Skip to Content

Röster om varför Alternativa bokmässan behövs. Kollage: Nya Tider.
ALTERNATIVA BOKMÄSSAN

Profilerna berättar: Därför behövs Alternativa bok- och mediemässan

PappersupplaganNya Tider v. 35

Datumet för den Alternativa bok- och mediemässan i Stockholm har flyttats till den 26 september, då arrangörerna Education4future hoppas att förbudet mot folksamlingar ska vara upphävt. Då ska ett antal författare, opinionsbildare och aktörer inom alternativa medier samlas under temat ”Journalistik och yttrandefrihet” för att träffa varand­ra och möta besökare. Flera av de inbjudna talarna och paneldeltagarna menar att den traditionella Bokmässan i Göteborg har blivit en intolerant vänsterbastion, och välkomnar detta initiativ som en möjlighet att fortfarande tala fritt och träffa and­ra med samma engagemang. Nya Tider har talat med sex av deltagarna om hur de ser på mässan och den roll som den kan fylla.

Publicerad: 27 augusti, 2020, 15:40

 • Svenska

Läs även

Över 500 biljetter är redan sålda till den Alternativa bok- och mediamässan, som flyt­tats fram på grund av coronan. Nu hoppas arrangörerna att den kan gå av stapeln den 26 september.

En av utställarna är Mikael Willgert. Han har tidigare arbetat som systemutvecklare inom näringslivet, men har på senare år blivit en aktiv dissident, känd framför allt genom att han driver nätkanalen SwebbTV.

På frågan om varför han vill delta på Alternativa bokmässan, säger Willgert:

− Dels kommer jag att säga några ord. Jag har ett budskap att framföra som jag vill nå ut med. Vi håller på att gå ifrån att allt styrs av de gamla medierna, och kommer in i en situation där alternativmedia får större inflytande. Det är bra att manifestera det, då det blir tydligt vid sådana här tillfällen.

Mikael Willgert driver nätkanalen SwebbTV och ser Alternativa bok- och mediemässan som ett tillfälle att knyta kontakter och uppnå en gemenskap bland olika dissidenter. Foto: Privat

 

Vill belysa vad som egentligen pågår

Willgert berättar att han bland annat kommer att prata om dagens makthavare utifrån de erfarenheter han har från sitt arbete med SwebbTV, där han intervjuar olika samhällskritiker.

− En av drivkrafterna är ju att förstå det som pågår. Vad är det de håller på med egentligen? Jag vill försöka belysa det på ett sätt som jag tror att folk kan ta till sig. För en del kan det bli en aha-upplevelse, kanske inte bland dem som redan är insatta, men bland dem som precis börjat intressera sig för det och undrar vad de håller på med och varför de inte löser några problem.

Om poängen med att genomföra en alternativ mässa, säger han vidare:

− Det knyts kontakter och det uppstår en gemenskap. Det blir ju allt mer tydligt att man tappar intresse för de gamla medierna, och någonting kommer i stället. Den här typen av sammankomster och medier är värdefulla att visa. Här kommer det någonting nytt och det finns alternativ.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Vi får hoppas att “gemenskapsförbudet” är upphävt till den 26 september och att mässan fylls till bredden av den allt större skara som upptäckt det svenska bedrägeriet om den s.k. yttrandefriheten? Ser att även mötesfriheten inskränks (Malmö) och man frågar sig vad står näst i tur? Som väl är börjar svensken vakna och inser allvaret och tillståndet i vårt land? Kan inte annat än att upprepa vad en i finanshuset Medici sade; “Ett lands rikedom finns inte i kungens skattkista, utan samlad i medborgarnas kunskaper”. Nog så sant! Dagens Sverige styrs av en hop okunniga som aldrig varit ute på den offentliga arbetsmarknaden, utan levt i en förljugen tillvaro med likasinnade? Ser fram emot den Alternativa Bokmässan!

 • samuelafugglas

  Förstår inte varför övriga media lägger locket på när det gäller den makalösa trakasseringen av Karl Hedin.
  Finns det ingen som har råg i ryggen att anmäla åklagaren och hjälpa till att få honom inspärrad på livstid på bröd och vatten? Ulf Kristersson kryp fram ur din håla nere i Strängnäs och bevisa att det är lite stake i dig!!!
  Gör du inte det erkänner du att du inte har kraft eller förmåga att avpollettera Lövfensocialisterna.

 • SefastTronde

  Helt rätt! Sö så småningom, efter några år, kommer den alternativa bokmässan att övertrumfa bokmässan i Göteborg med marginaler, eftersom människor vaknar upp inför den politiska agendan. Människor vill faktiskt innerst inne ha frihet och sanning, där alla litterära verk får komma till tals, och inte ett PK-arrangemang i DDR-typ.

  • Varmlandstok

   Bokmässan i Göteborg dör nog ändå pga dess inkrökthet.
   Tråkiga och talanglösa människor drar ingen stor publik.

 • birgerr

  kommer myndigheterna göra allt som går för att försöka stoppa mässan med hjälp av polisen jag hoppas den går att genomföra som planerat

Berättelser om Sveriges förfall och absurditeter

BOKRECENSIONKaterina Janouch gjorde sig först ett namn som sexolog, men är sedan några år en välkänd systemkritiker. Det är som sådan hon i boken Flykten från folkhemmet, en tredje del i hennes serie om det samtida Sverige, gör nedslag i ett land som frenetiskt raserar sin egen välfärd och vill byta ut den befolkning som skapat ett en gång framgångsrikt land.

Kal­lakrigsnostalgi

KULTURDet kal­la kriget utkämpades cirka 1947-1991. Det var på många sätt en icke-händelse för Sveriges del. Vi var indragna i kal­la kriget men inga slag utkämpades, inga stupade. Det skedde på andra håll, där stormakterna stred via ombud. För oss var det en fråga om att vara beredd på krig, att ha en försvarsmakt redo för insats om det värsta hände – om fienden invaderade oss. Men detta hände aldrig. Trots det kan kal­la kriget vara värt att studera. Som i denna svenska bok.

Människans älskade trädgårdar

KULTURVi öppnar den grönmålade grinden och stiger in i en ljuvlig täppa. Bredvid ingången stoltserar en av de bästa skyddsväxter man kan tänka sig, Isopen, med klara blå blommor. Trädgården är en skyddad plats. En värld av dofter, färger, friskhet, där bin och humlor surrar. Färggranna fjärilar kretsar kring blommor av alla slag. En trädgård blir gärna ett smultronställe. En plats dit vi återvänder eftersom vi mår bra av att vara där. Vi får känna oss som en del av något större. En plats där himmel och jord möts. Följ med på en vandring genom trädgårdens historia. Vi börjar med att lyssna till samtalet mellan en kung och hans rådgivare.

Välkommen till Östersjöns pärla!

INRIKESVill man uppleva något utöver det vanliga kan man åka till Bornholm, menar Alf Ronnby som rekommenderar en resa till ön för dem som fortfarande har semester kvar. Ökulturer är speciella och Bornholm, som också kal­las bland annat Östersjöns pärla kan erbjuda det mesta av danskt ”ö-gemyt” med korsvirkeshus, danska krogar, vita stränder, branta klippor och fiskehamnar.

En samtida hjältesaga

KULTURBOKRECENSION: I en tid av mediokra, internetfixerade företag framstår Elon Musk och hans företag som mer fantasieggande. Ty han bygger elbilar och rymdraketer. Han är en för det tidiga 2000-talet ganska unik man, en visionär som därtill kan skapa bärkraftiga företag av sina visioner. Lennart Svensson har läst en biografi om Musk.

Kronprinsessan Margareta – Stockholm slotts solstråle

KULTURHon blev aldrig drottning av Sverige, men under sin tid som kronprinsessa gjorde Margareta av Connaught ett djupt intryck på svenska folket. Hon grundade en hockeyklubb för damer, var initiativtagaren bakom en stödförening för synskadade och engagerade sig i hjälporganisationer under första världskriget. När hon dog 1920, endast 38 år gammal, sörjde hela landet.

Hollywood predikar, men bestraffas av publiken

KULTUR2010-talet har sett en stor mängd amerikanska filmer där huvudsyftet inte verkar ha varit underhållning, utan övertydliga försök att uppfostra publiken i de ”progressiva” värderingar som nu ska vara vägledande i Västvärlden. Den goda nyheten är att sådana filmer ofta bestraffas av sviktande publiksiffror och därmed låga intäkter.

Smeden Leif: ”Viktigt att man för historiska kunskaper vidare”

KULTURLeif Sollier har arbetat som smed i större delen av sitt liv. Han ser det inte bara som ett jobb, utan är stolt över den kunskap han besitter som har förts vidare från generation till generation sedan urminnes tider. Han säger att det är viktigt att kunna sin historia, och att vi är utsatta som folk i denna digitala tidsålder eftersom mycket kunskap riskerar att gå förlorad om allt skulle braka samman. Särskilt intresserad är Leif av vikingatiden, och har bland annat byggt och smitt en detaljrik replik av ett vikingaskepp. Nya Tider besökte Leif i sitt hem strax utanför Stockholm.

Gå till arkivet

Send this to a friend