Skip to Content

Ahmad Al Aliwi Alissa förs iväg av polisen sedan han skjutit ihjäl tio människor på måfå vid och i en butik. Stillbild: Privat
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Terrordåden används som politiskt slagträ

PappersupplaganNya Tider v. 13

Publicerad: 29 mars, 2021, 19:16

  • Svenska

Läs även

Ahmad Al Aliwi Alissa sköt ihjäl tio personer i amerikanska Boulder, Colorado. Innan polisen avslöjade identiteten på terroristen fylldes Twitter och andra sociala medier av politiskt korrekta floskler.

Meena Harris, systerdotter och tidigare politisk rådgivare till USA:s vicepresident Kamala Harris, tweetade efter masskjutningen: ”Våldsamma vita män är det största terroristhotet mot vårt land”. Liknande utfall mot ”vita män” hördes från vänster­politiker.

Snart visade det sig dock att massmördaren – återigen – var från Mellanöstern, närmare bestämt Syrien. Huruvida han ropade det välbekanta ”Allahu Akbar” är i skrivande stund inte bekräftat, men det verkar som att han kort före dådet publicerade citat från profeten Mohammed på sin Facebook. Harris raderade sin tweet. Och ersatte den med en som fick minst lika mycket kritik:

”Jag raderade min förra tweet om den misstänkte skytten i Boulder. Jag antog att han var vit eftersom han tillfångatogs levande och på grund av att majoriteten av massskjutningarna i USA utförts av vita män”.

”Det verkar som att vissa är snabba med att dra slutsatser om någon anklagad för ett brott baserat på statistik avseende brottslighet och ras?” svarade frilansjournalisten Drew Holden.

Att Meena Harris gör sig skyldig till precis de ”fördomar” som hon så gärna fördömer andra för när det gäller andra folkslag, överskuggas dock av fakta kring masskjutningar i USA. Enligt företaget Statista begicks 66 av 121 masskjutningar i USA åren 1982-2021 av vita män. I ett land där vita är i majoritet. Ickevita har alltså i själva verket en mycket stor överrepresentation och borde snarare fått Harris att peka åt andra hållet.

Ahmads offer var för övrigt alla vita.

Vi kan nu återigen se hur ett terrordåd an­vänds för att genomföra fullkomligt missrik­tade åtgärder, för att avleda uppmärksam­heten från de grupper där det största hotet finns, för att öka massövervakningen av alla medborgare och för att beslagta vapen från lag­lydiga medborgare så att de inte kan skydda sig själva.

Det naturliga vore såklart att tala om islamistisk terrorism och rådande invandrings­politik. Men den uppenbara slutsatsen vägrar de politiskt korrekta dra.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Motsatta läger

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGMotsättningar i samhället har i olika tider gått efter olika skilje­linjer, och det är sällan som båda sidor varit överens om vilka dessa skiljelinjer varit. Idag är uppdelningen mellan vänster och höger meningslös, menar debattören professor Karl-Olov Arnstberg, och tittar i stället på andra förklaringsmodeller. Vad är det som splittrar vårt samhälle, skär genom politiken och till och med sargar våra familjeband?

Jodå, det går utmärkt att ha en helvit redaktion

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETMan kan inte ha en helvit redaktion, utropar tidskriften Journalisten på framsidan till sitt senaste nummer. Nya Tider har faktakollat påståendet och kan konstatera att det är fejknyheter – det går visst att ha en helvit redaktion, vilket såväl Nya Tider som Aftonbladet kan intyga – liksom Journalisten själv.

Sveriges Televisions strålande tolkning av påskens traditioner och påskharen

KRÖNIKAI påskaftonens digitala sändning presenterade SVT en egen ny tolkning av påskens huvudgestalter. Det blev en hare eller kanin. Det skall tilläggas att inom bildtolkning i religionshistoria görs väldigt liten åtskillnad mellan en hare och en kanin. Den av SVT framförda presentationen förvånade dock och kanske till och med sårade många kristna. Det uppenbara och pinsamma är framför allt de många faktafelen.

Tvärvändningar i retoriken

OPINION: JAN TULLBERGDet är märkligt hur snabbt det kan svänga angående vilka ord och uttryck som är politiskt korrekta och inte. I ena ögonblicket menar statsministern att kriminalitet inte har med invandring att göra, i nästa är invandrade kriminella klaner ett stort problem. Systemmedia anpassar sig som en kameleont efter hur vinden blåser, men allt är bara kosmetika. Någon verklig förändring i politiken syns inte, menar veckans debattör, docent Jan Tullberg, oavsett hur många gånger statsministern säger ”vi har varit naiva”. För att förändringen ska bli politisk och inte bara retorisk, måste många beslutsfattare bytas ut.

Nya Tider fick rätt mot ”fact-checkers”, Vaccinpass blir inte obligatoriskt för resor i EU

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETNya Tider fick rätt, EU föreslår att vaccinpassen inte ska vara tvingande, precis som Europarådet slog fast i en resolution som vi rapporterade om. Så kallade ”fact-checkers” har angripit Nya Tider och menat att uppgiften inte stämde, eftersom Europarådets resolutioner inte är tvingande – något vi också tog upp i vår ledartext.

Aborträttens demografiska konsekvens

KRÖNIKAFör en tid sedan var jag på begravning i Överkalix. Min moster, född 1932, hade avlidit som den sista av nio syskon. Hennes föräldrar, som varit mina morföräldrar, byggde sitt hus på en tomt med egen skog och fiskevatten. Hon stannade kvar i föräldrahemmet för att ta hand om de gamla till det jordiska livets slut. Så hon gifte sig aldrig och fick inte heller några barn.

Jakten på ett förlorat folkhem

KRÖNIKANär nya händelser ständigt dyker upp i nyhetsflödena är det lätt att glömma var vi kommer ifrån. När gick saker och ting snett? Och varför? Nittiotalets finanskris var en mycket omvälvande händelse i Sverige som också kom att påverka den politiska riktningen i landet. Snedsteg som lett fram till dagens situation. Folkmusikern Karl Mikael Larson debatterar frågan.

Gretas mardröm

KRÖNIKA

Gå till arkivet

Send this to a friend