Skiss över den planerade moskén. Foto: Stillbild Youtube

Upphävt bygglov för salafistisk jättemoské – tack vare Det fria Sverige

Frågan om en sunnimuslimsk jättemoskés vara eller inte vara har blivit en politisk följetong i värmländska Karlstad. Det blir inget bygglov för den stora och hårt kritiserade moskén som Islamiska kulturföreningen i Karlstad vill bygga. Beslutet meddelades av Länsstyrelsen i Värmland den 8 september, ett beslut som kunde fattas på grund av att föreningen Det fria Sverige mobiliserade medlemmar med juridisk kunskap som hjälpte karlstadsborna att överklaga byggärendet.

Länsstyrelsen motiverar sitt beslut med att varken kommunen eller Islamiska kulturföreningen har kunnat visa upp konkreta åtgärder för att motverka ett fullskaligt parkeringskaos nära den tänkta moskén. När Nya Tider når den kristdemokratiske ordföranden för Stadsbyggnadsnämnden, Erik Nilsson, för en kommentar säger han att han är nöjd med beslutet och att han hoppas att mitten/vänsterpartierna som hittills har understött moskébygget tar sitt förnuft till fånga.

Den islamiska kulturföreningen har varit pådrivande för att projektet att bygga en stor moské skall bli verklighet, och politiskt har de fått draghjälp av socialdemokrater, vänsterpartister, miljöpartister, liberaler samt centerpartister, trots att den islamiska kulturföreningen av många betraktas som kontroversiell och gång efter annan har bjudit in predikanter och föreläsare som har klar anknytning till den saudiska, fanatiska, salafistiska inriktningen av sunniislam. Många är oroliga för att det skulle bli den ultrakonservativa, salafistiska tolkningen av islam som skulle bli dominerande i den nya jättemoskén och att fler muslimska ungdomar därmed skulle kunna radikaliseras.

Det fria Sverige mobiliserade mot moskébygget

Föreningen Det fria Sverige tillhör dem som hela tiden har stått upp bakom de svenskar i Värmland som har känt sig genuint oroliga för vad som skulle hända med deras hembygd om en salafistisk jättemoské skulle byggas på deras mark. Under sommaren har man bland annat hjälpt vanliga Karlstadsbor i framför allt området Rud, som var tänkt att bli platsen för moskén, att överklaga beslutet till Länsstyrelsen. Med hjälp av jurister som är aktiva i föreningen förstod man att man behövde hitta en konkret punkt som myndighetens jurister inte skulle kunna avvisa, nämligen att den Islamiska kulturföreningen inte hade presenterat några lösningar på hur man skulle ordna parkeringsfrågan för alla som skulle tänkas komma med bil till moskén. DFS:s initiativ att hjälpa svenskar i området som ville överklaga bygglovsärendet togs väl emot av de boende, och det skulle komma att visa sig att metoden med att koncentrera sitt angrepp på moskébygget genom att fokusera på parkeringsfrågan skulle bära frukt.

Konservativa blocket mot – mitten/vänsterblocket för

Planerna på den stora moskén har även vandrat genom den kommunpolitiska beslutsmaskinen, trots 165 överklaganden till Länsstyrelsen och starka protester från den värmländska ortsbefolkningen i Karlstad med omnejd, där alltså Det fria Sverige understödde befolkningens kamp.

Politiskt har annars mitten/vänsterpartierna stöttat den islamiska kulturföreningens planer på ett moskébygge, medan KD, M och SD har varit emot. KD och dess kommunalråd Erik Nilsson sitter för övrigt på ordförandeposten för Stadsbyggnadsnämnden som har hanterat ärendet under hela processen, och under sommaren trodde de flesta att beslutet nu var definitivt och att byggandet skulle komma igång inom överskådlig tid.

Länsstyrelsen upphäver bygglovet

Den 8 september tog dock historien en ny vändning. Då meddelade helt enkelt Länsstyrelsen i Värmland att bygglovet för den tänkta jättemoskén upphävs. Skälet är enligt Länsstyrelsen att varken kommunen eller den Islamiska kulturföreningen har presenterat någon genomtänkt plan för hur parkeringsfrågan skall lösas. Länsstyrelsen befarar att det skulle kunna uppstå stora ordningsstörningar nära moskén eftersom man på goda grunder skulle kunna befara parkeringskaos, precis det som DFS rådde svenskar att fokusera på i sina överklaganden. Länsstyrelsen skriver bland annat följande i sitt beslut som fattades på måndagen men alltså offentliggjordes först en dag senare:

”Vid angivna förhållanden finner länsstyrelsen att Islamiska kulturföreningen inte visat att kravet på tillgång till parkeringsplatser är uppfyllt och Stadsbyggnadsnämnden har därmed enligt Länsstyrelsens mening saknat tillräcklig grund för att bevilja sökt bygglov. Det överklagade beslutet ska därför upphävas”.

Parkeringsfrågan enda möjligheten att stoppa moskébygget

Länsstyrelsen hade som sagt fått in 165 överklaganden mot den tänkta stormoskén, men myndigheten hade hittills avvisat dem med hänvisning till att de som överklagat bygglovet inte skulle vara direkt berörda av själva moskéns verksamhet. Dock skulle det visa sig att tjugo överklaganden handlade just om att parkeringsfrågan inte uppfattades vara löst. Det innebar att Länsstyrelsen nu hade en konkret anledning att kunna upphäva bygglovet.

I en kommentar till SVT, som även nättidningen Samhällsnytt har återgett, säger chefsjuristen vid Länsstyrelsen, Göran Wirdéus, att parkeringsfrågan var det enda juridiskt möjliga sättet att stoppa det hårt kritiserade moskébygget på. Men att föreningen Det fria Sverige hade spelat en viktig roll i kampen mot moskébygget nämnde han inte med ett ord.

En del har åberopat parkeringsfrågan och den kunde vi pröva i sak, men frågan om själva bygget av moskén var redan avgjord i och med att detaljplanen antogs, säger Göran Wirdéus till SVT.

”Jag hoppas att de ändrar sig”

Efter att Länsstyrelsen nu upphävt bygglovet för den salafistiska stormoskén i Karlstad kan det mycket väl komma in överklaganden av beslutet till myndigheten. Men om beslutet däremot står sig kommer ärendet återigen att landa på Stadsbyggnadsnämndens bord, dock oklart när. En som ändå så här långt är nöjd med beslutet från Länsstyrelsens sida är nämndens ordförande, kristdemokraten Erik Nilsson. Det säger han när Nya Tider når honom för en kommentar under onsdagsförmiddagen.

Ja, de verkar ha den uppfattning jag har haft hela tiden och som jag har sagt i lokalmedia och internt i nämnden och så vidare, under hela tiden, nämligen att man inte har kunnat visa på att parkeringslösningarna kommer att funka.

NyT: Men det är även M och SD som har samma uppfattning som du och ditt parti?

Jajamen.

NyT: Kommer det här upp som ärende på nämndens bord igen?

Ja, om beslutet från Länsstyrelsen står sig. Det kan ju bli överklagat, men om inget annat händer får vi se när det skall behandlas i nämnden igen, och då är det ju inget snack om att den parkeringslösning som man först ville föreslå inte duger, och de partier som nu vill driva igenom det här till varje pris får väl hitta på något nytt.

NyT: Menar du att de helt enkelt måste presentera en ny lösning på parkeringsfrågan?

Ja, precis, men jag hoppas ändå att åtminstone något eller några partier ändrar sig, tar sitt förnuft till fånga och går på vår linje och fortsätter säga nej.

DFS ser det som en delseger

Det fria Sverige ser naturligtvis det upphävda bygglovet som en seger, men föreningens ordförande Dan Eriksson är noga med att poängtera att det endast är fråga om en delseger; att faran för att en moské faktiskt kan byggas är långt ifrån över. Så här skriver han i en kommentar på föreningens hemsida:

”Även om det var väntat, med tanke på att parkeringssituationen var helt ohållbar, så var det glädjande att motta Länsstyrelsens besked. Vi gör oss dock inga illusioner och förstår att vi bara vunnit ett slag, men att kriget fortfarande pågår. Våra jurister står dock redo att nagelfara även nästa bygglov, och många aktivister i föreningen har andra kreativa förslag på hur vi ska kunna försvåra eller stoppa bygget”.

Han fortsätter:

”För oss är det självklart att inga moskéer ska byggas på svensk mark, men så länge vi inte har den politiska makten att genomdriva en sådan lagstiftning kommer vi använda oss av alla till buds stående lagliga medel för att hindra expansionen av främmande religioner på svenskarnas fosterjord”.

Återkommande salafistkopplingar

Som tidigare nämnts har Islamiska kulturföreningen inte tagit avstånd från den fanatiska salafistläran med ursprung i Saudiarabien. Föreningen har återkommande bjudit in predikanter och föreläsare, ofta med utbildning vid det så kallade universitetet för islamiska studier i den saudiska staden Medina.

I december 2016 höll exempelvis en predikant vid namn Abdul Wadud föreläsning inför en fullsatt lokal. Wadud står bland annat bakom den wahhabitiska sajten www.islam.nu, och han blev känd för svenska folket då han i ett program från Uppdrag granskning inför dold kamera uppmanade en misshandlad kvinna att inte polisanmäla sin man utan istället be honom om förlåtelse. Wadud är utbildad vid den salafistiska indoktrineringsanstalten i Medina, liksom Moosa Assal, en yngre men minst lika wahhabitisk predikant som går i Abdul Waduds fotspår och som också talade vid samma föreläsning som Wadud gjorde.

En annan wahhabitisk imam som också har bjudits in av Islamiska kulturföreningen i Karlstad är Bilal Borchelli från Malmö. I en föreläsning som cirkulerat på YouTube försöker han uppmana folk att ge ekonomiska allmosor till den muslimska minoriteten rohingya, som av västs systemmedier påstås lida svårt under Burmas regim, något som denne Bilal Borchelli också ville understryka. Det som Borchelli menade var det största förtrycket av den muslimska minoriteten var att kvinnor inte tillåts klä sig heltäckande.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Flera snö- och köldrekord i första halvan av oktober

Flera snö- och köldrekord i första halvan av oktober

🟠 Energi- och logistikkrisen förvärras: Den globala energikrisen med höjda el- och bränsle­priser förvärras för var vecka. Samtidigt börjar konsekvenserna av en i praktiken kollapsad försörjningskedja göra sig gällande på allvar med tomma hyllor i allt fler butiker världen över. Indiens kollager är på väg att helt ta slut och Kina har återigen drabbats av översvämningar som ödelägger både jordbruk och industrier. Vattenmassorna har slagit ut produktionen hos nästan tio procent av Kinas kolgruvor. Ovanlig köld världen över förebådar en kall vinter.

På väg mot en dystopi: IT-bolag vill söka igenom dina privata filer

På väg mot en dystopi: IT-bolag vill söka igenom dina privata filer

🟠 Apple har fått backa och meddelar att man avvaktar med att söka igenom användarnas filer och krypterade chattar i jakt på barnporr. Kritikstormen som blåst upp mot företaget blev för stor och Apples argument för genomskinligt. Det är dock tydligt att tanken på att snoka i användarnas privata bilder finns kvar. Det är viktigt att inte tillåta kontrollsamhället ta detta kliv framåt. Den som tror att det skulle sluta där begår ett stort misstag.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Organisationer för journalister tiger om attentatet mot Exakt24:s reporter

Organisationer för journalister tiger om attentatet mot Exakt24:s reporter

🟠 Uppdaterad med svar från Journalistförbundet. Svenska Journalistförbundet samt Reportrar utan gränser i Sverige, alltså de organisationer som ska bevaka journalisters möjligheter att kunna utöva sitt yrke utan att utsättas för hot eller våld anser inte att de har tid att svara på frågor om hur de ser på det nyligen inträffade attentatet mot Exakt24:s reporter Christian Peterson samt vandaliseringen av samma nyhetskanals studio.

LO-anställd ”antirasist” avslöjas som näthatare

LO-anställd ”antirasist” avslöjas som näthatare

🟠 Exakt24 konfronterade LO-representanten Henrik Johansson. LO-ombudsmannen och medialt hyllade ”antirasisten” Henrik Johansson har bland annat legat bakom sajten ”Inte rasist, men” som hängde ut sverigedemokrater. Sedan dess har han blivit allt mer aggressiv i sin retorik och bland annat hotat ungdomar med att ”slå sönder näsbenet på dig” i sin kanal på Discord. När Exakt24 skickade ut ett reportageteam för att fråga honom om hans näthatande och hur det stämmer överens med LO:s värdegrund, blev Henrik Johansson aggressiv.

Ökad censur på Spotify – nationalistisk musik rensas ut

Ökad censur på Spotify – nationalistisk musik rensas ut

🟠 INRIKES Spotify intensifierar nu sitt arbete med att stärka censuren genom att plocka bort oönskade, främst nationalistiska, låtar från sin streamingtjänst, rapporterar programmet Musikguiden i den vänsterliberala radiokanalen P3. Spotifys åtgärder kommer efter påtryckningar från den politiskt färgade statsradiokanalen.

Dansbandsduo spelade för enbart ovaccinerad publik – vill göra motstånd mot globalistisk hälsoapartheid

Dansbandsduo spelade för enbart ovaccinerad publik – vill göra motstånd mot globalistisk hälsoapartheid

🟠 INRIKES Dansbandsduon Glories från Blekinge skapade visst rabalder hos medströmsmedier när de den 3 oktober anordnade en musiktillställning där de enbart hade bjudit in ovaccinerad publik. I en intervju med Nya Tider säger en av duons medlemmar, Thomas ”Blomman” Broström att han inte är någon principiell vaccinmotståndare, men att processen med att massvaccinera folk mot Covid-19 har gått alldeles för fort och att ovaccinerade pekas ut som parior av hela samhällsetablissemanget inklusive public service-media.

Swedbank förlorade mot Widar Nord

Swedbank förlorade mot Widar Nord

🟠 Kontot ska återställas inom 20 dagar. Swedbank bröt mot betaltjänstlagen när de drog in bankkontot för Widar Nord, chefredaktör för mediesajten Fria Tider. Det slår Stockholms tingsrätt fast i en dom som kan innebära att det blir svårare för bankerna att utnyttja penningtvättslagens krav på ”kundkännedom” för att säga upp kunder som av politiska eller andra skäl anses oönskade. Swedbank skall återställa Widar Nords bankkonto ”inom 20 dagar”.

Nyhetsdygnet

Jihadistarmén landstiger i Göteborg

🟠 Recension av böckerna Perfekt storm och Landet som ingen ägde av Arne Weinz Många uppskattar romaner med textlig lättillgänglighet inklusive eventuellt förekommande undertoner, psykologiska dimensioner och mångfacetterade orsakssamband. Alla författare har inte förmågan att skriva med dessa kvaliteter men det har Arne Weinz. När jag började läsa Perfekt storm visste jag inte särskilt mycket om författaren men blev glatt överraskad och imponerad.

The Great Reset – en ”konspirationsteori” skriven av World Economic Forum

🟠 Begreppet ”The Great Reset” lanserades under förra årets nedstängningar av samhället och en bok med samma titel var mystiskt nog färdig att tryckas redan i juli 2020, knappt fyra månader efter att hela Europa förvandlades till ett ödelandskap, där folk fick sitta inlåsta i sina hem. Då BBC så sent som den 22 november 2020 kal­la­de begreppet ”The Great Reset” för en ”konspirationsteori” – trots att boken fysiskt finns och går att köpa – så är det värt att titta närmare på vad som planeras för framtiden av mer eller mind­re dolda personer som samverkar med världens mäktigaste globalister. Ett litet axplock av alla deras planer redovisas i denna recension.

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Studier av asteroid bekräftar – värd ofantliga 88 triljoner kronor

🟠 VETENSKAP Asteroiden 16 Psyche har enligt nya studier och värmemätningar konstaterats innehålla ofattbara mängder dyrbara metaller vars samlade värde vida överstiger jordens samlade BNP. Bara asteroidens järninnehåll skulle med dagens värde motsvara 88 triljoner kronor, en summa som skrivs med 18 nollor. NASA planerar att skicka sonder för att studera asteroiden år 2026 och upptäckten öppnar upp för framtida gruvdrift av asteroider för att täcka jordens samtliga mineralbehov – för all överskådlig framtid.

Vetenskapliga Nobelpris i klimatkampens tecken

🟠 Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann och Giorgio Parisi delar på fysikpriset för sitt arbete med komplexa system – bland annat för att kunna modellera jordens klimat och den globala uppvärmningen. Samtidigt delar David Julius och Ardem Patapoutian medicinpriset för att ha identifierat receptorer som gör det möjligt för kroppens celler att känna temperatur och beröring. Kemipriset går till två forskare som utvecklat tekniker för att påskynda och kontrollera kemiska reaktioner. Benjamin List och David MacMillan delar priset för att ha utvecklat billiga, miljövänliga organiska katalysatorer.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Nils Bejerot

🟠 Han startade kriget mot knarket. I år skulle psykiatern och forskaren Nils Bejerot ha fyllt 100 år. Han grundade Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle (RNS) och kom att bli känd som den ”svenska narkotikapolitikens fader”. Hans nolltolerans mot narkotika på 1960-talet väckte dock vänsterns vrede och media vände honom ryggen.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.