Här, utanför en krog i Sundbyberg, ägde den blodiga attacken rum. Infällda fotot: brottsoffret Rickard när han vårdades på sjukhus efter Al-Khamisis attack. Skadeståndsbeloppet som Al-Khamisi ska utge till Rickard bestämdes till 151 000 kronor.

NyT granskar våldet mot svenskarna: Irakier dömd för mordförsök på svensk

Irakiern Sam Mahdi Al-Khamisi gick sommaren 2013 till oprovocerad attack mot en svensk, och stampade sitt offer i huvudet upprepade gånger. Han har nu dömts till sju års fängelse för mordförsök av Svea hovrätt. Hatbrottet har inte uppmärksammats i gammelmedia.

Det var den 13 juli 2013 som det oprovocerade överfallet ägde rum. I tingsrätten dömdes Al-Khamisi för synnerligen grov misshandel till sex års fängelse, men hovrätten menar att det rörde sig om ett mordförsök och skärper straffet.

Åklagaren åtalade Al-Khamisi för att ha försökt beröva Rickard livet, genom att tilldela honom slag/sparkar, varpå Rickard fallit omkull och blivit liggande försvarslös på rygg på asfalten. Al-Khamisi har sedan ställt vid Rickards huvud och med kraft stampat Rickard ett halvdussintals gånger i ansiktet och även tilldelat honom flera sparkar/stampningar mot magen eller kroppen i övrigt.

Rickard fick bland annat tandskador, ett brott på underkäken och omfattande skelettskador i form av brott på alla ansiktsben. Åklagaren åberopade bland annat röntgenbilder av brottsoffret, som visade att han tillfogats mer än ett tiotal frakturer i ansiktet.

Sam Mahdi Al-Khamisi, född i Bagdad 1993, döms till sju års fängelse för mordförsök på en svensk. Överfallet på Rickard hade inte föregåtts av någon provokation, men domstolen ansåg inte att det handlade om ett hatbrott. Foto: Polisen
Sam Mahdi Al-Khamisi, född i Bagdad 1993, döms till sju års fängelse för mordförsök på en svensk. Överfallet på Rickard hade inte föregåtts av någon provokation, men domstolen ansåg inte att det handlade om ett hatbrott. Foto: Polisen

 

I polisförhör nekade Al-Khamisi kategoriskt till brott, han hade inte ens befunnit sig på platsen. Men när åklagaren kunde presentera vittnen som pekade ut Al-Khamisi som gärningsmannen och dessutom en mobilfilm som visade delar av händelseförloppet ändrade sig Al-Khamisi. Nu erkände han, men menade att gärningen skulle betraktas som grov misshandel.

Hovrätten skriver att utredningen inte ger något stöd för att Al-Khamisi haft för avsikt att beröva Rickard livet. Domstolen menar dock att Al-Khamisi har handlat med vad som kallas likgiltighetsuppsåt. Det är i målet utrett att Al-Khamisis besinningslösa våld utgjorde en beaktansvärd risk för dödlig utgång om inte Rickard kommit under medicinsk behandling och att det rört sig om en konkret livsfara, något Al-Khamisi måste ha insett. Al-Khamisi har upprepade gånger stampat eller hoppat på den försvarslöse och liggande Rickards ansikte och han har inte slutat förrän en annan person dragit bort honom, vilket har skett vid två tillfällen. Al-Khamisi har inte själv avbrutit sitt handlande eller besinnat sig i något skede. Han ska därför dömas för försök till mord.

Al-Khamisi var vid gärningstillfället 20 år och han får därför så kallad ungdomsrabatt, vilket gör att fängelsestraffet stannar på sju år. Hade Al-Khamisi varit ett år äldre kunde han hypotetiskt ha dömts till tio års fängelse.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

De kriminella nätverken kartlagda

De kriminella nätverken kartlagda

🟠 INRIKES Researchföretaget Acta Publica har specialiserat sig på att undersöka individer och företag med kopplingar till organiserad brottslighet och religiöst eller politiskt motiverad extremism. De har tillgång till egna databaser med upp till 20 års data från fler än 600 myndigheter. De har nu publicerat en årsrapport om nätverkskriminaliteten i Sverige för 2023 och Nya Tider sammanfattar delar av rapporten nedan.

Läs även:

Utvisas efter 34 år i Sverige

Utvisas efter 34 år i Sverige

🟠 BROTT OCH STRAFF Den seriekriminelle afrikanske invandraren Geofrey Kitutu döms till utvisning trots att han befunnit sig i Sverige i 34 år – men han är välkommen tillbaka till landet han plågat med sin kriminalitet om bara 10 år.

Livstidskriminell gängledare kan utvisas med nya regler

Livstidskriminell gängledare kan utvisas med nya regler

🟠 INRIKES Geofrey Kitutu, 48, kom till Sverige när han var 14 och har sedan dess begått ett mycket stort antal grova brott i sin roll som gängledare. Trots att han inte är svensk medborgare och enbart legat samhället till last och saknar anknytning har ingen åklagare tidigare yrkat på utvisning. Men nu har reglerna ändrats och han kan nu komma att utvisas till sitt hemland Uganda.

Polismördaren Jackie Arklöv fri om tre år

Vändningen: Polismördaren ska fortsätta sitta i fängelse

🟠 BROTT OCH STRAFF Jackie Arklöv, 50, som avtjänar livstidsstraff för mordet på två polismän i Malexander 1999 skulle enligt beslut från tingsrätten få sitt straff omvandlat till ett tidsbestämt straff och således bli fri 2026. Men i en vändning beslutar Göta Hovrätt att polismördaren inte får sitt straff omvandlat – han är för farlig för allmänheten och ska därför fortsätta sitt livstidsstraff.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Woke: dårhuset som samhällsmodell

🟠 BOKRECENSION Joanna Williams är brittisk författare och journalist, samt direktör för tankesmedjan Cieo. Hon har tidigare skrivit om feminism och om fördumningen av universiteten, och i den nya boken Så vann woke gör hon en kritisk analys av wokerörelsen, med fokus på denna i sitt eget hemland och i USA. Stilen är välformulerad, saklig och resonerande, men genom den lugna akademiska ytan lyser ett starkt engagemang mot denna den senaste av kulturradikalismens skapelser.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.