Mexikanske ambassadören Juan José Gómez Camacho och schweiziske ambassadören Jürg Lauber visar upp avtalet efter att det färdigställts, fredagen den 13 juli i år. Det ska nu undertecknas vid en konferens i Marrakesh den 10-11 december, men allt fler länder drar sig ur med hänvisning till sitt nationella självbestämmande. Foto: FN:s presstjänst

Sveriges övergångsregering tänker skriva på FN:s migrationsavtal

Det stormar kring FN:s migrationsavtal Global Compact. Ett tiotal länder har redan förkastat det, men Sveriges regering tänker ställa sig bakom det när det avhandlas vid en internationell konferens den 10-11 december i Marrakech, Marocko. Juridikprofessor Anne Peters påpekar att regeringar gillar gråzonen med sådana ”mjuka lagar”, eftersom de då slipper diskussion och omröstning i parlamentet, men att avtalet ändå kommer att ha inverkan på Sveriges politik.

Allt fler länder drar sig ur det hårt kritiserade migrationsavtalet ”Global Compact on Safe, Orderly and Regular Migration”. Samtidigt växer motståndet mot avtalet i Sverige. Trots detta har Stefan Löfven (S) för avsikt att skriva under avtalet om det inte blir regeringsskifte innan dess.

Efter att det länge varit tyst om frågan i systemmedia och migrationsavtalet lyfts fram endast av Nya Tider och andra alternativa medier, har nu även andra aktörer så sakteliga börjat vakna. I riksdagen är det dock inte Sverigedemokraterna som tagit tag i frågan, utan Moderaterna. Partiet kräver nu att regeringen kommer till riksdagen och redogör för förhandlingarna. Har en övergångsregering ens mandat att skriva på ett avtal?

Heléne Fritzon (S), migrationsminister och biträdande justitieminister. Foto: Regeringskansliet

Joanna Abrahamsson, press­sekreterare till migrationsminister och biträdande justitieminister Heléne Fritzon (S), säger till Nya Tider:

– Frågan om hur Sverige kan stötta en icke-bindande generalförsamlingsresolution aktualiseras först när ramverket är antaget och blir därmed en fråga för då sittande regering.

NyT: Generellt ska väl en expeditionsministär endast sköta rutinärenden. Kan detta avtal verkligen räknas som ett sådant med tanke på att flera andra länder dragit sig ur med hänvisning till sitt nationella självbestämmande?

– Vad gäller internationellt samarbete har en övergångsregering i princip oförändrade befogenheter, hävdar Abrahamsson.

Flera länder anser dock att migrationsavtalet har stor påverkan på deras säkerhet. Sedan Nya Tider senast skrev om ”Global Compact” har ytterligare länder tillkommit som ratar hela förslaget och vägrar skriva på, bland andra Tjeckien och Israel. I många länder har avtalet, till skillnad från Sverige, lett till en het debatt som fått mycket utrymme i media.

Ungerns utrikes- och handelsminister Péter Szijjártó sade att Global Compact ”står helt i strid med sunda förnuftet, Ungerns intressen och avsikten att återställa Europas säkerhet”.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Du förtjänar sanningen

Du förtjänar sanningen

🟠 LEDARE Massmedier granskar inte längre makten. De är numera en integrerad del av etablissemanget och deras roll är inte längre nyhetsförmedling av sanningen utan att skapa och styra det politiska narrativet. Oavsett deras påstådda politiska olikheter har de enats och ställt sig på samma sida i de viktigaste av frågor.

Truckers Go! Go Truckers!

Truckers Go! Go Truckers!

🟠 OPINION: Magnus Stenlund Kanada revanscherar sig. I ett land man närmast gett upp om helt, där karantänsidiotin tilltagit till nästan samma nivåer som i de mer sydliga forna brittiska kolonierna Australien och Nya Zeeland, har gräsrötterna nu bestämt sig för att nog är nog. Det menar veckans debattör Magnus Stenlund, som gläds åt Frihetskonvojen som parkerade utanför parlamentet i Ottawa sista helgen i januari och fortfarande vägrar ge sig.

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Guldbaggegalans förfall

🟠 KULTUR Guldbaggegalan har länge varit något jag har sett fram emot och njutit av, att först se filmstjärnor anlända på röda mattan och sedan följa prisutdelningen med spänning, ledd av en rolig konferencier. Numera är det dessvärre plågsamt att se den, bland annat på grund av vulgärt språk och politisk propaganda. Den första och sista delen leddes i år av okända afrikaner som hade ett vulgärt språk, med uttryck som ”What the fuck!”

Legender: Bakom kulisserna av myterna som styr oss

🟠 KULTUR I en värld mättad med info-fiction – virala inlägg på X, blockbusters eller valkampanjer – är legender inte längre berättelser från förr. De är en industri, en strategisk konst, som Bruno Fuligni avslöjar i sin bok ”Le Bureau des légendes décrypté”, där han utforskar spioners tekniker för att skapa trovärdiga täckmantlar. ”Le Bureau des légendes” är den franska titeln på TV-serien ”Falsk identitet” som sändes i SVT 2016.

Jättevargen ylar igen

🟠 Forskare: Första utrotade djuret återskapat Tre jättevargar påstås vara de första återskapade exemplaren av en utdöd djurart. Företaget bakom kritiseras dock för att presentera genmodifierade hybrider, som bara delvis har de utdöda generna, men samtidigt visar deras tekniska framsteg att det är möjligt att återskapa arter – men även att genmodifiera människor.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.