Skip to Content

Precis som förra gången upprördes Annie Lööf av något som Jimmie Åkesson sa. Foto: Stillbild SVT
INRIKES

Vredgad Annie Lööf till attack mot lugn Jimmie Åkesson

Digital utgåva

Söndag den 2 maj hölls årets första partiledardebatt i SVT Agenda, och det blev en tidvis infekterad debatt. Centerledaren Annie Lööf tappade i det närmaste fattningen när Jimmie Åkesson menade att invandrare är överrepresenterade i brottsstatistiken. ”Jag känner sånt förakt när jag hör ditt resonemang!”, utbrast Lööf. Dessutom blev sprickan mellan Annie Lööf och Nyamko Sabuni allt tydligare. De två liberala partierna har de senaste åren varit som ler och långhalm, och båda ingick januariöverenskommelsen med regeringen Löfven. I debatten frågade Lööf om Sabuni vill ”skicka ut” invandrare, varpå Sabuni syrligt frågade: ”Skall du ta hit hela världen?”.

Publicerad: 7 maj, 2021, 19:32

  • Svenska

Läs även

Det hettade till när kriminaliteten och migrationen diskuterades under årets första partiledardebatt.

Programledaren Anders Holmberg informerade om förslaget till ny migrationslag. För tillfället råder en temporär lag som varat i flera år, som nu skall ersättas av en permanent:

– I sommar får Sverige en ny migrationslag. Efter det kommer de flesta som beviljas asyl bara att få tillfälliga uppehållstillstånd.

Som Nya Tider nyligen rapporterade, genom Migrationsverkets officiella siffror, så är tidsbegränsade uppehållstillstånd redan idag legio, men i hela 97 procent av fallen förnyas ett tidsbegränsat uppehållstillstånd för asylsökande. Siffrorna avser endast första instans, och är därför ännu högre i realiteten. De temporära tillstånden ger därmed i praktiken möjlighet att vistas i Sverige på obegränsad tid.

Statsminister Stefan Löfven (S) fick kritik från Moderaternas partiledare Ulf Kristersson för att vilja öka invandringen, men försvarade sig med att antalet asylsökande sjunkit med 90 procent och menade att den stora invandringen istället var Moderaternas fel. Varken Löfven eller någon annan i debatten tog upp att Sverige år 2020 slog rekord i antalet utdelade medborgarskap (cirka 82 000), något som Nya Tider var först med att rapportera om. Inte heller nämndes att Sverige fortfarande delar ut närmare 89 000 nya uppehållstillstånd varje år på olika grunder, utöver de medborgarskap som beviljas.

I den nya lagen, berättade Holmberg, ingår också försörjningskrav för att få ta hit familjen, ”men undantag skall ges om man ansöker om familjeåterförening de första tre månaderna”.

Dessutom införs en ny humanitär skyddsgrund, vilket syftar till att personer som inte har skyddsskäl ändå skall kunna stanna i Sverige.

– Om asylskälen upphör, kan man ändå få stanna av humanitära skäl om man varit här länge eller etablerat sig i Sverige, sade Anders Holmberg om den föreslagna lagen.

Lagen tros vara ännu en skräddarsydd lag för afghaner som saknar asylskäl. Först fick denna grupp den så kallade ”gymnasielagen” som tillät dem stanna i Sverige om de studerade – eller hade planer på att studera. Därefter uppdaterades lagen så att de skulle få stanna om de får jobb. Nu, när det visar sig att de flesta inte får jobb, skall de bli kvar permanent i Sverige utan några krav alls.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tjugo år sedan Göteborgskravallerna

INRIKESDen 14 juni 2001 inleddes Göteborgskravallerna som ett resultat av naiva politikers överseende med terrorister vars budskap de delvis sympatiserade med. Media var redan då på terroristernas sida och nu tävlar de om att relativisera händelserna där egendom för mångmiljonbelopp förstördes. Förevändningen för kravallerna var det EU-toppmöte som Göteborg stod värd för och president George W Bushs statsbesök.

Samtal med kommunisten Joe Nilsson: ”Invandringen slår sönder samhällskontraktet”

INTERVJUJoe Nilsson ser sig fortfarande som kommunist, men menar att vänstern allt mer kommit att präglas av sekterism och identitetspolitik med fokus på ras och kön. Framför allt anser han att denna vänster har varit helt oförmögen att hantera migrationsfrågan, vilket blev den utlösande faktorn som fick honom att lämna Kommunistiska partiet. Till Nya Tider säger han att vänstern har blivit ”globalisternas lydiga och omedvetna springpojkar”.

Etablissemangets angrepp på svenskt nationaldagsfirande får folkligt mothugg

INRIKESInför den 6 juni, Sveriges nationaldag, brukar det ofta komma opinionsmässiga angrepp på firandet från vänsterliberala proffstyckare. 2021 blev inget undantag. Nya Tider gör här ett kort sammandrag av svenskfientliga tweets och debattartiklar, men också det folkliga motstånd som blev resultatet.

Språktest införs för att få jobb inom Ronneby kommun

INRIKESDet är Sverigedemokraterna och Liberalerna som var för sig inkommit med förslag om att invandrare måste kunna visa att de kan svenska om de vill jobba inom äldrevården eller skolan. Den 27 maj klubbades förslaget igenom av kommunfullmäktige med knapp majoritet.

Hundratals tågade genom Stockholm på nationaldagen

VIDEOUnder parollen ”För frihet och sanning” samlades hundratals personer i Stockholm på nationaldagen den 6 juni ”för att säga nej till frihetsfientliga angrepp och lögner”. Demonstranterna tågade genom Östermalm, från Berzelii park till Gärdet. Precis som vid de tidigare manifestationerna arrangerade av Frihetsrörelsen, valde polisen att upplösa denna sammankomst och fysiskt avlägsna ett antal personer.

Brutal misshandel på skola i Skövde – Vittne: Konflikt mellan svenskar och invandrare

INRIKESDen 10 maj rapporterade flera tidningar i Skaraborg, bland annat Skövde Nyheter, Mariestadstidningen och Skaraborgs allehanda, att en elev blivit brutalt misshandlad av sju till åtta andra elever på Vasa­skolan i Skara. Nu kan Nya Tider avslöja att det rör sig om en pågående konflikt mellan svenska elever och invandrarelever från Skövdes ghetto Södra Ryd.

FBI lurade kriminella att använda ”säker” chatt – 150 gripna bara i Sverige

Krypterings-appen anom.io för säker kommunikation var i själva verket ett lockbete från amerikanska FBI. Flera hundra kriminella nätverk har lurats att använda den ”säkra” kommunikationen, och i natt gjordes hundratals razzior och gripanden runt om i världen, varav cirka 150 i Sverige. Stora mängder narkotika, vapen och sedlar beslagtogs.

AfS-ledamot tystad i fullmäktige

INRIKESOrdföranden i Växjös kommunfullmäktige, Bo Frank (M) stängde av mikrofonen för Alternativ för Sveriges (AfS) ledamot Gustav Pettersson för att denne skulle ha använt ett olämpligt språkbruk. Frågan gällde Palestina-demonstrationer som bryter mot coronaregler, och det är inte första gången som Bo Frank har velat tysta Gustav under diskussioner som berör migration och migranter. Till Nya Tider säger Gustav att han kommer att fortsätta ”kalla en spade för en spade” och att ”det kommer Bo Frank att få höra många gånger om”.

Gå till arkivet

Send this to a friend