ”fullskaligt angrepp på våra konstitutionella rättigheter”. De tillägger att nationen är i kamp mot ”socialism och marxism”.

AfD går till val på invandrings­stopp och upphävda restriktioner

TYSKLANDHelgen den 10-11 april samlade Alternativ för Tyskland (AfD) över 550 delegater från hela landet i Dresden, för att fastställa ett valprogram inför det kommande valet till Förbundsdagen. Slutresultatet ses som en seger för en mer hårdför falang, med krav på utträde ur EU, mycket begränsad invandring och ett upphävande av de restriktioner som införts med hänvisning till Covid-19.

Ryssland dubbar officiellt USA och Tjeckien som ”ovänliga” stater

UTRIKESDen ryska regeringen säger att amerikanska ambassaden inte längre kan anställa lokal personal enligt en lag president Putin undertecknade förra månaden.

Tesla stoppar betalning med Bitcoin – kryptovalutan föll i värde

UTRIKESEfter att Tesla stoppat betalningar med kryptovalutan Bitcoin, då man menar att den är miljöskadlig, föll Bitcoin i värde med cirka 12 procent men har sedan dess återhämtat sig lite. Tesla kommer dock inte att sälja av de Bitcoin man äger skriver biltillverkarens VD Elon Musk på Twitter. Värdeminskningen av Bitcoin efter utspelet tros vara runt 3 000 miljarder kronor på världsplan.

Sex av tio franska poliser redo att rösta på Marine Le Pen i andra omgången 2022

UTRIKESPartiledaren för Rassemblement National (RN) ligger högt i gunst bland polisen redan i den första omgången av det franska presidentval som ska hållas 2022 och slår både Xavier Bertrand och Emmanuel Macron. Samtidigt ansluter sig den franska polisen till militären och publicerar ett eget öppet brev till landets ledning.

Vit makt eller svart brottslighet?

UTRIKESAttackerna mot asiater ökar i USA. Under första kvartalet 2021 var det 164 procent fler så kallade hatbrott mot asiatiska amerikaner än under samma period förra året.

Biden: ”Värsta attacken sedan inbördeskriget” när Trumps anhängare stormade Kapitolium

UTRIKES”Den värsta attacken mot amerikansk demokrati sedan inbördeskriget”, sade Joe Biden om incidenten den 6 januari, då anhängare till dåvarande president Trump tillsammans med vänsteraktivister trängde sig in i kongressbyggnaden.

Philippe de Villiers talar ut i BFM TV:s studio.

UTRIKESDet blir ord och inga visor när författaren och politikern Philippe de Villiers får tala ut. Han tillhör en av Frankrikes äldsta adelsfamiljer och många familjemedlemmar har innehaft höga militära poster. Philippe de Villiers är ordförande i Mouvement pour la France (Rörelsen för Frankrike) och har suttit i Europaparlamentet. I ett långt samtal med Appoline de Malherbe (BFM TV) för några veckor sedan framförde han sina reflektioner och synpunkter kring den befintliga situationen i Frankrike. Nu var det Bruce Toussaint som på Kristihimmelsfärdsdagen samtalade med den upprörde franske patrioten i direktsändning.

Gå till arkivet

Send this to a friend