Nya Tider är en oberoende veckotidning med presstöd.

Sanna Hill: Därför väcker Nya Tider reaktioner

I dagarna blev det känt att den kände SD-prästen Axel Karlsson utesluts ur sitt parti, tillsammans med nio andra. Anledningen var att Axel inte lyssnat då partiledningen uppmanat honom att inte skriva i bland annat Nya Tider – en tidning som man inte ”helt säkert” visste var den stod politiskt. Axel Karlsson, som frilansade för tidningen, hade inte skrivit något olämpligt, det var man noga med att understryka. Inte heller kunde man (föga förvånande) hitta något olämpligt i tidningen Nya Tider. Men man uteslöt Axel, för säkerhets skull. Bidrog gjorde även att Axel vid ett tillfälle hade låtit publicera sig i den nationaldemokratiska tidningen Nationell Idag i sin roll som präst inför kyrkovalet 2013.

Vi har en policy i vår tidning enligt vilken redaktionsmedlemmar inte får vara med i politiska partier och organisationer. Denna regel gjorde bland annat att vår tidigare ansvarige utgivare inte kunde fortsätta på sin post, då han bestämde sig för att välja politiken framför att arbeta fristående. En hård regel, kan tyckas, men nödvändig. Nya Tider är ärliga i sitt värnande om oberoende och vill att läsarna ska få vad vi säger att vi erbjuder – en fri, objektiv och oberoende media. Jag tror att vår policy är viktig för den fria åsiktsbildningen. Tidningar med politiska agendor har betydligt svårare att rapportera utan vinklingar än tidningar vars existenssyfte är att ge en objektiv bild av verkligheten.

Motiveringen till Axel Karlssons uteslutning ur Sverigedemokraterna är märklig, minst sagt. Att Nya Tider grundades som en oberoende tidning och att det inte går att hitta något som helst ”rasistiskt” i tidningen var det ingen i SD:s partistyrelse som ifrågasatte. Däremot menade man att några personer som arbetar för Nya Tider tidigare varit aktiva i partier som SD inte gillar. ”Felplacerad”, som styrelseledamoten Mikael Jansson uttryckte det i Kyrkans tidning. För mig betyder ”tidigare” att man numera inte längre är aktiv där. Med SD-ledningens retorik ska Socialdemokraterna fortfarande dömas för att de en gång låtit uppföra det rasbiologiska institutet i Uppsala och Jimmie Åkesson själv dömas för sitt engagemang i SD under en tid där partiet hade en betydligt mer frasradikal retorik.

Motiveringen håller helt enkelt inte för att utesluta en aktiv och initiativrik medlem. Men det är nog också här svaret finns, en handlingskraftig person uppfattas lätt som ett hot av den sittande partiledningen.

Axel Karlssons artiklar i Nya Tider har varit mycket uppskattade av sverigedemokrater runt om i landet, just för att prästen skrivit mestadels om partiet och dess aktioner och möten. I dagarna anmälde Karlsson sig själv till Domkapitlet för att få det klarlagt att han inte har skrivit något olämpligt i Nya Tider – ett klyftigt agerande av Karlsson som naturligtvis vet med sig att hans alster har skrivits med god journalistisk etik. Jag är övertygad om att Domkapitlet kommer att komma fram till samma slutsats efter att ha granskat prästens artiklar i vår tidning.

Vad är det då Nya Tider rapporterar om som gör att vi har väckt så stor uppmärksamhet i media? Vi tar helt enkelt upp saker som inte, av olika skäl, kommer fram i media som ägs av de stora förlagsjättarna. Vi var den enda tidning som lät invånarna i den lilla orten Lerbäck komma till tals då deras äldreboende skulle göras om till asylboende. Vi gjorde en granskande artikel om Ungdomsstyrelsen som nekade SDU bidrag. Vi rapporterar om händelserna i Syrien och låter även den majoritet som inte sympatiserar med de väststödda rebellerna komma till tals.  Ämnena blir kontroversiella – inte för att de egentligen är det – utan för att etablissemangets media systematiskt vägrar att rapportera om det.

I och med att objektivitet har kommit att bli något kontroversiellt i media kommer Nya Tider få finna sig i att bli kallade både det ena och det andra. Dock inte utan mothugg. Vi vet med oss att vi varken är extrema eller går något partis ärenden. Vi är Nya Tider, Sveriges enda obundna veckotidning som rapporterar om verkligheten utan skygglappar.

 

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Moldavien balanserar mellan krig och omöjlig neutralitet

Moldavien balanserar mellan krig och omöjlig neutralitet

🟠 OPINION: IURIE ROSCA Moldavien är trängt mellan öst och väst, Ryssland och Nato. När fronten i Ukraina flyttar sig västerut och ser ut att krackelera på allt fler ställen ser debattören Iurie Rosca ett hot mot att stridigheterna spiller över på hans eget land, Moldavien, där en del redan kontrolleras av ryska ”fredsbevarande” trupper. Men samtidigt är Putin överraskande undfallande i vissa frågor och har till och med lovat att inte angripa led¬ningen i Kiev. Varför? undrar Rosca, och menar att det finns starka kraf¬ter som tjänar på att kriget drar ut på tiden och till och med utvidgas.

Trollfabriker och medias trollsång

Trollfabriker och medias trollsång

🟠 CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET Det är bråda tider just nu. I massmediernas redaktioner springer journalister runt som yra höns och kacklar gemensamt: ”Trollfabrik, trollfabrik, trollfabrik.” Artikel efter artikel pumpas ut om det vagt definierade men påstått allt mer överhängande hotet mot samhället som Sverigedemokraterna menas utgöra. Men få verkar se var den verkliga trollsången kommer ifrån.

Socialminister Jakob Forssmed ser inga problem med covidvaccinerna, men vad säger Angus Dalgleish, professor i onkologi?

Socialminister Jakob Forssmed ser inga problem med covidvaccinerna, men vad säger Angus Dalgleish, professor i onkologi?

🟠 OPINION: ELSA WIDDING Socialminister Jakob Forssmed påstår att vaccinationerna mot Covid-19 är säkra och effektiva. Detsamma påstår hälsominister Acko Ankarberg Johansson som dessutom tillägger att vaccinerna mot Covid-19 är bra för folkhälsan. Samtidigt blir allt fler svenskar smärtsamt medvetna om att så inte alls är fallet när nu plötsligt allt fler nära och kära drabbas av accelererande cancerförlopp, som idag går under benämningen ”turbocancer”.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Bob Dylans syn på världen, sedd genom låttexter

🟠 BOKRECENSION Stjärnorna är också fans. Även de tittar upp mot sin stjärna och drömmer. Så här på ålderns höst (han fyller 83 i år) har Bob Dylan skrivit sin tackbok till några av de som inspirerade honom till att bli vår tids störste låtskrivare. Bob Dylans betydelse för modern kultur går knappast att överskatta, han har beskrivits som ”den som gav popmusiken en hjärna”. Förutom otaliga skivor har han även givit ut en del böcker. Denna den senaste är, precis som självbiografin Chronicles, Volume one (2004) skriven i en fri och associativ stil genom vilken Dylan ofta ger fritt spelrum åt sin fantasi.

Varför är det tabu att tala om Swexit?

🟠 BOKRECENSION Varför var vänstern på 1990-talet skeptisk till EU:s föregångare EG medan de borgerliga var entusiastiska, och varför är det främst högermänniskor som idag ifrågasätter EU? Carl Albinsson, själv tidigare moderat och öppen anhängare av EU, granskar i sin bok Varning för Swexit! Högerväljarnas kluvna syn på EU opinionens svängningar och ger de borgerliga råd för hur de ska undvika den Swexitdebatt som deras väljare vill ha.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.