Skip to Content

PORTRÄTTMÅLNING utgör i dag en viktig del av Lars Vilks verksamhet. Många av kunderna efterfrågar också en liten rondellhund diskret instoppad vid sidan av själva porträttet. De ursprungliga rondellhundarna, skapade 2007, har gjort att han fortfarande lever med en hotbild och personskydd från SÄPO. ”Som helhet utvecklades det här till ett väldigt intressant projekt”, är Vilks sammanfattning av denna historia. Självporträtt Lars Vilks. Bild höger: Lars Wilks Foto: Wiki/Olof E
INTERVJU

Lars Vilks: ”Min uppgift är att belysa hur det ser ut i samhället”

PappersupplaganNya Tider v. 40

Lars Vilks är konstnären som lever med personskydd sedan han avbildade profeten Mohammed som rondellhund 2007. När nu diskussionen om yttrandefrihet och häcklande av religion återigen är aktuell, har Nya Tider talat med den hotade konstnären. Han berättar om sina tankar kring konstens roll, hur det är att leva under hot och hur samhället hanterar uttryck som anses kontroversiella.

Publicerad: 2 oktober, 2020, 14:35

  • Svenska

Läs även

Vårt samtal tar sitt avstamp i den senaste tidens koranbränningar, utförda av det danska partiet Stram kurs och dess partiledare Rasmus Paludan, och de reaktioner dessa har fått. Lars Vilks kommenterar:

– Det som är mest intressant är ju att det blir en diskussion kring var gränserna för yttrandefriheten går. Det har vi också sett genom att det har blivit en väldig massa debattartiklar. Och det är ganska klart att idén med yttrandefriheten handlar ju om att vi inte får tillgripa våld. De som är för yttrandefriheten får då principiellt ge Paludan sitt stöd.

Han förtydligar:

– Så vitt vi kan se har han inte överträtt någon lag. Det är viktigt att man principiellt stöder det. Sedan är det en annan sak vad det politiska värdet är av det han håller på med. Det kan man diskutera på ett annat sätt. Det ena betyder liksom inte att man går med på det andra.

NyT: I debatten framförs nu krav på att man ska förbjuda just brännande av en koran, vilket kan ses som ett första steg mot rena blasfemilagar. Hur ser du på det?

– Jag tror inte att någon vill gå in för en blasfemilag, utan man kommer försöka klara det på annat sätt. Och där har man ju den här gummiparagrafen ”hets mot folkgrupp”. Det är det man försöker tänja på. Problemet är att separera var gränsen går mellan religionskritik och hets mot folkgrupp.
Lars fortsätter om gränsdragningsproblematiken:

– Det kan ju vara så att man kan placera en koranbränning i en kontext som skulle kunna innebära hets mot folkgrupp, att man gör uttalanden som direkt riktar sig till individer och annat. Men så länge det inte sker får man hålla isär sakerna. En blasfemilag kommer man nog aldrig att få igenom i Sverige. Man kommer hitta på något annat. Det moraliska fördömandet är en annan historia. Man vill inte att en sådan här koranbränning ska få förekomma överhuvudtaget, av ideologiska skäl: ”Vi tycker inte om det här, vi tycker inte om budskapet”.

LARS VILKS VID NIMIS, ett verk bestående av stora träkonstruktioner byggda mestadels av flytved, som Vilks olovligen uppfört i Kullabergs naturreservat i Skåne. Foto: Wikipedia/Peter Wemmert

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Dacke

    Vilket satans hyckleri vi fått i landet! Det mördas misshandlas och våldtas dagligen i Sverige och allt sker med en gäspning och vi vänder blad i tidningen? Däremot går samma medier i taket om några ungdomar spelar fotboll med koranen? Polisen rycker ut och då med stora resurser för att få fast de “kriminella”? Samtidigt läggs anmälan på anmälan, om våldtäkt på svenska kvinnor ned? Lars Vilks var inne på rättegångarna vad gäller Dan Park och menade att denna (rättegången) borde trycka mer på den konstnärliga friheten? Det är precis det som det handlar om? När Elisabeth Olsson Wallin satte upp sin utställning Ecce Homo tog landets kristna illa vid sig, om hur E.O.W. framställde Jesus och lärjungarna i sina “alster”. Men den svenska kultureliten stod bakom och försvarade den, med den konstnärliga friheten? Var i h-vete fanns dessa när Dan Park fick skaka galler och var tog den konstnärliga frihet vägen som de stoltserade med efter Ecce Homo? Vilket satans hyckleri vi fått i landet!

Karlstads skattebetalare stod för notan när SSU åt grillbuffé och Moderaterna minglade

INRIKESNär Socialdemokraternas ungdomsförbund (SSU) hade kongress i Karlstad njöt ungdomarna av en lyxig grillbuffé till ett värde av nästan 500 kronor per person. Men trots att förbundet har inkomster på hela 163 miljoner kronor, skickades notan på 50 000 kronor till Karlstads skattebetalare. Nya Tider kan även avslöja att skattebetalarna stod för notan när Moderaterna anordnade ett ”välkomstmingel” för 70 000 kronor.

Ålderspensionssystemets finansiering – en finansiell kuliss

ANALYSDet svenska pensionssystemet skall vara självfinansierande och ligger därför utanför den egentliga statsbudgeten. Systemet bygger på två huvudpelare, den allmänna pensionsavgiften, som skall betalas av alla löntagare, och arbetsgivaravgiftens ålderspensionsavgift. Båda redovisas i regeringens budgetproposition och står för vardera cirka 135 miljarder kronor. Den allmänna pensionsavgiften tas dock inte ut, utan betalas med allmänna skattemedel, vilket betyder att närmare hälften av finansieringen av ålderspensionen uteblir. Regeringen redovisar ändå avgiften som om den fanns.

Förälder misshandlade pedofil – döms till samhällstjänst

INRIKESEn 33-åring sökte upp en pedofil i dennes hem och misshandlade och hotade honom till livet. Pedofilen hade begått övergrepp på den förskola där 33-åringens son gick. För dessa brott döms han till villkorlig dom och samhällstjänst.

Vita bönder i Sydafrika har fått nog – välter polisbil

SYDAFRIKANär ännu en vit farmare blev brutalt mördad samlades upprörda vita bönder utanför domstolen i staden Senekal i delstaten Free State i Sydafrika. De protesterade mot polisens ointresse att utreda farmattackerna och politikernas ovilja att stoppa dessa. Demonstranterna välte en polisbil och jagade bort poliserna. Sydafrika har inte sett så kraftfulla protester från vita på decennier.

Utökade restriktioner

INRIKESUnder dagens pressträff meddelade statsminister Stefan Löfven (S) att Sverige kommer införa utökade restriktioner för att bekämpa coronapandemin och den ökade smittspridningen av viruset. En av åtgärderna kan innebära svåra problem för nattklubbarna i landet – en begränsning av antalet gäster till maximalt 50.

Planerad koranbränning utanför riksdagen – en hyllning till Samuel Paty

INRIKESPå fredagen den 23 oktober kommer en islamkritisk demonstration att äga rum, där arrangören planerar att bränna koranen, allt som en hyllning till den mördade franske läraren Samuel Paty. Det skriver Samhällsnytt på morgonen den 22 oktober.

Elev tvingades ta av kristet kors vid skolfotograferingen – muslimska invandrarflickor fick ha slöjan på

INRIKESI slutet av augusti, i samband med den årliga skolfotograferingen, tvingades en manlig 15-årig elev att ta av sig sitt kristna kors i form av ett halssmycke. Fotografen ansåg att korset skulle kunna upplevas som kränkande av elever med annan trosuppfattning. Detta gällde dock inte muslimska elever, vilket betydde att slöjan fick sitta kvar på invandrarflickornas huvuden. Händelsen är nu anmäld till Diskrimineringsombudsmannen, och den ansvariga fotofirman säger i en intervju med Nya Tider att fotografen som var på skolan vid det aktuella tillfället nu är avskedad.

Vávra Suk i paneldebatt på Alternativa Bokmässan 2020

VIDEOVávra Suk: ”In i det etablerade systemet och rör om!” Han förordar även att alternativmedia samarbetar mer med varandra och startar drev på samma sätt som systemmedia gör. I panelen även Erik Almqvist (Exakt24), Mats Dagerlind (Samhällsnytt) och Mikael Wilgert (Swebbtv).

Gå till arkivet

Send this to a friend