Skip to Content

Snabbspår för att få lågutbildade invandrare i arbete föreslås av regeringen. Bilden är tagen på Sergels torg i Stockholm, då det var 30 grader i skuggan. Foto: Nya Tider

Regeringen vill ge lågutbildade nyanlända snabbspår in på arbetsmarknaden

Regeringen satsar 3,5 miljarder kronor på olika insatser för att snabbt få in nyanlända på arbetsmarknaden. Efter att arbetsmarknadsministern presenterat reformens omfattning menar dock kritiker att många av de som reformen riktar sig till är oanställningsbara.

Publicerad: 11 oktober, 2016, 15:07

 • Svenska

Läs även

Under 2015 tog Sverige emot fler migranter än något OECD-land gjort i förhållande till sin folkmängd. Regeringen hoppas att dessa snabbt ska kunna sättas i produktivt arbete och avser att införa ett ”snabbspår” in på arbetsmarknaden. För detta avsätter man 3,5 miljarder kronor som ska gå till Arbetsförmedlingen och Migrationsverket.

Att omsätta detta i praktiken kan dock visa sig svårt, varnar kritiker. Den 19 september redogjorde arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) för hur situationen ser ut. Det framgick då att en tredjedel av de nyanlända saknar grundskola, och en tredjedel bedöms ha en halvfärdig gymnasieutbildning. Med utgångspunkt från arbetsmarknadens minimikrav där gymnasieexamen utgör lägstanivå, riskerar således en majoritet av de nyanlända i arbetsför ålder att betraktas som oanställbara.

På regeringens hemsida presenteras reformen som ingår i budgetpropositionen under rubriken ”Korta vägarna till arbete”. Där står att tidiga insatser ska prioriteras under den tid då de nyanlända ännu befinner sig i asylprocessen. Det handlar bland annat om att ge den nyanlände kunskaper i det svenska språket och det svenska samhället. I dag ser regelverket ut så att man väntar tills asyl beviljats innan till exempel språkundervisning sätter igång.

Pengarna till de extra åtgärderna för asylsökande ska tas från regeringsbudgetens reformutrymme som totalt omfattar 24 miljarder kronor, men medel kommer även att tas från andra projekt. Bland annat ska det sparas generellt i den så kallade jobb- och utvecklingsgarantin (JUG), där bland annat praktikplatser ordnas, och även i jobbgarantin för ungdomar (JOG).

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Bertil Andersson

  JUG, jobb och utvecklingsgarantin. I denna grupp ingår människor som har ngn form av hinder att komma in på arbetsmarknaden. Tex de som genom sjukdom, nedsatt förmåga måste ha hjälp för att ha en chans på arbetsmarknaden. Vad händer med dessa nu?

  • Falken

   Bortprioriterade.

 • Ulimus 10

  Min fråga är hur stor lön har denna kvinna för det hon uträttar?

Orbán tvingar affärsbankerna att efterskänka räntan på lån året ut

UTRIKESÄn en gång har Ungerns premiärminister tvingat privatbankerna att ta ansvar för samhället under kristider. Sedan mars och ända fram till årets slut slipper alla ungrare betala ränta på sina banklån, en åtgärd som få andra länder lyckats driva igenom mot de ovilliga bankerna. Enligt Orbán medför detta en stor ekonomisk lättnad för ungrare med lägre inkomster under coronakrisen.

Ifrågasatte Näthatsgranskaren – hämtades av polis

Kjell Böhlin är journalisten som granskar Näthatsgranskaren. Här berättar han om hur han blev polisanmäld för bl.a. förtal, oförhappandes hämtad till förhör av polis och senare DNA-topsad.

Arkitekturen – nästa stora kulturstrid i Sverige?

REPORTAGEModernister och vänsterpolitiker menar att försök till demokratisk styrning över offentlig arkitektur är att jämföra med Nazityskland. Och de klassiska stilar som europeiska arkitekter har förfinat under tre tusen år för med sig otäcka värden. Men när allt fler förespråkare av de klassiska skolorna nu höjer sina röster så står modernisterna inte längre oemotsagda. Bland andra Sverigedemokraterna driver aktivt på med egna förslag på klassiska byggnader. ”Prisbilden är alltid högst där det inte är modernistiskt, många tycker att äldre arkitektur är väldigt vacker”, förklarar Peter Wallmark, gruppledare för SD i Stockholm.

Somalier överföll och våldtog pojke

INRIKESEn 16-årig somalisk medborgare med långt brottsregister överföll och våldtog en 12-årig pojke som var ute på promenad. Efter att pojken blivit våldtagen av somaliern lyckades han få somaliern att släppa honom genom att ge våldtäktsmannen sin veckopeng. En knapp månad efter våldtäkten av pojken försökte somaliern våldta även en 11-årig pojke, men föräldrarna till barnet lyckades gripa somaliern. Somaliern kommer dock att kunna fortsätta sin brottsliga bana i Sverige.

Ett nytt skattesystem – AfS-förslag får stöd från Finanspolitiska rådet

ANALYSDiskussionen om ett nytt skattesystem, som skall förenkla och effektivisera skatterna, har pågått under ett antal år i Sverige. Det nuvarande systemet infördes på 1990-talet för att göra skatterna mer rättvisa, men efter mer än 500 ändringar sedan införandet har det vuxit ut till en hydra som ingen har kontroll över. Behovet av en rejäl reform finns alltså. När Alternativ för Sverige 2018 lanserade ”platt skatt” som idé, var det inte många som reagerade, men nu har Finanspolitiska rådet tagit upp idén.

Fornnordiska sagor – hisnande äventyr och burlesk humor

INTERVJULars Ulwencreutz har lett arbetet med att sammanställa och även översätta många av de fornnordiska sagorna till modern svenska – flera har aldrig publicerats på svenska tidigare. Resultatet blev ett imponerande verk i tre band, den första kompletta samlingen av dessa berättelser om hjältar och kungar, skatter och härnadståg. För Nya Tider berättar Lars att utan vår historia är vi ingenting, vi behöver vår kultur och vår historia. Och det är en fascinerande saga.

Mer än 70 000 smittade och 5 411 döda i Sverige

INRIKESCoronaviruset SARS-CoV-2 har nu smittat över 70 000 personer i Sverige enligt de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten. Totalt har 5 411 personer avlidit till följd av Covid-19. Bland åtgärderna som man från myndighetshåll nu inför finns det en ny restauranglag som gör att kommuner kan stänga ner verksamheter där sällskap inte håller avstånd på minst en meter.

Biståndsmyndigheten Sida slipper Botkyrka-flytt

INRIKESDet blir ingen flytt av biståndsmyndigheten Sida från välbärgade Östermalm i Stockholms innerstad till mångkulturella Botkyrka söder om Stockholm. Det uppger bland annat Fastighetstidningen. Skälet sägs officiellt vara brist på ändamålsenliga lokaler, men Nya Tider kan även avslöja att en annan orsak sannolikt är viktigare, nämligen att en enkät från början av 2019 visade att myndigheten riskerade att förlora var fjärde anställd om flytten blev av.

Gå till arkivet

Send this to a friend