Skip to Content

Terrordåd som denna moskémassaker i Christchurch, Nya Zeeland, är förbjudna att visa på video. Detta trots att alla diskuterade attacken och det fanns ett stort allmänintresse. Stillbild ur terroristens egen video.
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Olaga våldsskildring – försvinner hemskheter om de inte visas?

PappersupplaganNya Tider v. 48

Att sprida terrorpropaganda är olagligt, men visste du att det även är förbjudet att visa till exempel hur terrordådet i Christchurch gått till eller vad islamister gör med sina fångar? Bara att länka till en sådan via sin Facebooksida kan ge upp till två års fängelse.

Publicerad: 28 november, 2019, 07:05

  • Svenska

Läs även

Olaga våldskildring är en lag som stiftades 1989 och förbjuder visning av grovt våld mot människor och djur. Dess första stycke handlar om sexuellt våld och det är främst så lagen har tillämpats.

I november i år kom så första åtalet för spridning av terrorpropaganda. Det var en person som från sin sida på Facebook hade länkat till en avrättningsvideo där Islamiska staten skär halsen av syriska soldater. Förundersökningen har gjorts av Säpo och åklagaren menar att brottet ligger på fängelsenivå.

Här skulle jag vilja påpeka att syftet med att sprida filmen inte verkar spela någon roll. Om syftet med att lägga upp filmen var att hylla Islamiska staten och skrämma dess fiender, eller om det tvärtom var för att varna för vilka människor det är som nu är på väg till Sverige, spelar juridiskt sett ingen roll. Det avgörande är om våldsskildringen har spridits.

Om man inte får visa vilka grymheter islamister begår, bedrar man då inte allmänheten? Har inte alla rätt att se vad som pågår i världen, och vad som snart kan komma till Sverige? Grymheterna försvinner inte bara för att vi blundar för dem.

Jag tror inte att det räcker att beskriva hemskheterna i text för att inse vidden av dem. Man kanske kan förstå dem rent intellektuellt, men den känslomässiga avskyn och insikten får man nog bara genom att bevittna det hela. Självklart ska man få välja själv om man verkligen vill se grymheter – vi avstår till exempel från att visa stötande bilder i Nya Tider – men den som vill borde få ta del av hela innehållet. Men i dag är det alltså förbjudet att tillhandahålla sådana verklighetsskildringar.

Nu vill allt fler utöka denna lag. Säpo-chefen föreslog i juni att det borde bli straffbart med innehav av terrorpropaganda och att ta del av den. Han säger att man ofta hittar våldshyllande terrorpropaganda när man gör tillslag mot islamister, men eftersom propagandan måste spridas för att vara straffbart har man svårt att ingripa.

Jag är övertygad om att man skulle kunna komma åt islamisterna på andra sätt, det är inte där skon klämmer. Om Nya Tider till exempel vill visa hur avskyvärd terrorism i islams namn är och därför har en video med våldsskildringar som vi plockar stillbilder ur som vi anser är lämpliga att trycka, ska vi då dömas för innehav av våldsskildring?

Det hela verkar mest vara utformat för att dölja verkligheten för allmänheten.

Jag vill också ta upp ett annat högst tveksamt fall. Nyligen dömdes Nordfronts ansvarige utgivare till fyra månaders fängelse för olaga våldsskildring. Den nationalsocialistiska nyhetssidan hade återpublicerat gärningsmannens egen video från moskémassakern i Christchurch.

Tingsrättens motivering lyder: ”En heltäckande nyhetsrapportering från händelsen hade emellertid kunnat tillhandahållas utan att publicera gärningsmannens egeninspelade film från gärningstillfället”. Nordfront håller inte med och menar att terrordådet, liksom flera andra liknande terrordåd, har ifrågasatts vad gäller äkthet och att vissa framfört teorier att det är en falsk flagg-attack. För att allmänheten ska ha möjlighet att bedöma detta behövs hela filmen visas.

Jag kan inte annat än att hålla med. Genom att hindra allmänheten från att ta del av ocensurerad information, även om det gäller grovt våld eller terrorpropaganda, beskär man möjligheterna för intresserade medborgare att förstå vår omvärld och den osminkade verkligheten.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • RL, Vallentuna

    Alltså är skildringar från KZ läger olagliga ??

    • Knutkalas

      om NT BLIR EN VECKOTIDNINGblir den då även digital

Politisk vendetta

OPINION

En Ketchup-effekt?

OPINION: JAN TULLBERGI TV-programmet Agenda den 17 november 2019 intervjuades Stefan Löfven av Anders Holmberg om gängbrottslighet och utanförskapet. Statsministern hävdar då i den förinspelade intervjun att segregationen inte har med invandringen att göra, samt att om fattiga svenskar bosatt sig i dessa förorter så hade de också bildat samma typ av våldsamma gäng. Löfvens insats blev i efterhand hårt kritiserad, inte minst i de egna leden. Veckans debattskribent, Jan Tullberg som är docent i företagsekonomi, menar att intervjun blottlägger den offentliga lögnen.

Dubbla måttstockar i hetslagstiftningen

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETI veckans nummer berättar vi om Åsa Westerberg som blivit dömd för hets mot folkgrupp efter att ha skrivit illa om muslimer på grund av Islamiska statens härjningar. Även om hon uttryckt sig grovt visar fallet hur viktigt det är för makthavarna att tysta kritik av det mångkulturella projektet.

Mannens tre åldrar – och varför patriarkatet är lösningen på dagens problem

OPNION: FREDRIK LARSONÄldre stabila män behövs för att vägleda unga vilsna killar. Patriarkatet är alltså inte ett problem, utan snarare lösningen på dagens problem. Det menar Fredrik Larson, som är låtskrivare och sångare som gör folkrock med svenska texter. Han menar att det behövs en fast hand för att fostra unga män – inte några feminister.

Regeringen vid vägs ände

KRÖNIKAMellan mars 1986 och maj 1988 upplevde Frankrike en likadan situation av låst polarisering som Sverige i dagens läge, då med en socialist som statschef och en borgerlig regering. Fenomenet kallades ”la première cohabitation”, fritt översatt till svenska ”det första tvångsäktenskapet”.

Fejk-teve luras i biståndskampanj

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGHur många kan luras att skänka pengar till projekt för fattiga? Det finns många fattiga i världen, men varken Afrika eller Sydostasien ser ut som flera av de stora biståndsprojekten vill framställa dem. De konstruerar en bild av ”den andre” som primitiv och passiv för att gåvogivarna ska känna sig goda och duktiga. Veckans debattör Karl-Olov Arnstberg går igenom några aktuella exempel.

Etablissemanget pressas tillbaka på bred front

Ett nytt år att växa och utvecklas är här

VICE CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Gå till arkivet

Send this to a friend