Skip to Content

Debattör Stig Berglund menar att valfusk i större format alltid har byggt på att komma över och fylla i oanvända poströster. När republikanerna nu går till domstol handlar det om att kunna bevisa systematiskt valfusk som påverkat valets utgång. Det är Högsta domstolen, inte USA:s maktmedier, som fastställer valresultatet – och enligt debattören kan det mycket väl bli Trump som står som segrare när alla lagliga röster räknats. Foto: Wikipedia
OPINION: STIG BERGLUND

USA:s maktmedia har bestämt sig för Biden – men det hjälper inte

Joe Biden är inte ”President Elect”, oavsett vad den tjattrande klassen påstår. I USA administreras nationella val av counties – ungefär som kommunerna – medan valresultaten sammanställs och fastställs av respektive delstats kongress. Medierna utser inga segrare, vilket Al Gore fick lära sig. År 2000 var han till och med President Elect på riktigt i 36 dagar, tills han förlorade kampen om tre valdistrikt i Florida till George W. Bush. Så kan det gå. Det skriver analytikern Stig Berglund i veckans debattartikel, där han redogör för det juridiska läget efter presidentvalet i USA.

Publicerad: 17 november, 2020, 13:50

  • Svenska

Läs även

Ordningen för presidentval fastställdes redan på 1700-talet av grundlagsfäderna, som visste en hel del om hur makt fungerar och korrumperar. Ett korrekt presidentval skall normalt gå till på följande sätt: 1) Röstning. 2) Rösträkning. 3) Eventuell kontroll och omräkning. 4) Eventuell process i domstol. 5) Den aktuella delstatens kongress fastställer resultatet och utser de elektorer som skall rösta fram näste president. 6) Elektorerna röstar, varefter en President Elect utses, alltså den president som ska ta över ämbetet i januari påföljande år.

Det fungerar inte så bra för Demokraterna i årets val, och därför försöker maktmedia göra det självklart för alla att Biden är nästa president. Man vill också göra det så obehagligt som möjligt för privatpersoner, politiker och domstolar att gå emot medias tryck. Men jag tror inte det kommer att fungera för Demokraterna, trots allt.

Nu väntar istället en hård kamp om makten, där federala domstolar i delstaterna – och slutligen Högsta domstolen – kan tvingas fälla utslaget. Om inte Representanthuset får denna heta potatis i knät.

Republikanerna måste slåss längs två spår samtidigt. Dels motarbeta den av media uppmålade bilden av Biden som självklar nästa president. Dels föra en juridisk kamp genom att påvisa systematiskt valfusk på nationell nivå. Högre domstolar kommer absolut inte att vilja ta upp mål där några poströster förfuskats eller några hundra avlidna visar sig ha röstat. En seger i detta sammanhang kräver edsvurna skriftliga vittnesmål som intygar att de bevittnat klara brott mot vallagarna. Gärna också teknisk bevisning med dokument och videoklipp. Fusket bör vara systematiskt, pågå i flera delstater samtidigt och visa tydliga tecken på samordning i tid och i metodik. Domstolarna kommer bara agera om det är ofrånkomligt.

Sedan några dagar pågår därför ett febrilt arbete. Skriftliga, edsvurna vittnesmål har kommit in och ingår i anmälningar i olika delstater. Men att vittna mot ledande skikt i av det Demokratiska partiet styrda storstäder är att ta stora personliga risker. Samtidigt tror jag att fusket är så stort att många övervinner sin rädsla och träder fram. I takt med att allt mer komprometterande material kommer i dagen, kan det bli en ganska strid ström av vittnesmål och dokumentation. Allt givetvis intensivt ignorerat av maktmedia.

Att rösta i vallokalen går till ungefär som i Sverige. Man legitimerar sig, blir avprickad mot röstlängden, och överlämnar sitt oöppnade kuvert för senare rösträkning.

Det finns dock skillnader. Traditionellt har väljare i USA som är sjuka eller bortresta kunnat beställa hem en valsedel, fylla i personuppgifter, kryssat för sina val, och posta valsedeln med sitt personliga avsändarkuvert till delstatens valmyndighet. Så småningom kontrolleras att valsedeln är korrekt ifylld, att den kommer från rätt person, varefter den prickas av mot röstlängden.

Fusk i större format har alltid byggt på att komma över och fylla i oanvända poströster. Men när nyligen några demokratiskt styrda counties i storstäder i swing states införde mycket slappare regler för poströstning, skapades möjligheter till valfusk i en helt ny skala.

I år skickade man där i god tid ut valblanketter med svarskuvert till varenda person i röstlängden – oavsett om det efterfrågats eller ej. Sådana ”mail-in ballots” kan sedan samlas in av aktivister, köpas från dem som vill sälja, eller stjälas eller skaffas på andra sätt. Ska man fuska skaffar man i god tid ett rejält lager av valblanketter och autentiska svarskuvert, redo för ifyllning och inlämning.

När sedan vallokalerna stängts, börjar rösträkningen. När man sedan vet republikanernas röstetal, så vet man också hur många egna röster som skall tillverkas. I vallängden syns vilka som inte röstat, och nu kommer lagret av oifyllda valblanketter väl till pass… Man tar en kopia av den färdiga vallängden, går ut eller avsides, och fyller i de icke-röstandes namn, adress, kryssar för den kandidat man vill, ner med valsedeln i kuvertet, och kastar allt i en säck som man ”hittar” under sena natten.

Man kan också göra som ett par counties i Philadelphia. Köra ut republikanska valobservatörer från vallokalen, tejpa för fönstren och ”räknar sedan röster” i godan ro.

Man kan också hoppa över identitetskontrollen och slänga rösten bland alla de andra… Liknande arbetssätt återfinns i counties i alla av Demokratiska partiet styrda storstäder i årets swing states; Pittsburgh, Detroit, Milwaukee, Reno, Phoenix, Atlanta. Där fick republikanska valobservatörer hålla till i fållor tiotals meter från själva rösträknandet.

På många håll har man godkänt valblanketter utan underskrift, och odaterade eller för sent inkomna röster har ändå medräknats. Smart är också att se till att röstlängden inte är rensad från avlidna och avflyttade personer – då kan de också få rösta! Dessa oegentligheter och i hur stor omfattning de kan ha förekommit utreds alltså just nu. Innan dess kan ingen President Elect utses.

En annan sak som hamnar under luppen är om programvaran för rösträkningsutrustningen fungerar som den skall. Märkliga resultat har fått korrigeras.
Många har dubbel bosättning i Kalifornien och Nevada, och de som fått valsedel på bägge ställen har ju möjlighet att rösta två gånger i samma val. Samtidigt finns 80 000 oräknade militära poströster från baser över hela världen. De röstar ofta republikanskt.
Idag är 110 000 som flyttat från Georgia avprickade som röstande i delstatens vallängd.

Nu kontrolleras med var och en av dem om de begärt valsedel, och om de röstat. De som fått sitt namn utnyttjat är ofta villiga att göra polisanmälan.
Årets valdeltagande var historiskt högt i USA – 67 procent. I demokratiska storstadscounties där poströsterna fortsatte att räknas på natten blev valdeltagandet bortåt 90 procent – något helt orimligt och ohistoriskt i ett USA som brukar ha ett valdeltagande på 50-60 procent. I en valkrets var valdeltagandet 110 procent och Biden fick 90 procent av rösterna. Inte dåligt.

Alla röster skall inte räknas. Lagliga röster skall räknas. Annars skapar man ohederliga resultat och skadar såväl det demokratiska systemet, som folks tilltro till detta. Ändå protesterar demokrater, maktmedia och eliterna mot alla kontroller. Har de något att dölja?

Till sist. När Biden tappar Pennsylvania, är han nere på 270 elektorsröster. Om han därefter förlorar en enda stat, så spelar inget någon roll längre. Antingen passerar då Trump 270 elektorsröster och vinner. Eller så har ingen av kandidaterna 270 elektorsröster. Då övergår hela omröstningen istället till Representanthuset, som utser ny president med en (1) röst per delstat. Eftersom det finns fler röda än blå delstater, får Trump säkert förnyat mandat. Något annat vore politiskt självmord för varje republikan.

Stig Berglund är analytiker med över 25 års erfarenhet av arbete för företag, departement, myndigheter och organisationer. Huvudområde är undersökningar, analyser, utredningar och rådgivning på strategisk och taktisk nivå.

Stig Berglund

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Klimatdebatten

KRÖNIKAVi har nu hört dem i flera år, dessa högljudda människor som säger att vi bara har några år på oss innan klimatet löper amok och leder till en katastrof för mänskligheten.

EU:s stödpaket

KRÖNIKAEU:s så kallade stödpaket på sjuhundrafemtiotusen miljarder euro för att finansiera förlusterna efter Covid-19 epidemin antogs i somras av Europaunionens samtliga ledare, även av vår egen statsminister Stefan Löfven. Men som vi alla vet har EU inga egna pengar att så frikostigt punga ut med som det verkar i EU:s annonser. Därför måste hela, eller åtminstone större delen av, den enorma summan lånas på den internationella marknaden och resten troligtvis, kort och gott, genom att trycka flera sedlar och därmed riskera en rejäl nedskrivning av värdet för euron.

Många republikaner stödjer stormningen av Kapitolium

USATrumpanhängare ockuperade USA:s parlament Kapitolium i Washington DC den 6 januari, medan andra ropade att dessa var Antifa och provokatörer. Nu använder hela det politiska etablissemanget, massmedia och IT-jättarna det hela som en förevändning för att dra åt tumskruvarna mot Trumps anhängare, och presidenten själv ska ställas inför riksrätt därför att han påstås ha uppviglat till händelsen genom att försöka bevisa att omfattande valfusk förekommit.

Bulletin – när etablissemanget vill leka alternativmedia

OPINION: MAGNUS STENLUNDDen nystartade nättidningen Bulletin för fram kritik mot etablerade medier om att dessa stoppar samhällsdebatten med genmälen som ”islamofob” och ”högerextrem”, men nämner själva till exempel nästan aldrig känsligare frågor som Sverigedemokraterna. Man vill tävla om samma läsarkrets som alternativmedia, samtidigt som man vill framställa sig som finare än riktiga alternativmedier. Författaren och programledaren Magnus Stenlund granskar Bulletins rapportering om att Youtube släckt ned Swebbtv:s kanal.

Miljardböter pressar biltillverkare

KRÖNIKAEuropeiska biltillverkare får betala höga EU-böter om deras bilar släpper ut koldioxid över vissa gränser. Dessa räknas i gram koldioxid per bil och körd kilometer.

Planeras ett ”falsk flagg-uppror” under svärandet av presidenteden?

KRÖNIKAFrågan i krönikans rubrik är legitim mot bakgrund av det extraordinära och ovanliga brev som undertecknats av alla medlemmar av US Joint Chiefs of Staff, den högsta militärledningen i landet, som anklagar Trumpanhängare för uppror och uppmanar den amerikanska militären att vara redo för ännu ett försök till uppvigling på installationsdagen den 20 januari.

Dan Eliasson lämnar MSB efter ”nödvändig” resa till gayklubb på Kanarieöarna

INRIKESAllt fler avslöjanden dyker nu upp i härvan kring Dan Eliassons julresa till Kanarieöarna. Eliasson, dåvarande generaldirektör för Myndigheten för Samhällskydd och Beredskap (MSB), var huvudansvarig för det sms som skickades ut inför julen, där svenskar uppmanades att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer, bland annat att endast genomföra ”nödvändiga resor”. Samtidigt försvarar han sin solsemesterresa till Kanarieöarna med att den var just ”nödvändig”. Nu hopar sig fler skandaler kring Eliassons semesterhärva.

Nu händer det saker runt Estonia

KRÖNIKADen uppmärksammade dokumentärfilmen om Estonia som visar vad som verkar vara oförklarliga skador på skrovet har väckt internationell uppmärksamhet. Nu höjs röster för att verkligen undersöka vad som egentligen hände den ödesdigra septembernatten 1994.

Gå till arkivet

Send this to a friend