Skip to Content

INRIKES

Ny chef för Bokmässan vill stoppa Nya Tider

PappersupplaganNya Tider v. 49

Frida Edman, som nyligen tillträtt som tillförordnad chef för Bokmässan, meddelar att Nya Tider inte får ställa ut nästa år. Hon menar att tidningen stjäl all uppmärksamhet. Ett märkligt argument, kan tyckas, då alla andra mässor försöker locka till sig utställare som det finns ett intresse och en debatt kring.

Publicerad: 7 december, 2017, 17:44

  • Svenska

Läs även

Bokmässan kovänder igen. Den 28 november meddelade Bokmässans tillförordnade vd Frida Edman i ett samtal med undertecknad att man beslutat att neka Nya Tider möjlighet att ställa ut på Bokmässan 2018.

Detta efter att hennes företrädare, Maria Källsson, inför årets bokmässa gett beskedet att hon tillsammans med chefen för Bokmässan i Frankfurt, Jürgen Boss, fattat principbeslutet att mässorna måste stå för yttrandefrihet och debatt. De skriver:

”En bokmässa är en unik företeelse i samhället. En plats där boken – den främsta symbolen för fritt intellektuellt liv och fritt kunskapssökande – står i fokus. Oavsett om den är bra eller dålig, vacker eller avskyvärd.”

Efter att Nordens respektive världens största bokmässor alltså tillsammans offentligt i dagspressen gått ut med beskedet att de tänker ta sitt ansvar som ett forum för debatt och yttrandefrihet, gör alltså den nya chefen helt om.

Frida Edman, tidigare affärsutvecklare på Bokmässan, tar över som tillförordnad chef. Hon är asylaktivist, organiserar Pride och är medlem i hatklubben #jagärhär. Foto: Privat

Var det då något speciellt som hände vid årets Bokmässa i Göteborg? Det hela förlöpte väldigt smidigt, inga incidenter över huvud taget och många var dessutom glada att åsiktspoliserna från kulturvänstern anordnade en egen mässa, så att man slapp deras pekpinnar på mässan.

Det är också ett ytterst krystat argument, att det har varit för mycket diskussion kring Nya Tider och Bokmässan. Så här mycket reklam har nog Bokmässan inte fått på åratal, vilket också visade sig i att antalet besökare ökade för första gången på flera år när Nya Tider ställde ut för första gången förra året.

Att besökarantalet gick ned i år beror nog knappast på några bojkotter, utan på att vänsterextremister ställde till med kravaller utanför mässan, så att alla ingångar låstes under en tid, kollektivtrafiken fungerade inte i Göteborgs innerstad och folk uppmanades att hålla sig hemma.

Tvärtom visar den intensiva diskussionen om Nya Tider och Bokmässan att vår rapportering är en ytterst angelägen samhällsfråga. Genom att skygga för den diskussionen sviker Bokmässan sin roll i samhället att utgöra ett forum för diskussion, en plats där olika röster kan mötas.

Hundratals människor kom fram till vår monter under mässdagarna, de flesta anhängare, en del ville framföra kritik eller ställa skeptiska frågor. Jag är övertygad om att de som fått medias bild av Nya Tider hade en helt annan och mer positiv uppfattning om tidningen när de gick därifrån. Men kanske är det där skon klämmer för Bokmässans nya chef?

I stället för att förbjuda borde Bokmässan passa på att utnyttja den våg av intresse som finns runt Nya Tider och anordna seminarier och debatter om alternativmedia och hur de gamla medierna försatt sig i en situation där de blir omsprungna av folklig journalistik med minimala resurser. Här har Bokmässan en ypperlig möjlighet att få klirr i kassan samtidigt som man gör en insats för demokratin. I stället gör sig Bokmässan irrelevant, för debatten kommer så klart att fortsätta att föras, men någon annanstans och i andra sammanhang.

Vem är då denna Frida Edman som i stället förordar censur? Det visar sig att hon är aktiv i hatnätverket #jagärhär, och det var hon som i egenskap av Bokmässans affärsutvecklare medverkade till att Bokmässan donerade en del av inträdet till #jagärhärs grundare Mina Dennert, som i dag får en lön på 40 000 kronor av den ”ideella” föreningen #jagärhär. I anslutning till Bokmässan arrangerade Svenska Mässan även Medie­dagarna, och då skänkte man 25 000 kronor till #jagärhär.

Det är alltså en uttalad fiende till yttrandefrihet som tagit över Bokmässan. Den verksamhet som Edman och hennes kompis Dennert bedrivit på nätet, med att tysta visselblåsare och få regimkritiker avstängda från sociala fora, har hon tagit med sig till den fysiska världen.

Edman har gjort sig känd som asylaktivist och lobbyist för LGBT-ideologi. Hon är ordförande i Föreningen Öckerö Pride och i slutet av 2015 lämnade hon in en motion till Öckerös kommun om att hbt-certifiera förskolorna och äldreomsorgen i området.

När Maria Källsson tog ställning inför årets Bokmässa tillsammans med Jürgen Boss, konstaterar de att ”bokmässor har alltid varit en plats för politiska diskussioner och bråk” och att den måste fortsätta ”vara en öppen, demokratisk arena, med yttrandefriheten som icke förhandlingsbar bas”.

De två mässcheferna höjde också ett varningens finger: ”dags att mässorna börjar flytta fram sina positioner och aktivt börjar bemöta demokratins fiender”. I dag styr demokratins fiender mässan.

Nya Tider kommer att fortsätta kampen för det fria ordet och för att sanna objektiva nyheter inte ska tystas. Vi har redan flera idéer i samband med nästa års Bokmässa. Hjälp gärna Nya Tider och det fria ordet genom att stödja utgivningen med en donation eller genom att skänka bort en prenumeration till någon Du känner.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Rolf Gustafsson

    Jag har svårt att förstå att bokmässan vill förbjuda yttrandefriheten det är ju en grundbult i en demokrati ! Vad är bokmässan rädd för ?

  • Killing1

    En ynklig människa Frida Edman.

  • latmask

    Det har gjorts en utredning om hur journalister som skriver i utländsk press ska kunna dömas till 4-8 års fängelse. Varför inte inrätta s k omskolningsläger för dissidenter i allmänhet? Edman förefaller kunna passa som lägervakt.

Ensamhetens förlovade land?

OPINION: ALF RONNBYSverige har en hög andel ensamhushåll, 40 procent, det är nästan normen. Samtidigt förväntas man ”inte ligga till last” och be sina anhöriga om hjälp med saker man inte klarar själv. Men många har ett behov av att känna sig behövda, det är en mänsklig egenskap som ger oss en känsla av mening och gemenskap. Något att tänka på i juletider, menar docent Alf Ronnby, veckans debattör.

Systemmediernas så kallade pressetik

LEDARE

Kärnkraften och politikernas vånda

I juni i år stängde reaktorn Oskarshamn 1. Man beslutade att avveckla reaktorn i förtid, vilket var motiverat av politiska hänsyn. Frågan är hur vi ska få energi i framtiden, om man samtidigt vill sluta använda fossila bränslen. Miljöaktivisten Åke Blomdahl skissar några olika scenarion, men konstaterar att mänskligheten knappast är redo för en småskalighet som en lägre energianvändning skulle medföra.

Raserandet av relationerna mellan USA och Ryssland

OPINION: PAUL CRAIG ROBERTSWashington har tagit kärnvapenkrig mot Ryssland från ett hypotetiskt scenario till ett verkligt hot mot mänsklighetens framtid. Det menar Paul Craig Roberts, biträdande finans­minister under Ronald Reagan. Han har varnat för konsekvenserna av att Washington hotar Rysslands säkerhet genom att bryta avtal efter avtal, genom att placera robotbaser vid Rysslands gränser, genom att iscensätta antiryska kupper i tidigare Sovjetprovinser, och genom kontinuerliga falska anklagelser mot Ryssland. Det finns ingenting mer obetänksamt och ansvarslöst än att få en kärnvapen­makt att frukta ett kärnvapenanfall från en annan, menar han.

Den helgonförklarade byråkratens fall

chefredaktören har ordetEtt fall från värdegrundens högre regioner är långt. Nedslagsplatsen där medborgarna lever och verkar blir ingen vacker syn. Särskilt motbjudande blir det när dagens politiska dirigenter av kultur ligger och sprattlar i den soppa av lögner och övergrepp de både stöttat och själva medverkat till.

Fråga inte ”varför?”

OPINION: WIBJÖRN KARLÉNDet är ofta svårt att presentera uppfattningar som avviker från en allmänt accepterad sådan, det märktes särskilt i samband med att växthuseffekten blev en samhällsfråga. Här presenterar veckans debattör, professor Wibjörn Karlén, exempel på det motstånd som han stött på då han framfört avvikande åsikter i ämnet. För att forskning över lag skall göra framsteg måste avvikande åsikter diskuteras, menar professorn.

Kontokortet i madrassen?

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGFinanseliten jobbar hårt för att utplåna kontantanvändning. Men vad innebär egentligen det kontantlösa samhället? Veckans debattör, professor Karl-Olov Arnstberg, resonerar kring grund­frågan: vad är pengar?

Allt hänger ihop

Allt hänger ihopKom hem! Syriens president Bashar Assad tackar dem som kämpar för sitt land och manar samtidigt sina landsmän som flytt att återvända hem från Europa, nu när Islamiska staten förklarats besegrad och de olika ”rebellgrupperna” lägger ned vapnen en efter en sedan stödet från de västerländska sponsorerna sinat. Att politiska partier i Europa ändå vill förhindra en re­patriering visar att de har helt andra mål med invandringspolitiken än att vara humana.

Gå till arkivet