Skip to Content

Protester på Island efter att Panamadokumenten avslöjat att landets statsminister hade ett hemligt bolag på Brittiska Jungfruöarna. Foto: Alejandro Alvarez

Läcka om skatteparadis drabbar globalismens motståndare

Den 3 april offentliggjorde en rad tidningar uppgifter om kunder som placerat sina tillgångar i skatteparadis. Det visade sig att många kända personer inklusive politiker använt det Panamaregistrerade företaget, och skandalen skakar nu flera länders regeringar. Bland de drabbade finns Islands regering, där våldsamma reaktioner från allmänheten tvingat statsministern att fly den politiska scenen. Nu har WikiLeaks gått ut med påståendet att den amerikanska regeringen i samarbete med globalismaktivisten och miljardären George Soros regisserat avslöjandena för att misskreditera stater som inte delar deras intressen.

Publicerad: 20 april, 2016, 14:13

  • Svenska

Läs även

Den 5 april började uppgifter cirkulera om att Sigmundur Gunnlaugsson avgått som Islands statsminister, kort efter att de så kallade Panamapapperen omskrivits i media och statsministern sågs i all hast lämna parlamentsbygganden. I efterhand har dock Gunnlaugsson meddelat i ett pressmeddelande att han ämnar sitta kvar, men att hans partis vice ordförande trätt in i hans ställe på obestämd tid.

I de läckta dokumenten framkom att statsministern och hans fru registrerat ett företag på Brittiska Jungfruöarna som sedan gjorde affärer med de isländska havererade bankerna som Gunnlaugsson representerade som statsminister. Avslöjandet ledde till en stor vrede hos islänningarna, och scener som liknade en folklig resning utspelade sig utanför det isländska parlamentet.

Skandalen har drabbat många andra befattningshavare, men också fått kraftig politisk slagsida. Till exempel lade majoriteten av tidningarna i väst fokus på Rysslands president Vladimir Putin, eftersom flera av hans bekanta finns listade som kunder hos Panamaföretaget. Dessa är bland andra byggmiljardärerna Arkady och Boris Rotenberg, finansmannen Alisher Usmanov, liksom flera av Putins tidigare KGB-kollegor. Rysk media har slagit tillbaka och pekar på att medan Putins namn inte alls nämns i dokumenten, verkar västmedia ta väldigt lätt på namn som faktiskt finns med där, som den brittiske premiärministern David Camerons far.

Sigmundur_Davíð_Gunnlaugsson foto Wiki

Sigmundur Gunnlaugsson berättade inte att han och hans fru ägde det utländska företaget Wintris, som lånade ut pengar till de havererade isländska bankerna. Som premiärminister ingick han sedan avtal med företaget å de isländska bankernas vägnar. Även om han bedyrar att han deklarerat alla sina tillgångar på Island har den uppenbara intressekonflikten lett till de största demonstrationerna på Island någonsin, då 22 000 människor krävde hans avgång. Observatörer menar dock att det är hans roll i att omforma banksystemet på Island med internationella följdverkningar som gjort honom till måltavla. Foto: Wikipedia

Bakgrunden till skandalerna är att 11,5 miljoner dokument från Panamaföretaget Mossack Fonseca ska ha läckts om över 214 000 mestadels brevlådebolag i skatteparadis. Enligt den tyska tidningen Süddeutsche Zeitungs uppgifter ska man ha fått dessa dokument för över ett år sedan av en anonym person som kallar sig ”John Doe”. Dokumenten har därefter fått spridning till hundratals journalister, men har aldrig varit offentliga för allmänheten.

Samma dag som Gunnlaugsson avsade sig statsministerämbetet började WikiLeaks gå ut på Twitter med påståenden om att den amerikanska regeringen tillsammans med affärsmannen George Soros iscensatt skandalen.

Målsättningen skulle enligt visselblåsarorganisationen vara att skada det internationella förtroendet hos USA:s politiska motståndare.

Den grävande journalisten tillika talesmannen för Wikileaks på Island, Kristinn Hrafnsson, undrade varför inte dokumenten i sin helhet lagts ut på nätet. Om det inte görs, kan medias hanterande inte ses som ansvarsfull journalistik menade han, eftersom enskilda journalister då själva kan misstänkas förvanska informationen utifrån politiska motiv.

Den tyske författaren och journalisten Ernst Wolff gick ännu längre i sin kritik. I ett uttalande till Russia Today sade han:

- Den amerikanska regeringen för en agenda för destabilisering över hela världen, och den här (läckan) tjänar också det destabiliserande syftet.

Angående den mediala uppmärksamheten kring Putin skriver WikiLeaks så här: ”Attacken på Putin producerades av OCCRP som inriktar sig på Ryssland och före detta Sovjet, och finansierades av USAID och Soros”.

OCCRP är en så kallad NGO, det vill säga ickestatlig organisation, som sysslar med journalistik inriktad på att kasta ljus över organiserad brottslighet. USAID är USA:s statliga biståndsprogram, som dock ofta kommer med politiska krav och USAID har ofta anklagats för att syssla med annat än bara bistånd. George Soros är en multimiljardär, i Sverige mest känd för att ha orsakat den svenska kronans krasch i början av 1990-talet, vilket han tjänade motsvarande flera miljarder kronor på. Soros titulerar sig ”filantrop” och driver många politiska aktiviteter runt om i världen för ökad globalism. Han anses bland annat vara inblandad i finansieringen av störtandet av Slobodan Milosevic i Serbien 2000 och även i den så kallade Rosenrevolutionen 2003 i Georgien. År 2004 skrev bland andra den brittiska tidningen The Guardian att George Soros stiftelse Open Society Institute var inblandad i den färgrevolution som då pågick i Ukraina. Där hjälpte stiftelsen till att organisera gatuaktivism och propaganda.

Spekulationerna om Soros roll i den nuvarande politiska oron på Island är många. Island är det land som stått som symbol mot bankväldet under finanskraschen 2008. Medan andra länders regeringar räddade bankerna genom att täcka deras förluster med skattemedel, gjorde Island tvärtom och lät spekulationsdelen av bankerna gå i konkurs.

Detta väckte mycket ont blod i finansvärlden och Island hotades med indragna lån från bland andra Internationella valutafonden (IMF). Även om Island i princip blivit uträknat ekonomiskt, har landet enträget betalat tillbaka skulderna till IMF för att i dagsläget stå helt skuldfria. Förra året bröt dessutom Island ett annat tabu, då Alltingsledamoten Frosti Sigurjónsson presenterade den revolutionerande tanken att ”sluta skapa pengar ur luft”. I hela västvärlden skapas pengar på detta sätt genom att affärsbanker lånar ut pengar, men med förslaget skulle Island bara låta centralbanken ansvara för penningskapandet. Rapporten var beställd av just statsministern Sigmundur Gunnlaugsson.

George Soros företag och organisationer har haft svårt att etablera sig i Ryssland, där de svartlistats genom ett domstolsbeslut som beskriver hans verksamheter som ett hot mot landets konstitution och säkerhet.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Expressen och konsten att fuska med rubriker

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETExpressenkrönikören Fredrik Sjöshult vill påskina att invandringen inte har något samband med gängbrottsligheten genom att citera polisens siffror om att ingen av de kriminella gängledare man har under uppsikt är nyanländ. Det enda han lyckas visa är att invandringen var en katastrof för Sverige redan innan migrationsvågen 2015. Hundra procent av gängledarna har nämligen utländsk bakgrund.

SYRIEN: Aleppo säkrat efter regeringsseger

INRIKESOmrådena kring Syriens tidigare finanscentrum Aleppo har befriats efter en blixtkrigsliknande syrisk offensiv där, som tvingade islamisterna att fly hals över huvud. Internationella flygplatsen har nu öppnat efter att ha varit stängd i nästan åtta år. Trump försökte efter ett telefonsamtal med Erdogan, som han prisade, att sätta press på Syrien och Ryssland att avbryta offensiven mot terroristerna i Idlib. Moskva har helt avfärdat dessa utspel från Washington och Ankara. Situationen är nu så pressad för terroristerna i al-Qaida att Turkiet inte längre har tid att dölja vapenleveranserna till dem, som nu sker helt öppet.

Kritisk forskarrapport: Dubbla signaler skapar oreda i migrationspolitiken

INRIKESDubbla signaler som skapar oreda i migrationspolitiken. Det är det beska omdömet som det svenska, politiska etablissemanget får i en färsk rapport från Delmi, Delegationen för migrationsstudier, som släpptes den 4 februari. Rapporten handlar om att ett fåtal av de asylsökande som fått avslag i praktiken återvandrar, men tar även upp de olika undantag som ger vissa grupper som fått nej ändå möjlighet att stanna i Sverige. Författaren menar att det just nu i huvudsak är Miljöpartiet som bidrar till de senaste årens dubbla signaler och oreda.

Kommuner som knäckts av asylinvandringen vädjar till staten om hjälp

INRIKESMånga kommuner drabbas fortfarande hårt av det omfattande asyl- och anhöriginflöde som bedrivits på riksnivå, inte minst i form av skenande kostnader för försörjningsstöd. Kommunerna har slagit larm flera gånger, och ett utvalt antal bjöds nyligen in till ett samtal om situationen med civilminister Lena Micko (S). Till Nya Tider säger dock civilministerns pressekreterare att mötet ska ses som ”inhämtande” och kan inte presentera några konkreta lösningar. Filipstads socialdemokratiska ordförande för kommunstyrelsen berättar för Nya Tider att hon vill klassificera hela kommunen som utsatt område, för att motverka ytterligare inflyttning av asylsökande.

Vad Karlssons nya tankesmedja kan säga om SD:s framtid

OPINION: ANTON STIGERMARKSverigedemokraternas chefsideolog Mattias Karlsson har tagit initiativ till en ny konservativ tankesmedja. Ett förtroenderåd har presenterats i vilket ingår en ideologiskt heterogen skara medarbetare. I denna debattartikel resonerar skribenten Anton Stigermark om vad lanseringen kan säga om SD:s övergripande strategi samt vad den kan innebära för konservatismen.

Förre kommuntoppen friad från islamisters anklagelser

INRIKESDe båda muslimska aktivisterna Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil anmälde Göteborgs dåvarande ordförande för kommunstyrelsen Ann-Sofie Hermansson (S) för förtal. Skälet var att Hermansson utmålat de båda som extremister. Den 11 februari avhandlades målet i Göteborgs tingsrätt och Hermansson friades. Domstolen fann bland annat att det fanns skälig grund för påståendet att de båda anmälarna försvarat terrorister.

Folkstorm mot SAS efter skandinavfientlig propagandafilm

INRIKESDet finns ingenting som är skandinaviskt och allt som är bra med Skandinavien kommer utifrån. Det var budskapet i SAS nya reklamfilm. Många reagerade med ilska och flygbolaget såg sig tvungna att ta ner filmen. Bolagets hantering av PR-katastrofen får nu kritik från alla läger.

Röros Martnan – när unionsflaggan vajar över Röros

KULTURGenom en kunglig förordning bestämdes år 1853 att varje år, den tredje tisdagen i februari månad, skulle en marknad (martnan) hållas i den norska staden Röros i Sör Trondelag. Kung Oskar I, den andre i den nya franska Bernadotte-dynastin, ville knyta Norge och Sverige närmare varandra. Det rörde sig framför allt om handelsvägar och handelsförbindelser mellan två kopparstäder: Falun och Röros.

Gå till arkivet

Send this to a friend