Skip to Content

Nya Tiders Sanna Hill tillsammans med en svensk frivillig vid frontlinjen mot Islamiska staten i staden Daquq, norra Irak. Foto: Nya Tider

Nya Tider åter vid fronten

Vi på Nya Tider är måna om att vår rapportering stämmer överens med verkligheten. I mitten av maj månad befann sig tidningens viceredaktör Sanna Hill åter vid frontlinjen i norra Irak, några kilometer från Islamiska statens område. Hon spenderade ett par dagar med västerländska frivilliga i staden Daquq.

Publicerad: 23 maj, 2016, 16:27

  • Svenska

Islamiska staten (IS) har kommit att bli ett hot mot en hel värld. Det gäller inte bara de blodtörstiga terroristerna, utan även de som finansierar gruppen för att hålla en konflikt vid liv. Varje månad läser vi att fler och fler personer i våra svenska städer sympatiserar med terrorgruppen, bara i staden Borås vet polisen om ett hundratal anhängare, och terrordåd är ständigt överhängande.

I början av året besökte Sanna Hill staden Sinjar, där tusentals civila föll offer för IS brutalitet. Under åtta dagar följde hon i IS spår, besökte flyktingläger i bergen, talade med soldater, förföljda minoriteter och våldtäktsoffer. Nu var det dags igen.

Sanna Hill begav sig åter igen till Irak och Kurdistan för att ge läsarna en bild av vad som sker. Under ett par dagar följde hon västerländska frivilliga som valt att åka ned för att strida mot Islamiska staten. På plats intervjuade hon generaler i den kurdiska armén Peshmerga, som berättar om sina framgångar, om Islamiska statens mål och om situationen i Mellanöstern i stort. Mest tid spenderades i provinsen Kirkuk, som Islamiska staten delvis kontrollerar. De senaste veckorna har Peshmerga befriat flera byar i provinsen.

Vad driver de frivilliga att leva så nära konstant fara? Vad anser de om ryktena att USA finansierar Islamiska staten? Hur är det att möta Islamiska staten öga mot öga? I kommande artiklar kommer Nya Tiders läsare att få svar på dessa frågor och ta del av intervjuer och exklusivt bildmaterial.

Håll utkik i framtida nummer!

 

redaktion@nyatider.nu

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Löfven: ”Svenska kyrkans präster måste viga homosexuella”

SVENSKA KYRKANSvenska kyrkans präster ska tvingas till att viga homosexuella par och Socialdemokraterna kommer inte släppa makten om kyrkan – i alla fall om Socialdemokraterna får fortsätta bestämma efter höstens kyrkoval. Det är några av de besked statsminister Stefan Löfven ger i en intervju med Kyrkans Tidning. Nu hävdar dock statsvetare att Löfven är okunnig om skillnaden mellan präster och statliga ämbetsutövare.

Illegala röstade i USA i högre omfattning än tidigare känt

USAAntalet illegala invandrare som har röstat i tidigare amerikanska val är mycket högre än i tidigare beräkningar, visar en ny studie. Så många som 5,7 miljoner illegala kan ha röstat i valet 2008, som gjorde Barack Obama till USA:s president.

Bilderbergmötet 2017: Ljusskygg agenda sedan 1954

Bilderbergarna vill i dag gärna ge sken av att gruppen är helt oförarglig och att de inte har något att dölja. I ett halvt århundrade var emellertid Bilderberggruppen så hemlig att inte ens erfarna samhällsbevakare kände till dess existens.

Bilderbergmötet 2017: Globalisterna slår tillbaka?

REPORTAGEEtt antal av världens mäktigaste finansmän samlades den 1-4 juni bakom stängda dörrar tillsammans med politiker och andra makthavare från hela Västvärlden för att diskutera världsutvecklingen – och enligt kritiker, staka ut kursen för densamma. Som vanligt lade de stora massmedierna locket på, som de gjort sedan 1954. Det 65:e Bilderbergmötet hölls på ett lyxhotell bara några kilometer från Vita huset, där ett av ämnena för årets diskussioner sitter på presidentposten.

”Hur många terrorattacker har ni haft i London?”

EUEn polsk parlamentsledamot från det regerande partiet Lag och rättvisa såg till att upplysa sin värd i BBC om det hot öppna gränser innebär.

Globalisterna mot folket

KRÖNIKA

Dans kring majstången och sju sorters blommor

UTRIKES”Små grodorna, små grodorna, är lustiga att se.” Många svenskar har någon gång i livet deltagit i denna traditionsenliga danslek kring en majstång klädd i gröna björklöv på midsommarafton som infaller mellan 20-26 juni – i år den 24:e. Midsommarfirandet är vid sidan av julen den viktigaste högtiden i Sverige och är en hyllning till sommaren, ljuset och växtligheten. Midsommarnatten troddes vara en av de mest magiska.

USA nobbar klimatåtagande

UTRIKESDen 1 juni meddelade president Donald Trump att USA inte längre kommer att stå bakom den frivilliga överenskommelse om klimatpolitik som i svensk media felaktigt kallas Parisavtalet. Det handlar inte om ett formellt avtal utan om en överenskommelse som man kan lämna när som helst genom att inte uppfylla de överenskomna åtagandena.

Gå till arkivet