Skip to Content

Om alla som besöker Nya Tider denna månad stödde verksamheten med 10 kronor skulle vi kunna ge ut en dagstidning. Swisha till 123 037 97 35.
Tyska SPD kraschar i Sachsen och får endast 7,7 procent. Det måste vara väljarna som är odemokratiska, hävdas i en ny SPD-anknuten studie. Martin Schulz (mitten) avgick förra året efter ett kortare inhopp på partiledarposten, och turbulensen i partitoppen har därefter fortsatt. Foto: Kay Nietfeld/dpa
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Misstror väljarna demokratin eller politikerna?

PappersupplaganNya Tider v. 37

Enligt författarna till en tysk socialdemokratisk rapport har väljarna mist förtroendet för demokratin. Men det visar sig att det är precis tvärtom, folket vill ha mer demokrati – gärna direktdemokrati, men menar att det politikerna som har svikit demokratin.

Publicerad: 9 september, 2019, 21:42

 • Svenska

Läs även

Friedrich Ebert-stiftelsen publicerade i augusti en studie enligt vilken en majoritet av tyskarna saknar förtroende för demokratin. I forna Östtyskland är situationen värst, där två tredjedelar uppger att de inte tror på demokratin och de politiska beslutsprocesserna. I den västra delen är det ”bara” hälften.

Studien, med titeln ”Förtroende för demokrati – Hur nöjda är människorna i Tyskland med regering, stat och politik?”, har skapat debatt i Tyskland, i synnerhet som delstatsvalen i Sachsen och Brandenburg närmade sig, båda i forna DDR. Debattörer var snabba med att beskylla Alternativ för Tyskland för att piska upp auktoritära stämningar och misskreditera det demokratiska systemet.

Det visar sig dock när man tittar närmare på studien att så inte alls är fallet. Det de tillfrågade svarar i telefonintervjuerna, är att de vill vara mer delaktiga i den politiska processen och inte bara rösta i val en gång med några års mellanrum.

Sin kritik riktar de nästan uteslutande mot partierna i Bundestag och deras företrädare. Speciellt vill de ha direktdemokrati, troligen för att politikerna inte som i dag ska kunna ignorera folkviljan. Detta har framkommit tack vare en tysk journalist på den ryska nyhetsbyrån Sputnik, som gått igenom studien.

Författarna till studien går inte vidare in på detta, men det är uppenbart att väljarna vill ha mer demokrati, inte mindre, och menar att det är politikerna som undergrävt det demokratiska parlamentariska systemet genom att visa förakt för sitt eget folk och nonchalera dess vilja. På punkt efter punkt går politikerna emot folkviljan.

Vi känner igen det från Sverige. Medan en majoritet av väljarna vill ha en restriktivare invandringspolitik, hårdare straff och tuffare tag mot brottslingar, en skola med ordning och reda och så vidare, så gör politikerna precis tvärtom.

Till saken hör att Friedrich Ebert-stiftelsen står det socialdemokratiska partiet SPD nära. Uppenbarligen har väljarna inte svarat så som regeringspartiet tänkt sig, och därför måste olika debattörer förvrida och medvetet misstolka resultatet, till att det handlar om totalitära tendenser underblåsta av ”högerextremister”, när det i själva verket är SPD och de andra etablerade partierna som svikit sitt förtroende och uppdrag.

Intressant är också att tyskarna i ordet demokrati lägger mer än bara en beslutsprocess. Det handlar för dem också om att den demokratiska staten ska verka för social rättvisa. Man konstaterar i rapporten att detta inte är unikt för Tyskland. I Social Survey från 2013 visade det sig att minst hälften av européerna associerar social rättvisa med begreppet demokrati. Eller som författarna till studien sammanfattar:

”Dessa respondenter förväntar sig därför att demokratier minskar inkomstskillnaderna mellan rika och fattiga.”

Det låter misstänkt likt den svenska folkhemstanken, som Socialdemokraterna fullständigt övergett. Den idé som ser na­tionen som en familj där man ska ta hand om varandra, något som i dag bara nationalister fortsatt fö­reträder. Också på denna punkt har de gamla partierna svikit genom att istället gå storföretagens ärenden på folkets bekostnad. Undersökningen visar tydligt att väljarna inte är så blinda för detta som makthavarna kanske trodde.

I veckans nummer berättar Daniel Rondslätt om att delstatsvalen i Sachsen och Brandenburg bekräftade SPD:s farhågor. I synnerhet i Sachsen straffade väljarna det socialdemokratiska partiet som fullständigt havererade och hamnade på 7,7 procent. Samtidigt nästan tredubblade Alternativ för Tyskland sitt stöd till 28 procent.

SPD försöker hitta anledningar till att väljarna slutat rösta på dem och bortförklarar det med att det måste vara väljarna det är fel på. De har ”blivit odemokratiska” genom att rösta på ett ”odemokratiskt parti”. SPD vägrar att erkänna att väljarna i själva verket ser dem och de andra maktfullkomliga partierna som det största hotet mot demokratin i dag.

Socialdemokraters och alla andra väst­europeiska etablissemangspartiers totala brist på självinsikt och illa dolda förakt för de folk de påstår sig företräda kommer bli deras undergång, en process som nu med kraft börjat dra igång och inte bara i Tyskland.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Knutkalas

  det var en mycket bra analys i ett nötskal

 • pllay

  Det viktigaste vi har att göra är att begränsa makten. Makt korrumperar.

  Svensk makt är sedan 1975 koncentrerad till partiledningar, utsedda av deras egna, av dem själva, utsedda valberedningar.

  Den representativa demokratin var ett misstag, den skapade politikerklassen.

  Maktens moment 22,
  om du inte tillhör makten kan du inte bli en del av den, inavel är vägen till makt.

  Vi hade adel, borgare och bönder, nu har vi politiker, medborgare och främlingar där främlingar är politikers legitimitet.

  Direktdemokrati är kanske bättre, åtminstone förefaller det så då man ser till Human Development Index och SFR utveckling relativt SEK.

  Det är inte folket som är problemet, det är sättet makt väljs och utövas. Det är vår nya herreklass, politikerskrået.

  Sverige, en failed state, på väg mot sitt katarsis.

 • Knutkalas

  du har helt rätt VAVRA

 • Knutkalas

  det kanske inte blev så bra om östra tyskland trodde och hoppades på

Gängkrigen får inte dränera annan polisverksamhet

INRIKES

Anarkotyranniet allt mer öppet

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Nej, Ikea avskaffar inte julen – ännu

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETVinterfest? Vintermust? Håller Ikea och Apotekarnes på att avskaffa julen? Nja, inte riktigt. Åtminstone inte ännu.

Ärans och hjältarnas språk

OPINION: JULIA CAESARAllt färre behärskar sitt eget modersmål i tal och skrift. Inte minst på universiteten slår man larm om att studenter – varav en del själva ska bli lärare – inte klarar av att uttrycka sig på ett begripligt sätt. Julia Caesar, som haft förmånen att gå i den svenska folkskolan, realskolan och gymnasiet på 1950-60-talen medan de ännu var bra, menar att språket inte bara är viktigt för kommunikationen, utan också för nationens överlevnad.

Raseri i SVT när näringslivstopp säger som det är

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETLeif Östling, Scanias tidigare vd, gjorde några träffande observationer om Sverige i en intervju med SwebbTV, vilket fick SVT att gå i taket och börja yra om ”vit makt”. Det är tydligt att ju fler som vågar påtala det mångkulturella misslyckandet, desto mer urskillningslöst slår makthavarna ifrån sig.

Vems är landet du bor i?

DEBATTKriminella invandrargäng har tagit kontrollen i många förorter i Sverige och polisen står handfallen. Veckans debattör, rektor emeritus Henrik Paetau, menar att det nu behövs krafttag för att återställa ordningen i det svenska samhället.

Plastskatt – ett slag i luften

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETSnart kommer en vanlig bärkasse att kosta uppåt sju kronor. Räddar det miljön? Knappast. Det enda som händer är väl att det blir jobbigt för sopåkarna när soporna ligger i papperspåsar i stället. Det handlar återigen om symbolpolitik och att krama ut ännu mer skatt, i detta fall beräknat 2,1 miljarder kronor per år, till det havererade samhällsexperimentet.

Att tala folket tillrätta

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGDet så kal­la­de demokratiprojektet #Sverigepratar är ett elitens projekt för att tala om för landets medborgare vad de ska tycka och hur de ska rösta i kommande val, då eliten blivit rädd för att alltför många kan komma att rösta ”fel”. Det är inte ett möte mellan företrädare för olika politiska åsikter utan ett möte mellan vanmakt och makt, initierat av makten och på maktens villkor.

Gå till arkivet

Send this to a friend