Skip to Content

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Makthavarna förstår inte vad de gör för fel

PappersupplaganNya Tider v. 25

Publicerad: 22 juni, 2018, 17:21

 • Svenska

Läs även

Aldrig har det varit så tydligt som nu hur verklighetsfrånvända makthavarna är. De har ingen som helst förståelse för det folk som de tror sig – eller låtsas – företräda.

Åke Blomdahls redogörelse i detta nummer för ett möte i Europahuset i Stockholm nyligen, som arrangerades av ”EU-kommissionen i Sverige” med medverkan av de tyska och franska ambassaderna, ger en målande illustration. Politikerna och byråkraterna menar att man tidigare kunde nonchalera och isolera ”populistpartierna”, men i dag måste man fråga sig vad det är de egentligen vill. Det har man tydligen inte ens brytt sig om att ta reda på.

Hur man än försöker sätta sig in i varför en stor och ökande andel av befolkningen ställer sig bakom dessa partier, så verkar man inte förmögen att förstå.

Man ser det som en paradox, att missnöjet växer fast ”globaliseringen har varit fantastiskt framgångsrik”. De globalistiska politikerna verkar helt enkelt inte kapabla att tänka i samma banor som folket, inte ens när de börjar svettas och inser att här gäller det att rädda sitt eget skinn.

– Jag beskriver denna spricka som den som går mellan kosmopoliter och kommunitärer, sade till exempel författaren Wolfgang Merkel.

Kosmopoliterna tror enligt honom på frihandel, supernationella organisationer, öppna gränser för kapital, kultur och arbetssökare, men också för asylsökare. Sin motsats ser han i ”globalismens förlorare”, som han beskrev som svaga, outbildade människor, som behöver vara inbäddade i ett tryggt samhälle och en bestämd plats. Vilken förolämpning mot det folk som de tror sig representera och leda!

De skrattar åt oron över det pågående folkutbytet. Vad spelar sådant för roll för en globalist, som känner sig lika hemma ”i Stockholm, Berlin eller New York”? De ser inte de vanliga människornas bekymmer, de som inte kan köpa sig trygghet bakom höga murar och stängsel, de som inte kan sätta sina barn i privatskolor.

När jag lyssnade på docent Jan Tullbergs föreläsning den 14 maj om Populism (se NyT v.21/2018) var det precis detta han talade om. Politikerna har bildat en egen klass, avskärmad från folket. Väljarna ses bara som ett nödvändigt ont, besvärliga typer som man måste få med på sitt tåg.

Jag vill bara än en gång lyfta fram det exempel från Nederländerna som Tullberg använde. En opinionsundersökning visade att 87 procent av politikerna kryssade för detta självporträtt: ”innovativ, frihetsälskande, internationellt orienterad”.

Samtidigt kryssade 89 procent av dem följande omdömde om de nederländska väljarna: ”traditionella, nationella och konservativa”.

Politikerna tror sig helt enkelt vara de upplysta som ska leda ett bakåtsträvande, okunnigt folk. Och de har mage att anklaga populisterna för att ”ogilla demokrati” eller till och med vara ”en fara för demokratin”!

Anledningen till att väljarna går till dessa nya folkliga partier är för att dessa vill flytta tillbaka makten närmare folket. Bort från självgoda verklighetsfrånvända politiker som struntar i vad folket tycker. Om det är något dessa partier är en fara för så är det kosmopoliternas egen makt.

Denna oförmåga att förstå framkom även i Åsa Linderborg och Göran Greiders bok Populistiska manifestet, som vi recenserade i NyT v. 17/2018. Hur ska vänstern vinna tillbaka folket, hur ska man skapa en ”vänsterpopulism”? frågar de två vänsterprofilerna sig. Om något visar boken hur vilse den internationalistiska vänstern är, precis som den globalistiska högern.

Det fick mig att skriva ett brev till Åsa Linderborg och föreslå att vi skulle träffas över en fika, så kunde jag försöka förklara för henne vad det är jag uppfattar att folket är missnöjt med. Och hon kunde förklara för mig, då jag inte heller förstår vad det är hon egentligen vill.

Jag skrev att jag visserligen inte tror att hon på allvar vill ha gruppvåldtäkter i Sverige, men varför arbetar hon för det då? Vad är det som är så viktigt att hela det svenska samhället måste raseras? Jag fick inget svar. Det är också en anledning till att globalisterna inte förstår – de vill inte förstå.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Robert75

  För dessa fantastiska globalister så ramlar aldrig polletten ned och att de börjar gå i takt med folkviljan. De tror sig vara förmer än oss dödliga och de vill gärna hålla i taktpinnen fastän orkestern låter falskt. Tiden för dessa små påvar är snart förbi och de kommer att förpassas till någon sopptipp där de kan fortsätta med sina falska predikan utan åhörare. Globalismen är det största hot Europa har att tampas med. I det globalistiska systemet gör att några få procent av befolkningen blir rika och resten fattigare. Dessutom ingår massinvandringen som ett medel för att krossa ett lands sammanhållning. All överstatlighet är till ondo och därför ska makten ska spridas ut till de människor som bor i ett land mera för att hålla globalisterna och de multinationella företagen borta från Europeisk politik och låta folkviljan styra.

 • 10cc

  Jag har personligen kommit att förakta den politiska klassen. Nu kommer jag att använda tillmälen som jag tycker är passande på dom allra flesta svenska makthavare från 2006 och framåt.Alla är inte allt men dom flesta kan prickas av på minst en punkt.

  *Omoraliska
  *Psykopater
  *Hästhandlare , Bondfångare
  *Lögnare
  *Obildade , Dumma

  *Skitnödiga , Räddhågsna
  *Korrupta
  *Sanslöst Överbetalda , med absurda arvoden och ersättningar och pensionsvillkor som vanliga människor bara kan drömma om.

  Med det sagt – det är oftast inget fel på Intelligensen och det gör det hela ännu värre.

 • sarah

  Mao är jag trött på att politiker försöker blanda ihop mat med politik!

 • sarah

  Australiens gränsbevakning: Okej säger de till alla kineser, för in era grödor. Tror inte det!

Myten om vitt förtryck och svarta offer

OPINION: KARL MIKAEL LARSONDenna vecka lyfter vi ett kontroversiellt ämne på debattsidan: Är svarta alltid offer? Eller måste de lyfta sig själva och inte skylla allt på vita? Veckans debattör Karl Mikael Larson menar att det trots allt finns hopp i allt elände.

Vad säger det att inneha ett körkort

INSÄNDARE

Grundläggande fel i BLM!

KRÖNIKAÄr det inte ett fundamentalt fel i Black Lives Matterrörelsen, då man fokuserar på hudfärgen? Är det för att dessa människor är svarta, som de har problem? Borde man kanske hellre ha en strategi som leder bort från att åtskilja över huvud taget på grund av hudfärg?

Byt ut Gustav Adolfstatyn i Göteborg mot Pippi Långstrump

KRÖNIKA

Kommer Nigeria rädda Europa?

KRÖNIKAI en märklig text i Dagens Nyheter (DN) hävdas att Västvärldens åldrande befolkningar kommer att kräva en stor import av människor från Afrika. Tanken att välmående länder måste räddas av människor från fattiga och kaotiska länder i Tredje världen är inte ny, men argumentationen fallerar på alla sätt. Finns det ens någon mening i att, om vi leker med tanken att det skulle fungera, rädda Sverige genom att byta ut befolkningen?

Ron Paul tror det blir värre

KRÖNIKADen amerikanske veteranpolitikern Ron Paul anser att USA:s riksbank, ”Fed”, med vett och vilja har blåst upp en finansbubbla. Bubblan kommer att spricka, förstås. Och när den gör det, drabbas den verkliga ekonomin också. Alltså arbetarklass och medelklass. Följden, varnar Paul, blir upplopp mycket värre än de som hittills varit.

Nu är det uppenbart vad ”antirasism” betyder

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETIngen kan längre hysa något tvivel. Så kal­lad antirasism är helt enkelt rasism mot vita. Det är inte ”omvänd” rasism, utan ren och skär rasism.

Medier, artister, politiker och företagare viker sig för Black Lives Matter

OPINION: DAN ROODTVänsterideologer och Black Lives Matter (BLM) kal­lar etnisk diskriminering ”strukturell” när de inte konkret kan bevisa den. Den måste ”synliggöras” för att någon över huvud taget ska märka den. Ändå får BLM stöd av stora företag, den akademiska världen och kulturpersoner för sina allt mer verklighetsfrånvända krav.

Gå till arkivet

Send this to a friend