Skip to Content

Katrin Ebner-Steiner, AfD:s toppnamn i Bayern, jublar när siffrorna börjar komma in vid valvakan den 14 oktober. Stillbild: Spiegel
UTRIKES

Väljarflykt från etablissemanget till utmanarpartier i Bayern

PappersupplaganNya Tider v. 44

Det blev ett katastrofval för de etablerade partierna i sydtyska Bayern. Socialdemokratiska SPD och kristdemokratiska CSU förlorade cirka 10 procentenheter var av väljarnas stöd, vilket var särskilt allvarligt för SPD som i praktiken halverades. I stället var det utmanare i form av Alternativ för Tyskland (AfD) och de Gröna som gick framåt och erhöll cirka 10 procent vardera. För AfD var det första valet i delstaten, och man tar nu plats i delstatsparlamentet.

Publicerad: 30 oktober, 2018, 21:46

  • Svenska

Läs även

När väljarna i den sydtyska delstaten Bayern gick till valurnorna den 14 oktober bekräftades de trender som framträtt allt tydligare på olika håll i Tyskland. De båda största partierna, som gärna kallar sig själva ”folkpartier”, Kristsociala unionen CSU och socialdemokratiska SPD, gick tydligt tillbaka.

I stället var det de Gröna och Alternativ för Tyskland (AfD) som gick framåt med i runda tal 10 procent vardera. Man kan alltså tala om en trend av polarisering som kännetecknar hela Tyskland. Polariseringar brukar främja valdeltagande, och det ökade mycket riktigt från 63 procent av de valberättigade år 2013 till 71 procent vid årets val.

Bayern kännetecknas av att ha en egen variant av kristdemokrati, vanligen konservativare än den stora Kristdemokratiska unionen CDU, som finns i Tysklands övriga delstater. CDU och det bayerska CSU samarbetar nära, men en allt starkare reva i samarbetet har uppträtt på migrationsområdet, där CSU:s partiordförande Horst Seehofer, som också är inrikesminister i förbundsregeringen, i hårda ordalag kritiserat CDU:s partiledare Angela Merkel, som även är Tysklands förbundskansler.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Axel W. Karlsson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Förlag, Tv-kanaler, konstnärer, politiker och företag böjer sig för BLM-rörelsen

UTRIKESVänsterideologer brukar beteckna påstådd rasdiskriminering som ”strukturell” om de inte kan bevisa den i konkreta termer. Därför kan i stort sett vad som helst nu falla inom denna kategori och listan över vad som inte längre anses politiskt korrekt växer i förhållande till den ständiga åtstramningen av all yttrandefrihet och tankefrihet.

BLM:s polisfria zon i Seattle blev till ”Flugornas herre” inom två veckor

USAEtt sex kvarter stort område i centrala Seattle utropades till en ”autonom zon” av lokala Black Lives Matter- och andra vänsteraktivister. Två veckor senare har tre skjutningar med ett dödsfall, flera fall av misshandel och minst en våldtäkt rapporterats från området, och polisen har inte släppts in för att undsätta de drabbade. Istället upprätthålls ordningen av beväpnade mobbar som bland annat misshandlat en misstänkt tjuv och bestraffat en meningsmotståndare genom homosexuella övergrepp. Vänsterliberala medier hyllar projektet och borgmästaren hindrar polisen från att återställa ordningen i området.

Svininfluensavirus med ”pandemipotential” funnet i Kina

UTRIKESEn ny influensastam som kan utvecklas till en pandemi har identifierats i Kina av forskare. Viruset uppstod nyligen och finns hos grisar, men kan infektera människor, uppges det.

Danske migrations- och integrationsministern vill ha ett snabbt beslut om eventuell repatriering av syrier

UTRIKESMigrations- och integrationsministern Mattias Tesfaye vill ta ställning till om syrier från Damaskusprovinsen nu skall tvingas lämna Danmark.

Polen går till val

UTRIKESSöndagen den 28 juni äger första valomgången i Polens presidentval rum. Blir det Andrzej Duda som får fortsatt förtroende att leda landet och glädja anhängarna till PiS (Prawo i Sprawiedliwosc = Lag och Rättvisa) eller kommer det att krävas en andra valomgång?

Trump under tryck: Så försöker den djupa staten manipulera Vita husets politik

UTRIKESUSA:s president Donald Trump, som vill bli omvald i november i år, är under enorm press. Splittringen i det amerikanska samhället liksom mellan olika eliter syns inte bara i de pågående Black Lives Matter-protesterna, men också i USA: s utrikespolitik.

Frankrikes förre premiärminister Francois Fillon döms till fem års fängelse

UTRIKESDen tidigare franske premiärminister Francois Fillon och hans brittiskfödda fru Penelope befanns idag skyldiga av en domstol i Paris måndag efter anklagelser att han skapade ett fiktivt jobb som parlamentsassistent för henne, som gav henne över en miljon euro i lön från offentliga medel. Han dömdes till fem års fängelse, varav tre är villkorliga.

En algoritm som ”förutspår” kriminalitet baserat på ansiktsanalys skapar kontrovers

UTRIKESSkaparna av systemet hävdar att de kan använda ansiktsanalys för att avgöra om någon är eller kommer att bli en brottsling. Det har väckt en hetsig debatt där kritiker hävdar att detta påminner om ”rasbiologi”.

Gå till arkivet

Send this to a friend