Skip to Content

De rysk-ortodoxa i Sverige oroar sig för att den politiska korrektheten gör att kristenheten lämnar fältet och låter islam och andra religioner ta över. Arkivfoto: Nya Tider
UTRIKES

Rysk-ortodoxa präster till Nya Tider: Svenska kyrkan duckar för islam

PappersupplaganNya Tider v. 09

De rysk-ortodoxa i Sverige ser med allt större oro på den politiska korrektheten och i synnerhet förändringarna i Svenska kyrkan. I Nacka i östra Stockholm bygger Svenska kyrkan ihop den befintliga kyrkan med en ny moské, och nyligen har Svenska kyrkans biskop i Växjö, Fredrik Modéus, uttalat sig positivt till böneutrop från stadens moské. Rysk-ortodoxa präster berättar för Nya Tider om faran med att kristenheten lämnar fältet fritt för andra religioner och risken för islamistisk radikalisering.

Publicerad: 2 mars, 2018, 14:01

 • Svenska

Läs även

Svenska kyrkans biskop Fredrik Modéus har i media uttalat sig positivt om islams utbredning, som han anser berikar samhället. Men hur ser andra, kristna trossamfund på utvecklingen? Nya Tider har tagit kontakt med två präster i Rysk-ortodoxa kyrkan i Sverige.

Fader Angel, församlingspräst i Kristi förklarings ortodoxa kyrka, Stockholm, kommenterar den tilltagande islamiseringen av samhället:
– Man kan se det från två håll, tycker jag. På ett sätt sker det en sekularisering av Sverige, och i ett sådant tomrum kan man absolut se tendensen att islam vinner inflytande genom stark propaganda. Från kristen horisont känns detta djupt oroande. Å andra sidan kan det också bli så att sekulariseringen fortsätter bland den svenska majoritetsbefolkningen, men att islam radikaliseras i förortsghettona.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Den Svenska kyrkan har övergivit den kristna tron till ett eget tyckande som inte har något stöd i Bibeln? För en tid sedan basunerade Svenska kyrkan ut att Gud Fader var könlös, även Jesus var det? Begreppet Fadern, Sonen och den helige Ande, stämmer inte enligt vår ärkebiskop tillika många av våra biskopar. Dessutom hävdar vår ärkebiskop Antje Jackelén att apostlarna runt Jesus var homosexuella m.a.o. bögar? Det finns inget i Bibeln som ger stöd för att apostlarna var det och inte heller att Gud och Jesus var könlösa?
  Vår Svenska kyrka styrs av internationella krafter var syfte går ut på att avkristna samhället och upplösa familjen. Det är exakt samma syn som Socialistinternationalen haft sedan dess början och som numer oligarker/globalister tagit fasta på, där målsättningen är en gränslös värld – där den enskilda individen “tiga i församlingen”.
  I Sverige var det Gunnar och Alva Myrdal som först anammade dessa idéer som de fick från makarna Webb i Fabian Society (bild. 1884) Nu står Svenska kyrkan, oligarker/globalister och Socialistinternationalen på samma sida och det är ingen tillfällighet att FN styrs av en tidigare chef av Socialistinternationalen och syftet är att ta ifrån den den vanliga människan rätten att själv kunna avgöra vad som är bäst för familjen, kommunen och landet.

 • Jag förstår inte varför någon religion över huvud taget är intresserade att släppa in annan religion under samma tak. Präster i Sverige säger att alla gudar är likadana. Ha, ha, ha. Foliehatt.

 • latmask

  Äntligen en kyrka som vågar säga emot. Jag hoppades en gång på att katolska kyrkan skulle våga resa sig, men nej. Ska man behöva bli ortodox nu?

Förorten röstar på Socialdemokraterna – vare sig de vill eller ej

OPINION: PETER LATIFIDet har länge pågått en upplösning av socialdemokratins kärnväljare. Successivt har den svenska arbetarklassen gått över till andra partier då man tycker att Socialdemokraterna inte längre representerar arbetarnas intressen. Och skrapar man på ytan får man dessutom uppfattningen att det finns en mörk agenda där förortens invandrare indirekt tvingas rösta på partiet. Den förda migrationspolitiken har implicit garanterat makten för Socialdemokraterna. Man kan säga att Socialdemokraterna straffat svenskarna med budskapet att ”röstar ni inte på oss, så tar vi in folk som gör det”. Men varför lyckades Socialdemokraterna och inte Vänsterpartiet i förorterna?

Romer lurade åldringar på pengar, en tappade livslusten och avled – får skyddstillsyn och villkorlig dom

INRIKESTvå romer, 42 respektive 18 år gamla, dömdes av Södertörns tingsrätt för tolv bedrägerier och bedrägeriförsök riktade mot kvinnor och män i 90-årsåldern. En 85-årig kvinna tappade enligt anhöriga livslusten och avled kort efter att ha blivit utsatt. Åklagaren yrkade på att brotten skulle betraktas som grova men tingsrätten gjorde en annan bedömning och dömde romerna till villkorlig dom respektive skyddstillsyn.

Expressen och konsten att fuska med rubriker

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETExpressenkrönikören Fredrik Sjöshult vill påskina att invandringen inte har något samband med gängbrottsligheten genom att citera polisens siffror om att ingen av de kriminella gängledare man har under uppsikt är nyanländ. Det enda han lyckas visa är att invandringen var en katastrof för Sverige redan innan migrationsvågen 2015. Hundra procent av gängledarna har nämligen utländsk bakgrund.

SYRIEN: Aleppo säkrat efter regeringsseger

INRIKESOmrådena kring Syriens tidigare finanscentrum Aleppo har befriats efter en blixtkrigsliknande syrisk offensiv där, som tvingade islamisterna att fly hals över huvud. Internationella flygplatsen har nu öppnat efter att ha varit stängd i nästan åtta år. Trump försökte efter ett telefonsamtal med Erdogan, som han prisade, att sätta press på Syrien och Ryssland att avbryta offensiven mot terroristerna i Idlib. Moskva har helt avfärdat dessa utspel från Washington och Ankara. Situationen är nu så pressad för terroristerna i al-Qaida att Turkiet inte längre har tid att dölja vapenleveranserna till dem, som nu sker helt öppet.

Kritisk forskarrapport: Dubbla signaler skapar oreda i migrationspolitiken

INRIKESDubbla signaler som skapar oreda i migrationspolitiken. Det är det beska omdömet som det svenska, politiska etablissemanget får i en färsk rapport från Delmi, Delegationen för migrationsstudier, som släpptes den 4 februari. Rapporten handlar om att ett fåtal av de asylsökande som fått avslag i praktiken återvandrar, men tar även upp de olika undantag som ger vissa grupper som fått nej ändå möjlighet att stanna i Sverige. Författaren menar att det just nu i huvudsak är Miljöpartiet som bidrar till de senaste årens dubbla signaler och oreda.

Kommuner som knäckts av asylinvandringen vädjar till staten om hjälp

INRIKESMånga kommuner drabbas fortfarande hårt av det omfattande asyl- och anhöriginflöde som bedrivits på riksnivå, inte minst i form av skenande kostnader för försörjningsstöd. Kommunerna har slagit larm flera gånger, och ett utvalt antal bjöds nyligen in till ett samtal om situationen med civilminister Lena Micko (S). Till Nya Tider säger dock civilministerns pressekreterare att mötet ska ses som ”inhämtande” och kan inte presentera några konkreta lösningar. Filipstads socialdemokratiska ordförande för kommunstyrelsen berättar för Nya Tider att hon vill klassificera hela kommunen som utsatt område, för att motverka ytterligare inflyttning av asylsökande.

Vad Karlssons nya tankesmedja kan säga om SD:s framtid

OPINION: ANTON STIGERMARKSverigedemokraternas chefsideolog Mattias Karlsson har tagit initiativ till en ny konservativ tankesmedja. Ett förtroenderåd har presenterats i vilket ingår en ideologiskt heterogen skara medarbetare. I denna debattartikel resonerar skribenten Anton Stigermark om vad lanseringen kan säga om SD:s övergripande strategi samt vad den kan innebära för konservatismen.

Förre kommuntoppen friad från islamisters anklagelser

INRIKESDe båda muslimska aktivisterna Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil anmälde Göteborgs dåvarande ordförande för kommunstyrelsen Ann-Sofie Hermansson (S) för förtal. Skälet var att Hermansson utmålat de båda som extremister. Den 11 februari avhandlades målet i Göteborgs tingsrätt och Hermansson friades. Domstolen fann bland annat att det fanns skälig grund för påståendet att de båda anmälarna försvarat terrorister.

Gå till arkivet

Send this to a friend