Skip to Content

Röster om varför Alternativa bokmässan behövs. Kollage: Nya Tider.
ALTERNATIVA BOKMÄSSAN

Profilerna berättar: Därför behövs Alternativa bok- och mediemässan

PappersupplaganNya Tider v. 35

Datumet för den Alternativa bok- och mediemässan i Stockholm har flyttats till den 26 september, då arrangörerna Education4future hoppas att förbudet mot folksamlingar ska vara upphävt. Då ska ett antal författare, opinionsbildare och aktörer inom alternativa medier samlas under temat ”Journalistik och yttrandefrihet” för att träffa varand­ra och möta besökare. Flera av de inbjudna talarna och paneldeltagarna menar att den traditionella Bokmässan i Göteborg har blivit en intolerant vänsterbastion, och välkomnar detta initiativ som en möjlighet att fortfarande tala fritt och träffa and­ra med samma engagemang. Nya Tider har talat med sex av deltagarna om hur de ser på mässan och den roll som den kan fylla.

Publicerad: 27 augusti, 2020, 15:40

 • Svenska

Läs även

Över 500 biljetter är redan sålda till den Alternativa bok- och mediamässan, som flyt­tats fram på grund av coronan. Nu hoppas arrangörerna att den kan gå av stapeln den 26 september.

En av utställarna är Mikael Willgert. Han har tidigare arbetat som systemutvecklare inom näringslivet, men har på senare år blivit en aktiv dissident, känd framför allt genom att han driver nätkanalen SwebbTV.

På frågan om varför han vill delta på Alternativa bokmässan, säger Willgert:

− Dels kommer jag att säga några ord. Jag har ett budskap att framföra som jag vill nå ut med. Vi håller på att gå ifrån att allt styrs av de gamla medierna, och kommer in i en situation där alternativmedia får större inflytande. Det är bra att manifestera det, då det blir tydligt vid sådana här tillfällen.

Mikael Willgert driver nätkanalen SwebbTV och ser Alternativa bok- och mediemässan som ett tillfälle att knyta kontakter och uppnå en gemenskap bland olika dissidenter. Foto: Privat

 

Vill belysa vad som egentligen pågår

Willgert berättar att han bland annat kommer att prata om dagens makthavare utifrån de erfarenheter han har från sitt arbete med SwebbTV, där han intervjuar olika samhällskritiker.

− En av drivkrafterna är ju att förstå det som pågår. Vad är det de håller på med egentligen? Jag vill försöka belysa det på ett sätt som jag tror att folk kan ta till sig. För en del kan det bli en aha-upplevelse, kanske inte bland dem som redan är insatta, men bland dem som precis börjat intressera sig för det och undrar vad de håller på med och varför de inte löser några problem.

Om poängen med att genomföra en alternativ mässa, säger han vidare:

− Det knyts kontakter och det uppstår en gemenskap. Det blir ju allt mer tydligt att man tappar intresse för de gamla medierna, och någonting kommer i stället. Den här typen av sammankomster och medier är värdefulla att visa. Här kommer det någonting nytt och det finns alternativ.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Vi får hoppas att ”gemenskapsförbudet” är upphävt till den 26 september och att mässan fylls till bredden av den allt större skara som upptäckt det svenska bedrägeriet om den s.k. yttrandefriheten? Ser att även mötesfriheten inskränks (Malmö) och man frågar sig vad står näst i tur? Som väl är börjar svensken vakna och inser allvaret och tillståndet i vårt land? Kan inte annat än att upprepa vad en i finanshuset Medici sade; ”Ett lands rikedom finns inte i kungens skattkista, utan samlad i medborgarnas kunskaper”. Nog så sant! Dagens Sverige styrs av en hop okunniga som aldrig varit ute på den offentliga arbetsmarknaden, utan levt i en förljugen tillvaro med likasinnade? Ser fram emot den Alternativa Bokmässan!

 • samuelafugglas

  Förstår inte varför övriga media lägger locket på när det gäller den makalösa trakasseringen av Karl Hedin.
  Finns det ingen som har råg i ryggen att anmäla åklagaren och hjälpa till att få honom inspärrad på livstid på bröd och vatten? Ulf Kristersson kryp fram ur din håla nere i Strängnäs och bevisa att det är lite stake i dig!!!
  Gör du inte det erkänner du att du inte har kraft eller förmåga att avpollettera Lövfensocialisterna.

 • SefastTronde

  Helt rätt! Sö så småningom, efter några år, kommer den alternativa bokmässan att övertrumfa bokmässan i Göteborg med marginaler, eftersom människor vaknar upp inför den politiska agendan. Människor vill faktiskt innerst inne ha frihet och sanning, där alla litterära verk får komma till tals, och inte ett PK-arrangemang i DDR-typ.

  • Varmlandstok

   Bokmässan i Göteborg dör nog ändå pga dess inkrökthet.
   Tråkiga och talanglösa människor drar ingen stor publik.

 • birgerr

  kommer myndigheterna göra allt som går för att försöka stoppa mässan med hjälp av polisen jag hoppas den går att genomföra som planerat

Runar Søgaards liv bakom rubrikerna

KULTURI sin självbiografi ger den tidigare predikanten sin version av inte bara äktenskapet med sångerskan Carola Häggkvist, utan berättar även om andra händelser som genom åren har skapat rubriker. Boken ger också en bild av hur det är att vara föremål för mediernas uppmärksamhet i decennier, ett rampljus som inte alltid varit av godo.

Jan Myrdal, en ”realismens seger”

KULTURJan Myrdal gick ur tiden den 30 oktober 2020, efter nästa ett helt sekels febril verksamhet. Skribenten Mats Loman berättar om Myrdals kaotiska tillvaro, varför vänsterpressen kom att hata honom och hur han så småningom kom att närma sig det traditionella.

Utställning: Naturens magi och nationernas landskap

KULTURFör närvarande pågår flera konstutställningar som skildrar 1800-talsromantiken och förra sekelskiftskonsten som en längtan till naturen som magisk och besjälad. Romantiken, jugend och intresset för folksagor var definitivt en motreaktion i en tid när industrialiseringen gick hårt fram med naturskövling och urbanisering. Denna rörelse kom otvivelaktigt att bidra till lagstiftning om skogsbruk och viltvård och instiftande av nationalparker.

Svar till Mats Loman om förrädaren Wennerström

KULTURDEBATT

Antikrist är tillbaka och han blöder rött

KULTURBetyg: ++++

Fredagen den 11 september släppte Marilyn Manson sitt tolfte album med titeln We are chao. Kan det vara just den som vi väntat på, som har styrkan att mäta sina krafter med bandets gyllene antikrist-era? I denna recension tar Robin Carell reda på svaret.

Förrädaren Wennerström varken gåta eller unikum

REPLIKStig Wennerström var en svensk flygöverste som gav sig till att spionera åt Sovjet. Spionaget antas ha pågått mellan 1948 och 1964, då Wennerström slutligen greps av svensk säkerhetspolis och ställdes inför rätta. Det där är fallets yttre konturer. De är inte föremål för debatt. Debatt har det däremot blivit om personen Wennerström. Hur kunde flygöversten förråda sitt land? har man undrat. Och det till ryssen?

Cykla är bra för hälsan

NATURDet är inte bara promenader som är bra för hälsan, för dem som uppskattar ett lite snabbare tempo men gärna vill njuta av vad vår vackra natur har att ge, är cykling ett utmärkt sätt att förbättra sin kondition på. Nu i coronatider har det blivit populärt att cykla, och varför inte använda sig av någon av de cykelleder som kommunen har anlagt de senaste åren? En speciell upplevelse blir det också nu till hösten där vi får njuta av höstens färgprakt.

Recension: Landsförrädaren Wennerström och kraften av indoktrinering

KULTURFör ett år sedan påkal­la­de professorn i underrättelseanalys Wilhelm Agrell allmänhetens uppmärksamhet genom en artikel i Svenska Dagbladet (13 september 2019). Texten hade rubriken ”Vi måste agera för att rädda landet”. En mening var synnerligen intressant och den förvarnade om samhällshot som kan växa fram gradvis och smygande. Nu har Wilhelm Agrell skrivit en bok med en klurig hint, en antydan som inte många i dagens Sverige kan avläsa.

Gå till arkivet

Send this to a friend