Skip to Content

Skuldberget större än någonsin

Digital utgåva

Svenskarnas belåning av fastigheter och bostadsrätter slår rekord. Totalt är svenskarna skyldiga bankerna över 3,6 biljoner kronor.

Publicerad: 1 augusti, 2017, 21:03

 • Svenska

Läs även

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Bertil Andersson

  Så här skriver man biljon, 1 000 000 000 000. Om man delar 3 600 000 000 000 med Sveriges befolkning,
  10 000 000 så bli skulden per person 360 000 per person. Vad är det nu man vill tuta i oss?

  • Moritsaru

   3600 miljarder i fasth skulder 500 miljarder kommunskulder 1000 miljarder i statsskuld = 2 miljoner kr /2barnsfamilj . ? Vad är det nu man vill tuta i oss … Varenda fattigpensionär ,förståndshandikappad, barn,arbetslös ,arbetare är mao skyldig 500 000 kr / person …Så rika är ni…

   • Bertil Andersson

    Vi får bena upp det lite, svenskarna är skyldiga bankerna 3,6 biljoner totalt. När nyheter idag skriver totalt så tolkar jag det som bostadslån inklusive konsumtionslån tillsammans. Räknar man bort de under 18 år som utgör ca 1,8 miljoner så höjs den tidigare summan från 360 000 till 439 000 per person.
    Hur mycket kommunerna och staten är skyldiga vill politikerna gärna få det till är Svenssons konsumtionsiver trots att dessa skulder kan endast tillskrivas politikerna.
    Det är riktigt lågt när politikerna går ut med att vi lånar för mycket till våra bostäder. Man har helt glömt att staten ända sedan 70 talet friskt har hjälpt byggindustrin på alla sätt utan att ta byggbranschen i örat när det har gått för långt.
    Detta har gjort att bostadspriserna ligger skyhögt över alla andra varors prisutveckling, det finns ingen vara eller produkt som har stigit mera än boende. Detta tillsammans med att politikerna har sussat gott när svenskarna har skrikit sig hesa ända sedan 70 talet om att det byggs för lite bostäder.
    Sedan kommer den känsligaste punkten att i Sverige har vi generellt mycket låga löner vilket gör att även om man är ansvarsfull så finns det inget utrymme med att spara ngt.
    Men fackföreningarna skäms inte det minsta utan man står och hävdar att vårt välstånd är deras verk. Ja verkligen.
    “Vad är det nu man vill tuta i oss?”
    Om politikerna tuggar om att svensken lever oansvarigt tillräckligt länge så blir det till slut en sanning så politikerna kan införas ännu flera restriktioner på bostadslånemarknaden.
    Det var precis detta som hände 2010. Folk var desperata för att få tag på en bostad så priserna höjdes orimligt och det var då regeln om 15 % kontantinsats infördes.

    Min fråga till politikerna blir; fick folk mer pengar att kunna skaffa sin en bostad pga detta?
    Ökade antalet tillgängliga bostäder pga detta?

Dystra utsikter för Sveriges ekonomi

EKONOMIKronan fortsätter tappa i värde, inflationen sjunker, arbetslösheten stiger och oron ökar i den svenska ekonomin som helhet. Konjunkturinstitutets senaste rapport den 9 oktober är inget undantag från den senaste tidens allt mer deprimerade ekonomiska prognoser. Även det så kallade inköpschefsindexet ger en bild av industrins vikande tro på framtiden.

Vad händer med räntan?

ANALYSSveriges räntepolitik, tillsammans med tre andra länder, fortsätter att sticka ut genom att hålla kvar vid en negativ styrränta. Riksbankens prognos för en räntehöjning i december i år eller januari nästa år ligger fast, men bankernas chefsekonomer trummar för att det inte skall ske. Konjunkturen ser också ut att vika neråt snabbare än förväntat. Sämre tider och recession lurar i vassen och gör ränteprognosen osäker.

Minusränta på sparkontot – så skjuter bankerna sig själva i foten

EKONOMITidigare har endast banker haft negativ ränta från Riksbanken, men nu flaggar Nordeas storägare Sampo, med dess vd Kari Stadigh i spetsen, för att det kan vara dags att införa minusränta även för privatsparare. Mads Palsvig, före detta investmentbankman, tror att detta kan vara ett sätt att undgå en ekonomisk krasch för bankerna, men det blir dyrköpt.

FN:s fraktsubventioner skapar problem för världshandeln

ANALYSEn viktig faktor för Kinas enorma expansion av sin e-handel till väst har varit att FN:s postunion, UPU, subventionerat Kinas fraktkostnader. Det har gått så långt att ett företag i Kina som skall leverera en produkt till en kund i Sverige eller USA, har lägre fraktkostnader än vad ett företag i respektive land skulle ha för att leverera till samma kund i sitt eget land. Systemet skapar allvarliga problem och USA har beslutat sig för att lämna UPU den 19 oktober i år.

Försökte betala kontant på restaurangen – brottades ner av ordningsvakter och fördes ut i handfängsel

REPORTAGEIngemar Ramell, 52, ville betala sin nota på O’Learys vid Göteborgs central med kontanter. Personalen vägrade ta emot pengarna med hänvisning till att restaurangen är kontantlös, något han inte upplysts om i förväg. Istället tillkal­la­des ordningsvakter som brottade ned Ingemar och satte handfängsel på honom – samtidigt som pengarna låg på bordet.

Skatteverket riktar momsvapnet mot privata vårdgivare – sjukvården krisar

ANALYSDen 1 juli i år ökade privata vårdgivares kostnader för inhyrd personal i ett slag med 25 procent. Ökningen beror på att bemanningstjänster i sjukvården inte längre är undantagna från mervärdesskatt, som de varit tidigare. Offentlig sjukvård kompenseras för den ökade kostnaden, men privata vårdgivare får inte samma ersättning. Det kommer därmed att bli påtagligt svårare att driva privat vårdverksamhet i Sverige. Samtidigt påvisar en OECD-rapport dystra siffror för svensk sjukvård i stort.

Foto: Pixabay

Förslag: Värnskatten avskaffas den 1 januari 2020

Regeringen har idag offentliggjort en promemoria som innehåller ett förslag till att avskaffa den så kallade ”värnskatten”. Förslaget till att avskaffa värnskatten är en del av det så kallade januariavtalet mellan regeringspartierna, Centern och Liberalerna. Tidpunkten som föreslås är den 1 januari 2020.

Kan pensionerna ta slut?

ANALYSPensionssystemet debatteras med jämna mellanrum, och det finns verkligen anledning till att göra det. De flesta medborgarna tycks tro att deras intjänade pensionsrätter är säkrade med någon form av fondering, att de pengar som betalas in via arbetsgivaravgifterna läggs på hög. Det är tyvärr inte en korrekt beskrivning av verkligheten. Huvuddelen av dessa pengar går istället direkt till utbetalningar till dagens pensionärer. Samtidigt skapas en skuld i pensionssystemet till de som arbetar, som växer år efter år.

Gå till arkivet

Send this to a friend