Skip to Content

Poliser på Wacken. I år var extra många poliser inkallade på grund av terrordåden i Europa. Polisen på plats berättade för Nya Tider att en våldtäkt på Wacken är osannolikt. Foto: Nya Tider/Roger Sahlström

Krafttag eller armband mot sexövergrepp?

Under sommaren har det rapporterats om åtskilliga våldtäkter och sexuella övergrepp på festivaler runt om i Sverige. I nästan samtliga fall har förövarna varit migranter och många gånger så kallade ensamkommande barn. Är det ett typiskt fenomen för Sverige? Nya Tider åkte till världens största hårdrocksfestival Wacken Open Air i Tyskland.

Publicerad: 17 augusti, 2016, 21:00

  • Svenska

Läs även

Under några intensiva dagar i augusti fylls den lilla tyska byn Wacken, ett par mil utanför Hamburg, av hundratusentals hårdrockare som vallfärdar dit från jordens alla hörn. Människor samlas för att lyssna på musik, umgås och dricka mängder av tysk öl. Trots denna stora samling människor som umgås intensivt och förtär alkohol i varmt väder uppstår det nästan inga situationer där polisen måste ingripa.

Jörn, en tysk man i 50-årsåldern, berättar för Nya Tider att han åkt runt på hårdrocksfestivaler i många år men aldrig hört talas om att någon skulle ha utsatts för våldtäkter eller ens sexuella ofredanden på en hårdrocksfestival, när vi berättar för honom vad som sker på festivaler i Sverige och det så kallade taharrush-fenomenet.

– Jag har besökt Wacken i 20 år. Besökare kommer hit för att ha roligt och umgås med varandra. Man är här för gemenskapen och musiken, säger han.

Under alla år han varit på Wacken har han aldrig sett eller ens hört talas om en våldtäkt. Här kan kvinnor gå klädda som de vill, till och med nakna, men ingen skulle få för sig att vara respektlös och ta sig friheter.

– Hårdrockare är en bunt udda figurer, men de respekterar fasiken kvinnor. Skulle någon göra en kvinna illa här på Wacken, så skulle det garanterat vara sista gången den personen sätter sin fot här.

Jörn berättar vidare för Nya Tider att han hört talas om övergreppen på svenska festivaler från svenska ”metalvänner”. Han är inte förvånad över att det är muslimska män som ligger bakom de flesta övergreppen.
– Kvinnor kontrolleras stenhårt av männen och ska dölja sig med skynken och den förbannade slöjan. Det är ren förnedring, menar Jörn.

Varför svenskar inte vill förstå att det är en helt annan kultur och syn på kvinnan som ligger bakom övergreppen tycker han är märkligt.

– Ni har ju en feministisk regering som säger sig sätta kvinnan först. Varför gör de då inte det?

Nya Tider pratar med flera besökare och säljare inne på festivalområdet och det säger alla samstämmigt att de inte heller hört talas om våldtäkter eller sexuella övergrepp på Wacken Open Air eller på andra hårdrocksfestivaler i Tyskland.

Noll våldtäkter

Nya Tider får kontakt med Stefan Hinrich, som är polisens presstalesman i staden Itzehoe som ligger närmast byn Wacken. Det är stadens polis som ansvarar för säkerheten och annat polisiärt arbete under Wacken Open Air.
– Vi har egentligen ganska lite att göra under veckan som Wacken Open air pågår, berättar han för Nya Tider.
Arbetet handlar om enklare förseelser som skadegörelse och att en del människor är för berusade.
– Allt detta klarar vi av att hantera utan några som helst problem med hjälp av Wackens vakter och sjukvårdspersonal, säger han.

kan känna sig trygga. Kvinnor kan utan några problem röra sig fritt inne på festivalområdet på hårdrocksfestivalen Wacken i Tyskland. Det är otänkbart att någon skulle tafsa på dem. Foto: Nya Tider/Roger Sahlström

Kan känna sig trygga. Kvinnor kan utan några problem röra sig fritt inne på festivalområdet på hårdrocksfestivalen Wacken i Tyskland. Det är otänkbart att någon skulle tafsa på dem. Foto: Nya Tider/Roger Sahlström

När Nya Tiders utsände berättar om händelserna i Sverige och de övergrepp som skett på olika festivaler för Hinrich, höjer han på ögonbrynen av förvåning.

– Wacken Open Air har pågått i snart 27 år och vi har inte en enda rapporterad våldtäkt eller ens ett sexuellt ofredande. Vi har aldrig haft sådana problem med de människorna som besöker festivalen.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Roger Sahlström

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Bakläxa för DO: Högljudda romer diskriminerades ej – Men att övervaka snatteridömda romer är olagligt, slår Göta hovrätt fast.

INRIKESI ett mål mot butiken Sagoland i Linköping bestämde Linköpings tingsrätt förra året att tre romer skulle få totalt 75 000 kronor i skadestånd för att personalen övervakat dem inne i butiken. Göta hovrätt river nu upp domen då det inte står klart att personalen faktiskt övervakat romerna. Att göra det hade varit straffbart, slår hovrätten fast, trots att romerna är dömda för snatteri både före och efter händelsen.

Samhällsansvaret som försvann

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGSkulle du riskera ditt liv för andra som bor i Sverige? Skulle de göra det för dig? Veckans debattör, professor Karl-Olov Arnstberg, ställer saker på sin spets när han resonerar kring samhällspåfrestningar och jämför offerviljan i det homogena Japan med plundringsvågen i det mångkulturella Louisiana. Vilken väg väljer Sverige?

USA har nu flest smittade i världen

UTRIKESEfter flera dagar med omfattande och snabb ökning av antalet smittade med coronaviruset SARS-CoV-2 i USA har man under torsdagen både passerat Italien, det värst drabbade landet i Europa, och Kina som länge varit det värst drabbade landet i världen. Under torsdagen rapporterade de amerikanska myndigheterna stora ökningar, totalt 13 121 nya fall vilket fick det totala antalet smittade att stiga till 81 332.

Alternativ för Tyskland upplöser etnonationell ”flygel”

UTRIKESPartistyrelsen för Alternativ för Tyskland fattade två beslut vid sitt sammanträde den 20 mars; den radikala ”flygeln” inom partiet skall upplösa sig själv och den kontroversielle läkaren och författaren Wolfgang Gedeon utesluts ur partiet. Ända sedan partiet höll sin årliga konferens i månadsskiftet till december har frågorna om Gedeons medlemskap respektive ”flygelns” ställning diskuterats, såväl internt inom partiet som i media.

Marockan mördade sin hyresvärd – utvisas inte

INRIKESFör knappt ett år sedan hittades en ung kvinna från Marocko död i en lägenhet i Stockholm. Hon hade knivhuggits till döds, troligen inför ögonen på sin ettårige son som hade lagt sig att sova ovanpå sin mammas döda kropp när polisen anlände. Hennes landsman Abdelali El Hachimi, 34, som varit inneboende hos offret och hennes make, dömdes nyligen av Svea hovrätt till livstids fängelse för mordet – men utan något utvisningsyrkande från åklagaren.

Lojaliteter och politik i tider av coronavirus

UTRIKESUppgifter gällande antalet infekterade personer, avlidna och tillfrisknade varierar och relateras inte alltid till ländernas befolkningsstorlek. Tyska medier hade synpunkter på en diskrepans mellan uppgifter från John Hopkins Institute i Baltimore och tyska uppgifter från Robert Koch-Institutet i Tyskland. Det måste konstateras att antalet döda i coronavirussjukdomar i Tyskland är lågt. Det är därför som flera tyska delstater erbjuder såväl Frankrike som Italien medicinsk hjälp.

500 miljarder kronor till bankerna för att hjälpa coronadrabbade företag

ANALYSRiksbanken offentliggjorde den 13 mars ett beslut om att tillhandahålla 500 miljarder kronor i lån till bankerna med nollränta. Syftet är att möjliggöra lån till livskraftiga företag som får problem grundade på coronavirusets härjningar. Bankerna måste dock kräva en säkerhet för lånen. Bankerna får en möjlighet att låna ut men det finns en risk att pengarna inte kommer till de som behöver dem bäst, eftersom lånebehovet beror på sämre lönsamhet.

Upprop från Det fria Sverige: Hjälp våra äldre!

INRIKESFöreningen Det fria Sverige med bas i västgötska Älgarås i Töreboda kommun har nyligen tagit initiativ till att hjälpa äldre svenskar och andra landsmän inom riskgrupperna som i coronakrisens spår nu har svårt att kunna komma ut och handla eller klara av andra vardagssysslor som kräver att de vistas ute bland andra, hjälp som kan vara oumbärlig ifall anhöriga saknas. Nu motarbetas föreningens initiativ av Töreboda kommun, där ansvarigt kommunalråd hävdar att kommunen ensam kan tillgodose de äldres behov.

Gå till arkivet

Send this to a friend