Skip to Content

Terrordåd som denna moskémassaker i Christchurch, Nya Zeeland, är förbjudna att visa på video. Detta trots att alla diskuterade attacken och det fanns ett stort allmänintresse. Stillbild ur terroristens egen video.
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Olaga våldsskildring – försvinner hemskheter om de inte visas?

PappersupplaganNya Tider v. 48

Att sprida terrorpropaganda är olagligt, men visste du att det även är förbjudet att visa till exempel hur terrordådet i Christchurch gått till eller vad islamister gör med sina fångar? Bara att länka till en sådan via sin Facebooksida kan ge upp till två års fängelse.

Publicerad: 28 november, 2019, 07:05

  • Svenska

Läs även

Olaga våldskildring är en lag som stiftades 1989 och förbjuder visning av grovt våld mot människor och djur. Dess första stycke handlar om sexuellt våld och det är främst så lagen har tillämpats.

I november i år kom så första åtalet för spridning av terrorpropaganda. Det var en person som från sin sida på Facebook hade länkat till en avrättningsvideo där Islamiska staten skär halsen av syriska soldater. Förundersökningen har gjorts av Säpo och åklagaren menar att brottet ligger på fängelsenivå.

Här skulle jag vilja påpeka att syftet med att sprida filmen inte verkar spela någon roll. Om syftet med att lägga upp filmen var att hylla Islamiska staten och skrämma dess fiender, eller om det tvärtom var för att varna för vilka människor det är som nu är på väg till Sverige, spelar juridiskt sett ingen roll. Det avgörande är om våldsskildringen har spridits.

Om man inte får visa vilka grymheter islamister begår, bedrar man då inte allmänheten? Har inte alla rätt att se vad som pågår i världen, och vad som snart kan komma till Sverige? Grymheterna försvinner inte bara för att vi blundar för dem.

Jag tror inte att det räcker att beskriva hemskheterna i text för att inse vidden av dem. Man kanske kan förstå dem rent intellektuellt, men den känslomässiga avskyn och insikten får man nog bara genom att bevittna det hela. Självklart ska man få välja själv om man verkligen vill se grymheter – vi avstår till exempel från att visa stötande bilder i Nya Tider – men den som vill borde få ta del av hela innehållet. Men i dag är det alltså förbjudet att tillhandahålla sådana verklighetsskildringar.

Nu vill allt fler utöka denna lag. Säpo-chefen föreslog i juni att det borde bli straffbart med innehav av terrorpropaganda och att ta del av den. Han säger att man ofta hittar våldshyllande terrorpropaganda när man gör tillslag mot islamister, men eftersom propagandan måste spridas för att vara straffbart har man svårt att ingripa.

Jag är övertygad om att man skulle kunna komma åt islamisterna på andra sätt, det är inte där skon klämmer. Om Nya Tider till exempel vill visa hur avskyvärd terrorism i islams namn är och därför har en video med våldsskildringar som vi plockar stillbilder ur som vi anser är lämpliga att trycka, ska vi då dömas för innehav av våldsskildring?

Det hela verkar mest vara utformat för att dölja verkligheten för allmänheten.

Jag vill också ta upp ett annat högst tveksamt fall. Nyligen dömdes Nordfronts ansvarige utgivare till fyra månaders fängelse för olaga våldsskildring. Den nationalsocialistiska nyhetssidan hade återpublicerat gärningsmannens egen video från moskémassakern i Christchurch.

Tingsrättens motivering lyder: ”En heltäckande nyhetsrapportering från händelsen hade emellertid kunnat tillhandahållas utan att publicera gärningsmannens egeninspelade film från gärningstillfället”. Nordfront håller inte med och menar att terrordådet, liksom flera andra liknande terrordåd, har ifrågasatts vad gäller äkthet och att vissa framfört teorier att det är en falsk flagg-attack. För att allmänheten ska ha möjlighet att bedöma detta behövs hela filmen visas.

Jag kan inte annat än att hålla med. Genom att hindra allmänheten från att ta del av ocensurerad information, även om det gäller grovt våld eller terrorpropaganda, beskär man möjligheterna för intresserade medborgare att förstå vår omvärld och den osminkade verkligheten.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kvinnofriden i världens modernaste land

OPINION: KARL H SANDIN

Är det verkligen ”för vårt bästa” att vi inte får veta hårda fakta?

LEDAREI massmedia, på Facebook, ja även från myndigheter ser man försök att sopa fakta under mattan, stoppa diskussion och svartmåla budbärare av obekväma uppgifter. Detta gäller inte längre bara invandring, utan flera andra områden.

Världen behöver mer koldioxid

KRÖNIKAKoldioxid är växternas livsnödvändiga näring och ger genom fotosyntes atmosfären dess lika livsnödvändiga syre. Varma hav gasar ut, och kalla hav absorberar koldioxid. Mer värme och koldioxid gynnar växtlighet och grödor. Sedan Lilla istiden gasar varmare hav ut mer koldioxid. Trots detta handlar debatten i media om att man måste minska utsläppen.

Olympiska kommitténs märkliga prioriteringar

De Olympiska spelen var tänkta att främja fred i världen genom sport, så att rivalitet mellan länder kanaliserades på ett fredligt sätt. Denna tanke undermineras nu genom beslutet att förbjuda de ryska atleterna att tävla under sin nations flagga. I tider av ökade spänningar hotas de Olympiska spelens själva grundval, just när de behövs som mest.

Woke är för syltryggar

OPINION: JAN TULLBERGDen amerikanska termen ”Woke” dominerar allt mer i både samhället och näringslivet. Men det handlar inte om någon insikt eller ett uppvaknande, utan om att bli ”frälst”. Man lyder instruktionerna, godhetssignalerar genom att kritisera alla som inte är med i sekten, och får en klapp på axeln för att man är lydig. Woke är helt enkelt för syltryggar, menar veckans debattör, docent Jan Tullberg.

Toyota släpper inte bensinbilarna

KRÖNIKANästan var tredje ny Toyota som säljs i USA kommer fortfarande att vara helt bensindriven år 2030. Runt hälften kommer att vara laddhybrider med både bensin- och eldrift. Var femte kommer att vara helt eldriven.

Efter polismordet: BLM tycker vi ska gråta över svarta kriminella som skjuter varand­ra

LEDAREKort efter att polismannen Andreas Danman skjutits till döds av en svart invandrare släpper Expressen fram Aysha Jones, ”entreprenör och grundare av Black Lives Matter Sweden”, för att på debattplats förklara att medan alla gråter över polisen så är verkligheten att ”de svarta liven i förorten räknas inte”.

Mats Loman

Får vi be om en ny överhet!

Gå till arkivet

Send this to a friend