STEFAN LÖFVEN OCH ÅSA ROMSON presenterade ett antal åtgärder på det migrationspolitiska området under en presskonferens den 24 november. Stillbild från SVT

Tveksam effekt av regeringens förslag på migrationsområdet

Regeringens förslag till skärpning av identitetskontroller, åldersbestämningar, anhöriginvandring och införandet av tillfälliga uppehållstillstånd, syftade till att minska strömmen av asylsökande till Sverige. Någon omedelbar effekt på volymerna fick dessa förslag inte och det är ännu för tidigt att säga om de kommer att få det.

Den 24 november presenterade statsminister Stefan Löfven (S) och vice statsminister Åsa Romson (MP) ett antal åtgärder på det migrationspolitiska området. Efter några inledande ord om hur stort asyltrycket faktiskt har varit på Sverige, gick Löfven över till det avståndstagande från de egna förslagen som skulle känneteckna inte minst Miljöpartiets representanter de följande dagarna:

– Därför smärtar det mig att meddela att Sverige inte längre klarar att ta emot asylsökande på den höga nivå som vi gör i dag.

Åtgärderna består bland annat i tidsbegränsade i stället för permanenta uppehållstillstånd för alla kategorier utom kvotflyktingar, begränsad rätt till anhöriginvandring och medicinsk åldersbegränsning för dem som påstår sig vara ensamkommande flyktingbarn. Gruppen ”övriga skyddsbehövande” ska inte längre få uppehållstillstånd annat än undantagsvis.

Det är fortfarande oklart om regeringens aviserade åtgärder har haft någon effekt på strömmen av asylsökande till Sverige. De nya förslagen innebär inte, vilket ofta sägs i debatten, stängda gränser. Om man saknar identitetshandlingar kan man inte längre använda Sverige som transitland, men det står fortfarande var och en fritt att ansöka om asyl.

Den första veckan i december kom 4 300 asylsökande till Sverige, vilket kan jämföras med de 10 000 per vecka som kom under oktober. En minoritet av dessa kommer från krigets Syrien, medan det främsta ursprungslandet i själva verket är Afghanistan, men så har det varit länge. Minskningen av antalet asylsökande under de senaste veckorna behöver inte vara ett resultat av de aviserade åtgärderna på migrationsområdet. En förklaring kan vara det kalla vädret, som gör det svårare att korsa Medelhavet, en annan är större svårigheter att ta sig in i Europa via Grekland och Balkan. Efter ett avtal mellan Turkiet och EU har Turkiet slagit till mot flyktingsmugglare och landet har också stoppat flera båtar på väg till de grekiska öarna. Hittills i år har närmare 150 000 personer sökt asyl i Sverige, och Migrationsverkets boenden hyser i dag 100 000 personer. Hur många som kommit utan att söka asyl vet man inte.

Kritiserar eget förslag
Miljöpartiet var inte sena med att distansera sig från de förslag man själv varit med om att lägga fram. I Sveriges Radio sade Åsa Romson, som under presskonferensen hade svårt att hålla tårarna borta, fyra dagar senare:

– Miljöpartiet skulle också ha kritiserat det här om vi satt i opposition i riksdagen, men som regering har man ett annat ansvar.

Miljöpartiets andra språkrör, Gustav Fridolin, som också sitter i regeringen, menade att han inte kunde beskriva åtgärdspaketet som ”någonting annat än sorgligt” och att han inte kunde försvara delar av förslagen. Vid flera tillfällen har partiets företrädare också framhållit att deras främsta mål nu är att bygga ut mottagningskapaciteten så att även dagens volymnivåer, med 80 000 anlända asylsökande på två månader, ska kunna tas emot.

SD anser det otillräckligt
Sverigedemokraterna meddelade direkt att förslagen visserligen var ett steg i rätt riktning, men fullständigt otillräckliga. Till TT sade Jimmie Åkesson:

– Regeringen verkar nu ha förstått att drömmar om öppna gränser och Sverige som allemansland inte håller i verkligheten. Bra! Tyvärr är man återigen alldeles för sent ute, och åtgärderna räcker inte på långa vägar för att lösa den krissituation vi befinner oss i. Det som framför allt krävs är ett totalstopp för asylinvandring med hänvisning till det allvarliga tillstånd som råder. Nu är det dags att prioritera jobb och välfärd i Sverige!

I en debattartikel i SvD den 27 november skriver ett antal ledande företrädare för SD att regeringen bör sträva efter att direktavvisa asylsökande vid gränsen. Det stora problemet anses vara att Dublin-förordningen inte fungerar i praktiken:

”Enligt Dublinförordningen är medlemsländerna skyldiga att ta emot asylansökningar men har rätten att få ansvaret överfört till sökandens första EU-land. Denna rättighet är just nu kraftigt begränsad. Det är orimligt att Sverige ska hålla fast vid skyldigheten utan att kunna nyttja rättigheten. Dublinförordningen kan därför anses ha fallit och regeringen borde på den grunden pröva att ta bort möjligheten att söka asyl vid gränsen.”

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Truckers Go! Go Truckers!

Truckers Go! Go Truckers!

🟠 OPINION: Magnus Stenlund Kanada revanscherar sig. I ett land man närmast gett upp om helt, där karantänsidiotin tilltagit till nästan samma nivåer som i de mer sydliga forna brittiska kolonierna Australien och Nya Zeeland, har gräsrötterna nu bestämt sig för att nog är nog. Det menar veckans debattör Magnus Stenlund, som gläds åt Frihetskonvojen som parkerade utanför parlamentet i Ottawa sista helgen i januari och fortfarande vägrar ge sig.

Massgrav med icke-vita barn i Kanada var falska nyheter

Massgrav med icke-vita barn i Kanada var falska nyheter

🟠 Systemmedia i hela världen ljög Våren 2021 sände en makaber nyhet en ”chockvåg” över Kanada och världen, eller så skrev i alla fall systemtrogen västmedia. Det påstods att en massgrav med över 200 barn tillhörande ursprungsbefolkningen hade hittats vid en katolsk skola i sydvästra Kanada. Landssorg utlystes. Kort efter att premiärminister Justin Trudeau krävde en ursäkt från påven och katolska kyrkan brann flera kyrkor ner i anlagda bränder. Nu, drygt åtta månader senare, framkommer det att den ”chockerande upptäckten” av barnlik var rent påhitt, liksom hela historien kring den. Det fanns inte ett enda lik. Men när sanningen äntligen uppdagats tiger dessa politiker och medier som muren.

Läs även:

Statens kostnader för ränteavdrag exploderar

Statens kostnader för ränteavdrag exploderar

🟠 I takt med att räntorna höjs är det inte bara svenska hushåll som får ökade kostnader, utan även svenska staten. I Finland rådde en liknande situation, men där beslutade man för tio år sedan att gradvis minska avdraget för varje år. I år nådde avdraget noll procent och staten slipper därmed alla kostnader för ränteavdrag. För svenska staten väntar dock en smäll på 57 miljarder kronor som måste finansieras med större statsskuld, nedskärningar eller höjd skatt.

Vänsterextrem brevbärare eldade upp SD:s valmaterial

Vänsterextrem brevbärare eldade upp SD:s valmaterial

🟠 Sebastian Salazar från Johanneshov i Stockholm har utnyttjat sin timanställning vid PostNord för att stjäla Sverigedemokraternas valbrev som skulle delas ut till väljare inför valet förra året. Valfusket avslöjades av reportern Christian Peterson på Insikt24, som även infiltrerade en sluten vänsterextrem diskussionsgrupp på nätet för att kartlägga antidemokraterna. Vänsterextremisternas foton på brinnande SD-material som stulits av brevbäraren har nu lett till en utredning på PostNord.

Nyhetsdygnet

De senkomnas förundran

🟠 Bokrecension. Mustafa Panshiri och Jens Ganman har nu i flera år tillsammans och var för sig skrivit och debatterat om hur Sverige håller på att förändras. De förstår att det mångkulturella samhället inte fungerar, de tar upp gängkriminaliteten, och de provar att bryta mot gamla PK-normer om hur debatten ska föras. De känner sig för, bit för bit, kan man säga. Denna bok innehåller resereportage runtom i Sverige gjorda under 2022 och 2023, och de reser även till Frankrike och Finland. Men de har inte mycket att säga.

Peter Gøtzsche i härnadståg mot psykiatrin

🟠 Bokrecension. Den stridbare och frispråkige Peter Gøtzsche är specialistläkare i internmedicin och professor i klinisk försöksdesign och analys vid Köpenhamns universitet. Han har publicerat över 75 artiklar i fem stora vetenskapliga tidskrifter. Han har skrivit flera böcker där han inte håller igen på kritiken. Läkemedelsindustrin kal­lar han regelmässigt för kriminalindustrin.

Sugen på att äta i rymden?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Ett franskt start-upbolag, Zephalto, som grundades av flygingenjören Vincent Farret d'Astiès, kommer att låta sex personer lyfta 25 kilometer över jorden i en tryckkapsel fäst vid en ballong. Passagerarna kommer att serveras måltider tillagade av stjärnkockar (sic!) och franskt vin samtidigt som de betraktar jorden från ovan jorden

Så kan en fientlig AI teoretiskt utplåna mänskligheten

🟠 Artificiell intelligens förbättrar sig själv. Med en ofattbar intelligens och förmågor som vida överstiger våra egna kan en artificiell intelligens (AI) komma att bli en välsignelse för mänskligheten. Men allt fler experter varnar för att risken finns att vi tappar kontrollen och att en AI blir vår undergång. En sak som dock sällan utforskas när media belyser ämnet är hur en skadlig eller fientlig AI praktiskt skulle kunna agera.

Vindkraft till havs hotar Östersjö­tumlaren – riskerar utrotning

🟠 Samtidigt som vindkraften prisas som ”klimatvänlig”, riskerar konsekvenserna för djur och natur att bli ödesdigra. För Östersjöns enda val – tumlaren – är läget särskilt allvarligt. Populationen på 500 individer är sedan länge utrotningshotad, och nu varnar forskare för att de stora vindkraftsparkerna till havs ökar belastningen ytterligare. ”Undervattensbuller kan leda till både hörselskador och död. Tumlarna är helt beroende av att kunna använda sina klickljud för att navigera och hitta mat. När deras hörsel försämras eller försvinner helt riskerar de att svälta ihjäl”, varnar Magnus Danbolt, chef för naturvårdsenheten på Länsstyrelsen i Kalmar län. I denna del två av Nya Tiders reportageserie om havsbaserad vindkraft granskar vi dess förbisedda miljöeffekter.

Paschs säkra tändstickor

🟠 HISTORIA Tändstickan har en lång historia – de första nämns i en kinesisk källa från cirka 950 e.Kr. – och har i Europa utvecklats av olika uppfinnare. Det var dock den svenske kemisten Gustaf Erik Pasch som utvecklade säkerhetständstickorna och tog patent på denna uppfinning 1844.

Stig Dagerman och Tyskland

🟠 HISTORIA Tysk höst, som är skriven av Stig Dagerman, är en reportagebok av stort historiskt värde än idag. I den här reportageboken berättar Dagerman nämligen om vad han såg och fick veta av olika personer han mötte och talade med under ett besök i ett sönderbombat Tyskland hösten 1946.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Vill du spela på ett casino utan licens? Spelacasino informerar dig om allt du behöver veta.
Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos nätcasinoutanlicens.com.
Onlinecasinos.se hjälper dig att välja bäst online casino
uudetkasinot.com/ listar Finska casinon online

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.