Långt ifrån alla ångrar sin kritik mot Lars Vilks, Ylva Habel och Ilmar Reepalu är två av dem. Foto: Twitter/Wikipedia/OlofE/News Oresund

Skakat etablissemang ångrar sitt hat mot Lars Vilks – men inte alla

Efter att konstnären Lars Vilks dog i en våldsam bilkrasch den 3 oktober har en stor del av gräddan i svensk kultur- och politikerelit krupit till korset och lovordat Vilks insats för den konstnärliga yttrandefriheten. Men undantagen finns. Den radikala rasismforskaren Ylva Habel samt den mångårige S-profilen Ilmar Reepalu från Malmö ångrar ingenting.

Söndagen den 3 oktober omkom den omstridde konstnären Lars Vilks i en våldsam bilkrasch på E4:an utanför Markaryd i Småland. Förutom Lars Vilks själv omkom även de två poliser som var hans livvakter. Deras bil frontalkrockade med en lastbil.

Vilks var omstridd

Lars Vilks var under hela sin tid som konstnär en kulturpersonlighet som utmanade kulturelitens samt muslimska extremisters uppfattning om hur långt den konstnärliga friheten kunde sträcka sig. Det verk som skulle göra honom känd för en bredare allmänhet var Nimis, ett konstverk av drivved som han uppförde i Kullabergs naturreservat, och då inte med Höganäs kommuns gillande. Nu när han avlidit låter det dock annorlunda från kommunens sida.

Det som dock gav honom det verkliga genombrottet och som skulle göra honom både omtyckt och hatad, både i Sverige och utomlands, var när han ritade en teckning föreställande den muslimske profeten Muhammed som rondellhund. Muhammed som rondellhund gjorde Vilks omtyckt bland alla de som mer än allt annat skattade den konstnärliga friheten och yttrandefriheten, men också hatad av muslimer runtom i världen, även i Sverige. Inte sällan krokade det vänsterdominerade svenska kulturetablissemanget arm med de argsinta muslimerna när det gällde att fördöma Muhammedteckningarna. Detta hat ledde till att Lars Vilks sedan år 2007 tvingades leva under ständigt dödshot och med ett livvaktsskydd dygnet runt från svensk säkerhetspolis. Vilks utsattes också vid upprepade tillfällen för attentatsförsök, bland annat i Köpenhamn år 2015.

”Han var det tidiga 2000-talets mest betydelsebärande konstnär”

När nyheten om att Lars Vilks omkommit slog ner som en bomb blev tongångarna dock annorlunda från svensk kulturelit. Många som tidigare var antingen kritiska eller tysta när Lars Vilks tvingades leva under ständigt dödshot för att han utnyttjade sin konstnärliga frihet lovprisar nu hans gärning. En av dem som uttryckte stor uppskattning över Lars Vilks och hans samlade konstnärskap var Björn Wiman, kulturchef på den vänsterliberala, tillika Bonnierägda, morgontidningen Dagens Nyheter. En märkbart skakad Björn Wiman intervjuades bland annat av TV4:s program Nyhetsmorgon dagen efter Vilks våldsamma död.

– Det är ofattbart det som hänt, och man kan inte säga annat än att svensk kulturelit vände honom ryggen, säger Björn Wiman till TV4.

När programledaren frågar DN:s kulturchef vad han tror att Lars Vilks eftermäle kommer att bli svarar han:

– Han kommer att bli historisk. Det hade han blivit ändå, men än mer nu. Han kommer att gå till historien som en av de mest betydelsebärande konstnärerna under det tidiga 2000-talet.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Lars Vilks död i olycka omgärdad av frågor

Lars Vilks död i olycka omgärdad av frågor

🟠 Det var vid halv fyra på söndagseftermiddagen på E4:an utanför Markaryd som Lars Vilks, 75, en kontroversiell och dödshotad konstnär, avled tillsammans med sina två livvakter i en frontalkrock med en lastbil. Detta efter att den civila polisbilen som han färdats i av oklar anledning lyckats forcera vajerräcket som skiljer vägbanorna åt. Samtidigt som den tragiska olyckan utreds för att utesluta attentat jublar muslimer och fäller hånfulla kommentarer på sociala medier.

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Medryckande biografi från ett liv inom internationell business

🟠 BOKRECENSION Näringslivet och dess aktörer har ofta något att berätta. Efter ett yrkesliv inom handel, finans och industri, i alla dess förgreningar, så samlar man visdom och upplevelser av en speciell typ – av näringslivstyp. Det vill säga minnen från sådant som affärsjuridik, management och resor och förhandlingar med allsköns affärspartner. Den senaste i raden av sådana memoarer har skrivits av en skånsk äventyrare och businessman vid namn Björn Fajersson. Nya Tiders recensent har läst och begrundat.

Pietà

🟠 KULTUR Det italienska ordet pietà betyder medlidande. Man associerar det med den sörjande Maria med den döde Jesus i famnen. Sedan tidig medeltid finns det i konsten olika framställningar av den döde Jesus och hans mor. Den mest berömda bilden, en skulptur, är Michelangelo Buonarrotis (1475-1564) Pietà i vit marmor i Peterskyrkan i Rom.

Vad är distribuerade beräkningar?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Datorvärlden har gått från isolerade maskiner utan yttre kontakter, till sammankopplade i nätverk och vidare till att nästan kunnas se som en stor maskin med kombinerad beräkningsförmåga. Dagens datorer kan få mycket mer gjort när de delar arbetet med andra maskiner. Detta kallas för ”distribuerade beräkningar”, eller på engelska, distributed computing.

Olof Skötkonung och mynten i Sigtuna

🟠 För många år sedan besökte vi Sigtuna och de arkeologiska utgrävningar som pågick där. Det var spännande att se hur arkeologerna tog hand om de olika fynden och de berättade om vad de hade hittat. Bland annat fanns mynt av olika slag. Mynt är en viktig del av historien så därför ska vi bekanta oss med Olof Skötkonungs myntprägling i Sigtuna.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.