Skip to Content

Poliser på Wacken. I år var extra många poliser inkallade på grund av terrordåden i Europa. Polisen på plats berättade för Nya Tider att en våldtäkt på Wacken är osannolikt. Foto: Nya Tider/Roger Sahlström

Krafttag eller armband mot sexövergrepp?

Under sommaren har det rapporterats om åtskilliga våldtäkter och sexuella övergrepp på festivaler runt om i Sverige. I nästan samtliga fall har förövarna varit migranter och många gånger så kallade ensamkommande barn. Är det ett typiskt fenomen för Sverige? Nya Tider åkte till världens största hårdrocksfestival Wacken Open Air i Tyskland.

Publicerad: 17 augusti, 2016, 21:00

  • Svenska

Läs även

Under några intensiva dagar i augusti fylls den lilla tyska byn Wacken, ett par mil utanför Hamburg, av hundratusentals hårdrockare som vallfärdar dit från jordens alla hörn. Människor samlas för att lyssna på musik, umgås och dricka mängder av tysk öl. Trots denna stora samling människor som umgås intensivt och förtär alkohol i varmt väder uppstår det nästan inga situationer där polisen måste ingripa.

Jörn, en tysk man i 50-årsåldern, berättar för Nya Tider att han åkt runt på hårdrocksfestivaler i många år men aldrig hört talas om att någon skulle ha utsatts för våldtäkter eller ens sexuella ofredanden på en hårdrocksfestival, när vi berättar för honom vad som sker på festivaler i Sverige och det så kallade taharrush-fenomenet.

– Jag har besökt Wacken i 20 år. Besökare kommer hit för att ha roligt och umgås med varandra. Man är här för gemenskapen och musiken, säger han.

Under alla år han varit på Wacken har han aldrig sett eller ens hört talas om en våldtäkt. Här kan kvinnor gå klädda som de vill, till och med nakna, men ingen skulle få för sig att vara respektlös och ta sig friheter.

– Hårdrockare är en bunt udda figurer, men de respekterar fasiken kvinnor. Skulle någon göra en kvinna illa här på Wacken, så skulle det garanterat vara sista gången den personen sätter sin fot här.

Jörn berättar vidare för Nya Tider att han hört talas om övergreppen på svenska festivaler från svenska ”metalvänner”. Han är inte förvånad över att det är muslimska män som ligger bakom de flesta övergreppen.
– Kvinnor kontrolleras stenhårt av männen och ska dölja sig med skynken och den förbannade slöjan. Det är ren förnedring, menar Jörn.

Varför svenskar inte vill förstå att det är en helt annan kultur och syn på kvinnan som ligger bakom övergreppen tycker han är märkligt.

– Ni har ju en feministisk regering som säger sig sätta kvinnan först. Varför gör de då inte det?

Nya Tider pratar med flera besökare och säljare inne på festivalområdet och det säger alla samstämmigt att de inte heller hört talas om våldtäkter eller sexuella övergrepp på Wacken Open Air eller på andra hårdrocksfestivaler i Tyskland.

Noll våldtäkter

Nya Tider får kontakt med Stefan Hinrich, som är polisens presstalesman i staden Itzehoe som ligger närmast byn Wacken. Det är stadens polis som ansvarar för säkerheten och annat polisiärt arbete under Wacken Open Air.
– Vi har egentligen ganska lite att göra under veckan som Wacken Open air pågår, berättar han för Nya Tider.
Arbetet handlar om enklare förseelser som skadegörelse och att en del människor är för berusade.
– Allt detta klarar vi av att hantera utan några som helst problem med hjälp av Wackens vakter och sjukvårdspersonal, säger han.

kan känna sig trygga. Kvinnor kan utan några problem röra sig fritt inne på festivalområdet på hårdrocksfestivalen Wacken i Tyskland. Det är otänkbart att någon skulle tafsa på dem. Foto: Nya Tider/Roger Sahlström

Kan känna sig trygga. Kvinnor kan utan några problem röra sig fritt inne på festivalområdet på hårdrocksfestivalen Wacken i Tyskland. Det är otänkbart att någon skulle tafsa på dem. Foto: Nya Tider/Roger Sahlström

När Nya Tiders utsände berättar om händelserna i Sverige och de övergrepp som skett på olika festivaler för Hinrich, höjer han på ögonbrynen av förvåning.

– Wacken Open Air har pågått i snart 27 år och vi har inte en enda rapporterad våldtäkt eller ens ett sexuellt ofredande. Vi har aldrig haft sådana problem med de människorna som besöker festivalen.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Roger Sahlström

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Nigerianer terroriserar italiensk stad

UTRIKESDen nigerianska maffian har jobbat hårt i den italienska staden Padua. På mindre än 24 timmar skedde två uppmärksammade brott i stadens centrum.

Staden Efesos i Turkiet – betydande för kristendomens spridning

HISTORIAEfesos är en arkeologisk plats i nuvarande Turkiet. Under antiken var den en viktig hamnstad på Mindre Asiens västkust, och från omkring 133 f.Kr. utgjorde staden en del av Romarriket. Den var strategiskt ett mycket bra val av aposteln Paulus när han skulle sprida kristendomens budskap. Där grundade han en församling, som kom att bli den mest inflytelserika i provinsen.

Ett besök på Vårsalongen 2020

KULTURNya Tiders utsände blev positivt överraskad av årets ”Vårsalong” på Liljevalchs konsthall i Stockholm. Innehållet är som sig bör mycket varierat, högt och lågt om vartannat, och går inte att sammanfatta. Det finns något för alla smaker, barnsligheter men också en hel del väl genomarbetade verk.

Bidragsfusket och slappheten i stats­förvaltningen kan leda till regeringskris

ANALYSBidragsbrotten ökade med 467 procent mellan 2009 och 2018. Det framgår av statistik som publicerats på Åklagarmyndighetens hemsida. Enligt vissa källor uppgår de felaktiga utbetalningarna från välfärdssystemen till cirka 17 miljarder kronor per år. En grund­läggande förutsättning för att det skall kunna ske är allvarliga brister i och kring befolkningsregistret. Regeringen har blundat för problemet i många år och nu hotar en regeringskris.

Coronaviruset misstänks ha nått Europa – 26 döda

UTRIKESDet nya kinesiska coronaviruset, vilket bekräftats ha smittat 850 och dödat 26 personer, kan ha nått Europa. I Finland har man två möjliga fall och i Storbritannien har man 14 misstänkta fall. Ett flertal länder, främst i Sydostasien, har bekräftade fall av virussmittade. Samtidigt har kinesiska staten kallat in armen och stängt av 14 städer, den kinesiska muren, samt ställt in flera officiella firanden av det kinesiska nyåret. Bilder från kinesiska medborgare på sociala medier visar samtidigt skräckscener från de drabbade städerna. Det har även förekommit en handfull fall av misstänkt sjuka i Sverige.

”Flyktingar” reser fortfarande på semester till landet de sökt asyl från

INRIKESTrots att företeelsen uppmärksammats i flera år av alternativa medier och röster, åker personer som kommit till Sverige som asylsökande fortfarande på semester till landet de säger sig ha flytt från. Enligt regelverket kan en person efter erhållet uppehållstillstånd befinna sig utomlands i upp till två år, och i praktiken återkal­las knappt något uppehållstillstånd på grund av falska uppgifter vid ansökan.

Rekordinvandringen fortsätter: 75 000 nya medborgarskap under 2019

REPORTAGEInvandringen minskar, hävdar regeringen – men de ljuger. Under 2019 slogs ett nytt rekord i svensk invandringshistoria då nästan 75 000 nya medborgarskap delades ut. Antalet nya uppehållstillstånd var samtidigt det femte största i svensk historia. Under 2010-talet beviljades totalt 1,2 miljoner uppehållstillstånd och en halv miljon svenska medborgarskap.

Handelskriget: USA blinkade först

ANALYSEtt avtal har skrivits. Kriget är inte över, men åtminstone kan man kalla det för vapenstillestånd med fredsförhandlingar. Det finns egentligen inga vinnare i ett handelskrig, men om vi skall tala om förluster så har det främst drabbat USA stort. USA gick ut hårt och försökte i princip kuva Kina och visa vem som bestämde i världen, men det lyckades inte. USA har fått backa ordentligt.

Gå till arkivet

Send this to a friend