Skip to Content

Personer som delar artiklar från alternativa medier är enligt Sala kommuns Leonard Wall "arslen". Nu försöker samme man stoppa granskning av omständigheterna kring islamisk bön i ett klassrum i en av kommunens skolor. Foto: Facebook/Sala kommun
SALA

Kommunanställd asylaktivist vill stoppa utredning om muslimer som ockuperat klassrum

Digital utgåva

Efter en skandal på skolan i Möklinta, där elevernas undervisning ställdes in för att muslimer använde klassrummet till att be, har en asylaktivist anonymt inom kommunen försökt stoppa fortsatt granskning.

Publicerad: 11 maj, 2018, 10:04

  • Svenska

Läs även

Strax före påsklovet skulle eleverna i Möklinta kyrkskola i Sala kommun ha musikundervisning. När läraren öppnade dörren upptäcktes dock att muslimer tagit över klassrummet för att be. Enligt eleverna var det flera män som låg och bad bland skolbänkarna medan en kvinna i slöja fick ligga i en skrubb och be.

Istället för att muslimerna bad och ursäkt och gick därifrån, bad istället musikläraren Adam Calissendorff muslimerna om ursäkt för att han stört dem i deras bön, stängde dörren och lät sedan eleverna vänta halva lektionen i korridoren.

Upprörda elever och föräldrar

Många barn och föräldrar till barn i Möklinta har blivit arga över lärarens beteende. Nya Tider har tidigare intervjuat skolans rekord Erica Carlsson och ställt frågan om det inte hör till normal respekt att lämna ett klassrum om det visar sig att det använda för undervisning.

– Ja, det kan man absolut tycka, svarade Erica Carlsson då.

På frågan om inte läraren, när muslimerna uppenbarligen inte själva hade den respekten, borde bett dem att lämna istället för att förstärka deras uppfattning om att deras intressen går före, kunde hon dock inte ge något svar utan hänvisade till läraren själv. Denne har valt att inte kommentera.

Kommunen till motattack – anklagar för ”falska nyheter”

Skolan och kommunen har gått till attack mot de arga föräldrarna och efter en insändare i lokaltidningen har kommunen svarat att det hela är ett rasistiskt rykte. Visserligen erkänner kommunen att eleverna fick vänta tills den muslimska bönen var klar, men hävdar att det bara var två muslimer, inte flera stycken, och att dessa muslimer var anställda och alltså hade rätt att vara i skolan.

Lärarens ord står mot elevernas

Efter uppmärksamheten har skolan haft flera samtal med eleverna om ”rasism” och har haft flera temadagar om källkritik. Eleverna som var med när undervisningens ställdes in står dock på sig och fortsätter hävda att det var flera muslimska män som ockuperat klassrummet.

– Varför tror ni inte på oss?, frågade en elev på senaste mötet, men fick då till svar att skolan valt att lita på vad läraren sagt.

Nya Tiders tidigare reportage har inte berört antalet muslimer som ockuperade klassrummet, vi har istället intervjuat personal i kommunen om varför skolundervisning överhuvudtaget prioriteras bort till förmån för muslimernas bön. I samband med detta har vi även försökt utreda vem som talar sanning om antalet, läraren eller eleverna. Nya Tider har även försökt ta reda på om de som tagit skolans lokaler i anspråk för sin muslimska bön samtliga verkligen haft rätt att vistas på skolan.

Den undersökningen försöker en asylaktivist inom kommunen nu att stoppa, som inte vill låta det ske någon granskning av kommunens uttalanden.

Vägrar lämna ut offentliga handlingar som kommunen publicerat

Nya Tider har begärt ut dokument om de påstått anställda muslimerna. Detta genom att begära ut protokollen för tjänstetillsättningar på skolan i Möklinta under 2018. Men i ett osignerat e-brev från kommunen påstås att sådana handlingar är sekretessbelagda. I mejlet står att sådana handlingar inte kan lämnas ut eftersom de ”berör enskild”. Detta trots att anställningar inom skolan alltid är offentliga och kommunen publicerar både namn och lön för den svenska personalen på sin hemsida. Det är faktiskt så att de allra flesta offentliga handlingar ”berör enskilda”, exempelvis domar i brottsmål och tvistemål, CSN-ansökningar, betyg, konkursansökningarna och betalningsanmärkningar. Att hävda att en handling inte får lämnas ut eftersom den berör enskild är antingen en lögn från beslutsfattaren eller vittnar om okunskap om svensk grundlag.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Federley ställer upp i kyrkovalet – och hoppar av efter en dag, Byborna har fått nog av den självömkande centerpartisten och vill kasta ut honom.

INRIKESDen homosexuelle Fredrick Federley (C) valde att lämna politiken efter att det avslöjades att han var ihop med en dömd pedofil. Federley har hela tiden slagit ifrån sig att han skulle ha gjort något fel, något som fått tålamodet att tryta för Federleys grannar som vill kasta ut honom från byn. Trots att Federley sagt att han lämnar politiken, meddelade han den 7 april att han ställer upp i kyrkovalet. Proteststormen fick honom att hoppa av redan följande dag.

SVT hyllar Hallengren – trots att Åkesson har högre förtroende

INRIKESI början av april presenterades två olika förtroendemätningar för svenska politiker, den ena avseende partiledare och den andra avseende regeringens ministrar. SVT:s hantering av de två undersökningarna väcker frågor om det finns en politisk agenda där fakta fulvinklas för att framställa folkets förtroende för regeringen som högre än det i själva verket är.

Ales stenar – ett solur från bronsåldern

KULTURArkeoastronomen Bob G Lind har i över 25 år noga observerat och dokumenterat solens upp- och nedgångar vid Ales stenar. Det är enligt honom uppenbart att dagens historiker har helt fel när de hävdar att detta är en skeppssättning från järnåldern. I stället menar han att de strategiskt utplacerade stenarna är en solkalender från bronsåldern – vilket sätter de forna nordbornas astronomiska kunskaper för 2 700 år sedan i nivå med den tidens egyptier och mayaindianer.

Vänsterjournalisten som planerade väpnad revolution släppt på fri fot

INRIKESVänsterextremisten och journalisten Jonas Linde, 34, blev frigiven från anstalten Hall den 24 mars. När han greps av polisen i juli 2018 hade Linde långtgående planer på en vänsterextrem revolution och hade börjat samla på sig vapen och smått spektakulär utrustning som förklädnader för det ändamålet, men hovrätten sänkte ändå hans straff till fyra år, som nu är avtjänade. Under sin tid bakom galler ska han ha betett sig ”udda och obehagligt”, enligt fängelsepersonalen.

Musikern Klas Qvist får upprättelse

INRIKESDen blinde musikern Klas Qvist tvingades bort från det skivbolag han drev med några kompanjoner efter att ha skrivit debattinlägg på en invandringskritisk nätsida, något som uppmärksammades av en lokaltidning. Kompanjonerna fortsatte dock att använda Klas musik, och efter flera turer får han nu ett skadestånd på 40 000 kronor. Till Nya Tider säger han att pengarna kanske inte betyder så mycket, men att han är glad att den kompanjon som varit mest drivande i drevet åtminstone är 40 000 kronor fattigare.

Före detta bankchef om EU:s återhämtningsfond: ”Ett desperat försök att rädda ett ohållbart tillväxtsystem”

INTERVJUJohan Sandwall är före detta chef inom Swedbank samt den medlemsägda banken JAK. Allt eftersom har han dock kommit att kritisera dagens ekonomiska system där bankerna kan skapa pengar ”ur luften” och har engagerat sig inom omställningsrörelsen, en strömning som menar att det inte går att ha evig tillväxt.

Elin från Höör bekräftad död – 25-årig man anhållen misstänkt för mord

INRIKESTidigt på kvällen den 31 mars kom det tragiska beskedet att Elin, 18 år gammal, hade påträffats mördad. Samtidigt kom nyheten att en 25-årig man anhållits på sannolika skäl, misstänkt för mord. Elin och 25-årigen skall enligt uppgifter ha haft någon form av bekantskap.

Lisas mamma brändes levande i barndomshemmet: ”Trygghet har kommit att bli en klassfråga i dagens Sverige”

REPORTAGEEn äldre kvinna i Nässjö ringer polisen efter att ungdomar upprepade gånger trakasserat henne genom att kasta sten mot hennes bostadshus. Omkring tio minuter senare stod hennes hus i lågor, och hennes kropp hittades strax innanför ytterdörren. Den äldre damen hade dött av rök- och brännskador. Nättidningen Exakt24 fick en intervju med mordoffrets dotter Lisa, som är ledsen över hur samhället har utvecklats sedan hon själv var barn.

Gå till arkivet

Send this to a friend