Skip to Content

Pragborgen. Uppskattningsvis 5 000 Pegidaanhängare demonstrerade här den 6 februari. Totalt demonstrerade cirka 8 000 i Prag mot islamisering och slapp migrationspolitik. Foto: Úsvit

Näst största mötet mot islamisering hölls i Prag

Tre separata demonstrationer hölls i Tjeckiens huvudstad Prag, den största samlade uppemot 5 000 deltagare vid Pragborgen. Demonstrationerna förlöpte relativt fredligt, men mot kvällen attackerades en vänsterlokal som även anordnar insamlingar för migranter.

Publicerad: 16 februari, 2016, 14:43

  • Svenska

Läs även

Utanför Tyskland var den i särklass mest välbesökta demonstrationen den vid Pragborgen, där Tjeckiens president har sitt säte. Enligt lokal media samlades här 5 000 människor för att protestera mot den slappa migrationspolitiken och mot radikal islamism. Representanter från arrangörerna Úsvit och ”Blocket mot islam” höll tal bland annat om att man inte är rasist bara för att man försvarar europeiska värden. Även tyska talare från mötet i Dresden talade till folkmassan på storbildsskärm genom videolänk. Demonstranterna visade ett starkt missnöje med hur etablerad media rapporterar om migrationen och dess kritiker, och avbröt bland annat en radioreporter som direktsände från mötet. Han fick låsa in sig i Tjeckiska radions bil. På Václavsplatsen i centrala Prag hölls en demonstration som organiserades av partiet Frihet och direktdemokrati, som bildades förra året efter en splittring inom Úsvit. Antalet deltagare var enligt polisen 1 200, medan arrangörerna talade om 2 000-3 000. Förutom att protestera mot islamisering och massmigration var udden även riktad mot EU. Ytterligare en grupp, partiet Nationell demokrati, genomförde en protestmarsch mot islamisering under parollen ”För Europa utan EU”. Deras marsch bestod av cirka 500 deltagare enligt Polisen. Deras slagord var något radikalare, till exempel ”Nationen främst” och ”Ingen multikulti”.

Förutom i Prag demonstrerade Pegida-anhängare i staden Brno i östra Tjeckien. Där samlades 500 personer med plakat med texter som ”Merkel + Juncker = Europas barnlösa dödgrävare” och ”Våra efterkommande kommer aldrig förlåta er”. Även de som ville välkomna migranter till Europa höll demonstrationer samma dag. I Prag hölls tre demonstrationer. Två samlade några tiotals deltagare vardera, medan Refugees Welcome lockade cirka 300, enligt lokal media. Dessa grupper hade dock sökt tillstånd på alla tillfartsvägar till Pragborgen, en tydlig provokation enligt islamkritikerna. En av anarkistgrupperna som var på väg till Pragborgen blev attackerad av cirka 20-25 maskerade individer. Stenar och smällare for genom luften, men ingen skadades. Mot kvällen när demonstrationerna upplösts blev en känd vänsterlokal attackerad. Cirka 20 så kallade ”antifascister” hade tagit sin tillflykt till det ”autonoma centret” Kliniken, varpå ungefär lika många gärningsmän kastade stenar och brandfacklor mot fönstren. En person blev skadad av en sten i huvudet. Lokalen, som under en längre tid stått tom, har ockuperats av vänsteraktivister, som i efterhand fått tillstånd att låna den gratis. Den används bland annat för konserter men även för insamlingar till migranter.

Prag 3

Foto: Úsvit

Prag 2

Foto: Úsvit

 

Läs även:

http://www.nyatider.nu/pegida-demonstrerar-over-hela-kontinenten/

http://www.nyatider.nu/frankrike-upprors-over-hardhant-arrestering-av-pensionerad-general/

 

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Systemmedia mörkar brutalt mord på femåring

UTRIKESEn femårig vit pojke mördades brutalt av familjens svarta granne inför ögonen på sina systrar – men i vänsterliberala systemmedier får mordet ingen uppmärksamhet alls. CNN och andra stora amerikanska medier har inte ens nämnt det.

Kristen flicka tvångsgift med muslim – tvingas bo med sin kidnappare

UTRIKESI slutet av april kidnappades en 13-årig kristen flicka i Pakistan av beväpnade muslimska män och tvångsgiftes med en av dem. Efter att fallet kommit upp i högsta domstolen i Lahore efter att flickans familj försökt få henne frigiven kommer domstolen med ett anmärkningsvärt beslut – man tilldömer henne till sin kidnappare som får behålla och fortsätta våldta flickan.

Soros ger 52 miljoner dollar för att påverka USA-valet

USAFinansmiljardären George Soros, 89, skänker rekordsumman 52 miljoner dollar, motsvarande nästan en halv miljard svenska kronor, till verksamheter knutna till Demokratiska partiet inför presidentvalet. Samtidigt stöder Soros även kampanjer för poströstning, något som anses gynna Demokraterna och som republikaner fruktar kommer att leda till omfattande valfusk, samt kampanjer för att få fler icke-vita väljare till valurnorna vilket även det gynnar Demokraterna.

Centralbankschef kräver ”riktigt hård” nedstängning – Trump vill lätta upp

USAFederal Reserves ledamot Neel Kashkari vill att USA inför ”en riktigt hård nedstängning” i fyra till sex veckor. Detta för att ”rädda ekonomin”. President Donald Trump gick redan följande dag ut med beskedet att en nedstängning ”gör mer skada än nytta”. Amerikanska företag och samhället har drabbats hårt med över 14 miljoner nya arbetslösa sedan epidemins utbrott.

Lukasjenko återvald till Vitrysslands president – vägval Bryssel eller Moskva väntar

UTRIKESDen 9 augusti hölls det presidentval i Vitryssland (Belarus). Enligt officiella siffror från landets valkommission har Aleksandr Lukasjenko återvalts med 81 procent av rösterna bakom sig. Så kallade människorättsorganisationer i väst samt oppositionen i Vitryssland betraktar dock valet som riggat.

Medias narrativ om George Floyds död imploderar efter att polisens film läckt

UTRIKESBilder av George Floyds gripande har läckt till en brittisk dagstidning och fick mer än 2 miljoner visningar på YouTube på bara en dag – och de flesta av kommentarerna fördömer mediernas lögner om det påstådda polisvåldet mot en svart man.

Svarta amerikaner vill att polisen upprätthåller en lokal närvaro

UTRIKESEn ny undersökning från det amerikanska opinionsinstitutet Gallup visar att på frågan om de vill att polisen skall spendera mer tid, samma tid eller mindre tid än de för närvarande gör i deras område, vill de flesta svarta amerikaner – 61 procent – att polisens närvaro förblir densamma. Detta kan jämföras med att 67 procent av alla myndiga amerikaner föredrar status quo, med 71 procent för vita amerikaner.

Universitet stämplar korrekt grammatik som rasism

USAInstitutionen för det engelska språket vid Rutgers University i den amerikanska delstaten New Jersey har nu slagit fast att användning av korrekt grammatik är en dold form av rasism, eftersom studenter med utländsk eller icke-vit bakgrund missgynnas. Kritiker menar tvärtom att sådana sänkta krav helt enkelt är ett utslag av de låga förväntningarnas rasism.

Gå till arkivet

Send this to a friend