Skip to Content

Terrordåd som denna moskémassaker i Christchurch, Nya Zeeland, är förbjudna att visa på video. Detta trots att alla diskuterade attacken och det fanns ett stort allmänintresse. Stillbild ur terroristens egen video.
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Olaga våldsskildring – försvinner hemskheter om de inte visas?

PappersupplaganNya Tider v. 48

Att sprida terrorpropaganda är olagligt, men visste du att det även är förbjudet att visa till exempel hur terrordådet i Christchurch gått till eller vad islamister gör med sina fångar? Bara att länka till en sådan via sin Facebooksida kan ge upp till två års fängelse.

Publicerad: 28 november, 2019, 07:05

  • Svenska

Läs även

Olaga våldskildring är en lag som stiftades 1989 och förbjuder visning av grovt våld mot människor och djur. Dess första stycke handlar om sexuellt våld och det är främst så lagen har tillämpats.

I november i år kom så första åtalet för spridning av terrorpropaganda. Det var en person som från sin sida på Facebook hade länkat till en avrättningsvideo där Islamiska staten skär halsen av syriska soldater. Förundersökningen har gjorts av Säpo och åklagaren menar att brottet ligger på fängelsenivå.

Här skulle jag vilja påpeka att syftet med att sprida filmen inte verkar spela någon roll. Om syftet med att lägga upp filmen var att hylla Islamiska staten och skrämma dess fiender, eller om det tvärtom var för att varna för vilka människor det är som nu är på väg till Sverige, spelar juridiskt sett ingen roll. Det avgörande är om våldsskildringen har spridits.

Om man inte får visa vilka grymheter islamister begår, bedrar man då inte allmänheten? Har inte alla rätt att se vad som pågår i världen, och vad som snart kan komma till Sverige? Grymheterna försvinner inte bara för att vi blundar för dem.

Jag tror inte att det räcker att beskriva hemskheterna i text för att inse vidden av dem. Man kanske kan förstå dem rent intellektuellt, men den känslomässiga avskyn och insikten får man nog bara genom att bevittna det hela. Självklart ska man få välja själv om man verkligen vill se grymheter – vi avstår till exempel från att visa stötande bilder i Nya Tider – men den som vill borde få ta del av hela innehållet. Men i dag är det alltså förbjudet att tillhandahålla sådana verklighetsskildringar.

Nu vill allt fler utöka denna lag. Säpo-chefen föreslog i juni att det borde bli straffbart med innehav av terrorpropaganda och att ta del av den. Han säger att man ofta hittar våldshyllande terrorpropaganda när man gör tillslag mot islamister, men eftersom propagandan måste spridas för att vara straffbart har man svårt att ingripa.

Jag är övertygad om att man skulle kunna komma åt islamisterna på andra sätt, det är inte där skon klämmer. Om Nya Tider till exempel vill visa hur avskyvärd terrorism i islams namn är och därför har en video med våldsskildringar som vi plockar stillbilder ur som vi anser är lämpliga att trycka, ska vi då dömas för innehav av våldsskildring?

Det hela verkar mest vara utformat för att dölja verkligheten för allmänheten.

Jag vill också ta upp ett annat högst tveksamt fall. Nyligen dömdes Nordfronts ansvarige utgivare till fyra månaders fängelse för olaga våldsskildring. Den nationalsocialistiska nyhetssidan hade återpublicerat gärningsmannens egen video från moskémassakern i Christchurch.

Tingsrättens motivering lyder: ”En heltäckande nyhetsrapportering från händelsen hade emellertid kunnat tillhandahållas utan att publicera gärningsmannens egeninspelade film från gärningstillfället”. Nordfront håller inte med och menar att terrordådet, liksom flera andra liknande terrordåd, har ifrågasatts vad gäller äkthet och att vissa framfört teorier att det är en falsk flagg-attack. För att allmänheten ska ha möjlighet att bedöma detta behövs hela filmen visas.

Jag kan inte annat än att hålla med. Genom att hindra allmänheten från att ta del av ocensurerad information, även om det gäller grovt våld eller terrorpropaganda, beskär man möjligheterna för intresserade medborgare att förstå vår omvärld och den osminkade verkligheten.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • RL, Vallentuna

    Alltså är skildringar från KZ läger olagliga ??

    • Knutkalas

      om NT BLIR EN VECKOTIDNINGblir den då även digital

Politisk korrekthet i Sverige och Finland

OPINION: HENRIK PAETAUDen politiska korrekthet, som man i Finland hade att rätta sig efter i flera decennier från och med 1945, var i högsta grad pragmatiskt påkal­lad. Trots detta behövde man inte ge avkall på vare sig tryck- eller yttrande­frihet. I Sverige har den politiska korrektheten däremot byggts upp till ett repressivt verktyg för att rättfärdiga ett åsiktsförtryck som på sikt kommer att leda till en ödesdiger polarisering av samhället, skriver veckans debattör filosofie magister Henrik Paetau.

Vänsterns herrementalitet och behov av offer

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETVänstermänniskor älskar att utmåla sig själva som altruister och filantroper, men för att kunna göra det behöver de konstruera offer – de andra – som de från sin inbillat överlägsna position av bättre vetande och högre moral ska sträcka ut en hjälpande hand till.

Sverigevänner med funktionsnedsättningar måste erövra vänstervridna organisationer

OPINIONJonas Serneholt, själv synskadad sedan födseln, menar att organisationer för funktionshindrade helt infiltrerats och tagits över av människor med en vänsteragenda. Det är dags att återerövra organisationerna och se till att de åter arbetar med det de skapades för: att företräda svenska funktions­hindrade.

I den försvunna bildningens spår

DEBATTNär Skolverkets förslag på att införa stora ändringar i läroplanerna för bland annat ämnet historia togs upp av media, blev det reaktioner av det förväntade slaget. Helt naturligt kom många synpunkter från lärare, men även kulturattachéer vid ambassader representerande Europas kulturländer höjde på ögonbrynen. Några andra log med en gnutta ironi. Nästan samtidigt kom Centerstämmans förslag om ett förbud mot omskärelse av pojkar. Och det är nu som allt börjar bli riktigt intressant.

Dissidenten framtidens hjälte?

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGMakteliten och mainstreammedias journalister tvingas efterhand till att verklighetsanpassa sin rapportering, men de kommer aldrig någonsin erkänna att Sveriges dissidenter hade rätt och de själva fel. Upprättelsen kommer istället från våra egna led, egna medier och egna nätverk.

Välfärdskollaps – och sen?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETKommuner larmar om besparingar och allt fler märker själva av vårdköerna, problemen i skolorna och myndigheters försämrade service. En välfärdskollaps med andra ord. Men vilket samhälle är vi på väg emot egentligen?

Terrorism i Europa – var det värre förr?

KRÖNIKA Är bombdåden terror eller ej? Myndigheternas nyspråk och motstridiga medieuppgifter förvirrar. En sammanställning av terrorhandlingar i Europa mellan 1970 och 2018 påvisar ett minskande antal dödsoffer genom terrordåd och att etnoseparatistiska grupper med vänsterideologi var värst.

Målmedvetet Kina har utnyttjat naivt väst i handelsfrågan

KRÖNIKAUnder decennier har Kina kunnat dra nytta av västerländsk naivitet genom en reglerad handel på ojämna villkor och därigenom även en överföring av teknologi från väst till Kina. Kina har dragit det längsta strået och det är detta som Donald Trump nu försöker få ett slut på – men han motarbetas på hemmaplan.

Gå till arkivet

Send this to a friend