TARTARIA-TAVLORNA från Rumänien är ett av de bästa exemplen på vad många tror är världens första skriftspråk. Man har identifierat omkring 700 tecken, ungefär lika många som de egyptiska hieroglyferna, men trots detta har teorin om ”Donauskriften” ännu inte ersatt teorin om Mesopotamien som skriftens och civilisationens vagga. Foto: Stillbild från dokumentären ”The Mystery of the Danube Script”

”Världens första skriftspråk” är europeiskt

En 7 000 år gammal lertavla från Bulgarien kan bevisa att den skrivna kommunikationen inte uppfanns i Mesopotamien som man hittills lärt ut, utan i Europa, närmare bestämt på Balkan. Om det stämmer måste historien om civilisationens uppkomst skrivas om.

”Ex oriente lux” lyder ett gammalt latinskt ordspråk, som från början syftar på att solen går upp i öst men med tiden fått bibetydelsen att civilisationen kom österifrån. Nu ser det ut som om ordspråket får återgå till sin äldre innebörd − allt mer tyder på att det första skriftspråket uppkom i Europa, vilket i så fall slutgiltigt kullkastar teorin om Mesopotamien som civilisationens vagga.

Det senaste fyndet dök upp när arkeologer höll på att gräva ut det gamla romerska vägfortet Ad Putea i norra Bulgarien. Under de romerska lämningarna stötte man på en bosättning från kopparstenåldern och hittade där bland annat ett föremål av keramik, av allt att döma ett fragment av ett lerkärl. Vad som gjorde arkeologerna upphetsade var att föremålet tycks innehålla skrivtecken. Fyndet är 7 000 år gammalt och därmed nästan 2 000 år äldre än den äldsta kända kilskriften från Mesopotamien och de äldsta egyptiska hieroglyferna.

RIKA GRAVGÅVOR har återfunnits på flera av de platser som tillsammans kallas Donaucivilisationen. 1972 grävde arkeologerna fram ett praktfullt gravfält i Varna, nära Bulgariens Svartahavskust, som bland annat innehåller världens äldsta guldskatter, från omkring 4600 år f.Kr. Allt fler forskare tror att även det första skriftspråket uppfanns på Balkan, kanske så tidigt som 5300 f.Kr. Foto: Varnas arkeologiska museum
RIKA GRAVGÅVOR har återfunnits på flera av de platser som tillsammans kallas Donaucivilisationen. 1972 grävde arkeologerna fram ett praktfullt gravfält i Varna, nära Bulgariens Svartahavskust, som bland annat innehåller världens äldsta guldskatter, från omkring 4600 år f.Kr. Allt fler forskare tror att även det första skriftspråket uppfanns på Balkan, kanske så tidigt som 5300 f.Kr. Foto: Varnas arkeologiska museum

Volodya Popov, chef för historiska museet i Pleven och expert på förhistorisk arkeologi, anser att fyndet bevisar att det första skriftspråket uppstod på Balkan. Popov citeras av den bulgariska nyhetsbyrån BTA och hävdar att de tecken som går att känna igen på ett lerkärl med skrivtecken tyder på att det användes för religiösa ritualer. Att avkoda vad skriften faktiskt betyder kommer troligtvis att bli svårt eftersom man i stort sett saknar kunskap om det språk som användes.¨

− Dessa piktogram är kodad information, som antingen användes för att föra budskap mellan människor, eller var ett försök att föra fram budskap från samhället till gudarna, sade arkeologen till bulgarisk TV.
Popov är övertygad om att världens första skriftspråk uppfanns på Balkan, och påpekar att detta inte är det första fyndet av förmodat skriftspråk i området − minst 120 föremål med vad många anser vara skrivtecken har hittats.
− All denna information tyder på att den proto-skrift som sedan utvecklades till Sumers linjära skrift [den tidigaste typen av kilskrift, red. anm.] och Egyptens hieroglyfer 2 000 år senare började här, säger han.

Kan avgöra gammal strid

Fyndet är inte det första i sitt slag. Redan 1875 grävde den ungerske arkeologen Zsófia Torma fram ett antal keramikföremål vid Tordos i Rumänien med vad som föreföll vara skrivtecken. Liknande föremål grävdes fram i Vinča, en förort till Serbiens huvudstad Belgrad, år 1908 och daterades till mellan 4000 och 4500 f.Kr.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Du förtjänar sanningen

Du förtjänar sanningen

🟠 LEDARE Massmedier granskar inte längre makten. De är numera en integrerad del av etablissemanget och deras roll är inte längre nyhetsförmedling av sanningen utan att skapa och styra det politiska narrativet. Oavsett deras påstådda politiska olikheter har de enats och ställt sig på samma sida i de viktigaste av frågor.

Truckers Go! Go Truckers!

Truckers Go! Go Truckers!

🟠 OPINION: Magnus Stenlund Kanada revanscherar sig. I ett land man närmast gett upp om helt, där karantänsidiotin tilltagit till nästan samma nivåer som i de mer sydliga forna brittiska kolonierna Australien och Nya Zeeland, har gräsrötterna nu bestämt sig för att nog är nog. Det menar veckans debattör Magnus Stenlund, som gläds åt Frihetskonvojen som parkerade utanför parlamentet i Ottawa sista helgen i januari och fortfarande vägrar ge sig.

Läs även:

Karlarnas propagandist

Karlarnas propagandist

🟠 HISTORIA Hedvig Eleonora är idag känd som Karlarnas maka, mor och farmor. Hon var nämligen gift med Karl X Gustaf, mor till Karl XI och farmor till Karl XII. Att hon lät bygga Drottningholms slott som en pfalzisk maktmanifestation visar att hon även kan kallas Karlarnas propagandist. Med hjälp av arkitektur, guld, siden och konst markerade hon mot den svenska adeln.

John Ericsson – en mångsidig uppfinnare

John Ericsson – en mångsidig uppfinnare

🟠 HISTORIA Svenskarna måste vara ett väldigt nyfiket släkte. Många uppfinnare och upptäckare har passerat revy genom vår historia. I den här artikeln tänkte jag att vi skulle lära känna John Ericsson. För att få ett perspektiv över våra uppfinnande svenskar lånade jag boken ”Svenska Uppfinnare” 2003 av Petter Karlsson och Johan Erséus, bokförlaget Max Ström. Här presenteras en rad uppfinnare som jag aldrig hade hört talas om. Även ”Stora Focus” uppslagsverk, 1988 samt ”Lilla Uppslagsboken”, 1959 har varit till hjälp med denna artikel.

När tuppar sprang i slottets sal…

När tuppar sprang i slottets sal…

🟠 HISTORIA Gustaf III:s yngre bror, hertig Carl, fick ett liv fullt av överraskningar under sina första år som äkta make. Hans unga hustru, Hedvig Elisabeth Charlotta, tyckte nämligen att det svenska hovet var för tråkigt och såg det som sin plikt att vända upp och ned på tillvaron med olika hyss.

Från stenålder till järnålder

Från stenålder till järnålder

🟠 HISTORIA I Falbygden i Västergötland finns fornminnesområdet Ekornavallen. Här finns det olika former av gravar från yngre stenåldern till yngre järnåldern. Med andra ord är det den perfekta platsen att studera olika fornminnen på, oavsett om man intresserar sig för yngre stenålderns gånggrifter, bronsålderns gravrösen eller järnålderns domarringar.

Att måla Gud på väggen

Att måla Gud på väggen

🟠 HISTORIA Ett odisputabelt faktum är att kristna alltid har tyckt om att måla vacker konst, särskilt målningar som visar heliga personer och berättelser ur antingen Bibeln eller folklig, kristen tradition. Kristna har dock inte bara målat på taveldukar utan även på väggar. Besöker man de italienska katakomberna kan man upptäckta att redan under det sena 100-talet har kristna haft för vana att pryda väggar med målningar.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Att bryta ensamheten

🟠 RECENSION I Nederländerna säger 30 procent av de vuxna att de känner sig ensamma. I USA är siffran 40 procent, dubbelt så stor som på 1980-talet. I Tyskland anser två tredjedelar av befolkningen att ensamhet är ett allvarligt problem. Allt fler upplever att de lever i ensamhet. Vi är alltmer isolerade, inte bara från varandra, utan också från våra politiker och samhället i stort. Den brittiska professorn Noreena Hertz tittar på vad som gör oss ensamma och vad ensamhet egentligen är. Hon kommer också med många goda råd om hur vi kan undvika ensamhet och även tänka på människor i vår omgivning.

Vi måste prata om sex

🟠 RECENSION Det är svårt i vår genomliberaliserade tid att diskutera sex och kärlek, eftersom den liberala analysmetoden inte fungerar. En liberal börjar ju med frågan ”Vad vill jag?” Redan där blir det svårt, eftersom naturen i sin stora visdom har gjort kärleken blind, och i bästa fall egolös. Vilja är ju inte heller, som den brittiska författaren Louise Perry tar upp flera gånger i denna bok, något enkelt eller alltid positivt, som liberalerna vill tro. Perry går sedan vidare med att såga det mesta som ”den sexuella revolutionen” har medfört.

Svartvita skärvor av det sanna Sverige

🟠 KULTUR En regnig eftermiddag i mina tonår blev TV:ns fjärrkontroll till slut räddningen från tristess. Vanligtvis hade jag nog slagit på ett färgsprakande MTV, men inte just den gången. I stället var det filmen ”Driver dagg faller regn”, en film som handlade om en svunnen tid redan då, men som också bar på en viktig varning till framtida generationer.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Karlarnas propagandist

🟠 HISTORIA Hedvig Eleonora är idag känd som Karlarnas maka, mor och farmor. Hon var nämligen gift med Karl X Gustaf, mor till Karl XI och farmor till Karl XII. Att hon lät bygga Drottningholms slott som en pfalzisk maktmanifestation visar att hon även kan kallas Karlarnas propagandist. Med hjälp av arkitektur, guld, siden och konst markerade hon mot den svenska adeln.

John Ericsson – en mångsidig uppfinnare

🟠 HISTORIA Svenskarna måste vara ett väldigt nyfiket släkte. Många uppfinnare och upptäckare har passerat revy genom vår historia. I den här artikeln tänkte jag att vi skulle lära känna John Ericsson. För att få ett perspektiv över våra uppfinnande svenskar lånade jag boken ”Svenska Uppfinnare” 2003 av Petter Karlsson och Johan Erséus, bokförlaget Max Ström. Här presenteras en rad uppfinnare som jag aldrig hade hört talas om. Även ”Stora Focus” uppslagsverk, 1988 samt ”Lilla Uppslagsboken”, 1959 har varit till hjälp med denna artikel.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.