Skip to Content

Danmarks försvarsminister Claus Hjort Frederiksen och hans svenska motsvarighet Peter Hultqvist.Foto: Forsvarsministeriet, Wikipedia

Påstått försvarssamarbete mot ”falska nyheter” var bara ett mediastunt mot regeringskritik

Digital utgåva

Försvarsminister Peter Hultqvist har nyligen ingått något som han kallar ”samarbete mot falska nyheter” tillsammans med Danmarks försvarsminister Claus Hjort Frederiksen. Vad samarbetet konkret går ut på eller ens vad en falsk nyhet är för något verkar dock ingen veta.

Publicerad: 12 september, 2017, 15:23

  • Svenska

Läs även

Nyheten om försvarssamarbetet har fått media att öka rapporterna om falska nyheter från påstådda trollfabriker i Ryssland, vilket påstås vara ett stort och akut problem. ”Ryska cyberattacker och ’fake news’ oroar försvarsministern Peter Hultqvist och hans danska ministerkollega”, skrev exempelvis Expressen den 31 augusti med anledning av utspelet.

Att skapa ännu fler rubriker om ”falska nyheter” tycks dock ha varit det främsta syftet med det påstådda samarbetet. Bortsett det gemensamma utspelet från försvarsministrarna om att alla negativa nyheter kan vara falsk propaganda från Ryssland finns det nämligen inte några konkreta åtgärder i samarbetsavtalet. Peter Hultqvists pressekreterare Marinette Nyh Radebokan kan inte heller ge någon närmare beskrivning av vad samarbetet egentligen går ut på.

– Det handlar om att prata om sån’t här och dela med sig av information, säger hon när Nya Tider ringer upp. Men hon kan inte förklara funktionen eller hur avtalet rent praktiskt ska skydda eller ens mot vad det ska skydda. Däremot får ett försvarssamarbete mellan två försvarsministrar ”falska nyheter” att framstå som något överhängande farligt.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • gnorfel

    False news är ingenting annat än ett sätt för komminister, feminister och muslimer att slippa argumentera emot fakta.

  • Klarsyn

    Idag, torsdag, har så gott som alla nyhetssändningar i svenska radio- och TV.kanaler talat om att idag börjar Ryssland och Vitryssland sin militärövning och att den enligt den tyska försvarsministern omfattar ca 100 000 man istället för den officiella numerären 12 900 man.
    Allt detta är NATO-propaganda för att förringa omfattningen på den egna NATO-övningen som just nu tillåts pågå i Sverige och som är större än den rysk/vitryska övningen och omfattar hela 14 000 man. Här kan man verkligen tala om “FAKE NEWS”.

Feminism mot gängvåld

STOCKHOLMJan Jönsson (L) vill motverka etniskt gängvåld med feministisk politik. Bland annat önskar han ”utmana de manliga könsrollerna” som han menar ligger bakom gängens framfart i Stockholm. Tidigare har den liberala Jönsson, som är socialborgarråd i Stockholm stad, kommit med förslag om ”allvarssamtal” som ett sätt att stoppa grov gängkriminalitet och att man skall skicka brev till återvändande IS-terrorister.

Kvinna döms för spottning mot Jeff Ahl

Nya Tider har tidigare rapporterat om åtalet mot en 54-årig kvinna som spottade på Jeff Ahl efter ett torgmöte med Alternativ för Sverige. Nu har kvinnan dömts till böter för ofredande. Hon ska även betala skadestånd till Ahl samt en avgift på 800 kronor till brottsofferfonden.

Riksdagen öppnade – Löfven meddelade att invandringen ska fortsätta

INRIKESTisdag den 10 september hölls Riksmötets öppnande. Statsminister Stefan Löfven presenterade tre nya ministrar i sin regeringsförklaring, som i övrigt inte innehöll några större politiska kursändringar. Löfven slog fast att Sverige ska ha en ”human” invandringspolitik. Asylrätten ska värnas och det ska även i fortsättningen vara enkelt att anhöriginvandra till Sverige.

Rasistisk afrikan fortsätter sina attacker

INRIKESDen ”mycket mörkhyade” mannen som överfaller, misshandlar och spottar svenska kvinnor i ansiktet i Eskilstuna misstänks nu för att ha angripit totalt 16 olika kvinnor. Samtidigt tycks polisen helt oförmögen att stoppa en man med specifikt signalement som slår till vid vissa tider och inom ett begränsat geografiskt område – gång på gång.

Islamister vill driva förskolor

INRIKESFlera olika islamister har den senaste tiden knutits till förskolor och familjehem. Den senaste incidenten var att Göteborgs förskolenämnd stoppade ett familjedaghem med omedelbar verkan. Verksamheten hölls då hemma hos en känd islamist, Anas Khalifa. – Det är horribelt. Det här sker i en ålder där barn är som mest formativa, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Sölvesborg vill vägra ta emot nyanlända

INRIKESI SD-ledda Sölvesborg i Blekinge vill kommunledningen inte ta emot de nyanlända asylinvandrare som Migrationsverket enligt lag kan placera där. Kommunstyrelsens ordförande Louise Erixon (SD) menar att man vill agera innan det är för sent, och pröva om den påtvingade placeringen av nyanlända inte strider mot principen om kommunalt självstyre.

Olaglig vänsteraktion i Göteborgs hamn

GÖTEBORGHelgen den 7–9 september genomförde hundratals vänsteraktivister en aktion mot Göteborgs energihamn. Utöver ett tillståndsgivet tältläger försökte man blockera infarterna till hamnen. Aktionen, som inte uppnådde någonting, stöddes av Ung Vänster, Feministiskt Initiativ och Miljöpartiet. För logistiken användes en av Studiefrämjandets släpvagnar.

Kvinna allvarligt skadad i explosion

INRIKESEn ung kvinna som passerade förbi en livsmedelsaffär skadades allvarligt när en bomb detonerade i Lund under natten till lördag. Sprängningen var riktad mot livsmedelsaffären bekräftar polisen. Antalet sprängdåd i Sverige ökar kraftigt visar polisens statistik. Skulden till den stora ökningen menas vara ”utanförskap”.

Gå till arkivet

Send this to a friend