Skip to Content

PORTRÄTTMÅLNING utgör i dag en viktig del av Lars Vilks verksamhet. Många av kunderna efterfrågar också en liten rondellhund diskret instoppad vid sidan av själva porträttet. De ursprungliga rondellhundarna, skapade 2007, har gjort att han fortfarande lever med en hotbild och personskydd från SÄPO. ”Som helhet utvecklades det här till ett väldigt intressant projekt”, är Vilks sammanfattning av denna historia. Självporträtt Lars Vilks. Bild höger: Lars Wilks Foto: Wiki/Olof E
INTERVJU

Lars Vilks: ”Min uppgift är att belysa hur det ser ut i samhället”

PappersupplaganNya Tider v. 40

Lars Vilks är konstnären som lever med personskydd sedan han avbildade profeten Mohammed som rondellhund 2007. När nu diskussionen om yttrandefrihet och häcklande av religion återigen är aktuell, har Nya Tider talat med den hotade konstnären. Han berättar om sina tankar kring konstens roll, hur det är att leva under hot och hur samhället hanterar uttryck som anses kontroversiella.

Publicerad: 2 oktober, 2020, 14:35

  • Svenska

Läs även

Vårt samtal tar sitt avstamp i den senaste tidens koranbränningar, utförda av det danska partiet Stram kurs och dess partiledare Rasmus Paludan, och de reaktioner dessa har fått. Lars Vilks kommenterar:

– Det som är mest intressant är ju att det blir en diskussion kring var gränserna för yttrandefriheten går. Det har vi också sett genom att det har blivit en väldig massa debattartiklar. Och det är ganska klart att idén med yttrandefriheten handlar ju om att vi inte får tillgripa våld. De som är för yttrandefriheten får då principiellt ge Paludan sitt stöd.

Han förtydligar:

– Så vitt vi kan se har han inte överträtt någon lag. Det är viktigt att man principiellt stöder det. Sedan är det en annan sak vad det politiska värdet är av det han håller på med. Det kan man diskutera på ett annat sätt. Det ena betyder liksom inte att man går med på det andra.

NyT: I debatten framförs nu krav på att man ska förbjuda just brännande av en koran, vilket kan ses som ett första steg mot rena blasfemilagar. Hur ser du på det?

– Jag tror inte att någon vill gå in för en blasfemilag, utan man kommer försöka klara det på annat sätt. Och där har man ju den här gummiparagrafen ”hets mot folkgrupp”. Det är det man försöker tänja på. Problemet är att separera var gränsen går mellan religionskritik och hets mot folkgrupp.
Lars fortsätter om gränsdragningsproblematiken:

– Det kan ju vara så att man kan placera en koranbränning i en kontext som skulle kunna innebära hets mot folkgrupp, att man gör uttalanden som direkt riktar sig till individer och annat. Men så länge det inte sker får man hålla isär sakerna. En blasfemilag kommer man nog aldrig att få igenom i Sverige. Man kommer hitta på något annat. Det moraliska fördömandet är en annan historia. Man vill inte att en sådan här koranbränning ska få förekomma överhuvudtaget, av ideologiska skäl: ”Vi tycker inte om det här, vi tycker inte om budskapet”.

LARS VILKS VID NIMIS, ett verk bestående av stora träkonstruktioner byggda mestadels av flytved, som Vilks olovligen uppfört i Kullabergs naturreservat i Skåne. Foto: Wikipedia/Peter Wemmert

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Domstol ger Nordfront rätt om klassikerskydd

TRYCKFRIHETNordiska motståndsrörelsen (NMR) och deras nätpublikation Nordfront kommer även fortsättningsvis att få citera verk av ett antal svenska författare från 1800-talets nationalromantik. Detta till följd av en dom vid Stockholms tingsrätt den 15 april.

Sjukvårdens dilemma – fler och dyrare hyrpersonal

SJUKVÅRDDen svenska sjukvården konsumerar enorma resurser. Cirka 44 procent av kostnaderna för sjukvården är personalkostnader. Under ett par decennier har det pågått en allt snabbare utveckling mot att en allt större andel av personalen är inhyrda konsulter istället för att vara anställda. Oftast handlar det om läkare, men allt fler sjuksköterskor tar också steget att hyra ut sig själva istället för att vara anställda. Regionernas förmåga att organisera vården sätts på prov.

Regeringen ger miljoner till kritiserad pizzametod för gängkriminella

INRIKESDen 14 april meddelade justitieminister Morgan Johansson (S) att regeringen i vårändringsbudgeten ger 6 miljoner för att sprida den kritiserade ”Sluta skjut-metoden” för att minska dödsskjutningarna bland gängkriminella, en metod där polisen träffar våldsbenägna brottslingar för samtal i grupp där de också äter pizza tillsammans. Projektet har prövats i Malmö, men skall nu spridas över hela landet.

Regeringen vill förbjuda förintelseförnekelse

INRIKESRegeringen, med Morgan Johansson (S) i spetsen vill nu förbjuda det man kallar för förintelseförnekelse och vill kunna sätta människor i fängelse för att de inte tror på den officiella historieskrivningen.

Kvinna mördad vid Linköpings tågstation

INRIKESEn kvinna anfölls av en knivbeväpnad man vid en av tunnlarna mellan perrongerna vid Linköpings tågstation. Hon fördes svårt skadad till sjukhus men avled av de allvarliga skadorna. En man har gripits misstänkt för dådet.

Somalisk S-politiker ville se otrogna brinna i helvetet med hänvisning till Koranen – lämnar nu partiet

INRIKESMustafe Ahmed Yuusuf, en 27-årig somalier, har fram tills nyligen varit en aktiv politiker för Socialdemokraterna i den halländska kommunen Hylte. Den 14 april skrev nättidningen Samhällsnytt att den unge somaliern hamnat i blåsväder sedan han spridit islamistisk propaganda på sociala medier, allt med hänvisning till Koranen. Nya Tider kan nu dessutom avslöja att Mustafe Ahmed Yuusuf nu har lämnat både sina förtroendeuppdrag, moderpartiet samt SSU.

94 procent av Danmarks gängkriminella har utländsk bakgrund

UTRIKESEn dagstidnings genomgång har visat att nästan samtliga som har dömts enligt en särskild ”gängparagraf” i Danmark har haft utländsk bakgrund. Gängkriminaliteten begränsar sig inte till Köpenhamn, utan återfinns även i mindre så kal­la­de ”utsatta områden” som domineras av utomeuropeiska invandrare. Avslöjandet har lett till nya krav från invandringskritiska partier på att stoppa invandringen från länder utanför Europa.

Läkare dömer ut lockdown som omänskligt folkhälsofiasko

COVID-19Fyra svenska läkare skriver att nedstängning av samhället på grund av corona är ovetenskapligt och ”världshistoriens största folkhälsofiasko”. Artikeln, som publicerades i Göteborgs-Posten den 3 april, är närmast unik – kritik av detta slag släpps sällan fram i systemmedia och på Youtube och Facebook raderades det snabbt. Författarna kritiserar även regeringen för att skänka 150 miljarder kronor till EU:s coronafond, en ”hisnande summa” till länder som ”genom lockdown medvetet förstört sina ekonomier”.

Gå till arkivet

Send this to a friend