Skip to Content

Folkrepubliken Kina firade sitt 70-årsjubileeum i oktober 2019. Foto: Stillbild Youtube
UTRIKES

Kinas ekonomi krymper

Digital utgåva

Det sker för första gången på minst 28 år och beror enligt en fransk antiglobalist på att Kinas styre har satt folket före profiten, inte på coronapandemin.

Publicerad: 20 april, 2020, 12:43

  • Svenska

Läs även

Kinas ekonomi har krympt med sju procent på ett år. På amerikanskt håll är en utbredd teori att skälet till nedgången är att Kina är en diktatur ur stånd att hantera den kris som uppstått i och med coronaepidemin i landet, Covid-19. Men enligt en fransk antiglobalist, Vincent Gouysse, är det fel; styret har skött epidemin skickligt, anser han; den ekonomiska nedgången är priset man betalar för att styret har satt folkets väl före profiten.

Kina producerade första kvartalet 2020 varor och tjänster till ett värde av 20,7 triljoner (tusen miljarder) yuan eller 3 triljoner dollar.

Det är ett mindre belopp än motsvarande siffra för första kvartalet 2019, nästan sju procent mindre. Den utvecklingen är ett trendbrott.

Kinas ekonomi har vuxit oavbrutet i alla fall sedan man 1992 började att göra kvartalsvis redovisning av tillståndet i Kinas ekonomi, alltså för vid det här laget 28 år sedan.

Då hade emellertid redan åtskilligt hänt sedan det av brittisk imperiepolitik, opieepidemi, statskupp, republik, inbördeskrig, inblandning utifrån, kommunistiskt maktövertagande och ”kulturrevolution” förhärjade Kina i början av 1970-talet kommit att regeras av en praktiskt sinnad styresman, Deng Xiao Ping.

Deng trängde undan utopisterna i partiet, ingick avtal med Nixon i USA och lade tyngdpunkten i politiken på en snabb ekonomisk och teknisk utveckling för Kinas del.

”Det spelar ingen roll om katten är svart eller vit”, fastslog den kommunistiske pragmatikern Deng. ”Huvudsaken är att den fångar möss.”

I början av 1990-talet var Kina så långt hunnet att man var redo för något nytt. Det nya som kom var enligt den franske ekonomen Patrik Artus det man har kommit att kalla ”globaliseringen”. Strax efter ”Murens fall” och Sovjetunionens sammanbrott mellan 1989 och 1991 ingick Kinas styre nytt avtal med USA, mer eller mindre i hemlighet. Enligt Patrik Artus gick det avtalet i all enkelhet ut på att Kina skulle producera och USA konsumera. Amerikanska företag skulle uppmuntras att flytta sin produktion till Kina, där lönerna var mycket lägre än i USA och produktionen följaktligen billigare. Varorna skulle sedan transporteras tillbaka till USA och säljas där, eftersom kineserna inte hade lika hög köpkraft som amerikanerna. Då.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Mats Loman

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Knutkalas

    man kan tro att den här coronastormen var beställd någonstans ifrån det gick för bra för kina det tålde inte västvärden det verkar som att FRITJOV PERSSON är på väg att få rätt med sina förutsägelser om ekonomins krachlandning

  • Dacke

    Kina stod för närmare 50 % av allt som producerades före coronakrisen. Eftersom en hel värld stängt igen sin handel är det helt naturligt att Kina drabbas av stängda fabriker och att deras tillverkning går på halvfart? Ifall Kinas ekonomi skulle krascha slår det hårt mot industrin i väst och miljontals konkurser blev följden.

Raskravaller i USA

UTRIKESEfter att en svart man, George Floyd, dött vid ett polisingripande har stora protester utbrutit i flera städer i USA. I samband med protesterna, som anklagar polisen för rasism, har svarta börjat plundra affärer, sätta bilar och en polisstation i brand och misshandlat vita som försökt få dem att sluta. Nu tvingas nationalgardet kallas in för att återställa ordningen och förhindra fortsatt eskalering av våldsamheterna.

76 procent av danska muslimer vill förbjuda islamkritik

DANMARKI en undersökning utförd av det danska justitiedepartementet uppger 76 procent av landets muslimer, från både första och andra generationen, att det bör vara olagligt att kritisera islam.

Covid 1984 – övervakning är ”det nya normala”

DEBATTKanske är viruset SARS-CoV-2 naturligt, kanske har det sluppit ut från ett labb av misstag, kanske har det konstruerats och planterats avsiktligt. Det kommer nog aldrig att kunna avgöras. Säkert är att läkemedelsindustrin och de stora drakarna (Gates, Wellcome, Rockefeller, med flera) som opererar i skymningslandet bakom politiken, är väl förberedda. De har väntat på det här. Det visade sig kanske för svårt och tidsödande att skrämma fram den nya världsordningen med klimatfrågan. De har nu på tre månader åstadkommit mer för att förverkliga sin plan än de gjort på 30 år med klimatskrämseln. Debattör Åke Blomdahl menar att coronapandemin används som svepskäl till att införa omfattande kontroll och restriktioner.

13-åring halshuggen av sin muslimske pappa

UTRIKESEn 13-årig iransk flicka halshöggs med en skära när hon sov. Gärningsmannen var hennes egen pappa som mördade flickan för att bevara sin familjs ”heder”. Mordet skedde efter att han upptäckt att 13-åringen blivit kär i en 35-årig man och rymt med denne. Iran har dödsstraff men på grund av islamsk lagstiftning kan pappan komma att gå fri och ostraffad.

Trump hotar stänga ner Twitter

UTRIKESEfter att den sociala mediekanalen Twitter markerade två inlägg, så kallade ”tweets” från den amerikanska presidenten Donald Trump igår har presidenten reagerat kraftigt och hotar med nedstängning av Twitter. Han menar att de sociala medierna tystar konservativa röster vilket leder till en ensidig politisk debatt.

Trumps administration diskuterar USA:s första kärnvapenprov på årtionden

UTRIKESTrumpadministrationen har överlagt om att genomföra det första amerikanska kärnvapentestet sedan 1992 i ett drag som skulle få långtgående konsekvenser för förbindelserna med andra kärnvapenmakter och upphäva ett decennier långt moratorium för sådana provsprängningar uppger högt uppsatta tjänstemän inom administrationen.

Skandal runt processen mot Salvini

UTRIKESDen anti-migrationspolitik som genomfördes av Matteo Salvini var laglig, men den italienska rättvisan valde trots det att väcka åtal, enligt en WhatsApp-konversation mellan domare, avslöjar den italienska pressen.

WHO: Vi ska gå från hus till hus och ”ta bort” sjuka familjemedlemmar – ”Armé” av kontaktspårare rekryteras globalt

UTRIKESMassövervakning och kontaktspårning uppges vara en del av ”The New Normal” som är ett begrepp som lanseras hårt i alla länder med nedstängningar, vilka är nästan alla världens länder i varierande grad där Sverige är ett av mycket få undantag. Endast genom att acceptera ”Det nya normala” kan folk få lämna sina hus och få ha en inkomst igen påstår de maktföreträdare som aldrig saknar en ursäkt för att förlänga nedstängningar och restriktioner. Efter att Världshälsoorganisationen och flera amerikanska delstatsguvernörer sagt att människor måste kunna kontrolleras och vid behov föras bort från sina hem så rekryteras nu ”kontaktspårare” världen över som ska ingå i en ”armé” med egna ”insatsstyrkor”.

Gå till arkivet

Send this to a friend