STEFAN LÖFVEN OCH ÅSA ROMSON presenterade ett antal åtgärder på det migrationspolitiska området under en presskonferens den 24 november. Stillbild från SVT

Tveksam effekt av regeringens förslag på migrationsområdet

Regeringens förslag till skärpning av identitetskontroller, åldersbestämningar, anhöriginvandring och införandet av tillfälliga uppehållstillstånd, syftade till att minska strömmen av asylsökande till Sverige. Någon omedelbar effekt på volymerna fick dessa förslag inte och det är ännu för tidigt att säga om de kommer att få det.

Den 24 november presenterade statsminister Stefan Löfven (S) och vice statsminister Åsa Romson (MP) ett antal åtgärder på det migrationspolitiska området. Efter några inledande ord om hur stort asyltrycket faktiskt har varit på Sverige, gick Löfven över till det avståndstagande från de egna förslagen som skulle känneteckna inte minst Miljöpartiets representanter de följande dagarna:

– Därför smärtar det mig att meddela att Sverige inte längre klarar att ta emot asylsökande på den höga nivå som vi gör i dag.

Åtgärderna består bland annat i tidsbegränsade i stället för permanenta uppehållstillstånd för alla kategorier utom kvotflyktingar, begränsad rätt till anhöriginvandring och medicinsk åldersbegränsning för dem som påstår sig vara ensamkommande flyktingbarn. Gruppen ”övriga skyddsbehövande” ska inte längre få uppehållstillstånd annat än undantagsvis.

Det är fortfarande oklart om regeringens aviserade åtgärder har haft någon effekt på strömmen av asylsökande till Sverige. De nya förslagen innebär inte, vilket ofta sägs i debatten, stängda gränser. Om man saknar identitetshandlingar kan man inte längre använda Sverige som transitland, men det står fortfarande var och en fritt att ansöka om asyl.

Den första veckan i december kom 4 300 asylsökande till Sverige, vilket kan jämföras med de 10 000 per vecka som kom under oktober. En minoritet av dessa kommer från krigets Syrien, medan det främsta ursprungslandet i själva verket är Afghanistan, men så har det varit länge. Minskningen av antalet asylsökande under de senaste veckorna behöver inte vara ett resultat av de aviserade åtgärderna på migrationsområdet. En förklaring kan vara det kalla vädret, som gör det svårare att korsa Medelhavet, en annan är större svårigheter att ta sig in i Europa via Grekland och Balkan. Efter ett avtal mellan Turkiet och EU har Turkiet slagit till mot flyktingsmugglare och landet har också stoppat flera båtar på väg till de grekiska öarna. Hittills i år har närmare 150 000 personer sökt asyl i Sverige, och Migrationsverkets boenden hyser i dag 100 000 personer. Hur många som kommit utan att söka asyl vet man inte.

Kritiserar eget förslag
Miljöpartiet var inte sena med att distansera sig från de förslag man själv varit med om att lägga fram. I Sveriges Radio sade Åsa Romson, som under presskonferensen hade svårt att hålla tårarna borta, fyra dagar senare:

– Miljöpartiet skulle också ha kritiserat det här om vi satt i opposition i riksdagen, men som regering har man ett annat ansvar.

Miljöpartiets andra språkrör, Gustav Fridolin, som också sitter i regeringen, menade att han inte kunde beskriva åtgärdspaketet som ”någonting annat än sorgligt” och att han inte kunde försvara delar av förslagen. Vid flera tillfällen har partiets företrädare också framhållit att deras främsta mål nu är att bygga ut mottagningskapaciteten så att även dagens volymnivåer, med 80 000 anlända asylsökande på två månader, ska kunna tas emot.

SD anser det otillräckligt
Sverigedemokraterna meddelade direkt att förslagen visserligen var ett steg i rätt riktning, men fullständigt otillräckliga. Till TT sade Jimmie Åkesson:

– Regeringen verkar nu ha förstått att drömmar om öppna gränser och Sverige som allemansland inte håller i verkligheten. Bra! Tyvärr är man återigen alldeles för sent ute, och åtgärderna räcker inte på långa vägar för att lösa den krissituation vi befinner oss i. Det som framför allt krävs är ett totalstopp för asylinvandring med hänvisning till det allvarliga tillstånd som råder. Nu är det dags att prioritera jobb och välfärd i Sverige!

I en debattartikel i SvD den 27 november skriver ett antal ledande företrädare för SD att regeringen bör sträva efter att direktavvisa asylsökande vid gränsen. Det stora problemet anses vara att Dublin-förordningen inte fungerar i praktiken:

”Enligt Dublinförordningen är medlemsländerna skyldiga att ta emot asylansökningar men har rätten att få ansvaret överfört till sökandens första EU-land. Denna rättighet är just nu kraftigt begränsad. Det är orimligt att Sverige ska hålla fast vid skyldigheten utan att kunna nyttja rättigheten. Dublinförordningen kan därför anses ha fallit och regeringen borde på den grunden pröva att ta bort möjligheten att söka asyl vid gränsen.”

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Du förtjänar sanningen

Du förtjänar sanningen

🟠 LEDARE Massmedier granskar inte längre makten. De är numera en integrerad del av etablissemanget och deras roll är inte längre nyhetsförmedling av sanningen utan att skapa och styra det politiska narrativet. Oavsett deras påstådda politiska olikheter har de enats och ställt sig på samma sida i de viktigaste av frågor.

Truckers Go! Go Truckers!

Truckers Go! Go Truckers!

🟠 OPINION: Magnus Stenlund Kanada revanscherar sig. I ett land man närmast gett upp om helt, där karantänsidiotin tilltagit till nästan samma nivåer som i de mer sydliga forna brittiska kolonierna Australien och Nya Zeeland, har gräsrötterna nu bestämt sig för att nog är nog. Det menar veckans debattör Magnus Stenlund, som gläds åt Frihetskonvojen som parkerade utanför parlamentet i Ottawa sista helgen i januari och fortfarande vägrar ge sig.

Läs även:

Kristersson får högre lön

Kristersson får högre lön

🟠 INRIKES Statsminister Ulf Kristersson och regeringens 23 ministrar får höjda arvoden, efter ett beslut från Statsrådsarvodesnämnden. För Kristerssons del innebär det en löneökning med 7 000 kronor till 198 000 kronor i månaden.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Domedagen inställd – eller?

🟠 Patrick Moore är en av de biologer som var med och startade Greenpeace i början av 1970-talet. På 1980-talet bytte han sida. I sin senaste bok, Osynliga hot och falska hot om jordens undergång, vänder han upp och ner på den samlade globala miljörörelsens berättelser om nära förestående miljökatastrofer på grund av radioaktivitet, plastsopor, skogsskövling, världshavens försurning och inte minst klimatförändringar. Han menar att miljörörelsen blivit en politisk väckelse som lämnat det mesta av vetenskaplig förankring. I sin argumentation använder han dock själv många av de falskgrepp som han anklagar miljörörelsen för.

Kriget i Ukraina: Med skygglappar för de större perspektiven

🟠 BOKRECENSION Nu har Ukrainakriget rasat i mer än två år, och det har börjat komma böcker som går på djupet och försöker skildra och förklara detta krig. Vi har valt att titta närmare på en sådan, som kommit ut på ett stort förlag och är lätt tillgänglig i bokhandeln. Det är en bok av en ukrainsk-amerikansk historiker, Serhii Plokhy. Denne för fram långa, på historien baserade resonemang, om kriget och dess orsaker. Vi på Nya Tider kommer säkert att återkomma med recensioner av fler böcker om kriget, som kanske ser det ur någon annan vinkel och med annat fokus. Men vi börjar med denna bok.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Svenskdroppar – dunderkuren från örtriket

🟠 HISTORIA Svenskdroppar, som även är känd som Schwedenbitter, är en örtkur som utvecklades av de två svenska läkarna Klaus Samst och – sannolikt – Kristian Henrik Hjärne på 1700-talet. Den här tinkturen populariserades på 1900-talet av Maria Treben. Svenskdroppar innehåller flera olika örter och sägs hjälpa mot olika sjukdomar och krämpor.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.