Skip to Content

Pragborgen. Uppskattningsvis 5 000 Pegidaanhängare demonstrerade här den 6 februari. Totalt demonstrerade cirka 8 000 i Prag mot islamisering och slapp migrationspolitik. Foto: Úsvit

Näst största mötet mot islamisering hölls i Prag

Tre separata demonstrationer hölls i Tjeckiens huvudstad Prag, den största samlade uppemot 5 000 deltagare vid Pragborgen. Demonstrationerna förlöpte relativt fredligt, men mot kvällen attackerades en vänsterlokal som även anordnar insamlingar för migranter.

Publicerad: 16 februari, 2016, 14:43

  • Svenska

Läs även

Utanför Tyskland var den i särklass mest välbesökta demonstrationen den vid Pragborgen, där Tjeckiens president har sitt säte. Enligt lokal media samlades här 5 000 människor för att protestera mot den slappa migrationspolitiken och mot radikal islamism. Representanter från arrangörerna Úsvit och ”Blocket mot islam” höll tal bland annat om att man inte är rasist bara för att man försvarar europeiska värden. Även tyska talare från mötet i Dresden talade till folkmassan på storbildsskärm genom videolänk. Demonstranterna visade ett starkt missnöje med hur etablerad media rapporterar om migrationen och dess kritiker, och avbröt bland annat en radioreporter som direktsände från mötet. Han fick låsa in sig i Tjeckiska radions bil. På Václavsplatsen i centrala Prag hölls en demonstration som organiserades av partiet Frihet och direktdemokrati, som bildades förra året efter en splittring inom Úsvit. Antalet deltagare var enligt polisen 1 200, medan arrangörerna talade om 2 000-3 000. Förutom att protestera mot islamisering och massmigration var udden även riktad mot EU. Ytterligare en grupp, partiet Nationell demokrati, genomförde en protestmarsch mot islamisering under parollen ”För Europa utan EU”. Deras marsch bestod av cirka 500 deltagare enligt Polisen. Deras slagord var något radikalare, till exempel ”Nationen främst” och ”Ingen multikulti”.

Förutom i Prag demonstrerade Pegida-anhängare i staden Brno i östra Tjeckien. Där samlades 500 personer med plakat med texter som ”Merkel + Juncker = Europas barnlösa dödgrävare” och ”Våra efterkommande kommer aldrig förlåta er”. Även de som ville välkomna migranter till Europa höll demonstrationer samma dag. I Prag hölls tre demonstrationer. Två samlade några tiotals deltagare vardera, medan Refugees Welcome lockade cirka 300, enligt lokal media. Dessa grupper hade dock sökt tillstånd på alla tillfartsvägar till Pragborgen, en tydlig provokation enligt islamkritikerna. En av anarkistgrupperna som var på väg till Pragborgen blev attackerad av cirka 20-25 maskerade individer. Stenar och smällare for genom luften, men ingen skadades. Mot kvällen när demonstrationerna upplösts blev en känd vänsterlokal attackerad. Cirka 20 så kallade ”antifascister” hade tagit sin tillflykt till det ”autonoma centret” Kliniken, varpå ungefär lika många gärningsmän kastade stenar och brandfacklor mot fönstren. En person blev skadad av en sten i huvudet. Lokalen, som under en längre tid stått tom, har ockuperats av vänsteraktivister, som i efterhand fått tillstånd att låna den gratis. Den används bland annat för konserter men även för insamlingar till migranter.

Prag 3

Foto: Úsvit

Prag 2

Foto: Úsvit

 

Läs även:

http://www.nyatider.nu/pegida-demonstrerar-over-hela-kontinenten/

http://www.nyatider.nu/frankrike-upprors-over-hardhant-arrestering-av-pensionerad-general/

 

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Nato behöver en miljard dollar för att hålla AWACS i luften

UTRIKESDet var Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg själv som uppgav att en miljard dollar skulle behövas för att förlänga den operativa livslängden för AWACS. AWACS är förkortningen för Airborne Warning And Control System, ett luftburet larm-och ledningssystem.

Milda domar för ”ungdomar” som försökte bränna poliser

UTRIKESTretton unga myndiga män – alla med invandrarbakgrund – närvarade i domstolen i det franska departementet Essonne, men fick endast milda domar för sina avskyvärda gärningar.

Anti-dopningsmyndigheten WADA utesluter Ryssland från internationella tävlingar

UTRIKESWorld Anti-Doping Agency (WADA) informerade den ryska antidopningsbyrån (RUSADA) att Ryssland kommer att uteslutas från stora sportevenemang i fyra år.

Nästan hälften av våldtäkterna i Italien begås av migranter

UTRIKESDet italienska inrikesdepartementet har publicerat uppgifter som visar att 42 av 100 våldtäkter i Italien begås av migranter och dessutom fortsätter siffrorna att stiga.

Rapport från Norge: Ökning av invandrares brottslighet

UTRIKESEn våg av oprovocerat våld har skakat om Oslos invånare. Publiceringen av en kontroversiell undersökning som visar på korrelationen mellan brott och brottslingens ursprungsland väcker ett antal frågor.

Disneys fd vice ordförande dömd för pedofili – media tiger

Nya Tider kan avslöja, att den 73-årige Michael Laney, tidigare vice styrelseordförande för den populära mediejätten Walt Disney Company, har blivit dömd till 81 månaders fängelse efter att ha våldtagit en sjuårig flicka. Amerikansk och svensk gammelmedia tiger.

Fransk armé i sorg – en nationell hyllning med en militär ceremoni i Paris

UTRIKESMåndagen den 2 december tog hela Frankrike farväl av sina hjältesoldater som frivilligt tjänstgjorde i Mali. Sedan januari 2013 pågår Opération Serval med endast franska trupper stationerade i Mali. Målet för aktiviteterna i Sahel-området var att förhindra en spridning av salafister och jihadister mot de norra delarna av Afrika. Sedan den 1 augusti 2014 pågår Opération Barkhane tillsammans med brittiska och estniska soldater. Det är framför allt längs gränsen till Burkina Faso som striderna oftast äger rum.

Mali: Frankrike förlorar 13 militärer i helikopterkollision – Värsta franska förlusten på 36 år

UTRIKESTretton franska soldater som bekämpar ett långvarigt islamistuppror i Mali dödades när deras helikoptrar kolliderade under en undsättningsoperation. Olyckan inträffade när de två franska helikoptrarna, en Tigre attackhelikopter och en Cougar transporthelikopter, på låg höjd var på väg för att lyfta ut en specialstyrka på marken som hamnat i strid med tungt beväpnade jihadister. Frankrike har den senaste tiden mött allt starkare motstånd från islamist-terroristerna i Mali, något som fått Paris att börja oroa sig.

Gå till arkivet

Send this to a friend