Skip to Content

Snabbspår för att få lågutbildade invandrare i arbete föreslås av regeringen. Bilden är tagen på Sergels torg i Stockholm, då det var 30 grader i skuggan. Foto: Nya Tider

Regeringen vill ge lågutbildade nyanlända snabbspår in på arbetsmarknaden

Regeringen satsar 3,5 miljarder kronor på olika insatser för att snabbt få in nyanlända på arbetsmarknaden. Efter att arbetsmarknadsministern presenterat reformens omfattning menar dock kritiker att många av de som reformen riktar sig till är oanställningsbara.

Publicerad: 11 oktober, 2016, 15:07

 • Svenska

Läs även

Under 2015 tog Sverige emot fler migranter än något OECD-land gjort i förhållande till sin folkmängd. Regeringen hoppas att dessa snabbt ska kunna sättas i produktivt arbete och avser att införa ett ”snabbspår” in på arbetsmarknaden. För detta avsätter man 3,5 miljarder kronor som ska gå till Arbetsförmedlingen och Migrationsverket.

Att omsätta detta i praktiken kan dock visa sig svårt, varnar kritiker. Den 19 september redogjorde arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) för hur situationen ser ut. Det framgick då att en tredjedel av de nyanlända saknar grundskola, och en tredjedel bedöms ha en halvfärdig gymnasieutbildning. Med utgångspunkt från arbetsmarknadens minimikrav där gymnasieexamen utgör lägstanivå, riskerar således en majoritet av de nyanlända i arbetsför ålder att betraktas som oanställbara.

På regeringens hemsida presenteras reformen som ingår i budgetpropositionen under rubriken ”Korta vägarna till arbete”. Där står att tidiga insatser ska prioriteras under den tid då de nyanlända ännu befinner sig i asylprocessen. Det handlar bland annat om att ge den nyanlände kunskaper i det svenska språket och det svenska samhället. I dag ser regelverket ut så att man väntar tills asyl beviljats innan till exempel språkundervisning sätter igång.

Pengarna till de extra åtgärderna för asylsökande ska tas från regeringsbudgetens reformutrymme som totalt omfattar 24 miljarder kronor, men medel kommer även att tas från andra projekt. Bland annat ska det sparas generellt i den så kallade jobb- och utvecklingsgarantin (JUG), där bland annat praktikplatser ordnas, och även i jobbgarantin för ungdomar (JOG).

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Bertil Andersson

  JUG, jobb och utvecklingsgarantin. I denna grupp ingår människor som har ngn form av hinder att komma in på arbetsmarknaden. Tex de som genom sjukdom, nedsatt förmåga måste ha hjälp för att ha en chans på arbetsmarknaden. Vad händer med dessa nu?

  • Falken

   Bortprioriterade.

 • Ulimus 10

  Min fråga är hur stor lön har denna kvinna för det hon uträttar?

Feminism mot gängvåld

STOCKHOLMJan Jönsson (L) vill motverka etniskt gängvåld med feministisk politik. Bland annat önskar han ”utmana de manliga könsrollerna” som han menar ligger bakom gängens framfart i Stockholm. Tidigare har den liberala Jönsson, som är socialborgarråd i Stockholm stad, kommit med förslag om ”allvarssamtal” som ett sätt att stoppa grov gängkriminalitet och att man skall skicka brev till återvändande IS-terrorister.

Kvinna döms för spottning mot Jeff Ahl

Nya Tider har tidigare rapporterat om åtalet mot en 54-årig kvinna som spottade på Jeff Ahl efter ett torgmöte med Alternativ för Sverige. Nu har kvinnan dömts till böter för ofredande. Hon ska även betala skadestånd till Ahl samt en avgift på 800 kronor till brottsofferfonden.

Riksdagen öppnade – Löfven meddelade att invandringen ska fortsätta

INRIKESTisdag den 10 september hölls Riksmötets öppnande. Statsminister Stefan Löfven presenterade tre nya ministrar i sin regeringsförklaring, som i övrigt inte innehöll några större politiska kursändringar. Löfven slog fast att Sverige ska ha en ”human” invandringspolitik. Asylrätten ska värnas och det ska även i fortsättningen vara enkelt att anhöriginvandra till Sverige.

Rasistisk afrikan fortsätter sina attacker

INRIKESDen ”mycket mörkhyade” mannen som överfaller, misshandlar och spottar svenska kvinnor i ansiktet i Eskilstuna misstänks nu för att ha angripit totalt 16 olika kvinnor. Samtidigt tycks polisen helt oförmögen att stoppa en man med specifikt signalement som slår till vid vissa tider och inom ett begränsat geografiskt område – gång på gång.

Islamister vill driva förskolor

INRIKESFlera olika islamister har den senaste tiden knutits till förskolor och familjehem. Den senaste incidenten var att Göteborgs förskolenämnd stoppade ett familjedaghem med omedelbar verkan. Verksamheten hölls då hemma hos en känd islamist, Anas Khalifa. – Det är horribelt. Det här sker i en ålder där barn är som mest formativa, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Sölvesborg vill vägra ta emot nyanlända

INRIKESI SD-ledda Sölvesborg i Blekinge vill kommunledningen inte ta emot de nyanlända asylinvandrare som Migrationsverket enligt lag kan placera där. Kommunstyrelsens ordförande Louise Erixon (SD) menar att man vill agera innan det är för sent, och pröva om den påtvingade placeringen av nyanlända inte strider mot principen om kommunalt självstyre.

Olaglig vänsteraktion i Göteborgs hamn

GÖTEBORGHelgen den 7–9 september genomförde hundratals vänsteraktivister en aktion mot Göteborgs energihamn. Utöver ett tillståndsgivet tältläger försökte man blockera infarterna till hamnen. Aktionen, som inte uppnådde någonting, stöddes av Ung Vänster, Feministiskt Initiativ och Miljöpartiet. För logistiken användes en av Studiefrämjandets släpvagnar.

Kärlek och nödmynt i Värnamo – Den 300-åriga historien om Per och Kersti

HISTORIADe flesta känner till Carl Snoilskys dikt ”På Värnamo marknad” som berättar om kärleksparet Per och Kersti som just möttes på en marknad i Värnamo och bestämde sig för att gifta sig. Vad som kanske är mindre känt är att dikten bygger på en sann historia som utspelades i Värnamo för 300 år sedan i år.

Gå till arkivet

Send this to a friend