Skip to Content

Foto: Facebook / Mikael Svensson
OPINION: ROLF HILLEGREN

Kommun på villovägar

PappersupplaganNya Tider v. 11

Publicerad: 12 mars, 2019, 21:04

  • Svenska

Läs även

Om jag befann mig på bilresa mot Teheran och vid infarten möttes av en stor reklamtavla föreställande en kvinna i hijab samt texten ”Välkommen till Teheran”, skulle jag inte bli förvånad. Det skulle kännas helt naturligt och jag skulle förstå att kvinnan är klädd i den av regimen påbjudna kvinnoklädseln. Samtidigt skulle jag naturligtvis bli påmind om levnadsvillkoren i landet och förmodligen ägna landets kvinnor en särskild tanke.

Helt annorlunda skulle jag reagera om jag befann mig på resa mot Gävle och möttes av ett liknande budskap. På nätet har jag till min förvåning läst att det finns en sådan skylt som välkomnar resenärer till staden. Mina första tankar var: Vem kan ha bekostat skylten? Kan det möjligen vara stadens moské, vars rykte inte är helt oklanderligt?

Att det kunde vara kommunens politiker försökte jag i det längsta att förtränga. Men ganska snart fann jag ett inlägg på Facebook där kommunens kommunikationschef, Johan Adolfsson, skingrade alla misstankar om skyltens tillkomsthistoria. Det var kommunen som beslutat i frågan och av Adolfssons inlägg framgår att man från kommunens sida till och med förefaller att vara stolt över tilltaget.

Först vill jag framhålla att jag inte på minsta sätt är kritisk mot kvinnan på skylten. Ej heller är jag kritisk mot stadens muslimer. Min förundran riktar sig uteslutande mot dem som fattat beslut om skyltens tillkomst och jag frågar mig hur man kan ha tänkt. Viss vägledning får man av Adolfssons inlägg, men det finns ett antal frågor som blir hängande i luften.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Rolf Hillegren

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Anna Catherine af Trampe

    Fördumningen har nu nått en sådan nivå att andra begåvningar än den på värdegrunden uppbyggda talangen att köra samhället i diket har ringa eller inget värde.

Svenska kyrkan, förkunnelsen och rättssäkerheten

KRÖNIKASom Nya Tider rapporterat på nyhetsplats har Karin Arvidsson, präst inom Evangeliska Fosterlandsstiftelsen, avsatts av Domkapitlet i Luleå, och därefter återfått prästämbetet genom ett beslut i Svenska kyrkans Överklagandenämnd. Fallet innehåller flera anmärkningsvärda och förvånande inslag som gjort att frågor ställts om var Svenska kyrkan står i dag och vart kyrkan är på väg.

Avsentimentaliseringsverket

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGKarl-Olov Arnstberg är professor emeritus i etnologi. Han har skrivit en lång rad akademiska verk och rapporter inom sitt ämne, liksom på senare tid debattböcker som delvis också handlar om etnologi, det vill säga studier av människor som kulturvarelser i grupp. Han har med etnologin som grund tagit sikte på fenomen i dagens samhälle, och veckans opinionstext är inget undantag.

Ryska folkomröstningen: Nya Tider på plats

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDen 1 juli röstade det ryska folket igenom förändringar i landets konstitution, vilket vi berättar mer om på sidan 9 i detta nummer. Det var ett intressant val, både på grund av de rigorösa åtgärderna för att minska smittspridning samt för att omröstningen fått så mycket kritik i västmedia.

Demokrati utan motstånd

INRIKES”Även de bästa demokratier förstår att när ett större krig närmar sig måste demokratin sättas på paus. Jag har en känsla av att klimatförändringen är en fråga som är lika allvarlig som ett krig. Det kan vara nödvändigt att sätta demokratin på paus.” – James Lovelock, biokemist

Jag saknar mitt gamla Sverige

KRÖNIKAJag är 80 år och känner som om jag levt i två olika länder. Först i ett lite tråkigt, men välordnat lagomland med gott rykte i omvärlden. Sedan i något som liknar en krigszon och sett som avskräckande exempel i omvärlden. Men tråkigheten kompenserades av en enorm kärlek till fosterlandet, dess långa historia och förfäders oerhörda slit för att ge mig en bättre framtid.

Utan kulturarbetare är högern chanslös

OPINION: KARL MIKAEL LARSONSvenska staten strör hundratals miljoner över kulturbranschen. Flera gånger varje år. Bara för att rätt kultur ska produceras, publiceras och iscensättas. Ingen bransch är lika politiserad. Veckans debattör Karl Mikael Larson (fd Fredrik) synar kulturbranschen.

Skuggan Stefan Löfven

KRÖNIKATrots att jag i min kommande bok Sverige 2084 kan visa på ett antal mycket tveksamma ageranden av en ung Tage Erlander skulle jag vilja kalla honom Sveriges siste landsfader. Den finaste titel en svensk kan få. Den ende som i dag kommer i närheten är väl vår kung, monarken som Stefan Löfven vill avsätta.

Knäböj inte för någon!

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Gå till arkivet

Send this to a friend