Skip to Content

Personer som delar artiklar från alternativa medier är enligt Sala kommuns Leonard Wall "arslen". Nu försöker samme man stoppa granskning av omständigheterna kring islamisk bön i ett klassrum i en av kommunens skolor. Foto: Facebook/Sala kommun
SALA

Kommunanställd asylaktivist vill stoppa utredning om muslimer som ockuperat klassrum

Digital utgåva

Efter en skandal på skolan i Möklinta, där elevernas undervisning ställdes in för att muslimer använde klassrummet till att be, har en asylaktivist anonymt inom kommunen försökt stoppa fortsatt granskning.

Publicerad: 11 maj, 2018, 10:04

  • Svenska

Läs även

Strax före påsklovet skulle eleverna i Möklinta kyrkskola i Sala kommun ha musikundervisning. När läraren öppnade dörren upptäcktes dock att muslimer tagit över klassrummet för att be. Enligt eleverna var det flera män som låg och bad bland skolbänkarna medan en kvinna i slöja fick ligga i en skrubb och be.

Istället för att muslimerna bad och ursäkt och gick därifrån, bad istället musikläraren Adam Calissendorff muslimerna om ursäkt för att han stört dem i deras bön, stängde dörren och lät sedan eleverna vänta halva lektionen i korridoren.

Upprörda elever och föräldrar

Många barn och föräldrar till barn i Möklinta har blivit arga över lärarens beteende. Nya Tider har tidigare intervjuat skolans rekord Erica Carlsson och ställt frågan om det inte hör till normal respekt att lämna ett klassrum om det visar sig att det använda för undervisning.

– Ja, det kan man absolut tycka, svarade Erica Carlsson då.

På frågan om inte läraren, när muslimerna uppenbarligen inte själva hade den respekten, borde bett dem att lämna istället för att förstärka deras uppfattning om att deras intressen går före, kunde hon dock inte ge något svar utan hänvisade till läraren själv. Denne har valt att inte kommentera.

Kommunen till motattack – anklagar för ”falska nyheter”

Skolan och kommunen har gått till attack mot de arga föräldrarna och efter en insändare i lokaltidningen har kommunen svarat att det hela är ett rasistiskt rykte. Visserligen erkänner kommunen att eleverna fick vänta tills den muslimska bönen var klar, men hävdar att det bara var två muslimer, inte flera stycken, och att dessa muslimer var anställda och alltså hade rätt att vara i skolan.

Lärarens ord står mot elevernas

Efter uppmärksamheten har skolan haft flera samtal med eleverna om ”rasism” och har haft flera temadagar om källkritik. Eleverna som var med när undervisningens ställdes in står dock på sig och fortsätter hävda att det var flera muslimska män som ockuperat klassrummet.

– Varför tror ni inte på oss?, frågade en elev på senaste mötet, men fick då till svar att skolan valt att lita på vad läraren sagt.

Nya Tiders tidigare reportage har inte berört antalet muslimer som ockuperade klassrummet, vi har istället intervjuat personal i kommunen om varför skolundervisning överhuvudtaget prioriteras bort till förmån för muslimernas bön. I samband med detta har vi även försökt utreda vem som talar sanning om antalet, läraren eller eleverna. Nya Tider har även försökt ta reda på om de som tagit skolans lokaler i anspråk för sin muslimska bön samtliga verkligen haft rätt att vistas på skolan.

Den undersökningen försöker en asylaktivist inom kommunen nu att stoppa, som inte vill låta det ske någon granskning av kommunens uttalanden.

Vägrar lämna ut offentliga handlingar som kommunen publicerat

Nya Tider har begärt ut dokument om de påstått anställda muslimerna. Detta genom att begära ut protokollen för tjänstetillsättningar på skolan i Möklinta under 2018. Men i ett osignerat e-brev från kommunen påstås att sådana handlingar är sekretessbelagda. I mejlet står att sådana handlingar inte kan lämnas ut eftersom de ”berör enskild”. Detta trots att anställningar inom skolan alltid är offentliga och kommunen publicerar både namn och lön för den svenska personalen på sin hemsida. Det är faktiskt så att de allra flesta offentliga handlingar ”berör enskilda”, exempelvis domar i brottsmål och tvistemål, CSN-ansökningar, betyg, konkursansökningarna och betalningsanmärkningar. Att hävda att en handling inte får lämnas ut eftersom den berör enskild är antingen en lögn från beslutsfattaren eller vittnar om okunskap om svensk grundlag.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Efter kyrkovalet: AfS får tre mandat i kyrkomötet

INRIKESResultatet av kyrkovalet den 19 september innebär att det nationalistiska partiet Alternativ för Sverige (AfS) tar sig in i kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ. De fick tre mandat och 1,24 procent av rösterna. Sverigedemokraterna å sin sida backar med några procentenheter. Socialdemokraterna är fortsatt största partigrupp vid kyrkomötet.

S-politiker misstänkt för flera våldtäkter

INRIKESJomark Polintan,31, är en politiker som har viktiga uppdrag inom Socialdemokraterna i Värmland. Efter att han begärts häktad på den högre misstankegraden för ett flertal våldtäkter han ska ha begått mot en närstående kvinna under två års tid tvingas han nu lämna sina politiska uppdrag meddelar Socialdemokraterna.

Rekordhöga elpriser i Sveriges södra halva

INRIKESJust nu är elpriset rekordhögt i den södra halvan av Sverige. Detta beror på en mängd faktorer, berättar Björn Björnsson, affärsutvecklingsanalytiker på elhandelsbolaget Godel, för Nya Tider. Han säger att vi på sikt kan få lägre elpriser genom utbyggd vindkraft, men att det å andra sidan skulle bli större prisuppgångar i tider av lite blåst. Det som skulle kunna stabilisera prisbilden över tid skulle exempelvis vara utbyggd kärnkraft.

Rapport från kyrkovalet

INRIKESMarkant ökat valdeltagande. Köer in till vallokaler. Socialdemokraterna mobiliserar mot nationella högerpartier. En kvinnlig valfunktionär vid vallokal Pedagogen Park i Mölndal bekräftade klockan18.15 att betydligt fler röstat idag än vid tidigare kyrkoval.

IMF vill kartlägga internetvanor vid låneansökan – får mothugg av EU

INRIKESStrax innan årsskiftet 2020/2021 föreslog Internationella valutafonden (IMF) att kreditprövningar av privatpersoner även ska beakta människors internetvanor och hälsostatus. Detta får nu mothugg av EU:s datatillsynsman, EDPS, som avråder medlemsländerna från att göra ytterligare intrång i människors privatliv, i detta fall för att bedöma eventuell kreditvärdighet.

Sverige ska börja vaccinera barn – trots vaccinrisker för just barn

INRIKESUnder torsdagens extrainsatta pressträff bekräftade statsminister Stefan Löfven att regeringen kommer godkänna vaccinering av barn från 12 år efter höstlovet. Samtidigt har en ny studie från USA visat att just pojkar mellan 12-15 år kan löpa sex gånger högre risk att drabbas av hjärtmuskelinflammation av coronavaccin, än risken de löper av att bli allvarligt sjuk i Covid-19. ”Det här gör vi för barnens skull”, sade Stefan Löfven.

Homopräst vägrar viga heterosexuella par

INRIKESDen homosexuella prästen Lars Gårdfeldt, i Carl Johans församling i Göteborg, har beslutat att vägra viga heterosexuella par.

SD i Region Skåne begär extradebatt om gäng- och klankriminalitet

INRIKESDen 15 september meddelade Sverigedemokraterna i Region Skåne att de nu lämnat in en begäran om extradebatt i Regionfullmäktige om den invandrarrelaterade gäng- och klankriminaliteten. Niclas Nilsson, SD:s gruppledare och regionråd i Region Skåne säger i en kommentar till Nya Tider att det bland annat är händelserna i Lund på senare tid som blev droppen.

Gå till arkivet

Send this to a friend