Skip to Content

Pragborgen. Uppskattningsvis 5 000 Pegidaanhängare demonstrerade här den 6 februari. Totalt demonstrerade cirka 8 000 i Prag mot islamisering och slapp migrationspolitik. Foto: Úsvit

Näst största mötet mot islamisering hölls i Prag

Tre separata demonstrationer hölls i Tjeckiens huvudstad Prag, den största samlade uppemot 5 000 deltagare vid Pragborgen. Demonstrationerna förlöpte relativt fredligt, men mot kvällen attackerades en vänsterlokal som även anordnar insamlingar för migranter.

Publicerad: 16 februari, 2016, 14:43

  • Svenska

Läs även

Utanför Tyskland var den i särklass mest välbesökta demonstrationen den vid Pragborgen, där Tjeckiens president har sitt säte. Enligt lokal media samlades här 5 000 människor för att protestera mot den slappa migrationspolitiken och mot radikal islamism. Representanter från arrangörerna Úsvit och ”Blocket mot islam” höll tal bland annat om att man inte är rasist bara för att man försvarar europeiska värden. Även tyska talare från mötet i Dresden talade till folkmassan på storbildsskärm genom videolänk. Demonstranterna visade ett starkt missnöje med hur etablerad media rapporterar om migrationen och dess kritiker, och avbröt bland annat en radioreporter som direktsände från mötet. Han fick låsa in sig i Tjeckiska radions bil. På Václavsplatsen i centrala Prag hölls en demonstration som organiserades av partiet Frihet och direktdemokrati, som bildades förra året efter en splittring inom Úsvit. Antalet deltagare var enligt polisen 1 200, medan arrangörerna talade om 2 000-3 000. Förutom att protestera mot islamisering och massmigration var udden även riktad mot EU. Ytterligare en grupp, partiet Nationell demokrati, genomförde en protestmarsch mot islamisering under parollen ”För Europa utan EU”. Deras marsch bestod av cirka 500 deltagare enligt Polisen. Deras slagord var något radikalare, till exempel ”Nationen främst” och ”Ingen multikulti”.

Förutom i Prag demonstrerade Pegida-anhängare i staden Brno i östra Tjeckien. Där samlades 500 personer med plakat med texter som ”Merkel + Juncker = Europas barnlösa dödgrävare” och ”Våra efterkommande kommer aldrig förlåta er”. Även de som ville välkomna migranter till Europa höll demonstrationer samma dag. I Prag hölls tre demonstrationer. Två samlade några tiotals deltagare vardera, medan Refugees Welcome lockade cirka 300, enligt lokal media. Dessa grupper hade dock sökt tillstånd på alla tillfartsvägar till Pragborgen, en tydlig provokation enligt islamkritikerna. En av anarkistgrupperna som var på väg till Pragborgen blev attackerad av cirka 20-25 maskerade individer. Stenar och smällare for genom luften, men ingen skadades. Mot kvällen när demonstrationerna upplösts blev en känd vänsterlokal attackerad. Cirka 20 så kallade ”antifascister” hade tagit sin tillflykt till det ”autonoma centret” Kliniken, varpå ungefär lika många gärningsmän kastade stenar och brandfacklor mot fönstren. En person blev skadad av en sten i huvudet. Lokalen, som under en längre tid stått tom, har ockuperats av vänsteraktivister, som i efterhand fått tillstånd att låna den gratis. Den används bland annat för konserter men även för insamlingar till migranter.

Prag 3

Foto: Úsvit

Prag 2

Foto: Úsvit

 

Läs även:

http://www.nyatider.nu/pegida-demonstrerar-over-hela-kontinenten/

http://www.nyatider.nu/frankrike-upprors-over-hardhant-arrestering-av-pensionerad-general/

 

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Betalda klimataktivister finansieras av Soros

Den snabbt växande vänsterextrema klimataktivistorganisationen Extinction Rebellion har genom interna dokument avslöjats att betala sina ledande aktivister med stora summor pengar. Pengar som doneras till dem bland annat av välbärgade personer. Nya Tider har kommit över dokument som visar att en av dessa är den judiska finansmannen George Soros.

Polen visar vägen

UTRIKESSöndagen den 13 oktobers val till det polska parlamentet (Sejm) och Senaten ledde till en seger för de polskvänliga, det vill säga äkta europeiska värderingar. Enligt beräkningar i skrivande stund fick partiet PiS drygt 43 procent av polackernas röster. Det innebär en komfortabel övervikt i landets parlament.

Regeringsfientliga oroligheter i Irak: Kanske på anstiftan av USA

UTRIKESOroligheter pågår i Irak och de upproriska kräver presidentens avgång. Källor utanför systemmedierna hävdar att USA är anstiftare till oron och att skälet är amerikanskt missnöje med en president som för en i tilltagande grad självständig och USA:s intressen motsatt politik. En brittisk veteranpolitiker gör en egen analys: Oroligheterna håller på att få tyngdpunkt bland shiiterna.

Saudiska markstyrkor tillintetgjorda

UTRIKESHouthi-rörelsen, som sedan 2015 kämpar mot den saudiskledda militära interventionen av Jemen, har genomfört ett storskaligt bakhåll på gränsen till södra Saudiarabien som resulterat i massiva förluster för Riyadh och dess allierade. Tusentals saudiskledda koalitionssoldater dödades, skadades och tillfångatogs. Det skedde mindre än två veckor efter houthiernas förödande luftattack den 14 september mot två mycket viktiga oljeanläggningar i Saudi­arabien, vilket i ett slag halverade oljediktaturens export. Västmedia har valt att ignorera eller tona ned den historiska nyheten.

Finska journalister ville byta namn på Negerön – staten stoppar namnbytet

UTRIKESI Finland har Norra Karelens journalistförening länge varit obekväma med namnet på journalisternas egen rekreationsö – Negerön. I februari beslutade journalisterna på sitt årsmöte att namnet är kränkande och därför ska bytas. Men nu meddelar Lantmäteriet i Finland att något namnbyte inte kommer att beviljas. Beslutet går stick i stäv med den bedömning som Lantmäteriet i Sverige gör, som nyligen tog bort det sista ortsnamnet med ordet ”neger”.

Frankrikes sista hälsning till de mördade poliserna

UTRIKESTisdagen den 8 oktober, i ett regnigt Paris, samlades representanter för de olika polisavdelningarna, regeringsmedlemmar samt vänner och anhöriga till de fyra stupade poliserna. Stupade, därför att de dödades på sin arbetsplats. Ceremonin hade en oerhört känsloladdad karaktär. Från BFM TV:s studio hördes snyftningar, någon av kommentatorerna hade svårt att hålla tillbaka sina känslor. Fegt och konformistiskt väljer svensk media att dölja denna händelse i ett flöde av medialt brus.

Invandrardominerad kriminalitet tvingar Danmark till gränskontroller mot Sverige

UTRIKESDanskarna har nu beslutat att införa gränskontroller för personer som reser från Sverige. Anledningen är att den invandrardominerade tunga kriminaliteten nu börjat få allvarliga konsekvenser även på andra sidan av Öresund.

Unika bilder från terrordåd i Tyskland

UTRIKESEn gärningsman har attackerat en synagoga i Tyskland Halle och skjutit ihjäl två personer och skottskadat ytterligare två. Gärningsmannen har detonerat sprängladdningar och skjutit vid andra platser innan han kunde gripas av tungt beväpnad polis efter att ha krockat på en motorväg. Nya Tider kan som första svenska tidning visa unika bilder från attacken mot synagogan – tagna med gärningsmannens egen kamera.

Gå till arkivet

Send this to a friend