Skip to Content

Turinge kyrka med sockenstugan i förgrunden. I hundratals år, i tusentals socknar över hela Sverige, hölls sockenstämma där lokalbefolkningen beslutade om angelägenheter som rörde deras socken. Debattören Klaus Bernpaintner menar att i takt med att makten kontinuerligt flyttats längre bort från invånarna har storskaliga destruktiva samhällsexperiment kunnat genomföras. Foto: Wikimedia/Holger.Ellgaard
OPINION: KLAUS BERNPAINTNER

Storskaligt är progressivt, lokalt är konservativt

PappersupplaganNya Tider v. 11

Regeringsformen börjar: ”All offentlig makt i Sverige utgår från folket... Den förverkligas genom ett representativt och parla­mentariskt statsskick och genom kommunalt självstyre.” Om det där med kommunalt självstyre verkligen vore sant skulle Sverige varit i mycket bättre skick än i dag. Det argumenterar Klaus Bernpaintner för i veckans debattartikel.

Publicerad: 12 mars, 2020, 10:05

  • Svenska

Läs även

För tio år sedan fick jag en idé om att jag ville vara med och förbättra Sverige, eller i alla fall hemorten, en förort söder om Stockholm. Jag besökte mitt kommunhus och intervjuade några lokalpolitiker. Jag fick till och med en kort audiens hos självaste kommunalrådet. Det jag minns starkast från besöket är hans sammanfattning: ”Egentligen har vi inte mycket att säga till om.

Av kommunens budget går 85 procent åt till att uppfylla kommunallagen. Det lilla som blir kvar kan vi använda till sådant som vi tycker är viktigt för just vår kommun.” Det är nog riskfritt att gissa att det i dag går åt mer än 85 procent till att uppfylla inte bara kommunallagen utan alla nya pålagor från centralmakten som tillkommit sedan dess.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Klaus Bernpainter

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • burnedout

    Bra och informativt. Förr i tiden utsâgs du till en befattning, m.a.o. du erhöll ett uppdrag, exvis sockenskrivare, av dina grannar i socknen, ett uppdrag för att fullfölja en arbetsuppgift. Det uppdraget kunde beslutas pâ sockenstämman och fan om du inte skötte ditt uppdrag. Det var alltsâ inget som du värvade dig för som “Jan Emanuel” eller gled igenom med partibok i Socialdemokraterna. Som dagens charlataner som bara är ute efter egen vinning och glömmer bort uppdraget och för vem man utför det. Vi kommer nog se stora förändringar i de kommande tiderna hoppas jag. Det finns mycket att göra och mânga mânga mâste bort.

Vårens ankomst – bokstavligt talat ett ljus i mörkret

HEMMAGlad såsom fågeln i morgonstunden helsar jag våren i friska naturn, lärkan mig ropar och trasten i lunden, ärlan på åkern och orren i fur’n. Se hur de silfrade bäckarna små, hoppa och slå, hoppa och slå vänliga armar kring tufvor och stenar, se hur det spritter i buskar och grenar af lif och af dans, af lif och af dans i den herrliga vårsolens glans! – Vårsång, av Herman Sätherberg

Sverige behöver en kulturrevolution mot ungdomsbrott

KRÖNIKA

Hyllad vänsterextremist dömd i knark- och bombhärva

INRIKESI september förra året spärrade polisen av ett område i Landala i Göteborg sedan de påträffat kraftiga sprängladdningar vid ett tillslag mot två vänsterextremister. En av dem visade sig vara Hannes Westberg, den vänsteraktivist som blev rikskänd efter att ha blivit skjuten av polisen under upploppen i Göteborg. Nu har de båda männen dömts till långa fängelsestraff.

Coronavirusets effekter ökar snabbt, fler krispaket samtidigt som konkurserna ökar

ANALYSRegeringens försök att mildra de ekonomiska effekterna av Coronaviruspandemin blir allt mer långtgående. Hela branscher tvingas att nästan stänga ner verksamheten och fler företag går i konkurs. Bedömare menar att 50 procent av de privatanställda riskerar att förlora jobbet, i ett värsta scenario. Innehållet i regeringens åtgärder kan också tolkas helt annorlunda av Skatteverket än av regeringen. Det riskerar att skapa problem för småföretagen. Samtidigt måste vi börja fundera på hur nästa kris skall kunna hanteras bättre.

Sveriges hantering visar föraktet mot de äldre

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETSpridda kommentarer i debatten antyder det som de svenska myndigheternas agerande visar i praktiken: Äldre ses inte som medborgare värda att skydda. Sverige utmärker sig nu genom den nonchalanta inställningen till coronavirusets framfart, men acceptansen för smittspridning säger också något om vår inställning till den äldre delen av befolkningen. Principen verkar vara att så länge främst personer som lämnat arbetsmarknaden dör, är det ett pris värt att betala.

Sverige och Ungern – en fallstudie i individualistisk kontra nationalistisk virushantering

OPINION: ERIK ALMQVISTEfter ett blodigt 1900-tal med två världskrig, våldsamma revolutioner och över fyra decennier av kommunistisk ockupation är ungrarna vana att hantera nationella kriser och utmaningar. Man vet hur man stålsätter sig, går samman och underordnar sig allmänintresset. Kanske blir coronavirusets 2020 året då även svenskarna får lära sig vikten av dessa dygder – den hårda vägen. Det berättar Erik Almqvist, före detta riksdagsman för Sverigedemokraterna, numera bosatt i Ungern.

Forskare i upprop mot regeringens hantering av coronasituationen

INRIKESSex svenska forskare kräver nu att regeringen omedelbart vidtar åtgärder för att motverka spridningen av coronasmittan, och lyfter bland annat fram Sydkoreas framgångsrika linje att spåra, testa och behandla. Även i Norge reagerar smittskyddskunniga på Sveriges agerande.

EU sviker Italien – Ryssland skickar massiv hjälp

UTRIKESRyssland har skickat tonvis med utrustning och hundratals militära läkare och experter för att bistå Italien i deras hårda kamp mot det dödliga coronaviruset. Även Kina har skickat viktig hjälp till Italien, som trots medlemskap i både EU och Nato knappt alls fått något stöd därifrån. Besvikna italienare har därför börjat hala EU-flaggan och i ren trots hissar de istället hjälpnationernas flaggor. Rom, som vädjat till USA om hjälp, upptäckte chockat att amerikanerna istället flugit ut livsnödvändig utrustning från Italien.

Gå till arkivet

Send this to a friend