Skip to Content

INRIKES

Ny chef för Bokmässan vill stoppa Nya Tider

PappersupplaganNya Tider v. 49

Frida Edman, som nyligen tillträtt som tillförordnad chef för Bokmässan, meddelar att Nya Tider inte får ställa ut nästa år. Hon menar att tidningen stjäl all uppmärksamhet. Ett märkligt argument, kan tyckas, då alla andra mässor försöker locka till sig utställare som det finns ett intresse och en debatt kring.

Publicerad: 7 december, 2017, 17:44

 • Svenska

Läs även

Bokmässan kovänder igen. Den 28 november meddelade Bokmässans tillförordnade vd Frida Edman i ett samtal med undertecknad att man beslutat att neka Nya Tider möjlighet att ställa ut på Bokmässan 2018.

Detta efter att hennes företrädare, Maria Källsson, inför årets bokmässa gett beskedet att hon tillsammans med chefen för Bokmässan i Frankfurt, Jürgen Boss, fattat principbeslutet att mässorna måste stå för yttrandefrihet och debatt. De skriver:

”En bokmässa är en unik företeelse i samhället. En plats där boken – den främsta symbolen för fritt intellektuellt liv och fritt kunskapssökande – står i fokus. Oavsett om den är bra eller dålig, vacker eller avskyvärd.”

Efter att Nordens respektive världens största bokmässor alltså tillsammans offentligt i dagspressen gått ut med beskedet att de tänker ta sitt ansvar som ett forum för debatt och yttrandefrihet, gör alltså den nya chefen helt om.

Frida Edman, tidigare affärsutvecklare på Bokmässan, tar över som tillförordnad chef. Hon är asylaktivist, organiserar Pride och är medlem i hatklubben #jagärhär. Foto: Privat

Var det då något speciellt som hände vid årets Bokmässa i Göteborg? Det hela förlöpte väldigt smidigt, inga incidenter över huvud taget och många var dessutom glada att åsiktspoliserna från kulturvänstern anordnade en egen mässa, så att man slapp deras pekpinnar på mässan.

Det är också ett ytterst krystat argument, att det har varit för mycket diskussion kring Nya Tider och Bokmässan. Så här mycket reklam har nog Bokmässan inte fått på åratal, vilket också visade sig i att antalet besökare ökade för första gången på flera år när Nya Tider ställde ut för första gången förra året.

Att besökarantalet gick ned i år beror nog knappast på några bojkotter, utan på att vänsterextremister ställde till med kravaller utanför mässan, så att alla ingångar låstes under en tid, kollektivtrafiken fungerade inte i Göteborgs innerstad och folk uppmanades att hålla sig hemma.

Tvärtom visar den intensiva diskussionen om Nya Tider och Bokmässan att vår rapportering är en ytterst angelägen samhällsfråga. Genom att skygga för den diskussionen sviker Bokmässan sin roll i samhället att utgöra ett forum för diskussion, en plats där olika röster kan mötas.

Hundratals människor kom fram till vår monter under mässdagarna, de flesta anhängare, en del ville framföra kritik eller ställa skeptiska frågor. Jag är övertygad om att de som fått medias bild av Nya Tider hade en helt annan och mer positiv uppfattning om tidningen när de gick därifrån. Men kanske är det där skon klämmer för Bokmässans nya chef?

I stället för att förbjuda borde Bokmässan passa på att utnyttja den våg av intresse som finns runt Nya Tider och anordna seminarier och debatter om alternativmedia och hur de gamla medierna försatt sig i en situation där de blir omsprungna av folklig journalistik med minimala resurser. Här har Bokmässan en ypperlig möjlighet att få klirr i kassan samtidigt som man gör en insats för demokratin. I stället gör sig Bokmässan irrelevant, för debatten kommer så klart att fortsätta att föras, men någon annanstans och i andra sammanhang.

Vem är då denna Frida Edman som i stället förordar censur? Det visar sig att hon är aktiv i hatnätverket #jagärhär, och det var hon som i egenskap av Bokmässans affärsutvecklare medverkade till att Bokmässan donerade en del av inträdet till #jagärhärs grundare Mina Dennert, som i dag får en lön på 40 000 kronor av den ”ideella” föreningen #jagärhär. I anslutning till Bokmässan arrangerade Svenska Mässan även Medie­dagarna, och då skänkte man 25 000 kronor till #jagärhär.

Det är alltså en uttalad fiende till yttrandefrihet som tagit över Bokmässan. Den verksamhet som Edman och hennes kompis Dennert bedrivit på nätet, med att tysta visselblåsare och få regimkritiker avstängda från sociala fora, har hon tagit med sig till den fysiska världen.

Edman har gjort sig känd som asylaktivist och lobbyist för LGBT-ideologi. Hon är ordförande i Föreningen Öckerö Pride och i slutet av 2015 lämnade hon in en motion till Öckerös kommun om att hbt-certifiera förskolorna och äldreomsorgen i området.

När Maria Källsson tog ställning inför årets Bokmässa tillsammans med Jürgen Boss, konstaterar de att ”bokmässor har alltid varit en plats för politiska diskussioner och bråk” och att den måste fortsätta ”vara en öppen, demokratisk arena, med yttrandefriheten som icke förhandlingsbar bas”.

De två mässcheferna höjde också ett varningens finger: ”dags att mässorna börjar flytta fram sina positioner och aktivt börjar bemöta demokratins fiender”. I dag styr demokratins fiender mässan.

Nya Tider kommer att fortsätta kampen för det fria ordet och för att sanna objektiva nyheter inte ska tystas. Vi har redan flera idéer i samband med nästa års Bokmässa. Hjälp gärna Nya Tider och det fria ordet genom att stödja utgivningen med en donation eller genom att skänka bort en prenumeration till någon Du känner.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Rolf Gustafsson

  Jag har svårt att förstå att bokmässan vill förbjuda yttrandefriheten det är ju en grundbult i en demokrati ! Vad är bokmässan rädd för ?

  • Bossebuss

   … jo, att sanningen ska avslöjas, den verklighet som de flesta av oss redan känner till!

   Fula får journalisterna vara, men inte så inpiskat korkade som de visat sig vara! Om någon annan visat sig vara lika falska lögnare och bedragare som dessa, och inte haft makthavarna i ryggen hade de för länge sedan fått en spark i ändalykten så både armar och ben flugit av!!

 • Killing1

  En ynklig människa Frida Edman.

 • latmask

  Det har gjorts en utredning om hur journalister som skriver i utländsk press ska kunna dömas till 4-8 års fängelse. Varför inte inrätta s k omskolningsläger för dissidenter i allmänhet? Edman förefaller kunna passa som lägervakt.

 • Bossebuss

  Detta om något visar vilka hycklare vi har bland de som tagit sig rätten att bestämma vad som är “lämpligt” och “olämpligt” att förmedla till oss i allmänheten.

  Det är så man skäms att vara svensk idag.

  På DDR:s tid visste befolkningen vad man hade att rätta sig efter. Man visste var den politiska makten stod när det gällde förtryck mot de som uttryckte kritik mot regimen. Man visste också var man säkert kunde säga det man tänkte och kände till om samhällssituationen och till detta anpassade man sig. Man visste att man var omgiven av regimens spioner och anpassade sig till det, vilket sedan ledde till att hela den kommunistiska ideologin rasade samman som ett korthus.

  Men här i Sverige gör makthavarna och alla de som företräder dessa svikare, allt för att lura befolkningen på ett ytterst sofistikerat sätt. Man tystar omedelbart alla som inte passar in i åsiktskorridoren, ser till att de t ex förlorar sina möjligheter till egen försörjning, blir offentligt skandaliserade, utsatta för yrkesförbud osv, osv.

  Man gör därför allt för att se till att hålla allmänheten okunniga om vad makthavarna verkligen har för målsättning, om den verklighet som råder i vårt samhälle och genom odemokratiska och rättsvidriga sätt tystar all opposition, t ex genom att hycklande beslut förbjuda det fria ordet och de fria åsikterna att få förekomma offentligt, t ex på en bokmässa. Detta görs genom att man ständigt, men lögnaktigt talar om att man försvarar både åsiktsfriheten och allas lika värde.

  En sådan som nazisternas propagandaminister Joseph Goebbels skulle applådera det svenska åsiktsförtrycket! Det hade i hans ögon setts som rent formidabelt effektivt – samtidigt som man förtycker den politiska oppositionen, så sprider man bland ännu allt för många svenskar som man avsiktligt fört bakom ljuset, påståenden om att man företräder en demokrati som försvarar åsikts och yttrandefriheten!
  Men när det kommer till kritan gör man precis tvärt om!

  Ja, ja: “Man kan lura en del av folket hela tiden.
  Man kan också lura hela folket en del av tiden.
  Men man kan aldrig lura hela folket hela tiden”!

  Sanningen kommer tillslut ändå att avslöjas och då blir det verkligen jobbigt, för att inte säga synd om svikarna och förrädarna i det här landet – ingen nämnd just nu, men heller är ingen glömd! Vi återkommer! Var så säkra för vi har inte glömt något!

Den journalistiska propagandan

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERG

FN vill stoppa kritisk journalistik

UTRIKES

”Okunniga säger att vi är en belastning”

KRÖNIKADe så kallade etablerade massmedierna, framförallt de vänsterorienterade tidningarna Helsingborgs Dagblad, Aftonbladet, Dala-Demokraten med flera, men även SVT, rapporterar oavbrutet om fördelarna med regeringens invandringspolitik medan statistiken, eller verkligheten om man vill uttrycka sig så, med all tydlighet visar på det motsatta.

Sydsvenskan/HD har chanserat

KRÖNIKA

Anständiga partier?

KRÖNIKAAnständigheten tar sig bakvända uttryck hos partier som tycker att det går bra att exkludera 1,2 miljoner landsmän från den demokratiska representation de har rätt till. Samtidigt står Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman i kammaren och talar om vikten av att respektera väljarnas åsikter. Är inte detta höjden av hyckleri?

”Otroligt jobbigt” för Bokmässans ansvariga

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Demokrati fungerar bara i etniskt homogena samhällen

INRIKES

Att normalisera våra åsikter

OPINION

Gå till arkivet