Skip to Content

TARTARIA-TAVLORNA från Rumänien är ett av de bästa exemplen på vad många tror är världens första skriftspråk. Man har identifierat omkring 700 tecken, ungefär lika många som de egyptiska hieroglyferna, men trots detta har teorin om ”Donauskriften” ännu inte ersatt teorin om Mesopotamien som skriftens och civilisationens vagga. Foto: Stillbild från dokumentären ”The Mystery of the Danube Script”
Historia

”Världens första skriftspråk” är europeiskt

En 7 000 år gammal lertavla från Bulgarien kan bevisa att den skrivna kommunikationen inte uppfanns i Mesopotamien som man hittills lärt ut, utan i Europa, närmare bestämt på Balkan. Om det stämmer måste historien om civilisationens uppkomst skrivas om.

Publicerad: 26 september, 2016, 00:33

  • Svenska

Läs även

”Ex oriente lux” lyder ett gammalt latinskt ordspråk, som från början syftar på att solen går upp i öst men med tiden fått bibetydelsen att civilisationen kom österifrån. Nu ser det ut som om ordspråket får återgå till sin äldre innebörd − allt mer tyder på att det första skriftspråket uppkom i Europa, vilket i så fall slutgiltigt kullkastar teorin om Mesopotamien som civilisationens vagga.

Det senaste fyndet dök upp när arkeologer höll på att gräva ut det gamla romerska vägfortet Ad Putea i norra Bulgarien. Under de romerska lämningarna stötte man på en bosättning från kopparstenåldern och hittade där bland annat ett föremål av keramik, av allt att döma ett fragment av ett lerkärl. Vad som gjorde arkeologerna upphetsade var att föremålet tycks innehålla skrivtecken. Fyndet är 7 000 år gammalt och därmed nästan 2 000 år äldre än den äldsta kända kilskriften från Mesopotamien och de äldsta egyptiska hieroglyferna.

RIKA GRAVGÅVOR har återfunnits på flera av de platser som tillsammans kallas Donaucivilisationen. 1972 grävde arkeologerna fram ett praktfullt gravfält i Varna, nära Bulgariens Svartahavskust, som bland annat innehåller världens äldsta guldskatter, från omkring 4600 år f.Kr. Allt fler forskare tror att även det första skriftspråket uppfanns på Balkan, kanske så tidigt som 5300 f.Kr. Foto: Varnas arkeologiska museum

RIKA GRAVGÅVOR har återfunnits på flera av de platser som tillsammans kallas Donaucivilisationen. 1972 grävde arkeologerna fram ett praktfullt gravfält i Varna, nära Bulgariens Svartahavskust, som bland annat innehåller världens äldsta guldskatter, från omkring 4600 år f.Kr. Allt fler forskare tror att även det första skriftspråket uppfanns på Balkan, kanske så tidigt som 5300 f.Kr. Foto: Varnas arkeologiska museum

Volodya Popov, chef för historiska museet i Pleven och expert på förhistorisk arkeologi, anser att fyndet bevisar att det första skriftspråket uppstod på Balkan. Popov citeras av den bulgariska nyhetsbyrån BTA och hävdar att de tecken som går att känna igen på ett lerkärl med skrivtecken tyder på att det användes för religiösa ritualer. Att avkoda vad skriften faktiskt betyder kommer troligtvis att bli svårt eftersom man i stort sett saknar kunskap om det språk som användes.¨

− Dessa piktogram är kodad information, som antingen användes för att föra budskap mellan människor, eller var ett försök att föra fram budskap från samhället till gudarna, sade arkeologen till bulgarisk TV.
Popov är övertygad om att världens första skriftspråk uppfanns på Balkan, och påpekar att detta inte är det första fyndet av förmodat skriftspråk i området − minst 120 föremål med vad många anser vara skrivtecken har hittats.
− All denna information tyder på att den proto-skrift som sedan utvecklades till Sumers linjära skrift [den tidigaste typen av kilskrift, red. anm.] och Egyptens hieroglyfer 2 000 år senare började här, säger han.

Kan avgöra gammal strid

Fyndet är inte det första i sitt slag. Redan 1875 grävde den ungerske arkeologen Zsófia Torma fram ett antal keramikföremål vid Tordos i Rumänien med vad som föreföll vara skrivtecken. Liknande föremål grävdes fram i Vinča, en förort till Serbiens huvudstad Belgrad, år 1908 och daterades till mellan 4000 och 4500 f.Kr.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • salrol

    Mewsopetamierna skriver ju själva att de får alla sina kunskaper från ett land “Arratta” som är identifierad att ligga längs en flod vilken rinner ut i dagens Ormuz-sund. Idag är det öken i stort överallt utom längs vissa floders Wadier, men då var större delen av markerna på bägge sidor “Persiska Viken” väldigt frodiga. Eufrat och Tigris flöt genom den närmast torrlagda Persiska viken (möjligen fanns en “central” sjö). Väster om Ormuz.sundet i Arabiens inland har man hittat en “hästkultur” i det då grönskande inlandet daterat till ca 9000 f kr. I Centralasiens efteristida stränder hos Aralsjön har man hittat en liknande hästkultur daterad till ca 8000 f kr. Det som händer är att landhöjningar, -sänkningar ger effekter av att Aralsjön börjar torka ut. Världshaven stiger samtidigt m anl av smältande isar och Persiska Viken översvämmas (liksom t ex Doggerland) ca 7000 f kr. Då har redan en kraftig torka i Arabien och i Irans kustland inletts. Möjligheten är att dessa omvälvningar beskrivs i “syndafloden” och i berättelsen om “Noa” och att “paradiset” går under. Mynningen hos dåtida Eufrat/Tigris flodsystem i Indiska Oceanen har funnits i anslutning till Ormuz-sundet, d v s där finns den troliga högkulturen Arrata. Det finns kulturella, tekniska resp religiösa kopplingar mellan Arrata och Arabiens högkultur, men även med Centralasiens högkultur. Arratas högkultur ger sedan impulser åt Mesopetamier (BL A SKRIFTSPRÅK) och något senare åt Induskulturerna. I Iran har en del utgrävningar av högkulturen Arrata skett, men notera således att kulturens centrum numera är översvämmat. När Arratas befolkning flyr för det stigande vattnet, så antas de flytta in i 2-flodslandet resp åt öster mot Indusdalen. Men Mesopetamien får även impulser Centralasien via hästfolket vilka söker sig undan torkan bl a västerut och når Mesopetamien. I de äldsta städerna inom Mindre Asiens högländer hittar man arkitektur mm som dessförinnan används av den Centralasiatiska hästkulturen i deras stadsliknande samhällen (invånare 2000-10000). Forskningen anser att nya språk anländer till 2-flodslanden ca 6000 f kr och startar den Mesopetamiska högkulturen. Men språket bör ha anlänt från 2 håll.

  • Irenaeus

    Dr. Zsófia Torma fick sin doktorsexamen (1899) med tillstånd av kejsaren Frans Josef. Hon var tvungen att kämpa för sina idéer med berömda forskare som till exempel från Oxford, eftersom hon sa att mönster i sina keramikföremål från Tordos i Transsylvanien, som då var en del av Ungern är skrivtecken, som liknade med szekler-ungerska runskrifter.
    Dr. Zsófia Torma fann likheter mellan forntida kulturer av Karpat-bäckenet och Mesopotamien.

Vattuminskningen

HISTORIA”Vattenminskningsläran väckte anstöt i kyrkliga kretsar eftersom den ansågs strida mot bibeln, och förklarades av prästerskapet vid 1747 års riksdag vara ’en opålitlig sats på vilken inget i historien kunde byggas’. Biskop Johan Browallius i Åbo, teolog och professor i fysik och botanik, […] Enligt honom berodde vattuminskningen på att syndaflodens vatten fortfarande höll på att dra sig tillbaka.” Så såg man tidigare på det vi kal­lar landhöjningen, enligt Wikipedia.

Olof Sköt-konungs dop

HISTORIAAnna smakade på vattnet. Det var friskt och svalkade i värmen. I skuggan under lövträden stod en bänk och hon satte sig ner. Anna var ledare för en grupp glada pensionärer som reste runt Kinnekulle. Nu hade de kommit till Husaby där Olof Eriksson Skötkonung lät döpa sig år 1008. I Husaby källa, i Västergötland, vid foten av den uråldriga slocknade vulkanen, Kinnekulle. En stentrappa leder ner till källan som springer fram ur berget. Att gå nedför dessa trappor och se källan är en resa tillbaka genom historien.

Riksföreståndaren som nästan blev kung

HISTORIASten Sture den yngre var Sveriges riksföreståndare under en våldsam och konfliktfylld tid. Varken han eller hans anhängare ville att Sverige skulle förbli underkastat danskt styre, vilket ledde till att han fick många mäktiga fiender, bannlystes av påven och hamnade i krig med Kristian II. Ändå vägrade Sten Sture ge sig och var den av Sturarna som kom närmast den svenska kungakronan.

Svenskbybornas tragiska historia

HISTORIADet är nog inte så många som känner till historien om gruppen svenskättlingar på Dagö som tvingades ut på en lång resa för att bosätta sig vid floden Dnjeprs strand i Ukraina. Trots många umbäranden i form av svält och sjukdomar överlevde en liten skara som arbetade sig till ett framgångsrikt lantbruk i byn de byggde upp. Där blev de även kända för bland annat sin skicklighet i hästuppfödning. Den ryska revolutionen och världskrigen satte dock stopp för framgångssagan.

Religion, folktro och Selma Lagerlöf

HISTORIASelma Lagerlöf var verksam under realismens stortid inom litteraturen, men i hennes verk möter läsaren spöken, äventyrliga kavaljerer, tomtar och förvandlingar samt kärlek som övervinner hinder. Hon följde med andra ord inte strikt sin tids ideal, vilket ledde till ett blandat bemötande av hennes verk men också till att hennes böcker blev unika mästerverk som är läsvärda än idag.

Ministrarna och Doris Hopp

HISTORIAÅr 1976 överlämnade rikspolischef Carl Persson tre hemliga promemorior till statsminister Olof Palme. Dessa promemorior innehöll uppgifter om att högt uppsatta män i maktens korridorer skall ha köpt sexuella tjänster. Kvinnan som agerade kopplerska var bordellmamman Doris Hopp, som bara några få månader tidigare dömts för koppleri. Detta blev början på bordellhärvan, som senare kom att bli känd som Geijeraffären.

Strävan efter fred

HISTORIAFör 100 år sedan i år grundades Nationernas förbund (NF). Syftet med organisationen var att försöka bevara freden efter första världskriget. Dock kom den att försvagas under 1930-talet för att till sist upplösas formellt 1946, kort efter att Förenta nationerna (FN) bildats.

Mord utan motiv

HISTORIADen sjunde mars 1932 hittades politikern Hjalmar von Sydow samt hembiträdena Karolina Herou och Ebba Hamn ihjälslagna i den von Sydowska lägenheten på Norr Mälarstrand i Stockholm. Senare samma dag sköt den sannolike mördaren Fredrik von Sydow först sin fru och sedan sig själv. Motivet är dock okänt än idag och morden kan möjligen ha hjälpt en brutal mördare att undkomma rättvisan.

Gå till arkivet

Send this to a friend