Skip to Content

Snabbspår för att få lågutbildade invandrare i arbete föreslås av regeringen. Bilden är tagen på Sergels torg i Stockholm, då det var 30 grader i skuggan. Foto: Nya Tider

Regeringen vill ge lågutbildade nyanlända snabbspår in på arbetsmarknaden

Regeringen satsar 3,5 miljarder kronor på olika insatser för att snabbt få in nyanlända på arbetsmarknaden. Efter att arbetsmarknadsministern presenterat reformens omfattning menar dock kritiker att många av de som reformen riktar sig till är oanställningsbara.

Publicerad: 11 oktober, 2016, 15:07

 • Svenska

Läs även

Under 2015 tog Sverige emot fler migranter än något OECD-land gjort i förhållande till sin folkmängd. Regeringen hoppas att dessa snabbt ska kunna sättas i produktivt arbete och avser att införa ett ”snabbspår” in på arbetsmarknaden. För detta avsätter man 3,5 miljarder kronor som ska gå till Arbetsförmedlingen och Migrationsverket.

Att omsätta detta i praktiken kan dock visa sig svårt, varnar kritiker. Den 19 september redogjorde arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) för hur situationen ser ut. Det framgick då att en tredjedel av de nyanlända saknar grundskola, och en tredjedel bedöms ha en halvfärdig gymnasieutbildning. Med utgångspunkt från arbetsmarknadens minimikrav där gymnasieexamen utgör lägstanivå, riskerar således en majoritet av de nyanlända i arbetsför ålder att betraktas som oanställbara.

På regeringens hemsida presenteras reformen som ingår i budgetpropositionen under rubriken ”Korta vägarna till arbete”. Där står att tidiga insatser ska prioriteras under den tid då de nyanlända ännu befinner sig i asylprocessen. Det handlar bland annat om att ge den nyanlände kunskaper i det svenska språket och det svenska samhället. I dag ser regelverket ut så att man väntar tills asyl beviljats innan till exempel språkundervisning sätter igång.

Pengarna till de extra åtgärderna för asylsökande ska tas från regeringsbudgetens reformutrymme som totalt omfattar 24 miljarder kronor, men medel kommer även att tas från andra projekt. Bland annat ska det sparas generellt i den så kallade jobb- och utvecklingsgarantin (JUG), där bland annat praktikplatser ordnas, och även i jobbgarantin för ungdomar (JOG).

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Bertil Andersson

  JUG, jobb och utvecklingsgarantin. I denna grupp ingår människor som har ngn form av hinder att komma in på arbetsmarknaden. Tex de som genom sjukdom, nedsatt förmåga måste ha hjälp för att ha en chans på arbetsmarknaden. Vad händer med dessa nu?

  • Falken

   Bortprioriterade.

 • Ulimus 10

  Min fråga är hur stor lön har denna kvinna för det hon uträttar?

Riksdagen röstade igenom ökad invandring

MIGRATIONDen 18 juni röstade riksdagen för generösare regler för anhörig­invandring. Den nya lagen gör att så kal­la­de anhöriga till ”alternativt skyddsbehövande” – en kategori asylanter som Sverige är ensamma om – ska kunna komma till Sverige.

Det importerade avfallet och Miljöpartiets hyckleri

INSÄNDAREJag säger då det! Föga förvånande så kommer nu rapporter om att de miljöskadliga utsläppen ökar i stället för att minska. Enligt SVT:s kartläggning av utsläppen har dessa ökat med drygt nio procent på några år, men orsakerna till detta är man försiktiga med att berätta om. Någon måste dock ikläda sig rollen som syndabockar, således ger man sig på sjöfarten som nu ställs i skottgluggen som den största miljöboven, och visst, den kritiken äger ju sitt berättigande.

Ny partiledare i Liberalerna

Nyamko Sabuni är nu bekräftad som ny partiledare i Liberalerna efter att Erik Ullenhag meddelat att han hoppar av som partiledarkandidat. Sverige får därmed sin första utomeuropeiska partiledare.

Skar halsen av 17-årige Daniel Wretström – nu dömd för miss­handel i sitt jobb som ”trygghetsvärd” åt SL

”Flytta er, jag har kniv!” skriker Odeh upphetsat. Sedan sätter han sig gränsle över den avsvimmade 17-åringen och skär halsen av honom. Det var år 2000 och Khaled Odeh dömdes för mord. Nu har han bytt namn till Joseph Yasin Propitious och är anställd som trygghetsvärd av SL via Lugna gatan. Nyligen dömdes han återigen, för att ha misshandlat en resenär.

Ägare till Facebookgrupp döms för andras kommentarer

INRIKESPatrik Markström, ägaren till Facebookgruppen Stå upp för Sverige, döms till villkorlig dom och dagsböter för vad andra människor skrivit på hans Facebookgrupp. Fallet riskerar att bli vägledande och kommer kunna användas i stor skala mot nationalister, politiska dissidenter och oliktänkare.

Järvaveckan 2019 – slöjor så långt ögat når

Nya Tider på platsStockholms variant av Almedalsveckan tuffar vidare. I år var det dags för ännu en Järvavecka, från den 13 till den 16 juni. Evenemanget äger rum på Spånga IP, nordväst om Stockholm. Järvaområdet är känt för tre saker: Sin höga andel utomeuropeiska invandrare, språkförbistring och kriminalitet. I Järva finns ökända stadsdelar som Rinkeby, Tensta och Husby. Tillställningen har hyllats i systemmedia där det talats om vilka resurser det finns i ”orten”.

Viktor Orbán satsar på att stanna kvar i EPP

UTRIKESSpekulationerna om huruvida Ungerns premiärminister Viktor Orbán och regeringspartiet Fidesz skulle gå med i Matteo Salvinis nya nationalistiska och populistiska grupp ID i EU-parlamentet gick heta inför valet. Fidesz meddelade dock strax efter valet att de kommer att försöka stanna kvar i EPP. Olika krav ställs nu på Orbán och Fidesz om de ska få kvarstanna i EPP, men själva börjar de tveka.

Förslaget på ny skatt på plastpåsar ger få miljöeffekter

INRIKESPlastpåsar som kostar sju kronor styck är en trolig effekt av en ny skatt som kan införas nästa år och som står under lagrådremiss nu. Förslaget kan generera nästan tre miljarder kronor i skatteintäkter till den allt mer ansträngda svenska ekonomin. Men miljöeffekterna kommer att utebli och det är som vanligt svenskarna som skall betala kalaset.

Gå till arkivet

Send this to a friend