Skip to Content

PORTRÄTTMÅLNING utgör i dag en viktig del av Lars Vilks verksamhet. Många av kunderna efterfrågar också en liten rondellhund diskret instoppad vid sidan av själva porträttet. De ursprungliga rondellhundarna, skapade 2007, har gjort att han fortfarande lever med en hotbild och personskydd från SÄPO. ”Som helhet utvecklades det här till ett väldigt intressant projekt”, är Vilks sammanfattning av denna historia. Självporträtt Lars Vilks. Bild höger: Lars Wilks Foto: Wiki/Olof E
INTERVJU

Lars Vilks: ”Min uppgift är att belysa hur det ser ut i samhället”

PappersupplaganNya Tider v. 40

Lars Vilks är konstnären som lever med personskydd sedan han avbildade profeten Mohammed som rondellhund 2007. När nu diskussionen om yttrandefrihet och häcklande av religion återigen är aktuell, har Nya Tider talat med den hotade konstnären. Han berättar om sina tankar kring konstens roll, hur det är att leva under hot och hur samhället hanterar uttryck som anses kontroversiella.

Publicerad: 2 oktober, 2020, 14:35

  • Svenska

Läs även

Vårt samtal tar sitt avstamp i den senaste tidens koranbränningar, utförda av det danska partiet Stram kurs och dess partiledare Rasmus Paludan, och de reaktioner dessa har fått. Lars Vilks kommenterar:

– Det som är mest intressant är ju att det blir en diskussion kring var gränserna för yttrandefriheten går. Det har vi också sett genom att det har blivit en väldig massa debattartiklar. Och det är ganska klart att idén med yttrandefriheten handlar ju om att vi inte får tillgripa våld. De som är för yttrandefriheten får då principiellt ge Paludan sitt stöd.

Han förtydligar:

– Så vitt vi kan se har han inte överträtt någon lag. Det är viktigt att man principiellt stöder det. Sedan är det en annan sak vad det politiska värdet är av det han håller på med. Det kan man diskutera på ett annat sätt. Det ena betyder liksom inte att man går med på det andra.

NyT: I debatten framförs nu krav på att man ska förbjuda just brännande av en koran, vilket kan ses som ett första steg mot rena blasfemilagar. Hur ser du på det?

– Jag tror inte att någon vill gå in för en blasfemilag, utan man kommer försöka klara det på annat sätt. Och där har man ju den här gummiparagrafen ”hets mot folkgrupp”. Det är det man försöker tänja på. Problemet är att separera var gränsen går mellan religionskritik och hets mot folkgrupp.
Lars fortsätter om gränsdragningsproblematiken:

– Det kan ju vara så att man kan placera en koranbränning i en kontext som skulle kunna innebära hets mot folkgrupp, att man gör uttalanden som direkt riktar sig till individer och annat. Men så länge det inte sker får man hålla isär sakerna. En blasfemilag kommer man nog aldrig att få igenom i Sverige. Man kommer hitta på något annat. Det moraliska fördömandet är en annan historia. Man vill inte att en sådan här koranbränning ska få förekomma överhuvudtaget, av ideologiska skäl: ”Vi tycker inte om det här, vi tycker inte om budskapet”.

LARS VILKS VID NIMIS, ett verk bestående av stora träkonstruktioner byggda mestadels av flytved, som Vilks olovligen uppfört i Kullabergs naturreservat i Skåne. Foto: Wikipedia/Peter Wemmert

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Svenskhatande polis får uppbackning av sin närmaste chef

INRIKESNadim Ghazale, kommunpolis i Borås, men även aktiv på sociala medier, har under den senaste veckan uppmärksammats sedan han i sitt sommarprat i Sveriges Radio påstått att vita svenska män är priviligierade, varpå många började granska hans tidigare inlägg på framför allt Twitter. Trots de hätska inläggen och hans uttalanden i radion får han uppbackning av sin närmaste chef. I ett samtal med Nya Tider tvingas chefen ändå medge att man måste hålla se hur situationen fortskrider och hur poliser ska agera på sociala medieplattformar.

SCB-rapport: 100  000 invand­rare varje år fram till 2070-talet

REPORTAGEDen minskade invandringen till Sverige till följd av coronapandemin är högst temporär, och förväntas återgå till 2000-talets genomsnittsnivå på hela 100 000 invandrare varje år – i minst 50 år till. Detta enligt en framskrivning av Sveriges framtida befolkning som SCB gjort. Nya Tider har djupdykt i rapporten, och kan avslöja att myndigheten effektivt försöker dölja folkutbytet genom kreativ demografisk statistik. ”Andelen födda utomlands ökar något”, skriver SCB, men när Nya Tider granskar påståendet medger SCB att de inte fört någon statistik över andelen med utländsk bakgrund. Istället räknas alla personer födda i Sverige som en enda homogen grupp, oavsett var deras föräldrar kommer ifrån.

Statens investeringar i trafikinfrastruktur överskred budgeten med 58 miljarder på 4 år

ANALYSI en ny granskningsrapport från Riksrevisionen redovisas en skrämmande bild av bristande ekonomisk kontroll av Trafikverkets större investeringsprojekt. Granskningen visar att man i planeringsfasen av ett projekt har systematiska kostnadsökningar med i genomsnitt 39 procent. Kostnadsökningarna uppgår till hela 58 miljarder kronor för mellan 2014 och 2018. Budgeten för statens infrastrukturinvesteringar var 87 miljarder kronor för samma period. Trafikverket får kritik för bristande kalkyler och information om kostnadsökningarna, och regeringen för att inte ompröva beslut.

Bonnier köper Skånska Dagbladet

INRIKESBonnierimperiet fortsätter sin expansion i medievärlden, trots att man tidigare kritiserats för att i det närmaste ha monopol på den svenska tidningsmarknaden. Senaste i raden av uppköp har nu skett i Skåne, där Bonnier köper upp Skånska Dagbladet och Norra Skåne tillsammans med Gota media. Bonnier äger sedan tidigare Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.

SSU-politiker petas efter att ha druckit öl med sverigedemokrat

INRIKESDen socialdemokratiske ungdomspolitiker som uppmärksammats efter att ha druckit en öl med en sverigedemokrat i början av juli petas nu av det socialdemokratiska ungdomsförbundet.

Alla utvisningar till Afghanistan stoppas – grovt kriminella stannar i Sverige

INRIKESMigrationsverket har beslutat om ett ”tillfälligt” verkställighetsstopp till Afghanistan, med andra ord så kommer Sverige inte längre kunna avvisa eller utvisa alla de tusentals afghaner som inte har rätt att stanna i Sverige. Minst 7 000 afghaner som skulle utvisats till Afghanistan den närmsta tiden kommer istället kunna stanna på obestämd tid enligt Migrationsverket. Men i själva verket är siffran flera gånger större.

Ännu en gangsteradvokat utesluten ur Advokatsamfundet

INRIKESHögsta domstolen har efter anmälan av Justitiekanslern beslutat att utesluta Ali Khan-klanens advokat Edip Samuelsson ur Advokatsamfundet som tidigare nöjt sig med att ge honom en varning. Det är den fjärde advokaten som utesluts i år och fler är att vänta med de striktare krav som den prejudicerande domen medför.

Antikroppar mot Covid-19 skyddar i minst ett år enligt svensk studie

INRIKESEnligt en svensk studie som undersökt långtidsimmunitet mot Covid-19 hos individer som smittats av coronaviruset och utvecklat milda symptom kommer goda nyheter. Studien har visat att de antikroppar som kroppen producerat ger ett skydd mot både originalviruset och flera av de mutationer som uppstått därefter, inklusive den indiska varianten som numera kallas för Delta-varianten. Resultaten från studien visar att de naturliga antikropparna ger ett fortsatt gott skydd ett minst år efter naturlig infektion även hos de som inte vaccinerat sig.

Gå till arkivet

Send this to a friend