Eldhavet efter trafikolyckan. Foto: Privat

Lars Vilks död i olycka omgärdad av frågor

Det var vid halv fyra på söndagseftermiddagen på E4:an utanför Markaryd som Lars Vilks, 75, en kontroversiell och dödshotad konstnär, avled tillsammans med sina två livvakter i en frontalkrock med en lastbil. Detta efter att den civila polisbilen som han färdats i av oklar anledning lyckats forcera vajerräcket som skiljer vägbanorna åt. Samtidigt som den tragiska olyckan utreds för att utesluta attentat jublar muslimer och fäller hånfulla kommentarer på sociala medier.

Sent på söndagskvällen kom nyheten att den av muslimer mordhotade konstnären Lars Vilks, 75, dött i en tragisk bilolycka tillsammans med två livvakter på E4:an utanför Markaryd vid halv-fyratiden på eftermiddagen. Detta efter att polisens skyddsfordon, en bepansrad personbil, kommit över på mötande trafiks vägbana. Olyckan, som får muslimer i Sverige att jubla, utreds av polisen som ett potentiellt brott eftersom omständigheterna är omgärdade av frågor vilka ännu inte besvarats.

Lars Vilks tavla som visar hur han sett på sina resor med polisen, från hans synvinkel i livvaktsbilarna. Foto: Twitter

 

Enligt vittnesuppgifter ska civilpolisbilen, vilken är bepansrad och utrustad med flera skyddsfunktioner inklusive punkteringsfria däck, ha färdats i mycket hög hastighet på motorvägen innan den av oklar anledning träffade och körde igenom ett vajerräcke vid ett av de fåtal platser längs E4:an där vägen har en sväng – för att därefter frontalkrocka med en mötande lastbil. Lars Vilks och de två livvakterna omkom i olyckan och lastbilsföraren, en man i 45-årsåldern, skadades så pass allvarligt att han fick föras till sjukhus med ambulanshelikopter.

Lars Vilks levde med konstant livvaktsskydd efter flera dödshot från muslimer, inklusive flera terrororganisationer, efter att han 2007 publicerat en teckning på en rondellhund med mänskligt ansikte vilket han hävdade var av den muslimske profeten Muhammed. Flera mordförsök och terrorplaner har sedan dess riktats mot konstnären av muslimer, inklusive en uppmärksammad attack mot ett kulturhus i Danmark som Vilks besökte där en person sköts ihjäl av en muslimsk terrorist.

Död i mystisk trafikolycka

Lars Vilks färdades i en civil polisbil med sina två livvakter, vilka båda två beskrivs som unga poliser, men med flera år i yrket och god vana av personskydd, på väg hem till Skåne från ett besök i Stockholmsområdet där han lämnat över en tavla till vännen Stina Dabrowski och hennes make Kjell Dabrowski.

Själva olyckan skedde vid E4:an utanför Markaryd. Först gick nyheten ut om att en person med personskydd omkommit i en trafikolycka under söndagseftermiddagen. Under söndagen gick diskussionerna heta på sociala medier med teorier kring vem personen som avlidit var. Först sent på kvällen bekräftade polisen att det var Lars Vilks som avlidit i trafikolyckan.

– Igår eftermiddag inträffade det vi aldrig hoppas ska inträffa. Lars Vilks och två av våra medarbetare och kollegor förolyckades i samband med en trafikolycka i närheten av Markaryd, sade Carina Persson, regionpolischef i Syd, på morgonens pressträff där man informerade om händelsen.

Enligt de uppgifter som polisen gått ut med ska livvaktsbilen, vilken är tungt bepansrad med skottsäkra rutor och kaross, skydd mot bomber och med punkteringssäkra däck och väger 4,5 ton, ha kommit över på andra vägbanan och frontalkrockat med en lastbil från mötande körriktning. Därefter har en omfattande brand inträffat kring fordonen. Förutom livvaktsbilen har det enligt uppgifter till Expressen även funnits en efterföljande civilpolisbil med ytterligare livvakter men denna ska inte ha krockat eller skadats i olyckan.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Skakat etablissemang ångrar sitt hat mot Lars Vilks – men inte alla

Skakat etablissemang ångrar sitt hat mot Lars Vilks – men inte alla

🟠 Efter att konstnären Lars Vilks dog i en våldsam bilkrasch den 3 oktober har en stor del av gräddan i svensk kultur- och politikerelit krupit till korset och lovordat Vilks insats för den konstnärliga yttrandefriheten. Men undantagen finns. Den radikala rasismforskaren Ylva Habel samt den mångårige S-profilen Ilmar Reepalu från Malmö ångrar ingenting.

Lars Vilks in memoriam

Lars Vilks in memoriam

🟠 Per Björklund minns Lars Vilks. En stor man har lämnat oss men lever för alltid i våra minnen. Lars Vilks är död, länge leve Lars Vilks.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Nytt utredningsuppdrag från regeringen: Islamkritik ska klassas som rasism

Nytt utredningsuppdrag från regeringen: Islamkritik ska klassas som rasism

🟠 INRIKES Den miljöpartistiska bostads-, integrations samt jämställdhetsministern Märta Stenevi har nyligen presenterat ett nytt utredningsuppdrag som går ut på att myndigheter ska samverka för att dels öka säkerheten kring moskéer i Sverige, dels kartlägga utsattheten för så kallad islamofobi. Ett uttalat mål är att islamkritik ska klassas som rasism, vilket gör att särskilt MP närmar sig det islamistiska partiet Nyans som vill kriminalisera islamofobi.

Pojke våldtagen i Sundbyberg

Pojke våldtagen i Sundbyberg

🟠 NOTIS En pojke har enligt uppgifter till Aftonbladet våldtagits i Sundbyberg, norr om Stockholm på onsdagskvällen. Våldtäkten av pojken ska ha skett utomhus och en förundersökning har inletts.

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Östersjöns guld, Bärnsten

🟠 När du håller en bit bärnsten i din hand, tänk då på att den har färdats oförstörd flera miljoner år genom tiden. Det är fantastiskt. När du håller den mot ljuset och ser lite mossa inuti, då har den mossan fastnat i kådan som stelnat och blivit till en mycket älskad smyckesten. Nu ska vi lära känna bärnstenen, eller Östersjöns guld som den också kal­las.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Nils Bejerot

🟠 Han startade kriget mot knarket. I år skulle psykiatern och forskaren Nils Bejerot ha fyllt 100 år. Han grundade Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle (RNS) och kom att bli känd som den ”svenska narkotikapolitikens fader”. Hans nolltolerans mot narkotika på 1960-talet väckte dock vänsterns vrede och media vände honom ryggen.

Aroniabär och fläderbär

🟠 Än är det inte för sent att plocka bär. Två riktigt nyttiga bär hittar vi i våra trädgårdar nu. Aroniabär är en uppstickare som visat sig vara ett riktigt superbär. Fläderbär har använts som en gammal och beprövad förkylningskur i århundraden, och har även visat sig vara behjälplig i att förebygga eller lindra influensa.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.