Skip to Content

Qassem Soleimani, var befälhavare för iranska Quds, en styrka som specialiserade sig på asymmetrisk krigföring. Han betraktades som den viktigaste personen i Iran efter ayatollan. Foto: Mahmoud Hosseini/ Wikipedia
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Terror- eller antiterror-general?

PappersupplaganNya Tider v. 4

USA:s lönnmord i Irak på Irans ikoniske general Qassem Soleimani har inte bara sänt chockvågor genom Mellanöstern och betecknats som en ”Game changer”, utan även splittrat delar av den invandringskritiska rörelsen i Sverige. Så vad anklagas han egentligen för och av vem?

Publicerad: 22 januari, 2020, 13:30

  • Svenska

Läs även

Efter att Qassem Soleimani och den mottagande irakiska delegationen flygbombats med flera Hellfirerobotar, var och en med sprängkraft nog att pulvrisera en stridsvagn, blev reaktionerna bland invandringskritiker i Sverige och övriga västvärlden splittrade. Nättidningar som Fria Tider och Exakt24 rapporterar kritiskt och påpekade att mordet strider mot internationell rätt, mot USA:s avtal med Irak, samt mot USA:s egna lagar som tillåter ”mord” endast i de fall där kongressen inte hinner tillfrågas och måltavlan utgör ett ”omedelbart hot mot amerikaner”.

Andra röster, främst representerade av nättidningen Samhällsnytt, har kal­lat Soleimani ”terrorgeneral” och ”hjärnan bakom blodig terrorism”. På vissa amerikanska invandringskritiska sidor har man sett heja­rop och varnande artiklar om att Barack Obama släppte in många iranska flyktingar som nu kan vara sovande terrorceller.

Kommentarsfälten i Sverige har varit splittrade i frågan, där vissa upprepade Donald Trumps uttalande om att Soleimani var den ”värste terroristen i världen” och flera av dessa uttryckte helt enkelt ogillande för muslimer generellt. Tankekedjan var ungefär så här: Islamiska staten är hemska, de är muslimer, Iran är också muslimskt, Soleimani var framstående iranier, bra att han dog.

Men så enkelt är det förstås inte. Som vår utrikesredaktör Christer Ericsson redogjorde för i förra numret går Irans insats under Soleimanis befäl mot Islamiska staten knappast att överskatta. Både i Irak och i Syrien är det svårt att tänka sig att IS kunde ha besegrats utan denna hjälp. Speciellt kristna har därför sörjt hans död, då Soleimani beskyddat och befriat dem från terrorsekten.
Hur är det då med terroranklagelserna mot Qassem Soleimani?

Soleimani var sedan 1998 befälhavare för Quds, en elitstyrka i iranska islamiska revolutionsgardet specialiserad på asymmet­risk krigföring. USA och Kanada stämplade Iranska revolutionsgardet som terrororganisation i april 2019, men endast två andra länder följde det exemplet; Saudiarabien och Bahrain, som båda är svurna fiender till Iran.

Det finns inget exempel på att Iran skulle ha angripit en annan nation. I stället går anklagelserna ut på att man stöder olika shiamuslimska väpnade grupper i regionen. De som brukar nämnas är libanesiska Hizbollah, irakiska Folkets mobiliseringsstyrkor (som numera ingår i Iraks reguljära armé) och de jemenitiska Houthierna.

Iran har inte gjort så stor hemlighet av detta stöd då man betraktar dessa grupper som befrielserörelser. Jemen angreps 2015 av Saudiarabien – som har världens tredje dyraste armé, efter USA och Kina – och det är saudiernas koalition som Houthi-rörelsen med materiellt stöd av Iran slagit tillbaka. Framgångsrikt ska tilläggas. Det spektakulära drönarangreppet på saudiska oljeanläggningar förra året genomfördes troligen med Irans hjälp. Men är det terrorism?

Hizbollah klassas av USA, Israel och några till som en terrororganisation. EU terrorstämplade dess militära gren år 2013. Svenska Dagbladet skrev då att detta var en omsvängning av EU:s politik och att det motiverades av ”europeisk oro för Hizbollahs verksamhet i Europa”, utan att kunna knyta organisationen till något konkret brott i Europa. SvD citerade i stället den allmänna uppfattningen internationellt att terrorstämplingen hade med Hizbollahs framgångsrika insats mot terroristerna i Syrien på regeringens sida att göra.

Efter mordet anklagade USA genom för­svarsminister Mark Esper kon­kret Soleimani för att ”ensam ha dödat hundratals och skadat tusentals amerikanska soldater”. Detta genom att förse irakiska motståndsgrupper med avancerade vägbomber. Förra året skrev Pentagon att Iran var ansvarigt för 608 amerikanska soldaters död i Irak mellan 2003 och 2011. Iran liksom många irakier ser amerikaner som en ockupationsstyrka. Observera att bomberna riktade sig uteslutande mot militära mål och de är därför per definition inte terrorism. Tänk också på att detta enligt USA skedde för mellan 17 och 9 år sedan, så varför mörda Soleimani nu?

Expressens utrikeskorrespondent Magda Gad, som steg i min aktning sedan hon skällde ut sin tidning för att de beskrev tillresta islamistiska terrorister i Syrien som ”syriska rebeller” och ”frihetskämpar”, skrev en krönika efter mordet på Soleimani med budskapet ”Tro inte på Trumps förklaring”.

Hon drar samma slutsats som i princip alla internationella experter med undantag för västs etablissemang. USA har mördat befälhavarna för de effektivaste styrkorna som besegrat Islamiska staten; Quds och de irakiska miliserna. Hon påpekar att USA under hela kriget stöttat ”syriska rebeller” i ett cyniskt spel för att fälla en regering som inte går i deras ledband.

Dessa terrorister finns nu samlade i en sista provins i Syrien och den skulle Soleimani, tillsammans med Ryssland och syriska styrkor, slutligen driva ut och göra slut på kriget i Syrien. Det är det egentliga skälet till mordet, skriver Gad.

När USA klassade Irans revolutionsgarde som en terrororganisation svarade Iran med att klassa USA som en stat som understödjer terrorism. Man pekade bland annat på vapenleveranser och utbildning av ”rebeller” i Syrien, som utgjorts av al-Qaida och andra islamistiska terrorgrupper. Att det förhöll sig så kunde Nya Tider tidigt avslöja, som en av de första i västvärlden, se NyT v. 40/2015, v. 40/2016 och v. 48/2016.

Iran påminde samtidigt om USA:s mind­re smickrande historia i regionen. I augusti 1953 genomförde CIA och brittisk säkerhetstjänst en statskupp i Iran med kodnamnet Operation Ajax och avsatte den demokratiskt valde premiärministern Mohammad Mossadeq.

Anledningen var att han nationaliserade landets olja och döpte om Anglo-Persian Oil Company (senare BP) till National Iranian Oil Company. Efter kuppen gav CIA makten till Mohammad Reza Pahlavi, ”shahen av Iran”. CIA utbildade shahens fruktade säkerhetstjänst SAVAK i bland annat tortyr och försåg Saddam Hussein med giftgas att användas i Irak-Iran-kriget.

Det är svårt att överskatta det hat som iranierna kände gentemot USA 1979 efter 25 år av CIA-stött terrorvälde. ”Vi har SAVAK helt i vår hand”, sade till exempel William Sullivan, USA:s ambassadör i Iran. På den tiden hade inte heller USA några betänkligheter vad gäller kärnvapen. Faktum är att shahen redan på 1960-talet fick en 5 megawatts försöksreaktor och annan kärnteknologi.

Mullorna skapade ett hårt styre med sharia som rättesnöre. De oppositionella som under revolutionen befriats ur shahens fängelser låstes snabbt in igen. Alla som misstänktes vara västvänliga förföljdes och mer än 120 000 oppositionella avrättades. Mullorna förbjöd musik, utländska filmer och teater. Sedan dess har styret blivit betydligt mer demokratiskt och den folkvalda ledningen åtnjuter ett stort folkligt stöd.

Även om det inte var länge sedan som det kom en fatwa om att kvinnor inte får cykla, så har Iran å andra sidan fler kvinnliga professorer och forskare än många europeiska länder. Man kan höja på ögonbrynen för en hel del egenheter i det iranska samhället, men det är i alla fall något som de inte blivit påtvingade av någon utifrån.

Iran beskylls även för aktivitet i Europa, men det begränsar sig då till att hålla koll på och i vissa fall trakassera iranska dissidenter. Jämför det med USA:s aktioner mot egna dissidenter som Julian Assange, eller för den delen terrordåd som det på Drottninggatan i Stockholm, som alltid är sunnitiskt med inspiration från Saudiarabiens statsreligion wahhabismen. Samma ideologi som Islamiska staten och al-Qaida.
Soleimani var inte bara en iransk nationalhjälte, han var också en av världens viktigaste bekämpare av terrorism.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Paris undergång är också Europas

OPINION: MAGNUS STENLUNDDagens Industri hade den 3 september en artikel om att Paris ska ta bort ytterligare 60 000 parkeringsplatser och sänka hastigheten till 30 kilometer i timmen i hela centrum. Åtgärden är paketerad som att staden ”tar nya krafttag för att förbättra luftkvaliteten”, men det är bara en i raden av vansinniga åtgärder som gör livet omöjligt för vanliga pendlare. Dessutom skapar det mer köer och därmed mer luftföroreningar. Det skriver veckans debattör, civilekonom Magnus Stenlund.

Visst finns det kapacitet för återvandring!

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDet var en massiv insats från ett flertal myndigheter som aktiverades för att på bara några få dagar slussa över tusen personer till Sverige. Regelverket ändrades över en natt för att möjliggöra transporten. Men går det åt ena hållet måste det väl gå åt andra hållet?

Snabb överblick över dagens spelbonusar

Mycket har hänt sedan staten öppnade upp den svenska spelmarknaden, numera finns det en bra bit över hundra spelsidor med svensk licens med. Ett stort utbud är alltid välkommet, men det är också svårare att hitta den där sajten som passar en allra bäst. Ett enkelt sätt att underlätta jakten är att kika in på informationssidan Casinobonusar.nu.

Så ljuger politikerna om att invandringen är lönsam

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGPolitikerna, understödda av de politiskt korrekta redaktionerna på Sveriges största medier, fortsätter att ljuga för svenska folket och sig själva om hur lönsam invandringen är. Ja, till och med nödvändig för att rädda välfärden. Professor Karl-Olov Arnstberg beskriver i veckans debattartikel hur politikerna anlitar propagandister snarare än forskare för att kunna fortsätta bygga sitt luftslott, samtidigt som välfärden raseras och allt fler kommuner närmar sig konkursens brant.

USA:s episka misslyckande i Afghanistan förebådar dess fall

ANALYSDen 30 augusti lämnade de sista amerikanska och västerländska soldaterna Afghanistan efter ett nästan 20 år långt krig. Ockupationens målsättning, att installera en hållbar västvänlig regering och utbilda dess armé, misslyckades kapitalt. Nya Tider sätter i denna analys den senaste tidens händelser, som etablissemanget och dess systemmedia beskriver i termer som lika oväntade som obegripliga, i ett större sammanhang. Vi kommer finna att det som skett inte riktigt är vad det verkar och att det markerar slutet på både en era och en supermakt, ett USA som utsätts för en kontrollerad demolering inifrån.

Talibanernas enorma krigsbyte

UTRIKESDet har stundtals skrivits mycket om ”sponsring av terrorism” och detta påstådda hot har sedan använts till att bland annat stänga alternativmediers bankkonton och trakassera pensionärer som vill sätta in kontanter på banken. Men den största sponsorn av radikala islamister har USA visat sig vara, då talibanerna nu disponerar över hundra gånger mer krigsmateriel än hela Sveriges försvarsmakt.

Reportern Jesper Johansson frias

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDen 2 september meddelade Stockholms tingsrätt att man friar Jesper Johansson, som stått åtalad för våldsamt motstånd i samband med att han rapporterade från polisens insats vid en demonstration mot coronarestriktioner den 1 maj i år.

Karl XII:s vilda dagar, Berättelsen om det holsteinska raseriet och hur det ledde till krig

KULTURÅren 1698 och 1699 slösade den unge kungen Karl XII stora penga­summor, och tillsammans med kusinen Fredrik IV av Holstein-Gottorp betedde han sig mycket omdömeslöst. Karls beteende under dessa år, som har gått till historien som ”det holsteinska raseriet”, kom att få ödesdigra följder för Sverige.

Gå till arkivet

Send this to a friend