Skip to Content

Malin Ekman på Svenska Dagbladet bryter trenden i systemmedia och börjar förespråka respekt för andras åsikter?
KRÖNIKA

Respekt för andras åsikter?

Publicerad: 2 juni, 2017, 14:54

  • Svenska

Läs även

Den som följt debatten om Nya Tider, tidningens rätt att få medverka på Bokmässan och möjlighet i största allmänhet att göra sin röst hörd har inte kunnat undgå att en stor och högljudd majoritet inom svensk media anser att obekväma röster ska tystas. Kanske bäst sammanfattades dessa tankegångar av Mikael Olsson Al Safandi, före detta programdirektör på SVT, som i en paneldebatt på Publicistklubbens möte förra hösten sade att inte ens Donald Trump skulle få yttra sig i svensk direktsändning, om det vore upp till honom. Han skulle banda honom och klippa materialet. Detta för att skydda tittarna, så klart.

Det var därför många som höjde på ögonbrynen när en systemjournalist, Malin Ekman på Svenska Dagbladet, skrev följande:

”Själv tycker jag att debattklimatet i allmänhet vore förtjänt av mindre illvilja och större respekt för dem som kan misstänkas vara av annan uppfattning än en själv.”

Otroligt, skulle människor kritiska till regeringens politik nu kunna uttala sig fritt, utan att få ovälkomna hembesök eller riskera att hängas ut med namn och bild på löpsedlarna? Så väl kunde det väl inte vara? Och det var det så klart inte heller.

Ekmans artikel var en kritik av finansmannen Mats Qviberg, som ansett att SvD bedrivit en hetsjakt på honom sedan han tagit över tidningen Metro och antytt att han vill göra den mindre vänstervriden, kanske till och med samarbeta med alternativmedia. Vi redogör för alla turerna i veckans nummer.

Det Ekman var ute efter med sin artikel var alltså att slå vakt om den ideologiska profilen hos systemmedia – ingen skulle få avvika från fållan.

Qviberg frågar sig: ”När kan medarbetarna på SvD sluta att förtala människor?” Han har precis fått uppleva hur det känns när man tar klivet ur åsiktskorridoren. Vi som skrivit utan politiskt korrekta skygglappar en längre tid vet svaret: aldrig. Systemmedia lever på att skrämma människor till tystnad som utmanar deras politiska agenda. De kan inte ändras, bara ersättas.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Dacke

    “Respekt för andras åsikter”! Jo, bara om dessa inte torgförs för allmänheten och det är för deras egen skull. Det är på den debattnivån vi vanliga skall hålla oss. Så här efter Trumps uttåg från klimatavtalet märks det i ännu högre grad i Sverige och vilken ankdamm vi befinner oss i? Har någon ö.h.t. kommit till tals som försvarar Trump om varför han säger upp avtalet? Nej! Hatet är massivt inom msm och SVT är inte nådiga i sina fördömanden.
    Man intervjuar en mängd människor som får “spy galla” över Trump, men vi är vid det här laget vana vid SVT och systemmedias arbetsmetoder och ingen tar någon närmare notis om vad som sägs. Det är som om de, “ropat på vargen” alltför många gånger? Msm trampar sig allt djupare i dyn och numer tror ingen att det finns någon hjälp tillbaka till den, “gamla goda tiden”. De lever alla i sin lilla förljugna värld och nu är det Trump som föreställer den onda draken.

  • Osmo

    Man kan inte samarbeta , med rödgardister , deras ändamål är demolera inte , demokratisera !

Vill inte att ungrare föder ungerska barn

KRÖNIKA

Trump och Löfven tillämpar klassisk taktik

KRÖNIKA. För att stärka sin maktställning och förverkliga sin strategi som går ut på att etablera en suverän hegemoni utser en politisk ledare en lämplig syndabock. Denna kan vara en etnisk grupp, en ideologisk rörelse eller ett konkurrerande politiskt parti. Att utnämna sin motståndare till folkfiende är en gammal beprövad taktik.

Globalismens konsekvenser: Exemplet Sverige

OPINION: INGRID BJÖRKMANDen svenska regeringsbildningen är ett exempel på globalismens inflytande i Sverige, och ger en tydlig fingervisning om deras agenda: att till varje pris fortsätta att styra om resurser till sig själva medan befolkningen får det sämre, och för att uppnå detta måste all opposition – i Sverige i form av Sverigedemokraterna – stoppas från allt inflytande. Det skriver Ingrid Björkman i veckans debattartikel.

”Tunnelbanegate”: Den enda rasismen är riktad mot vita

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

USA som världspolis och imperialist

KRÖNIKA. Trump agerar för att störta Maduro i Venezuela och han har lyckats få med sig elva EU-stater på detta. Sverige blev ett av de första EU-länder som föll in i denna inblandning i ett annat lands inrikespolitik. Sannolikt är detta första gången som en svensk regering agerar på detta oansvariga sätt. Att Trump agerar är inte förvånande. Han fortsätter bara en amerikansk tradition av intervention i andra länder för egna ekonomiska och geopolitiska intressen.

Tiggare har olika mer eller mindre fantasifulla argument för att man ska skänka till just dem. Foto: Nya Tider

Brott och straff: Fråga juristen

FRÅGA JURISTENVi får många frågor om brott och straff från våra läsare. Vi har vidarebefordrat några av dessa till Rolf Hillegren, före detta åklagare som i flera år skrivit uppskattade krönikor i Nya Tider. Här kommer andra delen, där Rolf svarar på era frågor.

Otroligt vad vårt land har förändrats

OPINION

Till försvar för kol, olja och gas

KRÖNIKA. Klimatfrågan är aktuellare än någonsin, och mycket av diskussionen de senaste åren, både i Sverige och utomlands, har rört de fossila bränslenas eventuella påverkan på klimatet.

Gå till arkivet