Skip to Content

Våldsamma protester. Arga vita bönder demonstrerade utanför domstolen där de misstänkta mördarna befann sig, och när polisen försökte mota bort dem välte de en polisbil. Foto: Nya Tider
SYDAFRIKA

Vita bönder i Sydafrika har fått nog – välter polisbil

PappersupplaganNya Tider v. 43

När ännu en vit farmare blev brutalt mördad samlades upprörda vita bönder utanför domstolen i staden Senekal i delstaten Free State i Sydafrika. De protesterade mot polisens ointresse att utreda farmattackerna och politikernas ovilja att stoppa dessa. Demonstranterna välte en polisbil och jagade bort poliserna. Sydafrika har inte sett så kraftfulla protester från vita på decennier.

Publicerad: 22 oktober, 2020, 17:50

 • Svenska

Läs även

Kaos utbröt den 6 oktober vid Senekal Magistrates domstol i delstaten Free State, där häktningsförhandling skulle hållas med två misstänkta, Sekwetje Isaiah Mahlamba, 32, och Sekola Piet Matlaetsa, 44. De är misstänkta för tortyrmordet på Brendin Horner, 22.

Flera hundra arga bönder hade tågat till domstolen för att visa solidaritet med offren och uttrycka sitt missnöje med de frekventa attackerna mot vita farmare. Enligt Nya Tiders källor försökte polis utanför domstolsbyggnaden mota bort demonstranterna. Bland annat ska en polisbil ha försökt köra på en kvinna och hennes två barn i folksamlingen, samt skjutit skarpt mot de vita jordbrukarna. Minst två skott ska ha hörts.

De vita bönderna svarade med att välta polisbilen. Senare började den även brinna. Sydafrikas polisminister Bheki Cele fördömde våldsamheterna som han beskrev som laglöshet, och uppmanade polisen att gripa de som brutit mot lagen. En jordbrukare, André Pienaar, 52, greps några timmar senare, misstänkt för våldsamt upplopp och skadegörelse.

Brendin Horner, 21, mördades på kvällen den 1 oktober och hittades bunden vid en stolpe bara hundra meter från grindarna till gården Die Rots i Sydafrika. Foto: Privat

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Daniel Rondslätt

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Varför inte fråga sig om, hur kan det komma sig att det är så tyst inom EU och Sverige? Det lät annorlunda på 80 och i början på 90 talet då ”kultureliten” skandera på gator och torg om orättvisorna i Sydafrika? Idag är det tyst från dessa som stod upp för ”orättvisorna i världen”? Det har skändats och mördats omk. 5000 farmare sedan apartheidtiden upphörde 1994, men var finns de idag, alla de som stod upp för ett rättvist samhälle? Det finns bara ett ord för dessa – Hycklare!

 • RL, Vallentuna

  Det var ett stort misstag av de vita att lämna över makten så reservationslöst. Jag är stolt och glad att motarbetat det så länge det gick. Problemet var att dom vita var så inbördes splittrade …alltid dessa jäkla ” liberaler ” som ställer till jäkelskap.

 • Swatch

  Kan man känna något annat än avsky?
  Sydafrikas vita bönder kan gripa makten om de slutar producera mat under ett år eller två. Håll ut och se att dessa finfina afrikaner kommer på bara knä att tigga mat.
  Alternativet emigrerar till Sverige. Altså afrikanerna. Vita bönder besvära sig inte – de får aldrig PUT på 30 minuter i Sverige.

Miljöpartistisk EU-kandidat skallade och ströp elev – får villkorlig dom

INRIKESI maj förra året chockades elever på Samskolan i Saltsjöbaden då en lärare flög på en elev, skallade honom i ansiktet och enligt flera vittnen även tog stryptag på honom när han låg ner. Läraren, Pascal Mafall Fall, satt samtidigt i kommunfullmäktige för Miljöpartiet och var kandidat till EU-valet 2014. Nu har domen fallit. Politikern kommer undan med villkorlig dom därför att tingsrätten menar att han kan ha blivit provocerad av eleven och har fått motta ”hat och hot” efter händelsen – i båda fallen uppgifter som kommer endast från politikern själv.

Storbritannien påbörjar: ”Massiv grön återställningsplan”, Nytt skatteförslag: Betala för varje körd mil

STORBRITANNIENStorbritanniens premiärminister Boris Johnson har som en del av en ”Grön revolution” proklamerat slutet för alla bensin- och dieselfordon på önationen, inga nya sådana fordon får säljas från år 2030. För att täcka upp för uteblivna framtida skattein­täkter på runt motsvarande 450 mil­jarder kronor från fossilbränsledrivna fordon så vill finansminister Rishi Sunak redan nu börja pungslå brittiska bilister för varje mil de kör. Detta sker inom ramen för det FN-lanserade begreppet ”Bygga tillbaka bättre” och en tiopunktsplan för Storbritannien som Boris Johnson nu lagt fram. Nya Tider går här igenom den punkt för punkt. Flera länder runt om i världen har beslutat om eller diskuterar samma eller liknande planer.

Armenisk soldat: ”Knivhuggen i ryggen”

INTERVJUArthur Danielyan är ledare för den armeniska oppositionsrörelsen ”Adekvat”. Han anmälde sig som frivillig i Nagorno Karabach-kriget. I en intervju med Nya Tider talar han om den senaste tidens politiska turbulens i Armenien och vapenstilleståndet efter Azerbajdzjans anfall på de kristna invånarna i Nagorno-Karabach.

EU kan komma att förbjuda bensin- och dieseldrivna bilar redan 2025

INRIKESEnligt uppgifter i tysk press förbereder EU-kommissionen lagstiftning som kan göra det omöjligt att köra bilar som går på bensin eller diesel redan om fyra år.

Migranters penningtransmissioner till Västafrika nu främsta källan till utländsk valuta

UTRIKESMigranternas penningförsändelser håller snabbt på att bli den främsta källan till utländsk valuta i västafrikanska länder, visar en studie om transaktioner från Frankrike till Elfenbenskusten, Mali och Senegal.

Europeiska unionen och FN varnar Frankrike rörande pressfriheten inför ny lagstiftning

UTRIKESEU-kommissionen svarade i måndags på en förfrågan om det franska förslaget om en ny säkerhetslag genom att varna för att nyhetsmedier måste kunna ”arbeta fritt”. Detta följer på liknande kritik från FN.

USA-valet: Trump förlorade vita kärnväljare men fick fler hos minoriteterna

VALET I USADen enda etniska grupp i USA som föredrog Donald Trump framför Joe Biden var de vita. Samtidigt var det bland minoriteterna som han ökade sin röstandel jämfört med valet 2016. På grund av USA:s demografiska förändring riskerar Republikanerna på lite sikt att förlora makten permanent, men kan hålla senaten ett tag till.

Tusentals protesterade mot restriktioner runt om i Europa

UTRIKESDen 17-18 november ägde stora demonstrationer rum på olika platser i Europa mot de coronarestriktioner ländernas regeringar infört. I Tyskland, där missnöjet även gällde ändringar i smittskyddslagen, använde polis vattenkanoner och arresterade nästan 200 personer. I Tjeckien och Slovakien sammanföll demonstrationerna med årsdagen av kommunismens fall i Tjeckoslovakien.

Gå till arkivet

Send this to a friend