Välkommen till 2022!

Den 1 januari vaknade vi till chockhöjda drivmedelspriser och en lång rad nya lagar – vissa mer absurda än andra. Oron i världen fortsätter och medan en del av de farhågor vi tidigare skrivit om slog in redan 2021 är det troligt att bland annat kraftig inflation kommer att slå till i år. En mycket positiv nyhet är att covid-19 i och med Omikron-varianten äntligen ser ut att kunna förpassas till historieböckerna.

Sverige håller på att bli internationaliserat på ett antal mindre smickrande sätt. Vem kunde för några år sedan tro att det skulle bli brottsligt att slänga en fimp eller ett godispapper på marken? Inte för att många gjorde det, utan tvärtom för att en så överväldigande majoritet ansåg det vara fel. Grupptrycket gjorde att det räckte med en förebrående blick för att den som tänkt skräpa ned skulle skärpa sig. Nu anses det alltså behövas böter för att förhindra sådant beteende.

Detta vittnar om att vi i stort och smått anpassar samhället till omvärlden. De som invandrar till Sverige tar absolut inte seden dit de kommer, utan tar tvärtom sina sedvänjor med sig. Myndigheterna passar på att motivera ökad övervakning och kontroll av medborgarna med dessa nya brott. Nästa steg blir att anpassningen till omvärlden i­stället leder till att man helt ger upp tanken på att inte skräpa ner, utan att det blir tillåtet och ”normalt” att slänga skräp på gatan, där man står. Så som man gör i till exempel Turkiet och norra Afrika. Men övervakningen kommer inte att försvinna i och med denna legalisering, det kan jag lova.

Under året som gått har många av de saker som vi larmat om tyvärr slagit in. Den logistikkris som vi redan för över ett år sedan kunde se tydliga tecken på var i antågande, har manifesterat sig kraftfullt, främst i extrema prisstegringar på en rad råvaror. Även matpriserna har börjat stiga, även om det sker i långsammare takt. Roa er gärna med att titta i affären efter smyghöjda priser genom att förpackningarna minskas från till exempel 1000 gram till 900 gram.

Flera års missväxt på grund av kyla, extremväder, torka och översvämningar har lett till en alarmerande matsituation i världen. Många matlager gapar tomma samtidigt som covid-restriktioner saboterat matproduktionen och transporterna. Det har uppstått allvarlig brist på bland annat konstgödsel, utsäde och reservdelar till jordbruksmaskiner.

Att problemen nått Sverige bekräftas av Claes Jonsson, vice ordförande i föreningen Sveriges mjölkbönder, som vi intervjuade i Nya Tider v.47/2021. Han instämmer i farhågan att svenska konsumenter bara sett början av en allmän prisuppgång på mat.

Året 2022 kan därmed bli ytterst oroligt. Att mat blir 50 procent dyrare kan vara irriterande för en svensk, men förändrar inte vardagen på något genomgripande sätt. Annat är det för en stor del av världens befolkning, där lejon­parten av människornas dagliga inkomst går till att köpa livsmedel. En pris­ökning kan innebära skillnaden mellan att äta och att svälta. Den ”arabiska våren” 2011 inleddes av just brödkravaller och gjorde att regimer föll som dominobrickor. Idag ser vi hur Kazakstan faller ned i kaos, och då ansågs ändå staten vara en av de stabilaste i regionen. En kraftig prishöjning på naturgas räckte för att tända den gnistan.

Problemen kommer tyvärr inte att bli mindre när världen upplever allt mer av en global nedkylning och därmed följande extremväder i form av orkaner, översvämningar, plötsliga köldkäppar och rekord­nederbörd. Detta är något vi börjar se på allvar förra året, men all information vi får in pekar på att situationen kommer att förvärras de kommande åren. Vi kan alltså inte räkna med att matsituationen kommer att bli bättre än på ett tag, och den kloke bör förbereda sig på detta. Ett bra tips är att börja odla mat själv i den mån man kan.

En annan sak som vi med stor säkerhet kan vänta oss detta år är att inflationen tar fart – vissa varnar till och med för extreminflation som riskerar att få långtgående konsekvenser för våra liv.

Förra året började också frihetsdemonstrationer mot restriktioner, vaccinpass och medicinskt tvång synas i Sverige, medan de redan i två år mer eller mindre präglat vår omvärld. Den nya coronavarianten Omikron har använts som skäl för att införa ännu mer långtgående och drastiska begränsningar i människors frihet på ett sätt som det skulle vara svårt att föreställa sig innan 2020.

Ändå är det just Omikron som inger hopp och borde välkomnas av myndigheterna. Symptomen från denna extremt smittsamma variant av covid-19 är till förväxling lika vanlig förkylning och leder nästan aldrig till sjukhusvistelse. Äntligen börjar dock land efter land ta sitt förnuft till fånga och låter riktiga experter träda fram som säger det vi alla väntat på: Pandemin är över!
Detta och mycket annat kan du läsa om i veckans och kommande nummer av Nya Tider.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Dansk media: ”Vi misslyckades” med corona-rapporteringen

Dansk media: ”Vi misslyckades” med corona-rapporteringen

🟠 UTRIKESREDAKTÖREN HAR ORDET Den danska kvällstidningen Extra Bladet gick den 7 januari ut i en tillsynes ångerfull ledare och erkände att de misslyckats med sitt uppdrag att granska myndigheter och rapportera om coronapandemin på ett korrekt sätt. De beskriver sig som ”hypnotiskt upptagna” av felaktig statistik och kritiserar myndigheternas sätt att kommunicera med befolkningen. Systemmediet går så långt som att ifrågasätta hur sjukhusen kan vara fulla nu när ”hela befolkningen är beväpnade med ett supervapen [covid-vaccinen]”.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Så luras Dagens Nyheter i kommentarsfälten

Så luras Dagens Nyheter i kommentarsfälten

🟠 OPINION: Curt Linderholm Är det ingen som granskar och kritiserar vad Dagens Nyheter påstår i sina artiklar? Inte om man får tro det som står i kommentarsfälten under artiklarna. Där finns nämligen inte ett spår av kritik, alla verkar bara hålla med DN. Tittar man lite närmare visar det sig dock att kommentarsfältet sköts av ett företag som heter Ifrågasätt Media Sverige AB, som ser till att ta bort alla kritiska inlägg och skapa en illusion av att DN:s propaganda är omtyckt och får stöd av läsarna. Ifrågasätt agerar nämligen rakt emot sitt företagsnamn – allt ifrågasättande av DN:s agenda raderas.

Ryssland – religion, politik, försvar, ekonomi

Ryssland – religion, politik, försvar, ekonomi

🟠 KRÖNIKA Under de senaste månaderna och veckorna har Ryska federationen varit ett återkommande tema i den mediala världen. Rysslands påstådda planer att angripa Ukraina har diskuterats allteftersom leverantörer av olika scenarion förde fram olika koncept. Dock saknades i detta flöde en saklig redovisning över situationen i Donetsk och Luhansk. Dessutom var en saklig och kunnig framställning av situationen i historiskt perspektiv så gott som obefintlig. Härvidlag ska nämnas att tyska journalister från ZDF TV har producerat informativa dokumentärer för tittare som inte behärskar det ryska språket.

Dansk media: ”Vi misslyckades” med corona-rapporteringen

Dansk media: ”Vi misslyckades” med corona-rapporteringen

🟠 UTRIKESREDAKTÖREN HAR ORDET Den danska kvällstidningen Extra Bladet gick den 7 januari ut i en tillsynes ångerfull ledare och erkände att de misslyckats med sitt uppdrag att granska myndigheter och rapportera om coronapandemin på ett korrekt sätt. De beskriver sig som ”hypnotiskt upptagna” av felaktig statistik och kritiserar myndigheternas sätt att kommunicera med befolkningen. Systemmediet går så långt som att ifrågasätta hur sjukhusen kan vara fulla nu när ”hela befolkningen är beväpnade med ett supervapen [covid-vaccinen]”.

Nyhetsdygnet

Det hettar till i Janouchs roman

🟠 BOKRECENSION Katerina Janouch har skrivit ett flertal romaner och andra böcker. Länge förekom hon i systemmedias sammanhang och blev ett begrepp i allmänna bokhandeln. När hon så började kritisera det rådande samhällsklimatet blev hon utfryst. Men hon gav inte upp utan använde sina talanger till att skildra det Sverige som regimen inte vill kännas vid. Med andra ord, hon blev dissident och samhällskritiker. År 2020 kom del ett i hennes samhällskritiska romanserie, Blodsådd. Nu kommer del två, Ingen kvinnas land. NyT har läst den.

En god introduktion till politisk islam

🟠 BOKRECENSION I dag kan ingen komma undan islam i Sverige. Islams bildförbud kan leda till att en känd svensk konstnär behöver personskydd dygnet runt. Människor kan spränga sig själva i luften på europeisk mark med hänvisning till islam. Islam finns mitt ibland oss; när jag vandrar omkring i Uppsala kan jag få syn på en påtaglig symbol för islam, nämligen den väldiga Uppsalamoskén.

Knutgubbarna flockas ännu när julen är slut

🟠 TRADITIONER Den trettonde januari dyker knutgubbarna upp. Det vet ni väl? Traditionen kan ses som en folklig tolkning av högtidlighållandet av helgonet Knut Lagard som mördades på 1100-talet. Men de här lokala figurerna bär knappast några likheter med helgon. Hyss och snasktiggeri är inte direkt himmelska tjänares fokusområden. Knutgubbar däremot fullkomligen frossar i sådant. Och grips inte av någon trendig förkylnings­panik, de nyttjar både masker och sprit.

Julgröt

🟠 Folktro och minnen Att äta gröt till jul är en tradition som går mycket långt tillbaka i tiden. Gröten får dock inte ätas upp på julaftonen då tomten ska ha sin portion. Under måltiden kan man rimma till gröten och den som får mandeln kan skatta sig lycklig.

Hylte: från bruksort till mångkultur

🟠 REPORTAGE Nya Tider har under en tid fått rapporter om att kommunen Hylte i Hallands län alltmer domineras av islamister och ökande otrygghet. Eftersom centralorten Hyltebruk är en liten bruksort på landet blev vi överraskade, så vi åkte dit och fann ett samhälle där mycket hade fått en muslimsk prägel, men där en tystnadskultur gjorde det svårt att hitta någon som ville uttala sig.

Containerbrist förvärrar begynnande matkris – Nya Tider i Wuhan: Inga spår av viruskatastrof

🟠 Covid-restriktioner förvandlar hamnar till flaskhalsar. Överfulla hamnar och försenade varutransporter ger förstörd mat. Kina har ett stort handelsöverskott då deras industriproduktion går för fullt medan stora delar av väst går på halvfart på grund av snart årslånga nedstängningar. Nya Tider besökte Wuhan och kunde förvånat konstatera att livet där är normalt medan omvärlden fortfarande efter ett år lever med varierande grad av nedstängningar.

Den mystiska och magiska katten

🟠 HISTORIA Vår älskade huskatt är ett minst sagt komplext ämne inom den gamla svenska folktron. Den troddes kunna göra ett barn till antingen mara eller varulv, troddes stå i förbund med trolltyg och påverka vädret. Att döda eller ens hata en katt gav otur och om en kvinna ville få en god make var det bäst för henne att hon var snäll mot huskatten.

Aroniabär och fläderbär

🟠 Än är det inte för sent att plocka bär. Två riktigt nyttiga bär hittar vi i våra trädgårdar nu. Aroniabär är en uppstickare som visat sig vara ett riktigt superbär. Fläderbär har använts som en gammal och beprövad förkylningskur i århundraden, och har även visat sig vara behjälplig i att förebygga eller lindra influensa.

Annonser

Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos Spelpressen
Allt du behöver veta om casino utan spelpaus
Svenskaonlinecasinon – Din jämförelsesida för svenska casino online
Jämför casino utan svensk licens hos Nya-Casinon.online
Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Viktig information om casino utan licens finns på casinoutanlicens.net
Bra sportbonusar hittar du på betting utan svensk licens
Finlands största sajt gällande nya casinon uudetkasinot.com
En sammanställning av information om utländska casino hittar du på Casinofrog.com.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.