Trond Giske, Trine Skei Grande och Hadia Tajik. Foton: Foto: Wikipedia (Johannes Jansson, Caroline Roka) och Arbeiderpartiet

Norsk socialdemokrat hoppar av och även Venstre drabbas av skandal

Trond Giske, förste vice partiledare i Arbeiderpartiet, meddelade under söndagen att han lämnar partiledningen. Giske avgår även som partiets finanspolitiske talesman.

Trond Giske och har varit sjukskriven och avstängd på obestämd tid, men meddelar nu på Facebook att han lämnar partiledningen:
”Som situationen utvecklat sig, har jag tillsammans med min familj kommit fram till att det blir för gott. Jag ställer också min plats som ledare av Arbeiderpartiets finansutskott till förfogande, eftersom det är stortingsgruppens önskan.”

Beslutet kom efter att trycket mot honom och hans familj blivit för hårt under de gångna veckorna. Enligt Norsk Telegram Byrå, NTB, så hade till sist partiledaren Jonas Gahr Støre pressat Trond Giske att gå. I fredags kom också en opinionsmätning som visade att AP på ett år rasat från 37,8 procent till 24,2 procent, vilket är klart under valresultatet från i höstas.

Trond Giske vidhåller alltjämt att flera av anklagelserna är helt grundlösa och han kommer att berätta sin egen version.

Kan återkomma

Professor i statsvetenskap Knut Heidar tror att Trond Giske säkert kan komma igen. Genom att avgå slapp Giske att bli avsatt. Hans framtid inom toppolitiken påverkas av omfattningen och karaktären av anklagelserna och hur han hanterar dem fortsatt. Det har också betydelse om Giske väljer en konfronterande eller beklagande strategi. Knut Heidar påminner också om att det är två olika versioner av händelserna som de beskrivs. Dessutom tillägger han:
– Det handlar ju om detta är något som varit ett allmänt problem i partiet, eller något som Giske ensam stått för. Om det är ett allmänt utbrett problem, blir det lite mindre rimligt att lägga allt ansvar och alla konsekvenser på Giske själv, säger han till NTB.

Som vi tidigare berättat i Nya Tider blev Trond Giske under december hårt ansatt då flera kvinnor i AP under anonymitetsskydd hängde ut Giske för att han bland annat hade tafsat, skickat oönskade SMS och kysst någon mot dennes vilja. Anställda hade också klagat över Giskes ovänskapliga och hotfulla ledarstil på de kanslier han ansvarat över under valrörelsen, och facket hade skrivit en utförlig rapport.

Det fanns även äldre nedtystade affärer som åter gjorde sig påminda från tiden när Trond Giske satt i Jens Stoltenbergs regeringar och bar upp ministerposter, som när han som kultur- och kyrkominister bad en universitetschef att ordna en dejt med en ung präststuderande kvinna (2011), eller när han som näringsminister (2013) betedde sig olämpligt mot en 19-åring i partiets ungdomsförbund AUF. 2008 hade dessutom en ung journalist, Kristine Hovda, i en artikel med rubriken ”Sjarmøretappen” skrivit hur närgången Giske hade varit både mot henne själv och några samiska kvinnor under en kulturfestival.

Partiledningen i AP slog hårt ner på den ”tendentiösa artikeln”. Med på Giskes kampanjtur var också Roger Ingebrigtsen, som samma år avslöjades ha tvingat en AUF-medlem att bli hans älskarinna.

Avrättade partikamrat

Uppgifterna om nya trakasserier och vetskapen om de nedtystade gamla historierna splittrade partiet, där en del tunga namn högljutt uttryckte sin besvikelse över att partiet under så många år sett mellan fingrarna med denna kultur. Man var också självkritisk till att själv ha negligerat problemen när man satt i maktens inre rum.

Andra påpekade att det hastigt vuxit fram ett drev och att Giske inte gavs möjlighet att försvara sig. Partiledaren Jonas Gahr Støre hade försökt dra det hela i långbänk, men den strategin punkterades ganska omedelbart efter jul, då total anarki uppstod i partiet.

Under ett extra centralstyrelsemöte den 2 januari slog andra vice partiledaren Hadia Tajik till och ”avrättade” den sjukskrivne Trond Giske, genom att läsa upp detaljerade vittnesmål från de utsatta kvinnorna. Den hyllade invandrarpolitikern Hadia Tajik uppnådde därmed att det står en man mindre mellan henne och partiledarstolen, och det är många i AP som öppet skriver att det är på tiden att det åter blir en kvinna som partiledare, något som Tajik är starkt medveten om.

Tajiks kupplaner

Hadia Tajik hamnade genast i kylan och gavs svidande kritik för sitt agerande. Den 34-åriga Hadia Tajik är en maktpolitiker, som inte kommer att nöja sig med att förbli ett invandraralibi eller magnet för att fånga muslimska invandrarväljare. Att nyttja ett så gyllene tillfälle vid en tidpunkt, då metoo-kampanjen är under uppsegling i landet, kan vara framgångsrikt på sikt. Dock skaffade hon sig många ovänner i partiet och avslöjade samtidigt att egna ambitioner sätts före partikollektivets.

Tidningen Verdens Gang har belyst Hadia Tajiks ambitioner och att hon ska ha haft en central roll i att uppmuntra de kvinnliga anklagelserna mot Trond Giske. VG tror också att det är Hadia Tajik och hennes sammansvurna som ursprungligen såg till att läcka till DN. Den oberoende nättidningen Resett framför att Hadia Tajik har byggt ett stort nätverk bland unga AP-medlemmar i framför allt Oslo och Vestlandet. Hon har en plan, och det är Jonas Gahr Støre som är huvudobjektet i maktkampen, där ett extraordinärt landsmöte sammankallat till följd av Giskes och senare Jonas Gahr Støres fall, inte skulle ha något annat val än att välja Hadia Tajik som ny partiledare, förklarar Resetts grundare Helge Lurås. Resetts uppgift är ”att granska allt”, och grundades 2017 av Helge Lurås, som är en norsk finansman som länge varit kritiskt mot system- och PK-media.

Sexskandaler i andra partier

Även i borgerliga partier granskas personer, och flera tidningar har skrivit om en ny uppseglande sexskandal i KrfU, vars slogan är ”Människovärdet i centrum” och en ”bättre sexmoral”. Julia Sandstø, 20, berättade i december för medierna att hon meddelat KrfU-ledningen att hon åtskilliga gånger blivit trakasserad och förföljd av betydligt äldre KrfU-politiker. Men redan 2003 förhördes en KrfU-medlem av polisen beträffande ett sexövergrepp från 2001. KrfU menade att det var frågan om en hämndaktion mot KrfU-medlemmen. På samma sätt förklarar nuvarande ledning att det är maktkamper som är den bakomliggande faktorn.

Den 2 januari inleddes regeringsförhandlingarna mellan de två tidigare regeringspartierna Höyre och FrP och Venstre, som vill in i regeringen och erhålla tre eller flera ministerposter. Samtidigt lyfte Resett som enda norsk media en sexskandal i Venstre. De utpekar direkt Venstres partiledare Trine Skei Grande och att hon 2008 under ett bröllop skulle haft sex med en starkt berusad 16-årig pojke. Resett tar upp att systemmedia känt till det och att de själva medger att de tystat ner det, vilket man motiverade med hänsyn till den svagare parten i historien, den unge pojken.

I juli 2017 nämnde en tv-journalist att det finns två höga samhällstoppar som kvalar in för ”metoo”-granskning”, men som media avstått från att rapportera om. Det rör sig dels om en känd vänsterorienterad kulturtopp och författare, dels om en högt uppsatt kvinnlig politiker, alltså Trine Skei Grande.

Venstre känner till anklagelserna och Trine Skei Grande har förnekat dem, men offrets familj har till Resett direkt bekräftat att påståendena är helt sanna, och de menar att pojken mått dåligt av det. När Resett kontaktade Venstres kansli försökte de sopa bort frågorna genom att hävda att det bara är rykten och att fallet är tio år gammalt.

Resett försökte också kontakta partiledaren flera gånger utan att få svar. En annan Venstrepolitiker, Helge Solum-Larsen, tidigare vice partiledare, dömdes för våldtäkt på en 17-åring 2012. Grande kunde den gången smidigt säga att hon inte hade förtroende för partikamraten längre. Helge Lurås skrev att VG den gången frågat Grande om hennes aktiviteter på den alkoholflödande bröllopsfesten några år tidigare, men eftersom hon förnekade ryktena utsattes hon inte för någon publicering.

Hot mot rikets säkerhet

Helge Lurås menar att Statsministern under de nu pågående förhandlingarna med Venstre och Trine Skei Grande beträffande ministerposter, måste konfrontera Grande inför de rykten som pågått så många år. Förhandlingarna mellan de tre partierna kommer att påverkas. Lurås är inte endast ute efter att fälla en liberal politiker, utan ger också sakliga exempel på att norska politiker tidigare avslöjats med att vika sig för utpressning i internationella politiker. Om en av Norges mäktigaste kvinnor får en post i regeringen med otvättad byk skulle hon kunna bli utsatt för olika påtryckningar från exempelvis främmande makts underrättelsetjänst.

Nyhetssajten Medier 24.no anklagar Helge Lurås och Resett för att driva ryktesspridning och brott mot pressetiken, men Lurås förklarade att på samma sätt som man granskat Trond Giske och andra, är det högst relevant att kräva Grande på sanningen. Helge Lurås upplyser om att Grandes förehavanden har diskuterats länge av journalister, media och på Facebook, och att Resett alltså inte är först.

Regeringsförhandlingarna inleddes efter nyår

Venstre och dess ledare Trine Skei Grande sade inför partiernas möte på tisdagen den 2 januari att Venstres målsättning är att göra regeringen ”generösare”. Grande säger att hon och Venstre vill se mer satsningar för att ”motverka utanförskap, att folk inte hamnar utanför arbetsmarknaden eller samhällsstrukturerna”. Venstre önskar också ett ”grönare” Norge, som minskar klimatutsläppen och fortsätter den samhällsomställning som den borgliga regeringen redan inlett för att skapa tillväxt i ekonomin och samtidigt minska miljöutsläppen. Grande försöker övertyga om att det är en socialliberal regering som nu kommer att formas genom hennes förhandlingsväg.

De båda regeringspartierna Höyre och FrP aviserade en konsekvensutredning för att ta reda på om man kan klara miljökraven innan man tillåter oljeborrning på Lofoten, Vesterålen och Senja. En stark opinion i landet vill inte att det oljeindustri tillåts i de tre marina naturområdena och Venstre har positionerat sig för att så inte skall ske, men ställer heller inget ultimatum i frågan.

Bakgrunden till varför regeringssamtalen förs först nu, är att de båda regeringspartierna backade något efter Stortingsvalet i höstas, där några av deras väljare taktikröstade för att rädda kvar de två små borgerliga stödpartierna Kristelig Folkeparti och Venstre i Stortinget.

Samtidigt misslyckades det socialdemokratiska Arbeiderpartiet fullkomligt och oppositionen splittrades än mer, med valvinnaren Senterpartiet som ett slags tredje block. Statsminister Erna Solberg kunde i egenskap av valsegrare lugnt betrakta hur en splittrad opposition och ett Arbeiderparti fullt upptaget av sina inre kriser, gavs fri väg att fortsätta regerandet. De små borgerliga stödpartierna hanterade också sina tillkortakommanden, men behövde tid att slicka såren och utvärdera sina möjligheter. Därför uteblev de hårda förhandlingarna under hösten, då (KrF) redan under valnatten ställde sig vid sidan av, medan Venstre försiktigt ville positionera sig för att få internt stöd till att eventuellt gå in i regeringen.

Venstre måste släppa generösare invandring

Först nu träffas därför de tre partierna för att förhandla med varandra om regeringens sammansättning och politiska riktning. Statsminister Erna Solberg sade inför förhandlingarna i Moss att ”ju bredare regeringen blir, desto närmre kommer vi målet att endast behöva ytterligare ett parti för att få till bättre lösningar i Stortinget”.”

Höyre och FrP har alltsedan valnatten hållit en försonlig attityd mot Grande och Venstre, där de skall få känna sig välkomna i en kamratlig anda, men finansminister Siv Jensen har i andra sammanhang sagt att ”Venstre kan glömma att få en generösare och mer liberal asylpolitik”.

Den hårdare invandringspolitiken har visat sig så stabil att till och med regeringen trotsigt går emot Stortinget, som i höstas röstade för ett slags miniamnesti för de så kallade ”oktoberbarnen”. Det är minister Listhaug som får klä skott för att hon inte verkställt Stortingets beslut att stoppa utvisningar av kategorin vuxna män som kallas oktoberbarn till Afghanistan.

Regeringen verkar lugnt förvissad om att inget av småpartierna Venstre eller Krf skulle vilja fälla en borgerlig regering, då det skulle straffa sig mycket hårt i ett nyval. Den senaste opinionsundersökningen ger Höyre 29,1 procent, samtidigt som FrP har ökat till 14,5 procent. AP får 24,2 procent, Socialistisk Venstre backar kraftigt till 5,7 procent.

Vet inte om partierna kan enas

Till NRK sade statsminister Erna Solberg ödmjukt att hon inte vet om de tre partierna blir eniga. Bilden av att det kan bli hårda förhandlingar, där mycket står på spel, tycks passa hennes profil som stark ledare. Venstre-företrädare har sagt att frågan om ”oktoberbarnen” kommer att tas upp under regeringsförhandlingarna. Venstres talesman i invandrarfrågor Ketil Kenseth sade till NRK:
– För Venstre är barn och minderåriga en jättefråga. Det är inte onaturligt för oss att ta striden. Flera Fylkesledare har många gånger sagt i media att det inte kommer på fråga att gå in i eller stödja en regering där Sylvi Listhaug fortsätter som invandringsminister.

Hårda förhandlingar eller bara ett spel

Sannolikt är Erna Solbergs taktik att säga så lite som möjligt månaderna inför förhandlingarna, och låta Grande spela sin roll i teatern. Troligen har Solberg redan i god tid inför förhandlingarna lagt fram vad som skall gälla i regeringspolitik, där hon och Jensen har kommit överens om att tilldela Venstre ett par ministerposter, hävda att Höyre och FrP fått backa i miljöpolitiken, men att invandringspolitiken just nu ligger fast, samtidigt som man trycker starkt på vikten att satsa på integration och att invandrare skall komma i arbete, utan att det i verkligheten förpliktigar till någonting.

Statsministern räknade upp i radioprogrammet Politiskt kvarter de problem som finns att arbeta med i integrationssektorn innan man kan diskutera någon generösare invandring överhuvudtaget.

En vecka senare hade regeringsförhandlarna inte avslöjat något nytt i sak, utan kommer att fortgå till den 19 januari. Sannolikt har Trine Skei Grande och Venstres position försvagats att de, som dessutom är ett litet parti i Stortinget, har än mindre att säga till om. Istället för att staten skulle satsa mer pengar på integration, har Erna Solberg ”vädjat” till näringslivet att de måste hjälpa till med integrationen genom att skapa arbeten åt invandrarna.

 

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Fladdermusen som flög iväg

Fladdermusen som flög iväg

🟠 UTRIKES Främst gamla och mycket sjuka har dött i pandemin som har skakat världen i snart två år. Det har funnits en anmärkningsvärd trend att främja iatrogen behandling (där botemedlet är värre än sjukdomen) inklusive överdriven användning av invasiva mekaniska respiratorer och dyra läkemedel med diskutabel effektivitet, som Remdesivir, för att behandla en pandemi som påstås ha skapats av en fladdermus från Wuhan i Kina.

Känd konservativ britt mellan- ­­landade på Arlanda – deporterades

Känd konservativ britt mellan- ­­landade på Arlanda – deporterades

🟠 Nya Tider granskar Kommer du från Storbritannien och har inte gjort PCR-test? Då deporteras du tillbaka – och det spelar ingen roll om du är dubbelvaccinerad och bara ska mellanlanda på väg till ett EU-land som är öppet för dig. Så var det i alla fall tills nyligen då Sverige ändrade reglerna. En av dem som råkat illa ut är den kände brittiske konservative förgrundsgestalten Gregory Lauder-Frost, 70, som skulle resa från Skottland till Litauen, dit han var inbjuden av landets parlament Seimas. I Sverige beslagtogs hans pass och han var inlåst i terminalen i 19 timmar utan mat eller sovplats. ”Jag var svimfärdig”, berättar 70-åringen, som till slut sattes på ett plan till London, 60 mil från Edinburgh.

Facebooks ”svarta lista” har läckt

Facebooks ”svarta lista” har läckt

🟠 Den sociala mediejätten Facebook har en längre tid använt sig av en ”svart lista” för att kunna stänga av, eller skuggbanna, användare som på olika sätt interagerar med de svartlistade organisationerna eller individerna. Ett 20-tal svenska organisationer finns med på listan, men nästan samtliga utgörs av musikgrupper med nationalsocialistisk profil som lagt ned för flera decennier sedan.

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Östersjöns guld, Bärnsten

🟠 När du håller en bit bärnsten i din hand, tänk då på att den har färdats oförstörd flera miljoner år genom tiden. Det är fantastiskt. När du håller den mot ljuset och ser lite mossa inuti, då har den mossan fastnat i kådan som stelnat och blivit till en mycket älskad smyckesten. Nu ska vi lära känna bärnstenen, eller Östersjöns guld som den också kal­las.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Nils Bejerot

🟠 Han startade kriget mot knarket. I år skulle psykiatern och forskaren Nils Bejerot ha fyllt 100 år. Han grundade Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle (RNS) och kom att bli känd som den ”svenska narkotikapolitikens fader”. Hans nolltolerans mot narkotika på 1960-talet väckte dock vänsterns vrede och media vände honom ryggen.

Aroniabär och fläderbär

🟠 Än är det inte för sent att plocka bär. Två riktigt nyttiga bär hittar vi i våra trädgårdar nu. Aroniabär är en uppstickare som visat sig vara ett riktigt superbär. Fläderbär har använts som en gammal och beprövad förkylningskur i århundraden, och har även visat sig vara behjälplig i att förebygga eller lindra influensa.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.