Skip to Content

Protester på Island efter att Panamadokumenten avslöjat att landets statsminister hade ett hemligt bolag på Brittiska Jungfruöarna. Foto: Alejandro Alvarez

Läcka om skatteparadis drabbar globalismens motståndare

Den 3 april offentliggjorde en rad tidningar uppgifter om kunder som placerat sina tillgångar i skatteparadis. Det visade sig att många kända personer inklusive politiker använt det Panamaregistrerade företaget, och skandalen skakar nu flera länders regeringar. Bland de drabbade finns Islands regering, där våldsamma reaktioner från allmänheten tvingat statsministern att fly den politiska scenen. Nu har WikiLeaks gått ut med påståendet att den amerikanska regeringen i samarbete med globalismaktivisten och miljardären George Soros regisserat avslöjandena för att misskreditera stater som inte delar deras intressen.

Publicerad: 20 april, 2016, 14:13

  • Svenska

Läs även

Den 5 april började uppgifter cirkulera om att Sigmundur Gunnlaugsson avgått som Islands statsminister, kort efter att de så kallade Panamapapperen omskrivits i media och statsministern sågs i all hast lämna parlamentsbygganden. I efterhand har dock Gunnlaugsson meddelat i ett pressmeddelande att han ämnar sitta kvar, men att hans partis vice ordförande trätt in i hans ställe på obestämd tid.

I de läckta dokumenten framkom att statsministern och hans fru registrerat ett företag på Brittiska Jungfruöarna som sedan gjorde affärer med de isländska havererade bankerna som Gunnlaugsson representerade som statsminister. Avslöjandet ledde till en stor vrede hos islänningarna, och scener som liknade en folklig resning utspelade sig utanför det isländska parlamentet.

Skandalen har drabbat många andra befattningshavare, men också fått kraftig politisk slagsida. Till exempel lade majoriteten av tidningarna i väst fokus på Rysslands president Vladimir Putin, eftersom flera av hans bekanta finns listade som kunder hos Panamaföretaget. Dessa är bland andra byggmiljardärerna Arkady och Boris Rotenberg, finansmannen Alisher Usmanov, liksom flera av Putins tidigare KGB-kollegor. Rysk media har slagit tillbaka och pekar på att medan Putins namn inte alls nämns i dokumenten, verkar västmedia ta väldigt lätt på namn som faktiskt finns med där, som den brittiske premiärministern David Camerons far.

Sigmundur_Davíð_Gunnlaugsson foto Wiki

Sigmundur Gunnlaugsson berättade inte att han och hans fru ägde det utländska företaget Wintris, som lånade ut pengar till de havererade isländska bankerna. Som premiärminister ingick han sedan avtal med företaget å de isländska bankernas vägnar. Även om han bedyrar att han deklarerat alla sina tillgångar på Island har den uppenbara intressekonflikten lett till de största demonstrationerna på Island någonsin, då 22 000 människor krävde hans avgång. Observatörer menar dock att det är hans roll i att omforma banksystemet på Island med internationella följdverkningar som gjort honom till måltavla. Foto: Wikipedia

Bakgrunden till skandalerna är att 11,5 miljoner dokument från Panamaföretaget Mossack Fonseca ska ha läckts om över 214 000 mestadels brevlådebolag i skatteparadis. Enligt den tyska tidningen Süddeutsche Zeitungs uppgifter ska man ha fått dessa dokument för över ett år sedan av en anonym person som kallar sig ”John Doe”. Dokumenten har därefter fått spridning till hundratals journalister, men har aldrig varit offentliga för allmänheten.

Samma dag som Gunnlaugsson avsade sig statsministerämbetet började WikiLeaks gå ut på Twitter med påståenden om att den amerikanska regeringen tillsammans med affärsmannen George Soros iscensatt skandalen.

Målsättningen skulle enligt visselblåsarorganisationen vara att skada det internationella förtroendet hos USA:s politiska motståndare.

Den grävande journalisten tillika talesmannen för Wikileaks på Island, Kristinn Hrafnsson, undrade varför inte dokumenten i sin helhet lagts ut på nätet. Om det inte görs, kan medias hanterande inte ses som ansvarsfull journalistik menade han, eftersom enskilda journalister då själva kan misstänkas förvanska informationen utifrån politiska motiv.

Den tyske författaren och journalisten Ernst Wolff gick ännu längre i sin kritik. I ett uttalande till Russia Today sade han:

- Den amerikanska regeringen för en agenda för destabilisering över hela världen, och den här (läckan) tjänar också det destabiliserande syftet.

Angående den mediala uppmärksamheten kring Putin skriver WikiLeaks så här: ”Attacken på Putin producerades av OCCRP som inriktar sig på Ryssland och före detta Sovjet, och finansierades av USAID och Soros”.

OCCRP är en så kallad NGO, det vill säga ickestatlig organisation, som sysslar med journalistik inriktad på att kasta ljus över organiserad brottslighet. USAID är USA:s statliga biståndsprogram, som dock ofta kommer med politiska krav och USAID har ofta anklagats för att syssla med annat än bara bistånd. George Soros är en multimiljardär, i Sverige mest känd för att ha orsakat den svenska kronans krasch i början av 1990-talet, vilket han tjänade motsvarande flera miljarder kronor på. Soros titulerar sig ”filantrop” och driver många politiska aktiviteter runt om i världen för ökad globalism. Han anses bland annat vara inblandad i finansieringen av störtandet av Slobodan Milosevic i Serbien 2000 och även i den så kallade Rosenrevolutionen 2003 i Georgien. År 2004 skrev bland andra den brittiska tidningen The Guardian att George Soros stiftelse Open Society Institute var inblandad i den färgrevolution som då pågick i Ukraina. Där hjälpte stiftelsen till att organisera gatuaktivism och propaganda.

Spekulationerna om Soros roll i den nuvarande politiska oron på Island är många. Island är det land som stått som symbol mot bankväldet under finanskraschen 2008. Medan andra länders regeringar räddade bankerna genom att täcka deras förluster med skattemedel, gjorde Island tvärtom och lät spekulationsdelen av bankerna gå i konkurs.

Detta väckte mycket ont blod i finansvärlden och Island hotades med indragna lån från bland andra Internationella valutafonden (IMF). Även om Island i princip blivit uträknat ekonomiskt, har landet enträget betalat tillbaka skulderna till IMF för att i dagsläget stå helt skuldfria. Förra året bröt dessutom Island ett annat tabu, då Alltingsledamoten Frosti Sigurjónsson presenterade den revolutionerande tanken att ”sluta skapa pengar ur luft”. I hela västvärlden skapas pengar på detta sätt genom att affärsbanker lånar ut pengar, men med förslaget skulle Island bara låta centralbanken ansvara för penningskapandet. Rapporten var beställd av just statsministern Sigmundur Gunnlaugsson.

George Soros företag och organisationer har haft svårt att etablera sig i Ryssland, där de svartlistats genom ett domstolsbeslut som beskriver hans verksamheter som ett hot mot landets konstitution och säkerhet.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Kraven efter att migranter bränt ned sitt läger i Moria: Ta dem till Sverige

INRIKESFlyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos brann ned den 10 september. Grekisk polis har gripit fem migranter, misstänkta för att ha anlagt branden. Trots detta ser det utstuderade bedrägeriet – att bränna ned sitt läger i hopp om att få transporteras till andra EU-länder – ut att lyckas. Flera europeiska länder har lovat att ta emot migranterna. Nu haglar krav mot Sveriges regering från invandringsliberala politiker, medier och akademiker om att migranterna ska transporteras till Sverige.

Socialdemokrat dömd – brottades med vice regionpolischef

INRIKESNya Tider har tidigare rapporterat om den socialdemokratiske lokalpolitikern Hanna Altunkaynak som åtalades efter att ha satt sig till motvärn mot en polis som påtalade att han bröt mot trafikreglerna. Nu har S-politikern dömts i Örebro tingsrätt för våldsamt motstånd. Altunkaynak är ledamot i kommunfullmäktige i Örebro kommun.

Blommor inom vår kultur

KULTURNu nalkas sommaren sitt slut och hösten står för dörren, men kvar har vi våra minnen av sköna soliga sommardagar, med ljuvligt fågelkvitter och vackra väldoftande blommor, vissa anspråkslösa och andra mer utmärkande och färgstarka. Blommor har i alla tider haft stor betydelse för människan. Ett liv utan blommor skulle vara svårt att föreställa sig. Att prata om kultur men inte nämna våra blommors inflytande över våra liv skulle inte vara rätt.

Forskare slår larm: Svenskar i minoritet om 45 år

INRIKESFolkutbytet är nu långt gånget i kommuner över hela landet. Nya Tider har granskat siffror från SCB som visar härkomsten hos de som föddes under 2019. Det visar sig att i hela 18 kommuner är barn till två svenskfödda föräldrar i minoritet. Minoritetssituation bland nyfödda råder nu i stora städer som Malmö, Helsingborg och Eskilstuna, men även i landsbygdskommuner som Lessebo, Hylte och Fagersta. ”Min forskning visar att svenskar är i minoritet år 2065, om 45 år. Omkring nästa sekelskifte blir muslimer den största befolkningsgruppen i Sverige”, säger Kyösti Tarvainen, PhD och docent emeritus i systemanalys vid Aalto-universitetet i Helsingfors.

Anthony Fauci: Mänsklig aktivitet och lantbruk skyldiga till coronapandemin – Lösningen: Nytt beteende och ny världsordning

USADen amerikanske läkaren Anthony Fauci, som varit pådrivande för både nedstängningar och vaccinationer, har skrivit en vetenskaplig text där han indirekt och direkt utpekar jordbruk och djurhållning som vållande till den nu pågående Covid-19-pandemin. Om inte ”mänskligt beteende såväl som andra radikala förändringar” görs, kommer snart än dödligare pandemier att drabba oss, hotar Fauci. Sammantaget med uttalanden från andra toppföreträdare och en tilltagande kampanj i systemmedia, som också utmålar lantbruk som något farligt, börjar en tidigare dold agenda komma i dagen. Nya Tider analyserar här Faucis uppsatsliknande artikel och den oroväckande trend den är en del av.

Ännu en etno-aktivist ljög om sin ”svarta” bakgrund

USABild vänster: Jessica Krug beskrev sig som en svart kvinna från Bronx, med rötter i Karibien, men har nu visat sig vara en judisk kvinna från Kansas City. Den påstådda identiteten var viktig för hennes karriär som ”svart aktivist”, och hon undervisade i ämnen kopplade till Afrika och afrikanska rötter. Krug har jämförts med Rachel Dolezal, en vit kvinna som också gjort karriär som svart på universitet och i politiska grupper, fram till att hennes riktiga etnicitet avslöjades år 2015. Foto: Privat. Bild höger: Rachel Dolezal gjorde karriär som etnoaktivist tills hennes föräldrar år 2015 avslöjade att hon i själva verket är vit. Foto: Wikipedia/ Aaron Robert Kathmanr.

Svenska kyrkan stoppar AfS från att kandidera

LEDAREKyrkostyrelsen stoppar Alternativ för Sverige (AfS) från att ställa upp i kyrkovalet i Svenska kyrkan nästa år. Om detta beslut står fast innebär det att svenska demokratin kan dödförklaras på riktigt.

Brinkemo om kriminella klannätverk: ”Klart det är kopplat till invandringen”

INTERVJUVice rikspolischef Mats Löfving bekräftade i början av månaden att den organiserade brottsligheten i Sverige till stor del styrs av invandrade klaner, men statsminister Stefan Löfven säger att han ändå inte vill göra en koppling till någon etnicitet. Per Brinkemo, som studerat klanstrukturer och speciellt somaliska klaner i Sverige, säger till Nya Tider att man i Sverige varit naiv och tolkar Löfvens uttalande som att statsministern måste vara rädd för att förlora ansiktet.

Gå till arkivet

Send this to a friend