Skip to Content

Malin Ekman på Svenska Dagbladet bryter trenden i systemmedia och börjar förespråka respekt för andras åsikter?
KRÖNIKA

Respekt för andras åsikter?

Publicerad: 2 juni, 2017, 14:54

  • Svenska

Läs även

Den som följt debatten om Nya Tider, tidningens rätt att få medverka på Bokmässan och möjlighet i största allmänhet att göra sin röst hörd har inte kunnat undgå att en stor och högljudd majoritet inom svensk media anser att obekväma röster ska tystas. Kanske bäst sammanfattades dessa tankegångar av Mikael Olsson Al Safandi, före detta programdirektör på SVT, som i en paneldebatt på Publicistklubbens möte förra hösten sade att inte ens Donald Trump skulle få yttra sig i svensk direktsändning, om det vore upp till honom. Han skulle banda honom och klippa materialet. Detta för att skydda tittarna, så klart.

Det var därför många som höjde på ögonbrynen när en systemjournalist, Malin Ekman på Svenska Dagbladet, skrev följande:

”Själv tycker jag att debattklimatet i allmänhet vore förtjänt av mindre illvilja och större respekt för dem som kan misstänkas vara av annan uppfattning än en själv.”

Otroligt, skulle människor kritiska till regeringens politik nu kunna uttala sig fritt, utan att få ovälkomna hembesök eller riskera att hängas ut med namn och bild på löpsedlarna? Så väl kunde det väl inte vara? Och det var det så klart inte heller.

Ekmans artikel var en kritik av finansmannen Mats Qviberg, som ansett att SvD bedrivit en hetsjakt på honom sedan han tagit över tidningen Metro och antytt att han vill göra den mindre vänstervriden, kanske till och med samarbeta med alternativmedia. Vi redogör för alla turerna i veckans nummer.

Det Ekman var ute efter med sin artikel var alltså att slå vakt om den ideologiska profilen hos systemmedia – ingen skulle få avvika från fållan.

Qviberg frågar sig: ”När kan medarbetarna på SvD sluta att förtala människor?” Han har precis fått uppleva hur det känns när man tar klivet ur åsiktskorridoren. Vi som skrivit utan politiskt korrekta skygglappar en längre tid vet svaret: aldrig. Systemmedia lever på att skrämma människor till tystnad som utmanar deras politiska agenda. De kan inte ändras, bara ersättas.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Dacke

    “Respekt för andras åsikter”! Jo, bara om dessa inte torgförs för allmänheten och det är för deras egen skull. Det är på den debattnivån vi vanliga skall hålla oss. Så här efter Trumps uttåg från klimatavtalet märks det i ännu högre grad i Sverige och vilken ankdamm vi befinner oss i? Har någon ö.h.t. kommit till tals som försvarar Trump om varför han säger upp avtalet? Nej! Hatet är massivt inom msm och SVT är inte nådiga i sina fördömanden.
    Man intervjuar en mängd människor som får “spy galla” över Trump, men vi är vid det här laget vana vid SVT och systemmedias arbetsmetoder och ingen tar någon närmare notis om vad som sägs. Det är som om de, “ropat på vargen” alltför många gånger? Msm trampar sig allt djupare i dyn och numer tror ingen att det finns någon hjälp tillbaka till den, “gamla goda tiden”. De lever alla i sin lilla förljugna värld och nu är det Trump som föreställer den onda draken.

  • Osmo

    Man kan inte samarbeta , med rödgardister , deras ändamål är demolera inte , demokratisera !

Det politiska klimatet förr och nu

Ett alltigenom otydligt budskap som politikerna vill vara tydliga med är kontentan av årets val i Sverige. Nationalismens frammarsch i Europa ett halvsekel efter våren -68 är en tydlig pendelsvängning åt höger åtföljd av en nedgång för socialdemokratin och en uppgång för nationella värderingar.

Media viktigare än politiken

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDet har ofta sagts att politikerna sitter i knäet på media, och inget visar detta tydligare än det svenska valet. I vissa kommuner stundar dock SD-styre och partiet får äntligen visa upp sin politik i praktiken.

Ett grundlurat folk valde bort sig självt

OPINION: JULIA CAESARSverigedemokraterna ökade mest av alla partier, men ändå är det fortfarande 82 procent av väljarna som tycker att de partier som tillhör etablissemanget ska få förnyat förtroende, trots en välfärd i förfall och ett accelererande folkutbyte. Veckans debattör, journalisten Julia Caesar, resonerar kring flockmentalitet och hjärntvätt.

Det stora valfusket heter massinvandring

ANALYSDagarna efter valet talades det vitt och brett om valfusk. SD skulle ju fått 28 procent och Marcus Oscarsson på TV4 hade dessutom räknat ut att 31 procent var möjligt att uppnå för det socialkonservativa myspartiet. Chockerade facebooksvenskar rasar över att SD endast hamnat på 17,5 procent och att ett omfattande valfusk måste ligga bakom. En stark indikation, hävdar man, är att Valmyndighetens hemsida kraschade tidigt under valkvällen. Daniel Rondslätt har analyserat valet.

Defaitism är aldrig ett val – oppositionen finns

LEDAREDet är helt okej att känna besvikelse över ett val som många satt sitt hopp till, men att som svenskar ens tänka tanken att någonting skulle vara förlorat för att valet inte gick som vi hoppats är inte rätt mot vare sig oss själva eller mot dem som kämpat och offrat så mycket mer för sina länders frihet. Slaget är inte över förrän oppositionen ger upp, och eftersom det aldrig kommer att hända har vi ingen anledning att låta valresultatet överskugga de framgångar vi upplevt de senaste åren.

Nya attacker på Europas folk: ”Ni finns inte”

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETTysklands och Frankrikes presidenter har nyligen gjort uttalanden om att tyskar inte finns, danskar inte finns… Det är uppenbart vart EU-projektet är på väg. Om något inte existerar, hur kan man då försvara det? Det är därför detta riksdagsval är så viktigt. Det handlar om överlevnad.

Häxjakten i full gång

KRÖNIKA

Musikanternas uttåg

INRIKES

Gå till arkivet