Skip to Content

Folkrepubliken Kina firade sitt 70-årsjubileeum i oktober 2019. Foto: Stillbild Youtube
UTRIKES

Kinas ekonomi krymper

Digital utgåva

Det sker för första gången på minst 28 år och beror enligt en fransk antiglobalist på att Kinas styre har satt folket före profiten, inte på coronapandemin.

Publicerad: 20 april, 2020, 12:43

  • Svenska

Läs även

Kinas ekonomi har krympt med sju procent på ett år. På amerikanskt håll är en utbredd teori att skälet till nedgången är att Kina är en diktatur ur stånd att hantera den kris som uppstått i och med coronaepidemin i landet, Covid-19. Men enligt en fransk antiglobalist, Vincent Gouysse, är det fel; styret har skött epidemin skickligt, anser han; den ekonomiska nedgången är priset man betalar för att styret har satt folkets väl före profiten.

Kina producerade första kvartalet 2020 varor och tjänster till ett värde av 20,7 triljoner (tusen miljarder) yuan eller 3 triljoner dollar.

Det är ett mindre belopp än motsvarande siffra för första kvartalet 2019, nästan sju procent mindre. Den utvecklingen är ett trendbrott.

Kinas ekonomi har vuxit oavbrutet i alla fall sedan man 1992 började att göra kvartalsvis redovisning av tillståndet i Kinas ekonomi, alltså för vid det här laget 28 år sedan.

Då hade emellertid redan åtskilligt hänt sedan det av brittisk imperiepolitik, opieepidemi, statskupp, republik, inbördeskrig, inblandning utifrån, kommunistiskt maktövertagande och ”kulturrevolution” förhärjade Kina i början av 1970-talet kommit att regeras av en praktiskt sinnad styresman, Deng Xiao Ping.

Deng trängde undan utopisterna i partiet, ingick avtal med Nixon i USA och lade tyngdpunkten i politiken på en snabb ekonomisk och teknisk utveckling för Kinas del.

”Det spelar ingen roll om katten är svart eller vit”, fastslog den kommunistiske pragmatikern Deng. ”Huvudsaken är att den fångar möss.”

I början av 1990-talet var Kina så långt hunnet att man var redo för något nytt. Det nya som kom var enligt den franske ekonomen Patrik Artus det man har kommit att kalla ”globaliseringen”. Strax efter ”Murens fall” och Sovjetunionens sammanbrott mellan 1989 och 1991 ingick Kinas styre nytt avtal med USA, mer eller mindre i hemlighet. Enligt Patrik Artus gick det avtalet i all enkelhet ut på att Kina skulle producera och USA konsumera. Amerikanska företag skulle uppmuntras att flytta sin produktion till Kina, där lönerna var mycket lägre än i USA och produktionen följaktligen billigare. Varorna skulle sedan transporteras tillbaka till USA och säljas där, eftersom kineserna inte hade lika hög köpkraft som amerikanerna. Då.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Mats Loman

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Knutkalas

    man kan tro att den här coronastormen var beställd någonstans ifrån det gick för bra för kina det tålde inte västvärden det verkar som att FRITJOV PERSSON är på väg att få rätt med sina förutsägelser om ekonomins krachlandning

  • Dacke

    Kina stod för närmare 50 % av allt som producerades före coronakrisen. Eftersom en hel värld stängt igen sin handel är det helt naturligt att Kina drabbas av stängda fabriker och att deras tillverkning går på halvfart? Ifall Kinas ekonomi skulle krascha slår det hårt mot industrin i väst och miljontals konkurser blev följden.

Tusentals protesterade mot restriktioner runt om i Europa

UTRIKESDen 17-18 november ägde stora demonstrationer rum på olika platser i Europa mot de coronarestriktioner ländernas regeringar infört. I Tyskland, där missnöjet även gällde ändringar i smittskyddslagen, använde polis vattenkanoner och arresterade nästan 200 personer. I Tjeckien och Slovakien sammanföll demonstrationerna med årsdagen av kommunismens fall i Tjeckoslovakien.

Ungern och Polen lägger in veto mot EU:s långtidsbudget och coronafond

UTRIKESUngern har tillsammans med Polen stoppat EU:s sjuårsbudget och coronapaket på grund av att EU lagt till en skrivning i paketet som gör det möjligt att beröva länder EU-bidrag om de ”bryter mot EU:s principer”. Ungern säger att EU på så sätt vill tvinga landet att öppna upp för invandring, och Polen menar att det handlar om ”politisk och institutionaliserad förslavning”. Finansmannen George Soros ger nu från New York råd till EU om hur de ska kringgå vetot.

Berlin-Brandenburg-flygplatsen öppnad

UTRIKESDriften av Tysklands största byggskandal, det nio år försenade öppnandet av den nya storflygplatsen Berlin-Brandenburg kom till stånd den 1 november. Den nya flygplatsen är egentligen en utbyggnad av Schönefeld-flygplatsen och har tagit enorma resurser i anspråk. Nu debatteras ifall en särskild regeringsterminal verkligen är något att lägga ytterligare pengar på. Samtidigt konstateras att driften av flygplatsen också ger stora underskott som under lång tid måste täckas med skattemedel.

Ahmad blev arg över omkörning – knivhögg 70-årig svensk

INRIKESTvå invandrare från Syrien blev arga då en 70-årig svensk enligt dem gjorde en oförsiktig omkörning. De förföljde mannens bil i två mil tills han stannade vid sin arbetsplats i Kalmar. Där knivhögg de enligt åklagaren 70-åringen och vandaliserade hans bil medan de ropade saker som ”knulla din mamma” och ”svennefitta”. Männen åtalas nu vid Kalmar tingsrätt. Den ene syriern fick svenskt medborgarskap två dagar efter händelsen.

Oro för en vänsterradikal administration

UTRIKESDet oklara läget efter USA:s presidentval har inneburit ett ökat intresse för vad en administration ledd av Joe Biden skulle innebära, inte minst efter att flera medier utropat honom som vinnare. Bidens ålder och bristande vitalitet har också gjort att den tilltänkta vicepresidenten, senatorn Kamala Harris, har uppmärksammats i ovanligt hög grad, och många uttrycker en oro för att hon ska vrida administrationen långt till vänster.

Ungern och Polen lägger sitt veto mot EU:s budget- och stimulanspaket

UTRIKESUngern och Polen har lagt in sitt veto mot antagandet av EU:s budget för 2021–2027, liksom det stimulanspaket på 750 miljarder euro som inrättats för att stimulera ekonomin i följderna av coronakrisen.

Armenisk soldat: ”Knivhuggen i ryggen”

UTRIKESNya Tider har fått en intervju med Arthur Danielyan som är ledare för den armeniska oppositionsrörelsen ”Adekvat”. Han anmälde sig som frivillig i Nagorno Karabach-kriget. I en exklusiv intervju med Nya Tider talar han om den senaste tidens politiska turbulens i Armenien och avtalet mellan Armenien och Azerbajdzjan. Danielyan greps tidigare av den armeniska polisen för sin politiska verksamhet. Denna intervju genomfördes direkt efter hans frigivning.

President Trump vägrar att ge upp

VALET I USADonald Trump har beordrat federala myndigheter att inte kommunicera med Joe Bidens övergångsteam. Han har dessutom lämnat in sin budget för 2022 till samma myndigheter, något som visar att han inte tänker ge upp presidentposten lättvindigt. Hans anhängare demonstrerar över hela landet mot vad de menar är ett stulet val.

Gå till arkivet

Send this to a friend