Skip to Content

Protester på Island efter att Panamadokumenten avslöjat att landets statsminister hade ett hemligt bolag på Brittiska Jungfruöarna. Foto: Alejandro Alvarez

Läcka om skatteparadis drabbar globalismens motståndare

Den 3 april offentliggjorde en rad tidningar uppgifter om kunder som placerat sina tillgångar i skatteparadis. Det visade sig att många kända personer inklusive politiker använt det Panamaregistrerade företaget, och skandalen skakar nu flera länders regeringar. Bland de drabbade finns Islands regering, där våldsamma reaktioner från allmänheten tvingat statsministern att fly den politiska scenen. Nu har WikiLeaks gått ut med påståendet att den amerikanska regeringen i samarbete med globalismaktivisten och miljardären George Soros regisserat avslöjandena för att misskreditera stater som inte delar deras intressen.

Publicerad: 20 april, 2016, 14:13

  • Svenska

Läs även

Den 5 april började uppgifter cirkulera om att Sigmundur Gunnlaugsson avgått som Islands statsminister, kort efter att de så kallade Panamapapperen omskrivits i media och statsministern sågs i all hast lämna parlamentsbygganden. I efterhand har dock Gunnlaugsson meddelat i ett pressmeddelande att han ämnar sitta kvar, men att hans partis vice ordförande trätt in i hans ställe på obestämd tid.

I de läckta dokumenten framkom att statsministern och hans fru registrerat ett företag på Brittiska Jungfruöarna som sedan gjorde affärer med de isländska havererade bankerna som Gunnlaugsson representerade som statsminister. Avslöjandet ledde till en stor vrede hos islänningarna, och scener som liknade en folklig resning utspelade sig utanför det isländska parlamentet.

Skandalen har drabbat många andra befattningshavare, men också fått kraftig politisk slagsida. Till exempel lade majoriteten av tidningarna i väst fokus på Rysslands president Vladimir Putin, eftersom flera av hans bekanta finns listade som kunder hos Panamaföretaget. Dessa är bland andra byggmiljardärerna Arkady och Boris Rotenberg, finansmannen Alisher Usmanov, liksom flera av Putins tidigare KGB-kollegor. Rysk media har slagit tillbaka och pekar på att medan Putins namn inte alls nämns i dokumenten, verkar västmedia ta väldigt lätt på namn som faktiskt finns med där, som den brittiske premiärministern David Camerons far.

Sigmundur_Davíð_Gunnlaugsson foto Wiki

Sigmundur Gunnlaugsson berättade inte att han och hans fru ägde det utländska företaget Wintris, som lånade ut pengar till de havererade isländska bankerna. Som premiärminister ingick han sedan avtal med företaget å de isländska bankernas vägnar. Även om han bedyrar att han deklarerat alla sina tillgångar på Island har den uppenbara intressekonflikten lett till de största demonstrationerna på Island någonsin, då 22 000 människor krävde hans avgång. Observatörer menar dock att det är hans roll i att omforma banksystemet på Island med internationella följdverkningar som gjort honom till måltavla. Foto: Wikipedia

Bakgrunden till skandalerna är att 11,5 miljoner dokument från Panamaföretaget Mossack Fonseca ska ha läckts om över 214 000 mestadels brevlådebolag i skatteparadis. Enligt den tyska tidningen Süddeutsche Zeitungs uppgifter ska man ha fått dessa dokument för över ett år sedan av en anonym person som kallar sig ”John Doe”. Dokumenten har därefter fått spridning till hundratals journalister, men har aldrig varit offentliga för allmänheten.

Samma dag som Gunnlaugsson avsade sig statsministerämbetet började WikiLeaks gå ut på Twitter med påståenden om att den amerikanska regeringen tillsammans med affärsmannen George Soros iscensatt skandalen.

Målsättningen skulle enligt visselblåsarorganisationen vara att skada det internationella förtroendet hos USA:s politiska motståndare.

Den grävande journalisten tillika talesmannen för Wikileaks på Island, Kristinn Hrafnsson, undrade varför inte dokumenten i sin helhet lagts ut på nätet. Om det inte görs, kan medias hanterande inte ses som ansvarsfull journalistik menade han, eftersom enskilda journalister då själva kan misstänkas förvanska informationen utifrån politiska motiv.

Den tyske författaren och journalisten Ernst Wolff gick ännu längre i sin kritik. I ett uttalande till Russia Today sade han:

- Den amerikanska regeringen för en agenda för destabilisering över hela världen, och den här (läckan) tjänar också det destabiliserande syftet.

Angående den mediala uppmärksamheten kring Putin skriver WikiLeaks så här: ”Attacken på Putin producerades av OCCRP som inriktar sig på Ryssland och före detta Sovjet, och finansierades av USAID och Soros”.

OCCRP är en så kallad NGO, det vill säga ickestatlig organisation, som sysslar med journalistik inriktad på att kasta ljus över organiserad brottslighet. USAID är USA:s statliga biståndsprogram, som dock ofta kommer med politiska krav och USAID har ofta anklagats för att syssla med annat än bara bistånd. George Soros är en multimiljardär, i Sverige mest känd för att ha orsakat den svenska kronans krasch i början av 1990-talet, vilket han tjänade motsvarande flera miljarder kronor på. Soros titulerar sig ”filantrop” och driver många politiska aktiviteter runt om i världen för ökad globalism. Han anses bland annat vara inblandad i finansieringen av störtandet av Slobodan Milosevic i Serbien 2000 och även i den så kallade Rosenrevolutionen 2003 i Georgien. År 2004 skrev bland andra den brittiska tidningen The Guardian att George Soros stiftelse Open Society Institute var inblandad i den färgrevolution som då pågick i Ukraina. Där hjälpte stiftelsen till att organisera gatuaktivism och propaganda.

Spekulationerna om Soros roll i den nuvarande politiska oron på Island är många. Island är det land som stått som symbol mot bankväldet under finanskraschen 2008. Medan andra länders regeringar räddade bankerna genom att täcka deras förluster med skattemedel, gjorde Island tvärtom och lät spekulationsdelen av bankerna gå i konkurs.

Detta väckte mycket ont blod i finansvärlden och Island hotades med indragna lån från bland andra Internationella valutafonden (IMF). Även om Island i princip blivit uträknat ekonomiskt, har landet enträget betalat tillbaka skulderna till IMF för att i dagsläget stå helt skuldfria. Förra året bröt dessutom Island ett annat tabu, då Alltingsledamoten Frosti Sigurjónsson presenterade den revolutionerande tanken att ”sluta skapa pengar ur luft”. I hela västvärlden skapas pengar på detta sätt genom att affärsbanker lånar ut pengar, men med förslaget skulle Island bara låta centralbanken ansvara för penningskapandet. Rapporten var beställd av just statsministern Sigmundur Gunnlaugsson.

George Soros företag och organisationer har haft svårt att etablera sig i Ryssland, där de svartlistats genom ett domstolsbeslut som beskriver hans verksamheter som ett hot mot landets konstitution och säkerhet.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

”Flyktingar” reser fortfarande på semester till landet de sökt asyl från

INRIKESTrots att företeelsen uppmärksammats i flera år av alternativa medier och röster, åker personer som kommit till Sverige som asylsökande fortfarande på semester till landet de säger sig ha flytt från. Enligt regelverket kan en person efter erhållet uppehållstillstånd befinna sig utomlands i upp till två år, och i praktiken återkal­las knappt något uppehållstillstånd på grund av falska uppgifter vid ansökan.

Rekordinvandringen fortsätter: 75 000 nya medborgarskap under 2019

REPORTAGEInvandringen minskar, hävdar regeringen – men de ljuger. Under 2019 slogs ett nytt rekord i svensk invandringshistoria då nästan 75 000 nya medborgarskap delades ut. Antalet nya uppehållstillstånd var samtidigt det femte största i svensk historia. Under 2010-talet beviljades totalt 1,2 miljoner uppehållstillstånd och en halv miljon svenska medborgarskap.

Både Löfven och Sjöstedt kastar sten i glashus

OPINION: TOMMY ULMNÄSTommy Ulmnäs skrev redan år 1997 en varnande bok med titeln Sverige: Från välfärdsstat till fattigland, där han beskrev hur Sverige skulle bli om den politiska kursen inte lades om. I dag har han fått rätt, vilket han också skriver i en uppdaterad version av boken som gavs ut förra året. Ulmnäs har varit Moderaternas ordförande i Leksand, kommundirektör i två kommuner och har 35 års erfarenhet som kommunjurist. Han är kritisk till hur Socialdemokraterna i dag kan skylla på att de ”varit naiva”.

Alexander Bard till attack mot DN:s hets mot oliktänkande

INRIKESDagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski menar att det är förkastligt att Alexander Bard, eftersom han deltagit i en debatt arrangerad av Palaestra Media, får förekomma i TV4. Alexander Bard skriver i en motattack att Wolodarski är yttrandefrihetens fiende och att denne bör ställas inför rätta.

Terror- eller antiterror-general?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETUSA:s lönnmord i Irak på Irans ikoniske general Qassem Soleimani har inte bara sänt chockvågor genom Mellanöstern och betecknats som en ”Game changer”, utan även splittrat delar av den invandringskritiska rörelsen i Sverige. Så vad anklagas han egentligen för och av vem?

Till minne av Sir Roger

DÖDSRUNA

Roger Scrutons vän: ”Han gav oss hopp”

UTRIKESDen konservative filosofen Roger Scruton är död. Han dog den 12 januari i cancer. Scruton adlades 2016, men utsattes förra året för en brutal svartmålning av systemmedia och var i slutet av sitt liv persona non grata bland etablissemanget. När döden var nära berättade Scruton att han blivit fråntagen både hälsa och rykte, men uttryckte ingen vrede utan istället tacksamhet över allt det positiva han fått vara med om. Nya Tider har talat med Scrutons vän Gregory Lauder-Frost från Traditional Britain Group.

Bivax i stället för plast

KULTURHur packade man in maten förr, innan man hade plastpåsar och plastfolie? Man använde bivaxdukar! En kunskap väl värd att återuppta.

Gå till arkivet

Send this to a friend