Skip to Content

Poliser på Wacken. I år var extra många poliser inkallade på grund av terrordåden i Europa. Polisen på plats berättade för Nya Tider att en våldtäkt på Wacken är osannolikt. Foto: Nya Tider/Roger Sahlström

Krafttag eller armband mot sexövergrepp?

Under sommaren har det rapporterats om åtskilliga våldtäkter och sexuella övergrepp på festivaler runt om i Sverige. I nästan samtliga fall har förövarna varit migranter och många gånger så kallade ensamkommande barn. Är det ett typiskt fenomen för Sverige? Nya Tider åkte till världens största hårdrocksfestival Wacken Open Air i Tyskland.

Publicerad: 17 augusti, 2016, 21:00

  • Svenska

Läs även

Under några intensiva dagar i augusti fylls den lilla tyska byn Wacken, ett par mil utanför Hamburg, av hundratusentals hårdrockare som vallfärdar dit från jordens alla hörn. Människor samlas för att lyssna på musik, umgås och dricka mängder av tysk öl. Trots denna stora samling människor som umgås intensivt och förtär alkohol i varmt väder uppstår det nästan inga situationer där polisen måste ingripa.

Jörn, en tysk man i 50-årsåldern, berättar för Nya Tider att han åkt runt på hårdrocksfestivaler i många år men aldrig hört talas om att någon skulle ha utsatts för våldtäkter eller ens sexuella ofredanden på en hårdrocksfestival, när vi berättar för honom vad som sker på festivaler i Sverige och det så kallade taharrush-fenomenet.

– Jag har besökt Wacken i 20 år. Besökare kommer hit för att ha roligt och umgås med varandra. Man är här för gemenskapen och musiken, säger han.

Under alla år han varit på Wacken har han aldrig sett eller ens hört talas om en våldtäkt. Här kan kvinnor gå klädda som de vill, till och med nakna, men ingen skulle få för sig att vara respektlös och ta sig friheter.

– Hårdrockare är en bunt udda figurer, men de respekterar fasiken kvinnor. Skulle någon göra en kvinna illa här på Wacken, så skulle det garanterat vara sista gången den personen sätter sin fot här.

Jörn berättar vidare för Nya Tider att han hört talas om övergreppen på svenska festivaler från svenska ”metalvänner”. Han är inte förvånad över att det är muslimska män som ligger bakom de flesta övergreppen.
– Kvinnor kontrolleras stenhårt av männen och ska dölja sig med skynken och den förbannade slöjan. Det är ren förnedring, menar Jörn.

Varför svenskar inte vill förstå att det är en helt annan kultur och syn på kvinnan som ligger bakom övergreppen tycker han är märkligt.

– Ni har ju en feministisk regering som säger sig sätta kvinnan först. Varför gör de då inte det?

Nya Tider pratar med flera besökare och säljare inne på festivalområdet och det säger alla samstämmigt att de inte heller hört talas om våldtäkter eller sexuella övergrepp på Wacken Open Air eller på andra hårdrocksfestivaler i Tyskland.

Noll våldtäkter

Nya Tider får kontakt med Stefan Hinrich, som är polisens presstalesman i staden Itzehoe som ligger närmast byn Wacken. Det är stadens polis som ansvarar för säkerheten och annat polisiärt arbete under Wacken Open Air.
– Vi har egentligen ganska lite att göra under veckan som Wacken Open air pågår, berättar han för Nya Tider.
Arbetet handlar om enklare förseelser som skadegörelse och att en del människor är för berusade.
– Allt detta klarar vi av att hantera utan några som helst problem med hjälp av Wackens vakter och sjukvårdspersonal, säger han.

kan känna sig trygga. Kvinnor kan utan några problem röra sig fritt inne på festivalområdet på hårdrocksfestivalen Wacken i Tyskland. Det är otänkbart att någon skulle tafsa på dem. Foto: Nya Tider/Roger Sahlström

Kan känna sig trygga. Kvinnor kan utan några problem röra sig fritt inne på festivalområdet på hårdrocksfestivalen Wacken i Tyskland. Det är otänkbart att någon skulle tafsa på dem. Foto: Nya Tider/Roger Sahlström

När Nya Tiders utsände berättar om händelserna i Sverige och de övergrepp som skett på olika festivaler för Hinrich, höjer han på ögonbrynen av förvåning.

– Wacken Open Air har pågått i snart 27 år och vi har inte en enda rapporterad våldtäkt eller ens ett sexuellt ofredande. Vi har aldrig haft sådana problem med de människorna som besöker festivalen.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Roger Sahlström

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Trumps rådgivare avgår – oklart hur

UTRIKESDen amerikanske presidenten Donald Trump meddelade på tisdagen att han gör sig av med sin rådgivare John Bolton. Bolton är av skiljaktig mening; han hävdar att det är han själv som sagt upp sig.

Kärlek och nödmynt i Värnamo – Den 300-åriga historien om Per och Kersti

HISTORIADe flesta känner till Carl Snoilskys dikt ”På Värnamo marknad” som berättar om kärleksparet Per och Kersti som just möttes på en marknad i Värnamo och bestämde sig för att gifta sig. Vad som kanske är mindre känt är att dikten bygger på en sann historia som utspelades i Värnamo för 300 år sedan i år.

En redovisning av dagsläget i Tyskland

UTRIKESDoktor Gottfried Curio är medlem av tyska Förbundsdagen för AfD (Alternativ für Deutschland, Alternativ för Tyskland). I följande tal i Förbundsdagen beskriver han de katastrofala konsekvenserna av förbundskansler Angela Merkels öppna-dörrar-politik.

En motreaktion på kulturmarxismen kommer

OPINION: DAN AHLMARKSka de etablerade partierna reagera tillräckligt snabbt mot mass­invandring och kulturmarxism, eller är det andra aktörer som får ta över ledarskapet i svensk politik? Ju längre utvecklingen får fortgå, desto radikalare nödgas reaktionen bli, menar veckans debattör Dan Ahlmark, ekon lic och jur kand.

11-åring giftes bort enligt muslimsk tradition

UTRIKESEtt filmklipp som visar hur en 11-årig flicka gifter sig med sin 22-åriga kusin i Iran har skapat starka reaktioner. Traditionen med barngiftermål, precis som kusingiftermål, är stark i många muslimska länder trots lagar som skall begränsa förekomsten.

Tomma ord: Kändisar som hade lovat att ta hand om invandrare

UTRIKESFranska och brittiska kändisar som hade skapat uppmärksamhet runt sig själva genom att säga att de skulle ta emot illegala invandrare hemma, har inte gjort det.

Orbán talar vid Budapests tredje Demografiska toppmöte

UTRIKESTorsdagen den 5 september var den ungerske premiärministern ordförande för ett internationellt möte för att främja den ”traditionella familjemodellen”. Det är tredje gången som ett sådant möte organiseras i Budapest, de tidigare tillfällena var 2015 och 2017.

ANC försöker tona ned främlingsfientligt våld i Sydafrika

UTRIKESANC:s generalsekreterare Ace Magashule har förnekat förekomsten av främlingsfientlighet i Sydafrika, och beskriver attackerna mot utlänningar som enbart ”brottslighet”. Men Nya Tider har talat med malawier och kongoleser som motsade Magashule.

Gå till arkivet

Send this to a friend