Skip to Content

PORTRÄTTMÅLNING utgör i dag en viktig del av Lars Vilks verksamhet. Många av kunderna efterfrågar också en liten rondellhund diskret instoppad vid sidan av själva porträttet. De ursprungliga rondellhundarna, skapade 2007, har gjort att han fortfarande lever med en hotbild och personskydd från SÄPO. ”Som helhet utvecklades det här till ett väldigt intressant projekt”, är Vilks sammanfattning av denna historia. Självporträtt Lars Vilks. Bild höger: Lars Wilks Foto: Wiki/Olof E
INTERVJU

Lars Vilks: ”Min uppgift är att belysa hur det ser ut i samhället”

PappersupplaganNya Tider v. 40

Lars Vilks är konstnären som lever med personskydd sedan han avbildade profeten Mohammed som rondellhund 2007. När nu diskussionen om yttrandefrihet och häcklande av religion återigen är aktuell, har Nya Tider talat med den hotade konstnären. Han berättar om sina tankar kring konstens roll, hur det är att leva under hot och hur samhället hanterar uttryck som anses kontroversiella.

Publicerad: 2 oktober, 2020, 14:35

  • Svenska

Läs även

Vårt samtal tar sitt avstamp i den senaste tidens koranbränningar, utförda av det danska partiet Stram kurs och dess partiledare Rasmus Paludan, och de reaktioner dessa har fått. Lars Vilks kommenterar:

– Det som är mest intressant är ju att det blir en diskussion kring var gränserna för yttrandefriheten går. Det har vi också sett genom att det har blivit en väldig massa debattartiklar. Och det är ganska klart att idén med yttrandefriheten handlar ju om att vi inte får tillgripa våld. De som är för yttrandefriheten får då principiellt ge Paludan sitt stöd.

Han förtydligar:

– Så vitt vi kan se har han inte överträtt någon lag. Det är viktigt att man principiellt stöder det. Sedan är det en annan sak vad det politiska värdet är av det han håller på med. Det kan man diskutera på ett annat sätt. Det ena betyder liksom inte att man går med på det andra.

NyT: I debatten framförs nu krav på att man ska förbjuda just brännande av en koran, vilket kan ses som ett första steg mot rena blasfemilagar. Hur ser du på det?

– Jag tror inte att någon vill gå in för en blasfemilag, utan man kommer försöka klara det på annat sätt. Och där har man ju den här gummiparagrafen ”hets mot folkgrupp”. Det är det man försöker tänja på. Problemet är att separera var gränsen går mellan religionskritik och hets mot folkgrupp.
Lars fortsätter om gränsdragningsproblematiken:

– Det kan ju vara så att man kan placera en koranbränning i en kontext som skulle kunna innebära hets mot folkgrupp, att man gör uttalanden som direkt riktar sig till individer och annat. Men så länge det inte sker får man hålla isär sakerna. En blasfemilag kommer man nog aldrig att få igenom i Sverige. Man kommer hitta på något annat. Det moraliska fördömandet är en annan historia. Man vill inte att en sådan här koranbränning ska få förekomma överhuvudtaget, av ideologiska skäl: ”Vi tycker inte om det här, vi tycker inte om budskapet”.

LARS VILKS VID NIMIS, ett verk bestående av stora träkonstruktioner byggda mestadels av flytved, som Vilks olovligen uppfört i Kullabergs naturreservat i Skåne. Foto: Wikipedia/Peter Wemmert

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Mitt i coronakrisen – politikerna höjer sina egna löner

INRIKESIgår kom det väntade beslutet: Statsråden ser sina löner höjda mitt under pågående coronakris. Stefan Löfven kan se fram emot en ny lön på 180 000 kronor i månaden, en löneökning på 4 000 kronor i månaden sedan den förra löneökningen.

Dan Eliassons nya toppjobb ger fortsatt 162 500 kronor i lön

INRIKESDan Eliasson, som avgick som generaldirektör för MSB efter avslöjandet om hans resa till Gran Canaria för att gå på gayklubb, har nu fått en ny tjänst. Han får behålla både sin titel som generaldirektör och sin svulstiga lön på 162 500 kronor i månaden. Hans arbetsområde? Samordning av samhällets krisberedskap.

Håller du upp skylten blir det en allmän sammankomst – och det är förbjudet

VIDEOPå Odenplan i Stockholm demonstrerade den 16 januari ett antal personer mot pandemilagen, som de anser begränsar medborgarnas friheter på ett sätt som strider mot grundlagen. Polisens insatschef Johan Lundström berättar vad som gäller.

Privat skönhetsklinik erbjöd oskuldsoperationer – slutar med ingreppen efter kritik

INRIKESDen privata specialistmottagningen NabKliniken i Stockholm erbjöd fram till idag kvinnor att utföra ett kirurgiskt ingrepp som skulle kunna återställa den så kallade mödomshinnan. Detta övergrepp mot kvinnor avslöjades dock av tidningen Ottar, men idag kan Nya Tider komma med ännu ett för kvinnor glädjande avslöjande, nämligen att kliniken slutar med det kritiserade underlivsingreppet. I en kommentar till Nya Tider säger en receptionist på kliniken att man gör det för att slippa ”allt tjafs”.

Utvärderingen av regeringens näringspolitik sågas i en rapport från Riksrevisionen

ANALYSRegeringens politiska beslut skall bygga på saklig grund och ge så mycket nytta som möjligt för insatta resurser. I Riksrevisionens granskning av utvärderingen av effekten av regeringens näringspolitik, konstaterar man att den är helt undermålig. Bara 2 av 37 granskade utvärderingar får godkänt av Riksrevisionen . Risken för att en stor majoritet av näringspolitiken inte ger tillräcklig valuta för pengarna är uppenbar. Det är därmed högst oklart om de cirka 70 miljarder kronor som årligen satsas på näringspolitiken får önskad effekt.

Alternativ för Sverige polisanmäler polisen

INRIKESEfter att poliser gjort bedömningen att en banderoll med texten ”Återvandring nu!” skulle vara hets mot folkgrupp och anmält två medlemmar i partiet Alternativ för Sverige har partiledaren Gustav Kasselstrand beslutat sig för att göra en motanmälan om falsk tillvitelse mot polisen i Kalmar.

Svenskarnas EU-motstånd ökar – för tredje mätningen i rad

INRIKESMotståndet mot Europeiska unionen fortsätter att öka. Detta enligt Statistiska Centralbyråns stora EU-sympatiundersökning, som utkom i november 2020.

Neuropsykiatriska problem? Bli polis eller soldat!

INRIKESPolismyndigheten har blivit DO-anmälda för att personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) inte får lov att bli poliser och rensas bort automatiskt. Nu utreder DO Polisen, Försvarsmakten och Rekryteringsmyndigheten – resultatet kan komma att bli att människor med NPF kan börja arbeta inom polisen och försvaret.

Gå till arkivet

Send this to a friend