Skip to Content

Malin Ekman på Svenska Dagbladet bryter trenden i systemmedia och börjar förespråka respekt för andras åsikter?
KRÖNIKA

Respekt för andras åsikter?

Publicerad: 2 juni, 2017, 14:54

  • Svenska

Läs även

Den som följt debatten om Nya Tider, tidningens rätt att få medverka på Bokmässan och möjlighet i största allmänhet att göra sin röst hörd har inte kunnat undgå att en stor och högljudd majoritet inom svensk media anser att obekväma röster ska tystas. Kanske bäst sammanfattades dessa tankegångar av Mikael Olsson Al Safandi, före detta programdirektör på SVT, som i en paneldebatt på Publicistklubbens möte förra hösten sade att inte ens Donald Trump skulle få yttra sig i svensk direktsändning, om det vore upp till honom. Han skulle banda honom och klippa materialet. Detta för att skydda tittarna, så klart.

Det var därför många som höjde på ögonbrynen när en systemjournalist, Malin Ekman på Svenska Dagbladet, skrev följande:

”Själv tycker jag att debattklimatet i allmänhet vore förtjänt av mindre illvilja och större respekt för dem som kan misstänkas vara av annan uppfattning än en själv.”

Otroligt, skulle människor kritiska till regeringens politik nu kunna uttala sig fritt, utan att få ovälkomna hembesök eller riskera att hängas ut med namn och bild på löpsedlarna? Så väl kunde det väl inte vara? Och det var det så klart inte heller.

Ekmans artikel var en kritik av finansmannen Mats Qviberg, som ansett att SvD bedrivit en hetsjakt på honom sedan han tagit över tidningen Metro och antytt att han vill göra den mindre vänstervriden, kanske till och med samarbeta med alternativmedia. Vi redogör för alla turerna i veckans nummer.

Det Ekman var ute efter med sin artikel var alltså att slå vakt om den ideologiska profilen hos systemmedia – ingen skulle få avvika från fållan.

Qviberg frågar sig: ”När kan medarbetarna på SvD sluta att förtala människor?” Han har precis fått uppleva hur det känns när man tar klivet ur åsiktskorridoren. Vi som skrivit utan politiskt korrekta skygglappar en längre tid vet svaret: aldrig. Systemmedia lever på att skrämma människor till tystnad som utmanar deras politiska agenda. De kan inte ändras, bara ersättas.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Dacke

    “Respekt för andras åsikter”! Jo, bara om dessa inte torgförs för allmänheten och det är för deras egen skull. Det är på den debattnivån vi vanliga skall hålla oss. Så här efter Trumps uttåg från klimatavtalet märks det i ännu högre grad i Sverige och vilken ankdamm vi befinner oss i? Har någon ö.h.t. kommit till tals som försvarar Trump om varför han säger upp avtalet? Nej! Hatet är massivt inom msm och SVT är inte nådiga i sina fördömanden.
    Man intervjuar en mängd människor som får “spy galla” över Trump, men vi är vid det här laget vana vid SVT och systemmedias arbetsmetoder och ingen tar någon närmare notis om vad som sägs. Det är som om de, “ropat på vargen” alltför många gånger? Msm trampar sig allt djupare i dyn och numer tror ingen att det finns någon hjälp tillbaka till den, “gamla goda tiden”. De lever alla i sin lilla förljugna värld och nu är det Trump som föreställer den onda draken.

  • Osmo

    Man kan inte samarbeta , med rödgardister , deras ändamål är demolera inte , demokratisera !

Att vara lojal mot sin förtryckare

OPINION: KATERINA JANOUCHIdén att den nuvarande samhällsmodellen är den bästa sitter djupt rotad hos 80 procent av den svenska befolkningen – i alla fall sett till hur de röstade i det senaste riksdagsvalet. Kanske lägger de även handen på varma plattor gång efter annan i tron att de inte bränner sig nästa gång? Självbilden verkar svårast att rubba och hjärntvätten som svensken har översköljts med sedan barnsben sitter stenhårt, skriver Katerina Janouch, författare och debattör.

Systemmedias indoktrinering

KRÖNIKAVad är de bakomliggande orsakerna till att etablerade medier ägnar sig åt ”fake news” ofta på ett likriktat och enögt sätt? Det spekuleras ibland om bakomliggande konspirationer, men sanningen är både enklare och mer komplicerad än så.

När inte ens Volvo-chefen kan hålla tyst längre …

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETGöteborg är för otryggt, menar Volvos vd Håkan Samuelsson, och det gör det svårt att rekrytera utländska experter. Nu hotar mångkulturen alltså hela Västsveriges födkrok, men fortfarande får man höra bortförklaringar som att ”Samuelsson borde läsa på” och trams som ”fler vuxna förebilder”.

Sverige har inte råd med allas lika värde

KRÖNIKARegeringen och dess stödpartier gör sitt bästa för att förtränga verklighetens bokslut. Det hjälper inte att dra till med floskeln om allas lika värde i sammanhang där det inte har någon som helst relevans. En annan propagandistisk dimridå är målsättningen att inte ställa grupp mot grupp. Hur kan man fatta beslut om prioriteringar i samhället och budgeten utan att just ställa grupp mot grupp? Tänk om våra förtroendevalda beslutsfattare kunde införa så mycket ärlighet i debatten att de slutade tala fikonspråk.

Vi har seglat över kanten

OPINION

Vänsterliberal kollaps i EU-valet

KRÖNIKAEn fartblind, vänsterliberal elit fortsatte att ånga på om mer överstatlighet, EU-skatter och jordens klimatundergång. Men väljarna tycks inte helt imponerade, Liberalerna överlevde valet med nöd och näppe och frågan är om vi kan förvänta oss liberal självkritik eller liberal självutplåning framöver.

EU har blivit sjöpirater?

LEDARE

Börja arbeta tidigare!

KRÖNIKADen nya pensionsuppgörelsen fokuserar på hur länge vi skall arbeta. Men den missar att vi börjar arbeta senare än vi gjorde förr. Det minskar vår totala arbetstid och innebär att färre arbetade timmar skall betala för fler oavlönade både före och efter arbetslivet.

Gå till arkivet

Send this to a friend