Skip to Content

Oslo rådhus. Foto: Nya Tider
UTRIKES

Rasistbråk efter kommunalval – faller norska regeringen?

Digital utgåva

Veckan efter kommunalvalet steg konflikterna mellan regeringspartierna upp till ytan och framförallt Fremskrittpartiet (Frp) och Norges äldsta parti Venstre grälar nu öppet.

Publicerad: 4 oktober, 2019, 09:54

  • Svenska

Läs även

Venstres toppinvandrare Abid Raja (som är vice talman i stortinget) sade att Frp sysslar med ”brun propaganda” en nazireferens som heter duga vilket fick Frp att gå till motangrepp efter att Siv Jensen och Sylvi Listhaug under lång tid fått ta emot åtskilligt med skitkastning. Både Venstres ledare Trine Skei Grande och statsministern Erna Solberg, från Høyre (H,) har försökt lugna ner konflikten, men media underhåller gärna brasan. Raja försökte pudla halvt genom att hävda att ”brun propaganda inte alls är en Hitlerreferens, något som han knappast kan tro på själv. Statsministern Erna Solberg sade också ifrån att Raja har helt fel. Raja hade också i Aftonposten i samband med sitt modererade av kritiken försökt inta en mer välartikulerad hållning genom fraser som ”Det är ingen anständighet i Siv Jensen och Sylvi Listhaugs ordbruk. Vilka värderingar menar statsministern att vi skall stå för?” Han backade emellertid inte från påståendena om att Frp:s politik är ”brun” och bygger på ”rasism”. Siv Jensen sade sedan att Frp inte vill bruka mer tid på Raja. 17 september skrev så Helge Lurås, chefredaktören på Resett.no ”Abid Raja är en fräck, populistisk pakistanier – hans fientlighet mot det norska är farlig”. Detta omdöme om pakistaniern blev genast polisanmält av extremistforskaren Lars Gule efter som han tolkar det som ett direkt personhot riktat mot Raja. Raja förklarade sedan till media att han inte kunnat ana hur stor uppståndelse det skulle bli efter hans två debattinlägg i Aftenposten. Hans angrepp mot FrP ledde snarast till sämre PR för Venstre som är ett tvåprocentsparti i opinionsmätningar sedan ett par år.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Daniel Rondslätt

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Nato behöver en miljard dollar för att hålla AWACS i luften

UTRIKESDet var Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg själv som uppgav att en miljard dollar skulle behövas för att förlänga den operativa livslängden för AWACS. AWACS är förkortningen för Airborne Warning And Control System, ett luftburet larm-och ledningssystem.

Milda domar för ”ungdomar” som försökte bränna poliser

UTRIKESTretton unga myndiga män – alla med invandrarbakgrund – närvarade i domstolen i det franska departementet Essonne, men fick endast milda domar för sina avskyvärda gärningar.

Anti-dopningsmyndigheten WADA utesluter Ryssland från internationella tävlingar

UTRIKESWorld Anti-Doping Agency (WADA) informerade den ryska antidopningsbyrån (RUSADA) att Ryssland kommer att uteslutas från stora sportevenemang i fyra år.

Nästan hälften av våldtäkterna i Italien begås av migranter

UTRIKESDet italienska inrikesdepartementet har publicerat uppgifter som visar att 42 av 100 våldtäkter i Italien begås av migranter och dessutom fortsätter siffrorna att stiga.

Rapport från Norge: Ökning av invandrares brottslighet

UTRIKESEn våg av oprovocerat våld har skakat om Oslos invånare. Publiceringen av en kontroversiell undersökning som visar på korrelationen mellan brott och brottslingens ursprungsland väcker ett antal frågor.

Disneys fd vice ordförande dömd för pedofili – media tiger

Nya Tider kan avslöja, att den 73-årige Michael Laney, tidigare vice styrelseordförande för den populära mediejätten Walt Disney Company, har blivit dömd till 81 månaders fängelse efter att ha våldtagit en sjuårig flicka. Amerikansk och svensk gammelmedia tiger.

Fransk armé i sorg – en nationell hyllning med en militär ceremoni i Paris

UTRIKESMåndagen den 2 december tog hela Frankrike farväl av sina hjältesoldater som frivilligt tjänstgjorde i Mali. Sedan januari 2013 pågår Opération Serval med endast franska trupper stationerade i Mali. Målet för aktiviteterna i Sahel-området var att förhindra en spridning av salafister och jihadister mot de norra delarna av Afrika. Sedan den 1 augusti 2014 pågår Opération Barkhane tillsammans med brittiska och estniska soldater. Det är framför allt längs gränsen till Burkina Faso som striderna oftast äger rum.

Mali: Frankrike förlorar 13 militärer i helikopterkollision – Värsta franska förlusten på 36 år

UTRIKESTretton franska soldater som bekämpar ett långvarigt islamistuppror i Mali dödades när deras helikoptrar kolliderade under en undsättningsoperation. Olyckan inträffade när de två franska helikoptrarna, en Tigre attackhelikopter och en Cougar transporthelikopter, på låg höjd var på väg för att lyfta ut en specialstyrka på marken som hamnat i strid med tungt beväpnade jihadister. Frankrike har den senaste tiden mött allt starkare motstånd från islamist-terroristerna i Mali, något som fått Paris att börja oroa sig.

Gå till arkivet

Send this to a friend