Eldhavet efter trafikolyckan. Foto: Privat

Lars Vilks död i olycka omgärdad av frågor

Det var vid halv fyra på söndagseftermiddagen på E4:an utanför Markaryd som Lars Vilks, 75, en kontroversiell och dödshotad konstnär, avled tillsammans med sina två livvakter i en frontalkrock med en lastbil. Detta efter att den civila polisbilen som han färdats i av oklar anledning lyckats forcera vajerräcket som skiljer vägbanorna åt. Samtidigt som den tragiska olyckan utreds för att utesluta attentat jublar muslimer och fäller hånfulla kommentarer på sociala medier.

Sent på söndagskvällen kom nyheten att den av muslimer mordhotade konstnären Lars Vilks, 75, dött i en tragisk bilolycka tillsammans med två livvakter på E4:an utanför Markaryd vid halv-fyratiden på eftermiddagen. Detta efter att polisens skyddsfordon, en bepansrad personbil, kommit över på mötande trafiks vägbana. Olyckan, som får muslimer i Sverige att jubla, utreds av polisen som ett potentiellt brott eftersom omständigheterna är omgärdade av frågor vilka ännu inte besvarats.

Lars Vilks tavla som visar hur han sett på sina resor med polisen, från hans synvinkel i livvaktsbilarna. Foto: Twitter

 

Enligt vittnesuppgifter ska civilpolisbilen, vilken är bepansrad och utrustad med flera skyddsfunktioner inklusive punkteringsfria däck, ha färdats i mycket hög hastighet på motorvägen innan den av oklar anledning träffade och körde igenom ett vajerräcke vid ett av de fåtal platser längs E4:an där vägen har en sväng – för att därefter frontalkrocka med en mötande lastbil. Lars Vilks och de två livvakterna omkom i olyckan och lastbilsföraren, en man i 45-årsåldern, skadades så pass allvarligt att han fick föras till sjukhus med ambulanshelikopter.

Lars Vilks levde med konstant livvaktsskydd efter flera dödshot från muslimer, inklusive flera terrororganisationer, efter att han 2007 publicerat en teckning på en rondellhund med mänskligt ansikte vilket han hävdade var av den muslimske profeten Muhammed. Flera mordförsök och terrorplaner har sedan dess riktats mot konstnären av muslimer, inklusive en uppmärksammad attack mot ett kulturhus i Danmark som Vilks besökte där en person sköts ihjäl av en muslimsk terrorist.

Död i mystisk trafikolycka

Lars Vilks färdades i en civil polisbil med sina två livvakter, vilka båda två beskrivs som unga poliser, men med flera år i yrket och god vana av personskydd, på väg hem till Skåne från ett besök i Stockholmsområdet där han lämnat över en tavla till vännen Stina Dabrowski och hennes make Kjell Dabrowski.

Själva olyckan skedde vid E4:an utanför Markaryd. Först gick nyheten ut om att en person med personskydd omkommit i en trafikolycka under söndagseftermiddagen. Under söndagen gick diskussionerna heta på sociala medier med teorier kring vem personen som avlidit var. Först sent på kvällen bekräftade polisen att det var Lars Vilks som avlidit i trafikolyckan.

– Igår eftermiddag inträffade det vi aldrig hoppas ska inträffa. Lars Vilks och två av våra medarbetare och kollegor förolyckades i samband med en trafikolycka i närheten av Markaryd, sade Carina Persson, regionpolischef i Syd, på morgonens pressträff där man informerade om händelsen.

Enligt de uppgifter som polisen gått ut med ska livvaktsbilen, vilken är tungt bepansrad med skottsäkra rutor och kaross, skydd mot bomber och med punkteringssäkra däck och väger 4,5 ton, ha kommit över på andra vägbanan och frontalkrockat med en lastbil från mötande körriktning. Därefter har en omfattande brand inträffat kring fordonen. Förutom livvaktsbilen har det enligt uppgifter till Expressen även funnits en efterföljande civilpolisbil med ytterligare livvakter men denna ska inte ha krockat eller skadats i olyckan.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Kristersson får högre lön

Kristersson får högre lön

🟠 INRIKES Statsminister Ulf Kristersson och regeringens 23 ministrar får höjda arvoden, efter ett beslut från Statsrådsarvodesnämnden. För Kristerssons del innebär det en löneökning med 7 000 kronor till 198 000 kronor i månaden.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Bob Dylans syn på världen, sedd genom låttexter

🟠 BOKRECENSION Stjärnorna är också fans. Även de tittar upp mot sin stjärna och drömmer. Så här på ålderns höst (han fyller 83 i år) har Bob Dylan skrivit sin tackbok till några av de som inspirerade honom till att bli vår tids störste låtskrivare. Bob Dylans betydelse för modern kultur går knappast att överskatta, han har beskrivits som ”den som gav popmusiken en hjärna”. Förutom otaliga skivor har han även givit ut en del böcker. Denna den senaste är, precis som självbiografin Chronicles, Volume one (2004) skriven i en fri och associativ stil genom vilken Dylan ofta ger fritt spelrum åt sin fantasi.

Varför är det tabu att tala om Swexit?

🟠 BOKRECENSION Varför var vänstern på 1990-talet skeptisk till EU:s föregångare EG medan de borgerliga var entusiastiska, och varför är det främst högermänniskor som idag ifrågasätter EU? Carl Albinsson, själv tidigare moderat och öppen anhängare av EU, granskar i sin bok Varning för Swexit! Högerväljarnas kluvna syn på EU opinionens svängningar och ger de borgerliga råd för hur de ska undvika den Swexitdebatt som deras väljare vill ha.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Svenskdroppar – dunderkuren från örtriket

🟠 HISTORIA Svenskdroppar, som även är känd som Schwedenbitter, är en örtkur som utvecklades av de två svenska läkarna Klaus Samst och – sannolikt – Kristian Henrik Hjärne på 1700-talet. Den här tinkturen populariserades på 1900-talet av Maria Treben. Svenskdroppar innehåller flera olika örter och sägs hjälpa mot olika sjukdomar och krämpor.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.