Skip to Content

Malin Ekman på Svenska Dagbladet bryter trenden i systemmedia och börjar förespråka respekt för andras åsikter?
KRÖNIKA

Respekt för andras åsikter?

Publicerad: 2 juni, 2017, 14:54

  • Svenska

Läs även

Den som följt debatten om Nya Tider, tidningens rätt att få medverka på Bokmässan och möjlighet i största allmänhet att göra sin röst hörd har inte kunnat undgå att en stor och högljudd majoritet inom svensk media anser att obekväma röster ska tystas. Kanske bäst sammanfattades dessa tankegångar av Mikael Olsson Al Safandi, före detta programdirektör på SVT, som i en paneldebatt på Publicistklubbens möte förra hösten sade att inte ens Donald Trump skulle få yttra sig i svensk direktsändning, om det vore upp till honom. Han skulle banda honom och klippa materialet. Detta för att skydda tittarna, så klart.

Det var därför många som höjde på ögonbrynen när en systemjournalist, Malin Ekman på Svenska Dagbladet, skrev följande:

”Själv tycker jag att debattklimatet i allmänhet vore förtjänt av mindre illvilja och större respekt för dem som kan misstänkas vara av annan uppfattning än en själv.”

Otroligt, skulle människor kritiska till regeringens politik nu kunna uttala sig fritt, utan att få ovälkomna hembesök eller riskera att hängas ut med namn och bild på löpsedlarna? Så väl kunde det väl inte vara? Och det var det så klart inte heller.

Ekmans artikel var en kritik av finansmannen Mats Qviberg, som ansett att SvD bedrivit en hetsjakt på honom sedan han tagit över tidningen Metro och antytt att han vill göra den mindre vänstervriden, kanske till och med samarbeta med alternativmedia. Vi redogör för alla turerna i veckans nummer.

Det Ekman var ute efter med sin artikel var alltså att slå vakt om den ideologiska profilen hos systemmedia – ingen skulle få avvika från fållan.

Qviberg frågar sig: ”När kan medarbetarna på SvD sluta att förtala människor?” Han har precis fått uppleva hur det känns när man tar klivet ur åsiktskorridoren. Vi som skrivit utan politiskt korrekta skygglappar en längre tid vet svaret: aldrig. Systemmedia lever på att skrämma människor till tystnad som utmanar deras politiska agenda. De kan inte ändras, bara ersättas.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Dacke

    “Respekt för andras åsikter”! Jo, bara om dessa inte torgförs för allmänheten och det är för deras egen skull. Det är på den debattnivån vi vanliga skall hålla oss. Så här efter Trumps uttåg från klimatavtalet märks det i ännu högre grad i Sverige och vilken ankdamm vi befinner oss i? Har någon ö.h.t. kommit till tals som försvarar Trump om varför han säger upp avtalet? Nej! Hatet är massivt inom msm och SVT är inte nådiga i sina fördömanden.
    Man intervjuar en mängd människor som får “spy galla” över Trump, men vi är vid det här laget vana vid SVT och systemmedias arbetsmetoder och ingen tar någon närmare notis om vad som sägs. Det är som om de, “ropat på vargen” alltför många gånger? Msm trampar sig allt djupare i dyn och numer tror ingen att det finns någon hjälp tillbaka till den, “gamla goda tiden”. De lever alla i sin lilla förljugna värld och nu är det Trump som föreställer den onda draken.

  • Osmo

    Man kan inte samarbeta , med rödgardister , deras ändamål är demolera inte , demokratisera !

Mångkultur och demokrati går inte ihop

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDemokrati är ett honnörsord, kanske främst i Sverige, men även på andra håll i världen. Vi måste dock vara vaksamma när de politiskt korrekta försöker omtolka ordet till något helt annat än vad det egentligen innebär.

Nya tider vid sexkontakter

OPINIONDen 26 oktober skrevs historia. Då kom den första domen enligt den nya lagstiftningen om uttryckligt krav på samtycke vid sexuellt umgänge. I den lagen finns också ett nytt brott kallat oaktsam våldtäkt. En man dömdes i tingsrätten för det brottet till ett års fängelse samt att betala 55 000 kronor i skadestånd till en kvinna. Åklagaren hade i första hand yrkat att mannen skulle dömas för uppsåtligt brott.

Nu förbjuder Sverige satir!

LEDAREDomen från Göteborgs tingsrätt har kommit: Kristoffer ”Hugin” Sjöströms satirbilder fälls för ”hets mot folkgrupp”. Det är fullständig skandal, Sverige har blivit en banan­republik.

Lite mer om islam, Sveriges näst största religion

KRÖNIKAAntalet muslimer i Sverige ökar oavbrutet, enligt vissa beräkningar skall trettio procent av befolkningen vara muslimer år 2050. Enligt ”Wikipedia” utgjordes endast cirka fem procent av Sveriges befolkning av muslimer år 2014, vilket innebär en ökning med hundra procent bara på fyra år, då antalet muslimer idag uppskattas till tio procent av Sveriges befolkning. Företrädare för islam, de så kallade lärda och imamer, gör oupphörliga ansträngningar, inte minst med idog hjälp av etablerade medier inklusive SVT och Sveriges Radio, att övertyga oss om islams fredliga natur och kvinnornas jämställdhet inom den islamska religionen.

Var Tyskland boven i dramat?

KRÖNIKADet är 100 år sedan första världskriget slutade och det delvis bortglömda kriget diskuteras igen. Tidigare har de närmast obegripligt grymma händelserna under andra världskriget överskuggat det lika fasansfulla, som hände under första världskriget. Det går knappt att göra begripligt att 37 miljoner människor dog eller sårades. Stora delar av Centraleuropa låg i ruiner. Matbristen var stor och människor svalt ihjäl. Tre kejsare hade störtats. Osmanska imperiet hade fallit ihop som ett korthus och en rad nya stater bildades: Estland, Finland, Lettland, Litauen, Polen och Ukraina. Miljoner människor blev flyktingar på grund av land- och befolkningsutväxlingar. Och skulden för kriget lades av segrarmakterna på Tyskland, som också drabbades av ett omfattande tyskhat i England, Frankrike, USA med flera.

Droppen, stenen och bägaren

Två politiska scenarier utspelar sig som bäst i Sverige. Det ena kan liknas vid droppen som urholkar stenen. Ordstävet säger ”Droppen urholkar stenen, icke med våld, utan genom att ofta falla”. Så kan man beskriva PK-propagandan som till dags dato har varit skrämmande framgångsrik. Det andra scenariot, det allt starkare missnöjet med det politiskt korrekta vänsterliberala åsiktsförtrycket, kan liknas vid ett annat ordstäv om droppen, nämligen ”droppen som fick bägaren att rinna över”.

EU:s sista strid?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETEU vill förbjuda invandringskritiska grupper och i Sverige försöker man få vissa ord kriminaliserade. Det är inte ett tecken på styrka, utan på svaghet, i ett Europa där etablissemangspartierna skakas i grundvalarna. Samtidigt dyker globalister i ny skepnad upp.

Hedersvåld hör inte hemma i Sverige

OPINION

Gå till arkivet