Skip to Content

De rysk-ortodoxa i Sverige oroar sig för att den politiska korrektheten gör att kristenheten lämnar fältet och låter islam och andra religioner ta över. Arkivfoto: Nya Tider
UTRIKES

Rysk-ortodoxa präster till Nya Tider: Svenska kyrkan duckar för islam

PappersupplaganNya Tider v. 09

De rysk-ortodoxa i Sverige ser med allt större oro på den politiska korrektheten och i synnerhet förändringarna i Svenska kyrkan. I Nacka i östra Stockholm bygger Svenska kyrkan ihop den befintliga kyrkan med en ny moské, och nyligen har Svenska kyrkans biskop i Växjö, Fredrik Modéus, uttalat sig positivt till böneutrop från stadens moské. Rysk-ortodoxa präster berättar för Nya Tider om faran med att kristenheten lämnar fältet fritt för andra religioner och risken för islamistisk radikalisering.

Publicerad: 2 mars, 2018, 14:01

 • Svenska

Läs även

Svenska kyrkans biskop Fredrik Modéus har i media uttalat sig positivt om islams utbredning, som han anser berikar samhället. Men hur ser andra, kristna trossamfund på utvecklingen? Nya Tider har tagit kontakt med två präster i Rysk-ortodoxa kyrkan i Sverige.

Fader Angel, församlingspräst i Kristi förklarings ortodoxa kyrka, Stockholm, kommenterar den tilltagande islamiseringen av samhället:
– Man kan se det från två håll, tycker jag. På ett sätt sker det en sekularisering av Sverige, och i ett sådant tomrum kan man absolut se tendensen att islam vinner inflytande genom stark propaganda. Från kristen horisont känns detta djupt oroande. Å andra sidan kan det också bli så att sekulariseringen fortsätter bland den svenska majoritetsbefolkningen, men att islam radikaliseras i förortsghettona.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Den Svenska kyrkan har övergivit den kristna tron till ett eget tyckande som inte har något stöd i Bibeln? För en tid sedan basunerade Svenska kyrkan ut att Gud Fader var könlös, även Jesus var det? Begreppet Fadern, Sonen och den helige Ande, stämmer inte enligt vår ärkebiskop tillika många av våra biskopar. Dessutom hävdar vår ärkebiskop Antje Jackelén att apostlarna runt Jesus var homosexuella m.a.o. bögar? Det finns inget i Bibeln som ger stöd för att apostlarna var det och inte heller att Gud och Jesus var könlösa?
  Vår Svenska kyrka styrs av internationella krafter var syfte går ut på att avkristna samhället och upplösa familjen. Det är exakt samma syn som Socialistinternationalen haft sedan dess början och som numer oligarker/globalister tagit fasta på, där målsättningen är en gränslös värld – där den enskilda individen “tiga i församlingen”.
  I Sverige var det Gunnar och Alva Myrdal som först anammade dessa idéer som de fick från makarna Webb i Fabian Society (bild. 1884) Nu står Svenska kyrkan, oligarker/globalister och Socialistinternationalen på samma sida och det är ingen tillfällighet att FN styrs av en tidigare chef av Socialistinternationalen och syftet är att ta ifrån den den vanliga människan rätten att själv kunna avgöra vad som är bäst för familjen, kommunen och landet.

 • Jag förstår inte varför någon religion över huvud taget är intresserade att släppa in annan religion under samma tak. Präster i Sverige säger att alla gudar är likadana. Ha, ha, ha. Foliehatt.

 • latmask

  Äntligen en kyrka som vågar säga emot. Jag hoppades en gång på att katolska kyrkan skulle våga resa sig, men nej. Ska man behöva bli ortodox nu?

Kärlek och nödmynt i Värnamo – Den 300-åriga historien om Per och Kersti

HISTORIADe flesta känner till Carl Snoilskys dikt ”På Värnamo marknad” som berättar om kärleksparet Per och Kersti som just möttes på en marknad i Värnamo och bestämde sig för att gifta sig. Vad som kanske är mindre känt är att dikten bygger på en sann historia som utspelades i Värnamo för 300 år sedan i år.

En motreaktion på kulturmarxismen kommer

OPINION: DAN AHLMARKSka de etablerade partierna reagera tillräckligt snabbt mot mass­invandring och kulturmarxism, eller är det andra aktörer som får ta över ledarskapet i svensk politik? Ju längre utvecklingen får fortgå, desto radikalare nödgas reaktionen bli, menar veckans debattör Dan Ahlmark, ekon lic och jur kand.

Kortbedrägerierna ökar men nya regler för säkra kortköp oroar bankerna

ANALYSAtt kortbedrägerierna ökat kraftigt under lång tid är ingen nyhet, men nu införs nya regler för kortköp på nätet som minskar riskerna. Många har drabbats av kortbedrägerier och bankerna tar ofta förlusten för att hålla kunderna på gott humör – och för att de inte ska gå tillbaka till kontanter. Samtidigt räknar många bedömare med en stor minskning av internetbaserad handel med kort, på grund av de nya kraven, och både handeln och bankerna oroas av denna risk.

AfD-framgångar i Sachsen och Brandenburg – katastrof för SPD

TYSKLANDI delstatsvalet i Sachsen och Brandenburg den 1 september ökade AfD rejält och blev näst största parti i båda delstaterna. Socialdemokratiska SPD förlorade så kraftigt att partiet kan ses som tillintetgjorda i Sachsen med bara 7,7 procent av rösterna, samtidigt som vänsterpartiet die Linke inte längre kan göra anspråk på att vara östtyskarnas särskilda språkrör.

FN:s fraktsubventioner skapar problem för världshandeln

ANALYSEn viktig faktor för Kinas enorma expansion av sin e-handel till väst har varit att FN:s postunion, UPU, subventionerat Kinas fraktkostnader. Det har gått så långt att ett företag i Kina som skall leverera en produkt till en kund i Sverige eller USA, har lägre fraktkostnader än vad ett företag i respektive land skulle ha för att leverera till samma kund i sitt eget land. Systemet skapar allvarliga problem och USA har beslutat sig för att lämna UPU den 19 oktober i år.

Ny hemsida uppmanar folk att sluta göda bankerna: ”Att använda kontanter är allas ansvar”

INRIKESAllt fler handlar med betalkort eller swish, men kontanterna är viktiga av många skäl; för att skydda din integritet, för att systemet inte ska kollapsa så fort strömmen går, och inte minst för att inte göda bankerna. I april lanserades en ny hemsida som uppmanar vanligt folk att använda kontanter för att förhindra att de avskaffas. Nya Tider fick en intervju med en av sidans upphovsmän, David Bergquist.

Dåligt granskad yrkesgrupp med makt

DEBATT

Polisen vädjade till ligister att inte kasta sten – fick rutan krossad

INRIKESI Nyköping har våldsamma upplopp härjat i invandrartäta miljonprogramsområdet Brandkärr under augusti månad. Efter att ett 20-tal ungdomar utfört skadegörelse kom flera polisbilar dit. De blev då attackerade med stenar. På Facebook vädjade Nyköpingspolisen till ligisterna att sluta med stenkastningen. Men redan tre dagar senare inträffade samma sak: skadegörelse följt av stenkastning när polisen kom dit.

Gå till arkivet

Send this to a friend