Skip to Content

Jonas Sjöstedt levererar sitt tal. Foto: Nya Tider

Vänsterpartiets Almedalstal 2018

Digital utgåva

Klassiska vänsterämnen lyftes i Jonas Sjöstedts tal när Vänsterpartiet hade sin dag i rampljuset på Almedalen. Talet var bra upplagt och genomfört rent retoriskt, även om det saknades substans i form av konkreta och realistiska lösningar.

Publicerad: 4 juli, 2018, 10:43

  • Svenska

Läs även

Klassiskt vänstertal om SD av Jonas Sjöstedt

Sjöstedts tal skilde sig som väntat avsevärt från Ulf Kristerssons (M), men på några punkter fanns det likheter. Sverigedemokraterna och i andra hand Socialdemokraterna kan sägas vara ämnet för båda talen. Höger och vänster var den viktiga dimensionen, medan migration och trygghetsfrågor i traditionell mening knappt nämndes.

Talet inleddes med berättelsen om Emil i Lönneberga som genom att köra drängen Alfred till doktorn med häst och vagn räddade livet på honom. Att berättelsen härstammar från en tid som vänstern vanligen beskriver som ett helvete, och att Emil som arbetsgivarrepresentant i det narrativet tillhör den onda sidan, verkar inte ha gått upp för Sjöstedt. Här var istället Emil hjälten som symboliserade det samhälle Vänsterpartiet strävar efter:

– Ett sånt Sverige, där man blir stark när man behöver, vill jag leva i. Ett sånt Sverige är jag stolt över. Där vi hjälper varann och hugger i när det behövs, sade Sjöstedt.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Per Björklund

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Dacke

    Jonas Sjöstedt drömmer om en svunnen tid, eller som godsägaren sa till drängen, “det var bättre förr – när det var sämre”. Ungefär så kan man sammanfatta Jonas Sjöstedts budskap genom åren? Varför inte ge en konkret beskrivning på det samhälle som eftersträvas? Kan föreställa mig en återgång till 48 tim. arbetsvecka och en höjd pensionsålder för “Emil å Alfred” – med mottot i Sverige hjälper vi varann.

  • nalenihostacken

    Tomma tunnor skramlar högst är ett gammalt talesätt som passar bra i på kommunister.

Intervju: Tandhygienisten Bernt Herlitz anmälde åldersfusk – fick betala 425 000 i rättegångskostnader

INTERVJUBernt Herlitz arbetade som tandhygienist och hade Region Gotland som arbetsgivare. När han fick klienter som stod registrerade som ensamkommande under 18 år kunde han av deras tandutveckling se att de egentligen var en bra bit äldre. Han fick av Migrationsverkets jurist rådet att rapportera dessa oegentligheter till verket, vars personal också uppmanat folk att tipsa om när vuxna blandas med barn i HVB-hem eller skolor. Det hela slutade med rättegångskostnader på 425 000 kronor.

Polis till GP: Halsbandsrånen beror på det varma vädret

SVERIGEAllt fler kvinnor, oftast äldre och inte sällan med rullator, har under sommaren rånats på sina halsband i Göteborg. Nu slår polisens presstalesman fast orsaken när han intervjuas av Göteborgs-Posten: Det är vädrets fel.

Stockholm Stad förbjuder ”stötande” reklam – betalar för bilder på bögsex och mens

KULTURStockholms Stadshus beslutade den 11 juni om att aktivt genomdriva etiska riktlinjer för utomhusreklam så att ”sexistisk” och ”rasistisk” reklam snabbt kan tas bort i det offentliga rummet. Detta för att resenärer i kollektivtrafiken inte ska utsättas för ”stötande” bilder. Samtidigt betalar man för konstverk som visar nakna gubbar och blödande kvinnor.

Norrmän köper fastigheter i Sverige

Utländska investerare köper upp svenska hyresfastigheter med säkra intäkter eftersom kommunen måste se till att invandrare och andra får bostäder. Men uppköpen sker även i övriga segment.

Medborgerlig Samling portas från Prideparaden

INRIKESPartiet Medborgerlig Samling förbjuds att delta i homosexfestivalen Pride i Stockholm. Detta trots att Ilan Sadé är den ende öppet homosexuelle partiledaren i Sverige. De lever ”inte till fullo” upp till Stockholm Prides ”värdegrund”, menar Stockholm Prides styrelse.

Helomvändning om Patriotsystemet – oppositionen svänger i frågan

INRIKESFrån att SD har varit det enda parti som ifrågasatt inköpen av det dyra och föråldrade luftvärnssystemet Patriot, har nu hela oppositionen utom Moderaterna svängt i frågan. Ärendet behandlas i Försvarsutskottet i början av augusti och det är nu mycket osäkert om köpet kommer att bli av.

Svenska tvillingar misshandlades av invandrare – deras familj blev trakasserade av antirasister efteråt

De 16-åriga svenska tvillingsystrarna angreps och misshandlades grovt av två invandrare. En av systrarna fick upp sin mobil efter händelsen och lyckades fånga gärningsmännen på film när de lämnade platsen.

Kent Ekeroth om riksdagslistan, vänskapskorruption och AfS

Gå till arkivet