Skip to Content

Svensk kultur. Rödtimrade stugor med vita knutar, midsommar och sill. Men kulturen är även sociala koder, beteenden och moral. Foto: Alf Ronnby
OPINION: ALF RONNBY

Svensk kultur i ett nötskal

Vad är typiskt för svensk kultur? För dem som lever mitt i den svenska kulturen, är de kulturella dragen en självklarhet. Det är först när någon ställer frågan vad som kännetecknar svensk kultur, det kan vara svårt att sätta fingret på vad det är. Sociologen Alf Ronnby presenterar här kulturen i ett nötskal.

Publicerad: 26 mars, 2017, 20:18

  • Svenska

Läs även

Det finns nog inget mera svenskt än allemansrätten. Mig veterligt har inte medborgare i andra länder samma frihet att vistas ute i någon annans skog och natur. Inte ens i Danmark, som vi i mycket delar kultur med, finns denna hävdvunna frihet och rätt att vistas på annans mark och till och med campa/tälta ett dygn.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Alf Ronnby

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Dacke

    För alla som bor, eller bott utlands i många år vet att det är skillnad på tänkande. Nu studsar en stor del av vår befolkning, men inte alla dom som upplevt hur vardagen ter sig i “mindre” utvecklade länder och av den anledningen blir de heller aldrig någonsin som Sverige. Vårt tänkande har formats under sekler, som sedan satt sin prägel på varje svensk. Vi har nått ekonomiska, vetenskapliga och industriella framgångar som nu visar sig i den stora flyktingström som äntrar vårt land. Eftersom vi alltid talar sanning och aldrig ljuger tror vi naturligtvis gott om alla. Vi tror att de flesta som kommer är välutbildade oftast läkare, civilingenjörer eller annan akademisk examen. Det som byggt den svenska framgången är just ärligheten, punktligheten och noggrannheten och det är en ytterst sällsynt vara i andra länder på klotet. Det finns politiker (sossar) som påstår att Sverige saknar kultur och vad är annars kultur – än det svenska tänkandet?

  • PETER NYMAN

    Nu när MuslimskaBrödraskapet flyttar hela sin verksamhet till SVERIGE såfår VI väl ändra lite på vårt så fina kulturmönster.Flera länder har terror stämplat MB.men något sådant kommer alldrig att ske i SVERIGE då VI har så fin kultur.Och så många inom S-MP samarbetar nära med MB,så kommer vårt fina kultur arv alldrig att terror stämpla dessa fina parti vänner till S-MP,det ät en del av vår kultur att samarbeta och hjälpa terrorister.Givetvis kommer MB att få ett stort ekonomiskt stöd,då det är en del av vårt kulturarv,att hjälpa alla stackare som blir terrorstämplade.HEJA SVERIGE.

Skamlösa lögnaren Oisín Cantwell på kloaken Aftonbladet spottar på mördad 19-åring

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDet är inte ofta man möter en fräckhet så skamlös att den bokstavligt tar andan ur en. Men Oisín Cantwell, kolumnist på Aftonbladet, lyckas verkligen med sin artikel den 6 oktober om mordet på Tommie Lindh.

Borås: 16-årig pojke skjuten i bröstet med hagelgevär – två jämnåriga invandrare häktade

BROTT & KRIMINALFALLEn 16-årig pojke blev skjuten i bröstet med ett hagelgevär i ett naturområde i utkanten av Borås. Innan dess ska han ha tvingats att ta av sig kläderna och försökt fly genom att hoppa i vattnet. Två jämnåriga ynglingar med bakgrund i Mellanöstern sitter nu häktade för mordförsök.

Mycket kol i jordens inre

KRÖNIKARådande klimatdebatt utmålar kol och koldioxid som stora hot mot jordens liv och klimat. Det är en märklig syn, eftersom kol tvärtom är förutsättningen för allt liv på jorden. Det är också en historielös syn.

Kampanj mot sexhandel – hundratals män ville köpa sex av barn

INRIKESUnder helgen lockades män att registrera sig på en så kallad ”sugardatingsida”, hyrflickvän.se, som utgav sig för att sätta män beredda att betala för intima möten i kontakt med unga snygga tjejer. 808 män lockades av devisen, ”Du är rik och generös. Hon är snygg och sugen”. Hela 16,6 procent av männen sökte specifikt efter minderåriga tjejer under 18 år. Men hela sidan var en anti-sexköpskampanj skapad av organisationerna Realstars och Child10.

Sverige är ”västvridet”, olyckligtvis

KRÖNIKA

Presstitutes – Så påverkar säkerhetstjänsterna opinionen

OPINION: PIA HELLERTZDen tyske journalisten Udo Ulfkottes bok om köpta journalister som skriver på beställning åt olika säkerhetstjänster blev snabbt en bestseller i Tyskland. Han kal­lar fenomenet ”presstitutes”, prostituerad press, och han erkänner att han själv hörde till denna skara. Veckans debattör, doktor Pia Hellertz, djupdyker i denna viktiga fråga.

Hur många hål tål Estonia?

ANALYSMåndagen den 28 september avslöjades på Dplay, en nordisk TV-kanal (Discovery play), en sensationell uppgift. I en dokumentärserie i fem delar, med det talande namnet Estonia – fyndet som förändrar allt, skildras mörkläggningen av M/S Estonias förlisning, samt en möjlig förklaring – ett hål i skrovet. Fyndet var så omtumlande att Sveriges och Estlands statsministrar, Stefan Löfven och Jüri Ratas, hade träffats redan på tisdagen den 22 september i Sagerska palatset i Stockholm för överläggningar. Det finns nu fyra dokumenterade eller teoretiska hål som omtalats – eller finns det fler?

Kändisspäckat på alternativa bokmässan i Stockholm, På den online-sända bokmässan talade bland andra profilerna Runar Søgaard och Karl Hedin

REPORTAGEDen 26 september gick en alternativ bokmässa av stapeln i Stockholm. På grund av rådande regler gällande pandemin valde arrangörerna att endast ta in en publik på 50 personer och istället erbjuda allmänheten en sändning av hela eventet. På talarlistan fanns många kända profiler, bland andra industrimiljardären Karl Hedin, medieprofilen Runar Søgaard och den före detta polisen Peter Springare.

Gå till arkivet

Send this to a friend