Skip to Content

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Makthavarna förstår inte vad de gör för fel

PappersupplaganNya Tider v. 25

Publicerad: 22 juni, 2018, 17:21

  • Svenska

Läs även

Aldrig har det varit så tydligt som nu hur verklighetsfrånvända makthavarna är. De har ingen som helst förståelse för det folk som de tror sig – eller låtsas – företräda.

Åke Blomdahls redogörelse i detta nummer för ett möte i Europahuset i Stockholm nyligen, som arrangerades av ”EU-kommissionen i Sverige” med medverkan av de tyska och franska ambassaderna, ger en målande illustration. Politikerna och byråkraterna menar att man tidigare kunde nonchalera och isolera ”populistpartierna”, men i dag måste man fråga sig vad det är de egentligen vill. Det har man tydligen inte ens brytt sig om att ta reda på.

Hur man än försöker sätta sig in i varför en stor och ökande andel av befolkningen ställer sig bakom dessa partier, så verkar man inte förmögen att förstå.

Man ser det som en paradox, att missnöjet växer fast ”globaliseringen har varit fantastiskt framgångsrik”. De globalistiska politikerna verkar helt enkelt inte kapabla att tänka i samma banor som folket, inte ens när de börjar svettas och inser att här gäller det att rädda sitt eget skinn.

– Jag beskriver denna spricka som den som går mellan kosmopoliter och kommunitärer, sade till exempel författaren Wolfgang Merkel.

Kosmopoliterna tror enligt honom på frihandel, supernationella organisationer, öppna gränser för kapital, kultur och arbetssökare, men också för asylsökare. Sin motsats ser han i ”globalismens förlorare”, som han beskrev som svaga, outbildade människor, som behöver vara inbäddade i ett tryggt samhälle och en bestämd plats. Vilken förolämpning mot det folk som de tror sig representera och leda!

De skrattar åt oron över det pågående folkutbytet. Vad spelar sådant för roll för en globalist, som känner sig lika hemma ”i Stockholm, Berlin eller New York”? De ser inte de vanliga människornas bekymmer, de som inte kan köpa sig trygghet bakom höga murar och stängsel, de som inte kan sätta sina barn i privatskolor.

När jag lyssnade på docent Jan Tullbergs föreläsning den 14 maj om Populism (se NyT v.21/2018) var det precis detta han talade om. Politikerna har bildat en egen klass, avskärmad från folket. Väljarna ses bara som ett nödvändigt ont, besvärliga typer som man måste få med på sitt tåg.

Jag vill bara än en gång lyfta fram det exempel från Nederländerna som Tullberg använde. En opinionsundersökning visade att 87 procent av politikerna kryssade för detta självporträtt: ”innovativ, frihetsälskande, internationellt orienterad”.

Samtidigt kryssade 89 procent av dem följande omdömde om de nederländska väljarna: ”traditionella, nationella och konservativa”.

Politikerna tror sig helt enkelt vara de upplysta som ska leda ett bakåtsträvande, okunnigt folk. Och de har mage att anklaga populisterna för att ”ogilla demokrati” eller till och med vara ”en fara för demokratin”!

Anledningen till att väljarna går till dessa nya folkliga partier är för att dessa vill flytta tillbaka makten närmare folket. Bort från självgoda verklighetsfrånvända politiker som struntar i vad folket tycker. Om det är något dessa partier är en fara för så är det kosmopoliternas egen makt.

Denna oförmåga att förstå framkom även i Åsa Linderborg och Göran Greiders bok Populistiska manifestet, som vi recenserade i NyT v. 17/2018. Hur ska vänstern vinna tillbaka folket, hur ska man skapa en ”vänsterpopulism”? frågar de två vänsterprofilerna sig. Om något visar boken hur vilse den internationalistiska vänstern är, precis som den globalistiska högern.

Det fick mig att skriva ett brev till Åsa Linderborg och föreslå att vi skulle träffas över en fika, så kunde jag försöka förklara för henne vad det är jag uppfattar att folket är missnöjt med. Och hon kunde förklara för mig, då jag inte heller förstår vad det är hon egentligen vill.

Jag skrev att jag visserligen inte tror att hon på allvar vill ha gruppvåldtäkter i Sverige, men varför arbetar hon för det då? Vad är det som är så viktigt att hela det svenska samhället måste raseras? Jag fick inget svar. Det är också en anledning till att globalisterna inte förstår – de vill inte förstå.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Sekretessbelagd skola är ett hot mot demokratin

KRÖNIKA

Ungas psykiska ohälsa skylls på skolan och finanskrisen

DEBATTÅterigen försöker statliga forskare utse en politiskt korrekt orsak till den ökade psykiska ohälsan bland unga. Denna gång pekas betygsstress och finanskrisen ut, men underlaget håller inte nu heller. Precis som tidigare är deras egentliga syfte att begrava misstankarna om att införandet av förskola för alla barn har bidragit till ohälsan. Något som ingen velat undersöka, trots att det finns ett klart tidssamband.

Nu kommer kraven på ”ansvarstagande nyhetsförmedling” för att få statliga pengar

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETSkriv inte om problem med vacciner eller något klimatskeptiskt, då förlorar ni stödet. Det är innebörden av det nya förslaget för mediestöd som ska träda i kraft den 15 april. Detta riktar sig inte i första hand mot Nya Tider, som har ett annat typ av stöd; presstöd, men drabbar ett stort antal alternativmedier som för första gången förra året kunde ta del av statligt stöd.

Den familjeförstörande politiken

KRÖNIKA

Ogenomtänkt och farligt angrepp på ”allas lika värde”

KRÖNIKAAlf Ronnby publicerade en debattkrönika i Nya Tider förra sommaren, NyT v.25/2020, med överskriften ”Tydligt att människor inte har samma värde”. Den ledande tanken är att ”pratet om alla människors lika värde bara är tro, ideologi, önskemål och fagert tal. I det verkliga livet håller inte uppfattningen att alla människor har samma värde och bemöts därefter.”

Public Pravdas general-repetition inför valet 2022

OPINION: KATERINA JANOUCHStatsradion ”avslöjar” och svartmålar en sluten grupp som diskuterar regeringens arbete och dessutom ibland lyckas få sina synpunkter publicerade i medier utanför det egna landet – låter det som ett fritt land? Men här är det Sveriges Radio som gjort ett inslag med namnet ”Dold Facebookgrupp försöker påverka svenska intressen utomlands” där bland andra Jan Lötvall, professor i klinisk allergologi, kritiserar Sveriges hantering av coronapandemin. Veckans debattör Katerina Janouch menar att Public Service nu på allvar blivit Public Pravda efter sovjetisk förebild.

Låtsasdemokratin

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETJag har skrivit det flera gånger, men det förtjänar att upprepas: Våra styrande bryr sig knappt ens längre om att låtsas tro på demokrati, öppenhet och folkligt deltagande. Det illustreras av flera av våra artiklar i detta nummer. Ordet demokrati tar de bara till när någon kritiserar deras maktfullkomlighet, för då är kritiken ”ett hot mot demokratin”.

Appell till polis, militär och sjukvårdspersonal

KRÖNIKAAUR (Acción Humanista Revolucionaria / Human Revolution) är en rörelse från Sydamerika som konsekvent arbetar för människans frihet, helt bortom förlegade fixa idéer om vänster och höger. Förra året var de tidigt ute och upplyste om vad nedstängningar och införandet av drakoniska lagar över större delen av världen egentligen handlade om.

Gå till arkivet

Send this to a friend