Skip to Content

Klippans kommun i Skåne arkiverar uppgifter om jobbsökandes politiska engagemang och religiösa åskådning. När man söker arbete får man även fylla i vad man tycker om homosexualitet och om någon familjemedlem har kontakt med ”högerextrema grupper”.
INRIKES

Svensk kommun bryter mot lagen – åsiktsregistrerar jobbsökande

PappersupplaganNya Tider v. 05

Klippans kommun i Skåne sparar och arkiverar uppgifter om jobbsökandes ”livsåskådning”. Bland frågor de sökande ska svara på är om man är religiöst eller politiskt aktiv, samt vilken inställning man har till homosexualitet och personer med invandrarbakgrund. Även politiska åsikter hos den sökandes familj kartläggs. Svaren arkiveras och vad man anser privat i olika frågor används sedan för att välja ut vilka som ska få jobb.

Publicerad: 2 februari, 2018, 16:37

 • Svenska

Läs även

I ett dokument från Klippans kommun som Nya Tider kommit över och som har titeln ”Underlag för bedömning av lämplighet att utföra uppdrag inom Socialförvaltningen” framkommer ett flertal besvärande frågor som jobbsökande som vill arbeta på uppdrag inom kommunen måste svara på.

Man frågar bland annat om den sökande är religiöst aktiv eller politiskt aktiv, men även om någon i den sökandes familj har kontakt med ”högerextremistiska grupper”, utan att för den skull förtydliga vad man menar eller vilka grupper som anses ”högerextrema”. Man går inte heller in på varför detta är relevant för att den sökande skall kunna utföra sitt uppdrag. Religiös extremism, vänsterextremism och liknande är kommunen inte heller intresserad av att få svar om.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • latmask

  Inte har jag eller någon i familjen någon kontakt med högerextremister. Då blev det sparken omedelbums från SD.
  Men går det bra att vara med i Guds Barn?
  Apropå vänsterextremism: Är Kommunistiska Partiet att betrakta som vänsterextremt, de fick ju inte hyra lokal i Borås?

 • Micke

  Problemet här är att det troligen redan finns folk som har fått anställningar eftersom de valde att svara på dessa olagliga frågor. För att rätta till detta måste samtliga som har fått jobb efter att ha fyllt i dessaa fält omedelbart sparkas och en ny rond med ansökningar tas upp utan olagliga frågor och där arbeteserfarenhet på olagligt jobb INTE är meriterande. För extra säkerhet behöver en neutral part hålla i dessa nya ansökningar för att säkerställa en rättis anställningsprocess.

 • RMG49

  Det är väl bara för vem som helst att göra en polisanmälan. Det är ju ett lagbrott. Samma sak hände i det korrupta Göteborg där jag bor. Men några uppföljningar om vad som hände med de ansvariga gavs aldrig från media. Blir nog samma sak här i Klippans kommun. Locket på !

Det kontantlösa samhället kommer närmare – unga storstadsbor positiva, äldre personer oroade

ANALYSKampen om kontanterna skärps och inställningen till kontanter och andra betalningssätt delar befolkningen mellan stad och land samt mellan ung och gammal. Det finns även en konflikt mellan synen på smidiga betalningar och ett stabilt betalningssystem. En annan aspekt är makten över betalningarna och vem som tjänar pengar på betalningstransaktioner. Striden om kontanterna närmar sig ett avgörande. Bankerna vinner på ett kontantlöst samhälle, medan den enskilde medborgaren förlorar.

Helsingborg överlåter mark för byggande av en stor moské

INRIKESDen 17 november beslutade Helsingborgs kommunfullmäktige att godkänna marköverlåtelse till den muslimska församlingen Al-Sunnah för uppförande av en moské. Samtliga partier i kommunen röstade för, utom SD. I debatten som föregick beslutet, menade Michael Rosenberg (SD) att de övriga partierna låter parallellsamhällen växa fram, utan att ens inse det.

Gymnasieskolor övergår till distansundervisning

INRIKESFram till vårterminen kommer gymnasieskolor att övergå till distansundervisning enligt ett nytt beslut från regeringen på rekommendation av Folkhälsomyndigheten. Men vissa elever kommer undantas de nya reglerna, bland annat invandrare på introduktionsutbildningar.

Gymnasieafghan försökte våldta mitt på ljusa dagen – döms till 14 månader och utvisning

BROTT & KRIMINALFALLShad Mohammad Ashori, 20, döms av Hovrätten för övre Norrland för att ha försökt våldta en kvinna i en vänthall vid busstorget i Kalix mitt på blanka eftermiddagen i somras. Han skulle egentligen ha utvisats tidigare men fick stanna i Sverige genom regeringens kontroversiella gymnasielag.

Utökade restriktioner för att öka stödet för massvaccinering i Sverige

INRIKESEfter att Storbritannien blivit det första landet i Europa som godkänt ett coronavaccin är det många som undrar hur lång tid det tar innan Sverige följer efter. Sverige har redan avtal med flera vaccintillverkare men har samtidigt en relativt stor andel av befolkningen som är skeptiska till de snabbt framtagna vaccinerna. En väg för att öka acceptansen för massvaccinering kan bli fortsatta och hårdare restriktioner och en ny pandemilag är redan under bearbetning för att ge regeringen mer möjligheter till just detta.

EU vill förbjuda jakt på 10 procent av Sveriges yta

EUROPEISKA UNIONENEU-kommissionen föreslår att jakt ska förbjudas på en stor del av Sveriges yta. Detta enligt unionens strategi för biologisk mångfald, där minst 10 procent av EU:s yta skulle omfattas av så kal­lat ”strikt skydd”. Denna skyddsnivå ser även ut att upphäva den svenska allemans­rätten, då endast ”strikt kontrollerad turism” ska tillåtas. Svenska Jägareförbundet är starkt kritiska till förslaget och skriver att det är ”anmärkningsvärt att jakt – som är ett hållbart brukande – likställs med gruvdrift”. Nya Tider har talat med Jägareförbundets kommunikationschef Magnus Rydholm, som säger att det är tydligt att EU söker allt fler befogenheter inom jaktpolitiken.

Muslimsk gatubön blockerar gata på Östermalm

INRIKESMed kravet att hån mot religion ska kriminaliseras, samlades ett femtiotal muslimer utanför den franska ambassaden i Stockholm, där de protesterade och genomförde en gatubön. Många har uttryckt irritation över kraven och blockerandet av gatan, men manifestationen fick bland annat stöd i Dagens Nyheter. I Frankrike har gatuböner ägt rum i flera år, ett fenomen som kritiserats av bland andra Nationell Samlings partiledare Marine Le Pen.

”Ingrid och Maria” frikänns från hets mot folkgrupp

INRIKESDen 23 november friades de båda samhällskritiska journalisterna Ingrid Carlqvist och Maria Celander från hets mot folkgrupp. Åtalet gällde en debattartikel om risken med muslimer som arbetar på apotek, publicerad på deras hemsida i juli förra året. Till Nya Tider säger Carlqvist att hon egentligen inte befarade en fällande dom, men att frikännandet är oerhört viktigt för den svenska yttrandefriheten.

Gå till arkivet

Send this to a friend